Τι είναι αυτό το blog;

Έχω πάνω από μια βδομάδα που ξεκίνησα αυτό το blog κι ακόμη δεν έχω αξιωθεί να γράψω πέντε γραμμές για το τι είναι και τι θέλει. Νομίζω ότι οφείλω κάποιες εξηγήσεις. Είχα αρχίσει να γράφω ένα κείμενο για το σκοπό αυτό, το οποίο τείνει να γίνει ολόκληρο μανιφέστο. Είμαι όμως εργαζόμενος άνθρωπος (προς το παρόν! βλ. ανεργία στο 15% και αυξανόμενη) και δεν έχω άπειρο ελεύθερο χρόνο. Καλύτερα να αφήσω λοιπόν τις μακροσκελείς αναλύσεις για τότε που θα μείνω χωρίς δουλειά και να γράψω λίγες κουβέντες απλές και κατανοητές να τελειώνουμε.

Το blog αυτό ξεκίνησε ως μια αυθόρμητη διαμαρτυρία εκ μέρους μου για το άδικο και αναίτιο κρύψιμο μιας εξαιρετικά ενδιαφέρουσας συζήτησης που διεξαγόταν στο athens.indymedia.org σχετικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη από τις 17 Φεβρουαρίου 2011 και μετά. Μαζί με άλλους, πιστεύω κι εγώ ότι το κρύψιμο αυτό έγινε απλά και ξεκάθαρα, επειδή οι απόψεις που διατυπώνονταν σε αυτή τη συζήτηση, δεν ευνοούσαν τη συντονισμένη προπαγάνδα που έφτιαχνε το κλίμα υπέρ μιας  στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη. Ο σύνδεσμος προς τη συζήτηση αυτή είναι και στην πλευρική στήλη (βλ. “Το αρχικό ερέθισμα”). Καλού κακού την έχω και σε pdf.

Αυτό το γεγονός, το κρύψιμο μιας συζήτησης, είναι ένα πολύ ειδικό θέμα για να ξεκινήσει και να διατηρήσει κανείς ένα blog. Ενα ειδικό θέμα όμως, με πολλές και γενικές προεκτάσεις. Είναι μια “μελέτη περίπτωσης” (case study) αλλά τι περίπτωσης! Μιας περίπτωσης κομβικής, διότι:

 • Αναδεικνύει με χαρακτηριστικό τρόπο τη χρεωκοπία ενός υποτίθεται εναλλακτικού μέσου αντιπληροφόρησης που αναπαράγει ξεδιάντροπα την κυρίαρχη προπαγάνδα, με εναλλακτική φορεσιά. Μιλάμε για το απόλυτο ξεβράκωμα.
 • Θέτει το ζήτημα του ρόλου και του τρόπου λειτουργίας ενός μέσου αντιπληροφόρησης. Τι συνιστά αντιπληροφόρηση και πώς πρέπει να διεξάγεται αυτή;
 • Θέτει γενικότερα το ζήτημα της στάσης και του ρόλου που έχουν σε σχέση με αυτό που θα περίμενα να είχαν, πολλές αριστερές και γενικά, υποτίθεται αντισυστημικές, δυνάμεις, χώροι, οργανώσεις, κόμματα στην Ελλάδα και αλλού. Με αφορμή τη στάση τους στο θέμα της Λιβύης, μιλάμε για εξευτελισμό  αριστερών, εναλλακτικών, αντιεξουσιαστών… μη χέσω. Πόση σαπίλα πια;
 • Δείχνει με χαρακτηριστικό τρόπο τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται στα πλαίσια της φιλοϊμπεριαλιστικής προπαγάνδας: συστηματική παραπληροφόρηση, επανάληψη σε βαθμό πλύσης εγκεφάλου των ίδιων ψεμμάτων ξανά και ξανά, ειρωνεία και φραστικοί τραμπουκισμοί, προσπάθεια για μπαχάλεμα της συζήτησης, παραπλάνηση και εκτροπή της συζήτησης από το αρχικό θέμα και πολλά άλλα που αξίζει να αναλυθούν και να βγούνε τα ανάλογα συμπεράσματα.
 • Αναδεικνύει φυσικά το θέμα της ίδιας της Λιβύης και των γενικότερων τρεχουσών εξελίξεων: δεν ξέρω τι λέτε εσείς, αλλά εγώ προσωπικά εκτιμώ ότι παίζεται ένα πολύ μεγάλης κλίμακας γεωστρατηγικό σχέδιο που δεν περιορίζεται μόνο στα πετρέλαια όπως νομίζουν πολλοί, αλλά έχει να κάνει με το ποιος ιμπεριαλιστής θα έχει το πάνω χέρι στον πλανήτη για τον εικοστό πρώτο αιώνα. Αλλά το σχέδιο σκάλωσε στη Λιβύη και τώρα φέρνουν τις ειρηνευτικές-δημοκρατικές-ανθρωπιστικές ένοπλες δυνάμεις να καθαρίσουν για λογαριασμό αυτών που θεωρώ ότι είναι το ανάλογο των Φρανκικών στασιαστών στην Ισπανία το 1936 (έστω και αν ο Καντάφι ασφαλώς και δεν είναι το ανάλογο της CNT ή του POUM!)

Λίγα ακόμη λόγια για μένα, για να μιλάμε με ανοιχτά χαρτιά εδώ μέσα. Πολιτικά δεν είμαι οργανωμένος (ποτέ δεν “ευτύχησα”) ούτε έχω βρει ακόμη πειστική πρόταση για ένταξη κάπου, για να τη σκεφτώ σοβαρά, αλλά δεν κρύβω τις επιρροές μου από Αναρχία, Μαρξισμό (ακούγεται σχιζοφρενικό για πολλούς, το ξέρω…)  και παρεμφερή ρεύματα, με προτίμηση στις θεωρήσεις που δέχονται την αναγκαιότητα της επαναστατικής αλλαγής της κοινωνίας. Επίσης, δέχομαι ότι ο όρος “ιμπεριαλισμός” εξακολουθεί να περιγράφει με αρκετή ακρίβεια το σύγχρονο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα, αν και δεν είναι βέβαια ακριβώς ίδιο με αυτό την εποχή του Λένιν…

Με το athens.indymedia.org δεν είχα ιδιαίτερη στενή σχέση, πέρα από αυτή του σχετικά τακτικού αναγνώστη. Σπάνια έκανα παρεμβάσεις, με διάφορα nicknames που μου έρχονταν εκείνη την ώρα (οπότε μην επιχειρήσετε να με ταυτίσετε με οποιαδήποτε γνωστή ή λιγότερο γνωστή “περσόνα”, θα πέσετε έξω) κι αυτές των 1-2 post ανά thread το πολύ.

Αυτό το blog θέλω να το κρατήσω ανοιχτό σε συζήτηση με σκεπτόμενους ανθρώπους ακόμη και αν υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες, αρκεί να μην το κάνουμε μπάχαλο. Πιο σημαντικό για μένα είναι να κάνουμε σοβαρή κουβέντα, να κρατήσουμε ένα επίπεδο, με επιχειρήματα και στοιχεία, παρά να τα βρούμε σώνει και καλά. Ξεκαθαρίζω όμως ότι είναι πρώτα απ`όλα ένα βήμα ενάντια στην κυρίαρχη προπαγάνδα. Τα φερέφωνά της έχουν ήδη άφθονα μέσα στη διάθεσή τους για να μας κατακλύζουν με τα ψεύδη τους – δε θα τους προσφέρω άλλο ένα.

Τους φίλους που έχουν ήδη σχολιάσει εδώ μέσα δεν τους γνωρίζω προσωπικά ούτε πολιτικοοργανωτικά έχουμε κάποια συσχέτιση – άλλωστε είπα ότι δεν είμαι ενταγμένος κάπου. Παρ ο,τι μου είναι άγνωστοι, τόλμησα να ζητήσω (μέσω email) τη συνεργασία τους στο blog και μέχρι στιγμής υπάρχει τουλάχιστον ένας συνεργάτης που έχει συνεισφέρει. Τον ευχαριστώ όπως και όσους σχολίασαν και όσους/ες επισκέφτηκαν το blog.

Δεν ξέρω πού θα μας βγάλει αυτό το “ταξίδι”. Δε με νοιάζει. Άμα δεν πάει καλά, το πολύ-πολύ να κάνω άλλο blog.

27-3-2011

Ένας υπερ-παραπληροφορημένος από την προπαγάνδα του συστήματος

Advertisements

2 Responses to Τι είναι αυτό το blog;

 1. manokasi says:

  καλο κουραγιο, καλη υπομονη, καλο στομαχι και ηρεμα νευρα για την οσο το δυνατον μεγαλυτερη διατηρηση του πονηματος /μπλοκ σου αγαπητε φιλε.
  ενας μελετων τα μεσα μαζικης εξαπατησης 35 χρονια.
  και που προσπαθει να κανει αυτα που σου ευχεται αλλα πολλες φορες δεν τα καταφερνει

 2. Γράφεις: “δεν κρύβω τις επιρροές μου από Αναρχία, Μαρξισμό (ακούγεται σχιζοφρενικό για πολλούς, το ξέρω…) “.

  Έχω να πω πως αυτές οι δύο τάσεις-κλάδοι της επαναστατικής αριστεράς είναι απαραίτητα αλληλοσυμπληρώματα, και πως δεν είναι καθόλου σχιζοφρενικό το να βλέπουμε την αλληλουχία και αρμονία ανάμεσα των. Πολύ συχνά η απόλυτη ταύτιση με τον ένα ή τον άλλο κλάδο υποδηλώνει (ή αποκρύβει) δογματισμό – πράμα που ουδέποτε συνέβαλε στην απελευθέρωση των ανθρώπων.

  Εκτιμώ πολύ την προσέγγιση.
  Πέτρος, petros@cyprus-org.net

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s