Ποιός νίκησε στη Λιβύη?

Ποιός νίκησε στη Λιβύη?

Του JeremySalt, από το Palestine Chronicle

Ο Jeremy Salt ειναι λέκτορας καθηγητής Ιστορίας & Πολιτικής της Μέσης Ανατολής στο Πανεπιστήμιο Μπιλκέντ της Άγκυρας.

Η ιστορία ήδη ξαναγράφεται ωστε να εξυπηρετήσει τη νέα πραγματικότητα στη Λιβύη – τη σημερινή πραγματικότητα βέβαια, γιατί κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πώς θα μοιάζει η χώρα σε ένα χρόνο από τώρα.

Σύμφωνα με τους Hussein Agha και Robert Malley, στο άρθρο τους για το New York Review of Books, το ΝΑΤΟ ‘βοήθησε’ τους αντάρτες να ‘εκδιώξουν τον Καντάφι’. Αυτή είναι ήδη μια πρώιμη αντιστροφή της πραγματικότητας γιατί ήταν οι αντάρτες που βοήθησαν το ΝΑΤΟ, κι όχι το αντίστροφο.

Ανίκανοι να ανατρέψουν την κυβέρνηση μόνοι τους, ανοίξαν τις πύλες σε μια επίθεση ξένων δυνάμεων εναντίον της χώρας τους. Το ΝΑΤΟ απ’την πλευρά του, τους έστρωσε το δρόμο για την προέλασή τους προς τα δυτικά ως την Τρίπολη και τους επέτρεψε να δρέψουν τις δάφνες της νίκης. Ήταν το ΝΑΤΟ που μετέτρεψε μια εξέγερση που θα μπορούσε να είχε τελειώσει μέσα σε μια εβδομάδα σε έναν εμφύλιο πόλεμο κατά τη διάρκεια του οποίου χάθηκαν δεκάδες χιλιάδες ζωές.

Ήταν το ΝΑΤΟ που, στο όνομα της ‘προστασίας αμάχων’, σκότωσε αμάχους κατά τη διαδικασία των βομβαρδισμών εναντίον της Λιβύης μέχρι το σημείο κορεσμού (ένας αριθμός 7.500 αεροπορικών πληγμάτων θεωρείται αποδεκτός), καταστρέφοντας οποιαδήποτε δυνατότητα που είχε η κυβέρνηση να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Δεν ήταν πόλεμος αυτός ανάμεσα στη λιβυκή κυβέρνηση και το ΝΑΤΟ, ήταν μια μαζική επίθεση. Η μοίρα της Λιβύης μπορεί να είναι η μοίρα οποιασδήποτε μικρής χώρας, όπως ήδη ήταν η μοίρα πολλών μικρών χωρών κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες δυτικής επιθετικότητας εναντίον του μη-ευρωπαϊκού και μη-αμερικάνικου κόσμου.

Ακόμα και το να το αποκαλεί κανείς αυτό ‘πόλεμο του ΝΑΤΟ’ είναι παραπλαναητικό. Βασικά αυτός ήταν ένας πόλεμος αποφασισμένος από τις κυβερνήσεις της Βρετανίας, της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, με μερικές άλλες χώρες να συμμετέχουν (Καναδάς, Ιταλία, Βέλγιο, Δανία και Νορβηγία). Το ΝΑΤΟ ήταν η κάλυψή τους. Ο Κάμερον και ο Σαρκοζύ έχουν αποκηρύξει οποιαδήποτε ίδια συμφέροντα αλλά ο καλπασμός για τα πρωταρχικά δικαιώματα επί των πετρελαϊκών αποθεμάτων της Λιβύης έχει ήδη ξεκινήσει ανάμεσα στα μέλη του νέου συνεταιρισμού που αποκαλείται ‘Φίλοι της Λιβύης’. Η Λιβύη ανακαλύπτει φίλους που ποτέ δεν γνώριζε οτι είχε.

Οι ρίζες της εξωτερικής επέμβασης ήταν οι εκκλήσεις για βοήθεια από τη Βεγγάζη. Συνειδητοποιώντας γρήγορα την ευκαιρία σε μια περίοδο όπου προπύργια της δυτικής επιρροής στον Αραβικό Κόσμο βρίσκονταν υπό κατάρρευση ή απειλούνταν, η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ, αρχίσαν να κινητοποιούνται. Η αρχική τους προτεραιότητα ήταν ένα φύλλο συκής πίσω από το οποίο θα μπορούσαν να εξαπολύσουν μια στρατιωτική επίθεση. Αυτή η κάλυψη τους προσφέρθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το Ψήφισμα 1970 (26 Φεβρουαρίου) επέβαλλε κυρώσεις και εμπάργκο όπλων. Το ψήφισμα 1973 (17 Μαρτίου) επέβαλλε μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω απ’τη Λιβύη και εξουσιοδότησε τις κυβερνήσεις που θα το εφάρμοζαν να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουν τις ζωές αμάχων. Κανείς δεν επέλεξε τις συγκεκριμένες κυβερνήσεις. Μάλλον οι ίδιες αυτο-επελέχθηκαν, αλλά όλες τους διακήρυξαν οτι δεν είχαν καμμία πρόθεση να στείλουν χερσαίες δυνάμεις (‘μπότες στο έδαφος’, όπως το θέτουν) ή να ανατρέψουν την κυβέρνηση της Τρίπολης. Η επέμβασή τους υπαγορευόταν αποκλειστικά από ανθρωπιστικές ανησυχίες, έτσι ισχυρίστηκαν.

Απ’αυτό το σημείο εκκίνησης η επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων σύντομα μεταλλάχθηκε σε πλήρη αεροπορική επίθεση εναντίον της Λιβύης από πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο και από βάσεις στην Ιταλία. Το εμπάργκο όπλων γρήγορα παραβιάστηκε και τα ‘απαραίτητα μέτρα’ που έλαβαν δεν σκόπευαν μόνο στο να ‘προστατεύσουν αμάχους’ αλλά στο να κερδίσουν τον πόλεμο εκ μέρους των ανταρτών και να ανατρέψουν τον Μουαμάρ Καντάφι. Το ‘όλα τα απαραίτητα μέτρα’ περιελάμβανε επίσης το φόνο αμάχων στο όνομα της προστασίας αμάχων.

Η Διεθνής Αμνηστία συνέταξε μια έκθεση τεκμηριώνοντας τα εγκλήματα που διέπραξαν εναντίον αλλήλων οι αντάρτες και οι ‘κανταφικές δυνάμεις’, δηλαδή, αυτό που ήταν η κυβέρνηση της Λιβύης, μέχρι την είσοδο των ανταρτών στην Τρίπολη υπό την κάλυψη των ΝΑΤΟϊκών αεροπορικών επιθέσεων.

Αυτό που παραλείπει, ή απλά αφήνει να εξηγηθεί από εκπροσώπους του ΝΑΤΟ, είναι τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τις επεμβαίνουσες εξωτερικές δυνάμεις εις βάρος του άμαχου πληθυσμού. Μια σύντομη λίστα θα περιελάμβανε τους βομβαρδισμούς αποθεμάτων νερού, κλινικών, αποθηκών, αγορών, τουλάχιστον ενός νοσοκομείου, του πανεπιστημίου Νάσσερ στην Τρίπολη, κατοικιών αμάχων, των γραφείων της λιβυκής οργάνωσης για τα παιδιά με Σύνδρομο Ντάουν και μιας οικίας στη Μπρέγκα που φιλοξενούσε μια ομάδα από ιμάμηδες που είχαν καταλύσει πριν από μια πορεία ειρήνης προς τη Βεγγάζη. Σ’αυτήν την περίπτωση τα θύματα ήταν 11.

Τα θύματα των ΝΑΤΟϊκών αεροπορικών επιθέσεων περιελάμβαναν πολλές γυναίκες και παιδιά. Στις 8 Αυγούστου, αναφέρθηκε οτι 85 άμαχοι σκοτώθηκαν σε μια επίθεση ανατολικά της Τρίπολης κοντά στο χωριό της Ζλίτεν (‘περιοχή εξαπόλυσης στρατιωτικών επιθέσεων’, κατά το ΝΑΤΟ). Σχεδόν σε κάθε περιστατικό που αφορούσε φόνους αμάχων πολιτών, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, οι εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ υπεκφεύγαν, ισχυριζόμενοι οτι ο στόχος ήταν στρατιωτικός και οτι δεν είχαν καμμία πληροφόρηση για απώλειες αμάχων, παρά τα σαφή στοιχεία που υπήρχαν για το αντίθετο.

Στις ελάχιστες περιπτώσεις που παραδέχθηκαν απώλειες αμάχων, εξέφρασαν απλά τη λύπη τους για λάθη κατά τη στόχευση ή στα οπλικά συστήματα.

Για να συμπηρώσει την εικόνα των παραβιάσεων της διεθνούς νομοθεσίας στη Λιβύη, η Διεθνής Αμνηστία έπρεπε να εστιάσει στο ρόλο του ΝΑΤΟ, ξεκινώντας απ’το γεγονός της επέμβασης, την έκταση κατά την οποία υπερέβη την εντολή που είχε λάβει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (εντολή αρκετά ψευδής από μόνη της), και το ερώτημα του κατά πόσο μπορεί η επέμβαση αυτή να νομιμοποιηθεί με βάση τη διεθνή νομοθεσία. Έπρεπε να θέσει το ζήτημα της αναλογικότητας, δηλαδή το αν ο κίνδυνος προς τις ζωές αμάχων υπερέβαινε τη δικαιολογία μιας στρατιωτικής επίθεσης. Στοχοποιώντας το σπίτι του Σαϊφ-αλ-Άραμπ Καντάφι σητν Τρίπολη την πρώτη Μαϊου, η στρατιωτική διοίκηση του ΝΑΤΟ θα πρέπει να γνώριζε οτι ήταν πιθανό γυναίκες και παιδιά να βρίσκονταν επί τόπου. Έχασαν τον βασικό τους στόχο, τον Μουαμάρ Καντάφι, αλλά σκότωσαν το γιό του και τρία απ’τα εγγόνια του. Το επιχείρημα οτι το σπίτι του Σαϊφ-αλ-Άραμπ ήταν κέντρο στρατιωτικής διοίκησης και ελέγχου ήταν απλά ένα κατάφωρο ψέμμα. Τα γραφεία της λιβυκής οργάνωσης για παιδιά με Σύνδρομο Ντάουν βομβαρδίστηκαν προφανώς επειδή η στρατιωτική διοίκηση του ΝΑΤΟ πίστευε οτι ο Καντάφι θα βρισκόταν εκεί. Αυτές οι σαφώς εσκεμμένες απόπειρες δολοφονίας του εγείρουν άλλο ένα θέμα διεθνούς νομοθεσίας το οποίο η Διεθνής Αμηστία δεν θεώρησε αναγκαίο να διερευνήσει.

Στο ζήτημα των απωλειών μεταξύ αμάχων πολιτών ως αποτέλεσμα των αεροπορικών επιθέσεων, η Δ.Α. ανακαλύπτει οτι το ΝΑΤΟ ‘όντως παραδέχθηκε έναν αριθμό θανάσιμων σφαλμάτων, μεταξύ αυτών ενός στις 19 Ιουνίου στην Τρίπολη, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο αμάχων’. Μια παράγραφος παρακάτω αναφέρει οτι αρκετοί άμαχοι ‘φέρεται’ οτι σκοτώθηκαν (αντί να λέει οτι όντως σκοτώθηκαν, όπως φαίνεται οτι συνέβη) όταν ένα ‘ιπτάμενο σώμα’ (θα μπορούσε να ήταν ένα τούβλο που ξεκόλλησε?) έπληξε τα σπίτια τους. Η Διεθνής Αμνηστία επιτρέπει σε έναν εκπρόσωπο του ΝΑΤΟ να εξηγήσει τί συνέβη. Υπήρξε μια ‘αστοχία οπλικών συστημάτων’ η οποία ‘ίσως να προκάλεσε το χαμό αθώων ζωών’, και γι’αυτόν το χαμό ο εκπρόσωπος τύπου εξέφρασε τη λύπη του ΝΑΤΟ.

Υπάρχει επίσης μια αναφορά σε ένα αεροπορικό πλήγμα κοντά στην Τρίπολη στις 20 Ιουνίου. Ο στόχος ήταν ένα ‘συγκρότημα’ που ανήκε σε ‘έναν από τους συνεργάτες του Συνταγματάρχη Καντάφι’ (δηλαδή έναν υψηλόβαθμο Λίβυο κυβερνητικό αξιωματούχο). Τουλάχιστον μια γυναίκα και δύο παιδιά σκοτώθηκαν επειδή το ‘συγκρότημα’, παρά τους εσκεμμένους συνειρμούς περί στρατιωτικής χρήσης που επιφέρει ο όρος, ήταν απλά μια ομάδα κατοικιών. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΝΑΤΟ ωστόσο, παρά τους θανάτους, αυτό ήταν ένα ‘χτύπημα ακριβείας’ που εξαπολύθηκε εναντίον ενός ‘θεμιτού στρατιωτικού στόχου’. Το ζήτημα της αναλογικότητας εγείρεται και πάλι. Αν το ΝΑΤΟ είχε στοιχεία για την ύπαρξη στρατιωτικού εξοπλισμού εντός του ‘συγκροτήματος’ (ποτέ δεν το απέδειξε) είχε επίσης στοιχεία για την παρουσία γυναικών και παιδιών. Ο πιθανότερος στόχος ήταν μάλλον ο ίδιος ο υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος, που διέφυγε σώος.

Η Δ.Α. παραθέτει τα λόγια ανταποκριτών που ήταν παρόντες λέγοντας ‘τουλάχιστον μερικά από τα κτίρια που στοχοποιήθηκαν μέσα στο συγκρότημα φαίνονταν να είναι κατοικίες’, κι’εκεί λήγει το θέμα. Αναφέρει το βομβαρδισμό τριών δορυφορικών ‘πιάτων’ σαν πιθανή παράβαση της νομοθεσίας περί πολέμου σε σχέση με την απαγόρευση επιθέσεων εναντίον πολιτικών υποδομών αλλά δεν έχει να πει τίποτα για τις κατά πολύ σοβαρότερες παραβιάσεις της διεθνούς ανθρωπιστικής νομοθεσίας εκ μέρους του ΝΑΤΟ. Δεν υπάρχει καμμία αναφορά για τους 85 πολίτες που αναφέρεται οτι σκοτώθηκαν σ’εκείνο το χτύπημα τον Αύγουστο. Καμμία αναφορά στους σκοτωμένους κληρικούς στη Μπρέγκα. Καμμία αναφορά στο φόνο του γιού του Καντάφι και των εγγονών του. Καμμία αναφορά στις συνεχιζόμενες επιθέσεις – είτε από λάθος είτε όχι – εναντίον πολιτικών υποδομών από την αρχή του αεροπορικού πολέμου έως την άφιξη των ανταρτών στην Τρίπολη. Επίσης δεν υπάρχει καμμία αναφορά στην αποδοχή διαπραγματεύσεων εκ μέρους του Καντάφι και της Αφρικανκής Ένωσης, προσφορές που όλες τους απορρίφθηκαν από τους αντάρτες για τον πολύ απλό λόγο οτι όσο είχαν το ΝΑΤΟ από πίσω τους δεν επρόκειτο να σταματήσουν μέχρι να πετύχουν την ανατροπή της κυβέρνησης στην Τρίπολη. Χωρίς το ΝΑΤΟ στον αέρα και χωρίς το ΝΑΤΟ να τους εξοπλίζει, εκπαιδεύει και καθοδηγεί στο έδαφος με ειδικές δυναμεις, θα υποχρεώνονταν να διαπραγματευθούν, ή αλλοιώς θα εκδιώκονταν. Αναφορικά με το ρόλο του ΝΑΤΟ στον πόλεμο, η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας είναι απλά ένα ξεδιάντροπο κουκούλωμα.

Τα παζάρια που συμφωνήθηκαν ανάμεσα στους αντάρτες και τις κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας και της Βρετανίας θα παραμείνουν κρυμμένα κάτω απ’το τραπέζι για όσο διάστημα είναι εφικτό και μόνο σταδιακά θα διαπιστώσουμε τι περιλαμβάνουν. Γενναιόδωρες παραχωρήσεις στους δυτικούς πετρελαϊκούς γίγαντες, συμβόλαια για την ανοικοδόμηση αυτών που κατέστρεψαν οι πύραυλοι του ΝΑΤΟ, ανακαινισμένες και εκτεταμένες πρεσβείες, στρατιωτικές αποστολές για την εκπαίδευση και την αναδιοργάνωση του λιβυκού στρατού και συμβεβλημένοι ‘εργολάβοι’ να τριγυρίζουν με τζιπ ωστε να παρέχουν υπηρεσίες ασφαλείας. Φυσικά το κόστος του πολέμου – της ‘απελευθέρωσης’ της Λιβύης – θα το υποστεί η Λιβύη.

Η εγκαθίδρυση ΝΑΤΟϊκών στρατιωτικών βάσεων θα πρέπει σίγουρα να βρίσκεται στα χαρτιά, όπως και η συμμετοχή της Λιβύης στην αμερικάνικη στρατιωτική διοίκηση στην Αφρική. Η Λιβύη πρόκειται να επανενταχθεί στο διεθνές σύστημα, πράγμα που σημαίνει μια οικονομία αναδομημένη στη βάση οδηγιών και δανείων του ΔΝΤ. Δεν πρόκειται να γίνει πλέον λόγος για την Αφρικανική κεντρική τράπεζα και τον οργανισμό επενδύσεων με χρηματοδότηση από τη Λιβύη, προγράμματα που ο Καντάφι είχε ήδη θέσει σε κίνηση.

Το σενάριο βέβαια δεν πρόκειται να εξελιχθεί πολύ ομαλότερα απ’ότι στο Ιράκ. Το Μεταβατικό Συμβούλιο είναι εσωτερικά πολυδιασπασμένο και είναι πιθανότερο να πορευθεί προς μια εσωτερική ρήξη παρά προς την καθιέρωσή του ως κυβέρνηση που είναι σε θέση να συμφωνήσει σε ένα δοσμένο πρόγραμμα. Ο πόλεμος ακόμα απέχει απ’το να τελειώσει, απαιτώντας τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ σε κάθε βήμα προκειμένου να καμφθεί η αντίσταση στα τελευταία οχυρά της ανατραπείσας κυβέρνησης. Ακόμα κι αν ο Καντάφι ή ο Σαϊφ-αλ-Ισλάμ συλληφθούν ή σκοτωθούν η αντίσταση προς το νέο καθεστώς στην Τρίπολη το πιθανότερο είναι οτι θα συνεχιστεί. Το νέο καθεστώς δεν ανέβηκε στην εξουσία στηριζόμενο σε μια λαϊκή επανάσταση, αλλά είναι προϊόν της δυτικής επέμβασης. Τα θριαμβευτικά χαμόγελα του Κάμερον, του Σαρκοζύ, και του φιλόσοφου-στενογράφου του, Μπερνάρ Ανρύ Λεβύ στην Τρίπολη, είναι τα χαμόγελα ενός τίγρη που απολαμβάνει το τελευταίο γεύμα του και αναλογίζεται το επόμενο. Καμμία δυτική επίθεση εναντίον αραβικής χώρας δεν έληξε καλά για το ντόπιο πληθυσμό, και η Λιβύη μάλλον δεν πρόκειται να αποτελέσει την εξαίρεση.

Η επιτυχία της δυτικής στρατιωτικής ισχύος στη Μέση Ανατολή δεν προμηνύει τίποτα καλό. Το Ιράκ και η Λιβύη αποτελούν επικίνδυνα πρηγούμενα. Με τη στήριξη ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, οι ΗΠΑ έχουν υποβάλλει την κυβέρνηση της Συρίας σε αργο οικονομικό στραγγαλισμό τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Η κατάρρευση της Συρίας ή η ανατροπή της κυβέρνησης θα αποτελούσε το μεγαλύτερο στρατηγικό κέρδος για τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, τη Βρετανία και τη Γαλλία από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, υπερβαίνοντας σε σημασία την απομόνωση της Αιγύπτου μέσω της ειρηνευτικής συμφωνίας του Καμπ Ντέηβιντ και την καταστροφή του ενωμένου αραβικού Ιράκ. Οι παρενέργειες θα γίνονταν αισθητές σε κάθε επίπεδο των αραβικών υποθέσεων. Το καθεστώς της Συρίας βρίσκεται υπό πίεση και αυτές οι δυνάμεις μυρίζονται το αίμα. Μπορούν να ελπίζουν οτι η εσωτερική πίεση είναι σε θέση να το ρίξει αλλά αν όχι, μπορούν να χαράξουν την ίδια πορεία που τους έβγαλε στη Λιβύη. Κι αυτό βρίσκεται σίγουρα στην ατζέντα τους, οτιδήποτε κι αν τελικά αποφασίσουν.

Για τη μετάφραση: Ομπλόμωφ

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

24 Responses to Ποιός νίκησε στη Λιβύη?

  1. Ομπλόμωφ says:

    Φαίνεται οτι παρά τη θηριώδη συντονισμένη χθεσινή επίθεση στη Σύρτη οι ΝΑΤΟϊκοί οπισθοχώρησαν και πάλι (‘τακτική υποχώρηση’ το αποκάλεσαν…)

    Το εξωφρενικό είναι οτι οι ‘δημοκράτες’ εξεγερμένοι παραδέχονται ανοιχτά οτι δεν τους ενδιαφέρουν οι τυχόν απώλειες αμάχων από την πολιορκία και το σφυροκόπημα της Σύρτης γιατί το πιθανότερο είναι οτι οι κάτοικοι…είναι κανταφικοί.
    Υπό τη σημαία του ΝΑΤΟ και των ‘ανθρωπιστών’ – ‘προοδευτικών’ συνοδοιπόρων του δηλαδή, οι Λίβυοι Κόντρας μπορούν να κάνουν ό,τι τους καπνίσει, από ρατσιστικά πογκρόμ μέχρι αποκλεισμό ολόκληρων πόλεων και αποκοπή των κατοίκων από ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και εφόδια επί εβδομάδες. Ούτως ή άλλως αυτοί τώρα είναι οι ‘καλοί’, σύμμαχοι της Δύσης, και αγαπημένα κατοικίδια των ‘αντιεξουσιαστών’ και λοιπών ασυμβίβαστων. Είναι δυνατόν ποτέ να διαπράττουν εγκλήματα πολέμου?

    ““Τακτικές όπως η παρεμπόδιση παροχής τροφίμων και η χρήση πυραύλων Γκραντ εναντίον κατοικημένων περιοχών προκάλεσαν τη διεθνή αγανάκτηση όταν εφαρμόστηκαν από τον Συνταγματάρχη Καντάφι εναντίον πόλεων υπό τον έλεγχο των ανταρτών όπως η Μισουράτα κατά τη διάρκεια της λιβυκής εξέγερσης.
    Η διεθνής επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού την Παρασκευή επεσήμανε αυτές τις ανησυχίες αναφορικά με τον τελευταίο γύρο μαχών, ζητώντας ασφαλή πρόσβαση με σκοπό την βοήθεια σε πολίτες στη Σύρτη και το Μπάνι Ουαλίντ.
    ‘Αυτή η σύρραξη διεξάγεται σε πολυπληθή αστικά κέντρα’, τόνισε σε δήλωσή του ο Γιώργος Κομνηνός, επικεφαλής της αποστολής του Ερυθρού Σταυρού στη Λιβύη. ‘Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να λαμβάνονται όλες οι απαραίτητες προφυλάξεις ωστε να αποφεύγονται οι απώλειες αμάχων. Όλες οι πλευρές της σύγκρουσης θα πρέπει προσεκτικά να κάνουν διάκριση μεταξύ πολιτικών και στρατιωτικών στόχων και να εξασφαλίζουν ασφαλή πρόσβαση για το προσωπικό ιατρικών και ανθρωπιστικών οργανώσεων.’
    Στις πρώτες γραμμές του μετώπου στο Μπάνι Ουαλίντ ωστόσο, υπήρχαν ελάχιστες ανησυχίες για την πρόκληση θανάτων πολιτών. ‘Όποιος έχει επιλέξει να παραμείνει στο Μπάνι Ουαλίντ είναι με τον Καντάφι’, είπε ο Jeili, μαχητής στην πρώτη γραμμή. ‘όλοι μαζί του είναι’.»

    http://online.wsj.com/article/SB10001424053111904563904576589023017717378.html

  2. Ομπλόμωφ says:

    http://www.chron.com/news/article/Gadhafi-gunmen-cross-border-from-Algeria-to-Libya-2186849.php?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

    Επίθεση εναντίον των ΝΑΤΟϊκών ‘επαναστατών’ στην πόλη του Γκανταμές κοντά στα σύνορα με Αλγερία, με 15 θύματα. Ως συνήθως οι μυθομανείς ‘εξεγερμένοι’ προβάλλουν αντιφατικά στοιχεία, ο ένας λέει οτι η επίθεση ‘αποκρούστηκε’, ο άλλος λέει οτι η μάχη συνεχίζεται, ενώ στείλαν αεροπλάνο από την Τρίπολη (???) για να παραλάβει τους τραυματίες. Επίσης ως συνήθως, κατά τους εκπροσώπους των λακέδων του ΝΑΤΟ, την επίθεση συντονίζει…ο Χαμίς Καντάφι. όχι μόνο τον έχουν πεθάνει καμμιά δεκαριά φορές οι πάντα φιλαλήθεις ‘επαναστάτες’, αλλά τον έχουν βγάλει και πανταχού παρόντα…
    (το πιθανότερο είναι οτι η επίθεση έχει σχέση με τους Τουαρέγκ της περιοχής που στηρίζουν τον Μουαμάρ Καντάφι, και αποσύρθηκαν προσωρινά στο έδαφος της Αλγερίας προκειμένου να ανασυνταχθούν μετά την επικράτηση των ‘εξεγερμένων’ στο Γκανταμές, που συνοδεύθηκε και από το φόνο ενός από τους ηγέτες των Τουαρέγκ στην περιοχή. Για μια ενδιαφέρουσα ανάλυση για τη στάση των Τουαρέγκ σ’αυτές τις συνοριακές περιοχές της Λιβύης και τις συμμαχίες τους μπορείτε να δείτε εδώ, από το ‘πρακτόρικο’ Jamestown Foundation : http://www.jamestown.org/single/?no_cache=1&tx_ttnews%5Btt_news%5D=38408&tx_ttnews%5BbackPid%5D=7&cHash=a78a85db57c1b2efa3cfc90632b1bd5d)

    Το βέβαιο είναι οτι είναι οτι το ΝΑΤΟϊκό ‘Συμβούλιο’ που παριστάνει την κυβέρνηση της Λιβύης έσπευσε αμέσως να ζητήσει βοήθεια από το ‘ιππικό’: έκκληση λέει για εναέρια επιτήρηση σε ακτίνα 40 τετρ. χιλιομέτρων προκειμένου να ‘προστατευθούν οι άμαχοι’…

    http://twitter.com/#!/justinmarozzi/status/117950883307855872

  3. Ομπλόμωφ says:

    Μερικά συγκλονιστικά βίντεο από την πολιορκία της Σύρτης αναρτώνται σ’αυτή τη σελίδα από Λίβυο που βρίσκεται επί τόπου:

    http://www.youtube.com/user/42alfatah#p/u/3/xcHlWfPbghM

  4. Ομπλόμωφ says:

    Ποιός ξέρει τί άλλο δεν μαθαίνουμε….

    Ο συγκεκριμένος Λίβυος στο twitter δηλώνει αντι-κανταφικός και αντι-‘μεταβατικός’. Το ενδιαφέρον είναι η εικόνα που δίνει για την κατάσταση στη Ζαουίγια : οι δήθεν ‘freedom fighters’ της περιοχής έχουν εξελιχθεί σε κατσαπλιάδες που κάνουν επιδρομές σε γειτονιές και διπλανές πόλεις για λεηλασίες, ‘καρφώνοντας’ άλλους για ‘κανταφικούς’, κάνοντας απαγωγές κτλ. Το αποτέλεσμα είναι συρράξεις μεταξύ των διαφορετικών φυλών στην περιοχή, με αποκορύφωμα πριν δυο μέρες που απειλήθηκε γενικότερη σύγκρουση όταν μια αντίπαλη φυλή συγκέντρωσε 8.000 μαχητές στην περιοχή για να ‘ξεκαθαρίσει’ την κατάσταση….
    Πώς τό’παμε, ‘στηρίζουμε τον αγώνα του λιβυκού λαού για ελευθερία, δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα’….

    http://twitter.com/#!/Mitkanti

  5. Ομπλόμωφ says:

    Οι Ευρωπαίοι ‘ηγέτες’ αντί να κοιτάν τα χάλια τους συνεχίζουν το βιολί τους με τη Συρία, σε παρόμοιο πλάνο με τη Λιβύη (αν και σε slow motion αυτή τη φορά): (καί οι 27 προφανώς) συμφώνησαν σε νέο, έβδομο γύρο κυρώσεων, μεταξύ άλλων και στη φίμωση του κρατικού Addounia TV, με την αιτιολογία της ‘παρακίνησης σε πράξεις βίας εναντίον του άμαχου πληθυσμού’ (τραγικά καργκιοζλίκια…).
    Η απόφαση σημαίνει τον αποκλεισμό του καναλιού από τον δορυφόρο Hotbird, και πιθανά από τους Arab sat και Nile sat.
    Το κανάλι απάντησε οτι η απόφαση αποτελεί τίτλο τιμής εφόσον φαίνεται οτι οι ’27 ηγέτες’ ενοχλήθηκαν τόσο πολύ από το πρόγραμμά του που μπήκαν στον κόπο να βγάλουν απόφαση ειδικά για τη φίμωσή του.

    http://www.joshualandis.com/blog/?p=12186

  6. manokasi says:

    Με πολεμικό αεροπλάνο προσγειώθηκαν στην Τρίπολη γερμανοί επιχειρηματίες
    απο την εφημεριδα ΠΡΙΝ
    http://www.prin.gr/2011/08/tripolifall.html#more
    Πριν καν να μπορεί κανείς να κάνει λόγο για την πλήρη αλλαγή εξουσίας στη Λιβύη, με τις μάχες να συνεχίζονται στους δρόμους της Τρίπολης και τις πληγές του λαού να παραμένουν ανοιχτές, η συζήτηση φαίνεται να μεταφέρεται σιγά σιγά στο θέμα που αφορά άμεσα τους δυτικούς υποστηρικτές του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου. Μετά από μήνες αποσταθεροποίησης της 12ης μεγαλύτερης πετρελαιοπαραγωγού χώρας στον κόσμο, όλοι καταλαβαίνουν ότι η ανακατασκευή των υποδομών της χώρας θα αποφέρει κέρδη δισεκατομμυρίων, ειδικά στο άπληστο περιβάλλον της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
    Με μέτριους υπολογισμούς η περιουσία της χώρας περιλαμβάνει 150 δισεκατομμύρια δολάρια σε εθνικό κεφάλαιο και 144 τόνους χρυσού που φυλάσσονται στην κεντρική τράπεζα της Λιβύης. Αν αυτό συνδυαστεί με έναν σχετικά ολιγάριθμο πληθυσμό 6,4 εκατομμυρίων με ικανοποιητικά επίπεδα μόρφωσης, τότε είναι φανερό ότι σε περίπτωση σταθεροποίησης της πολιτικής κατάστασης η χώρα θα αναπτυχθεί με γρήγορους ρυθμούς. Αλλά και μόνο τα κέρδη από το πετρέλαιο θα ήταν αρκετά για να γίνει η χώρα μήλο της έριδας. Η πετρελαϊκή βιομηχανία της Λιβύης παρήγαγε 1,6 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου πριν τον πόλεμο, ενώ θεωρείται πως η χώρα διαθέτει αποθέματα 46 εκατομμυρίων βαρελιών, τα μεγαλύτερα στην Αφρική.
    Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που ο αγώνας για την πολιτική επιρροή που ξεκίνησε από τους πρώτους μήνες με τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ιταλία και τις ΗΠΑ να διαγκωνίζονται για την παροχή υποστήριξης προς τους αντιφρονούντες, συνεχίζεται πλέον και με την απόβαση στελεχών εταιρειών στη χώρα. Γάλλοι και γερμανοί αξιωματούχοι ήδη έχουν ξεκινήσει εμπορικές διαπραγματεύσεις με το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο.
    Ο επικεφαλής του Γερμανο-αφρικανικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου έχει ήδη ταξιδέψει στη Λιβύη με 20 εκπροσώπους γερμανικών εταιρειών χρησιμοποιώντας μάλιστα γερμανικό στρατιωτικό αεροπλάνο που του παραχωρήθηκε από την κυβέρνηση Μέρκελ. Το ταξίδι εμπεριείχε και «ανθρωπιστική βοήθεια» για τους «ιθαγενείς» αλλά κυρίως είχε επαφές με μέλη του Μεταβατικού Συμβουλίου για οικονομικούς λόγους.
    Η Γαλλία από την πλευρά της, σαν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, έχει άμεσα συμφέροντα και ήδη ο πρόεδρος Σαρκοζί συναντήθηκε στο Παρίσι με τον εκτελούντα καθήκοντα πρωθυπουργού Τζιμπρίλ. Δεν είναι τυχαίο που η αφημερίδα Φιγκαρό περιγράφει την κατάσταση στη Λιβύη σαν «πόλεμο του Σαρκοζί». Το ρόλο της στη στήριξη των αντιφρονούντων θέλει να εξαργυρώσει και η Βρετανία, που προς το παρόν στηρίζεται στην πολιτική επιρροή που έχει αποκτήσει και συνεχίζει να καλλιεργεί.
    Προκλητικά, βρετανός αξιωματούχος που θέλησε να παραμείνει ανώνυμος δήλωσε στον Εκόνομιστ ότι η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη Λιβύη συμαίνει πως η χώρα «τώρα είναι υπό την κατοχή μας».
    Στο οικονομικό παιχνίδι βρίσκεται και η Ιταλία, που διατηρούσε οικονομικές συνδιαλλαγές και με το καθεστώς Καντάφι, ενώ νέος και φιλόδοξος παίχτης φαίνεται να είναι η Τουρκία που με την επίσκεψη και πρωτοβουλία παρέμβασης Νταβούτογλου θέλει να μετατραπεί στον ουσιαστικά ισχυρό πολιτικό και διπλωματικό παίκτη του αραβικού κόσμου φιλοδοξώντας βέβαια να επιτύχει και την οικονομική συνεργασία της τουρκικής κρατικής εταιρείας εξορύξεων ΤPAO με τη χώρα.
    Αυτοί που μέχρι τώρα δεν ευνοούνται από τους αντιφρονούντες είναι η Ρωσία και η Κίνα. Ο υπεύθυνος πληροφόρησης της ελεγχόμενης από τους αντιφρονούντες πετρελαϊκής Arabian Gulf Oil Company, που είναι η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός της χώρας εξέφρασε την πρόθεσή τους στις εμπορικές συνεργασίες: «Δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα με τις δυτικές χώρες, όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Βρετανία και οι επιχειρήσεις τους. Αλλά πιθανόν να έχουμε κάποια πολιτικά ζητήματα με τη Ρωσία, την Κίνα και τη Βραζιλία».
    Οι τρεις τελευταίες δεν είχαν καμία εμπλοκή στις ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις. Τουλάχιστον 75 κινεζικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνταν στη Λιβύη επί Καντάφι, ρωσικές επιχειρήσεις όπως η Γκάζπρομ είχαν έργα αξίας πολλών δισεκατομμυρίων, και επιχειρήσεις της Βραζιλίας, πετρελαϊκές αλλά και κατασκευαστικές, δραστηριοποιούνταν επίσης. Ο ανταγωνισμός προβλέπεται λυσσαλέος.
    Η στενή σύνδεση της πολιτικής με την οικονομία, ο σκοπός που αγιάζει κάθε μέσο στον καπιταλισμό, τα απολυταρχικά καθεστώτα και μαζί τους ο ιμπεριαλισμός του αιώνα της κρίσης, η καταπάτηση κάθε ανθρώπινου ιδανικού που αναδύθηκε ζωντανό μέσα από την αραβική άνοιξη είναι η μαγική εικόνα πίσω από τη Λιβύη των τελευταίων μηνών. Αυτά όλα και κυρίως η θλιβερή διαπίστωση ότι η ανθρώπινη ζωή για άλλη μια φορά είναι το πρώτο αναλώσιμο στη μηχανή του κέρδους του ολοκληρωτικού καπιταλισμού.

  7. φερμ says:

    Manokasi αρθρα του Πριν και της Ανταρσύα τουλαχιστον στα ματια μου, είναι στο ίδιο βαθμό αισχρά με αυτά του Συν και διαφορων α΄λλων συγκοινωνούντων δοχείων της σημερινής εκφυλισμένης “αριστεράς”. Γι αυτό άλλωστε κανείς απο τους ηγετίσκους των γκρουπούσκουλων της ανταρσύα δεν καλεσε σε αντιπολεμικό συλλαλητήριο.
    Θα ελεγα μαλιστα οτι η πασιγνωστη πλεον διασημη διγλωσία της Ανταρσυα για την ελληνική κριση, εφαρμοζεται πανομοιότυπα και σε γεγονοτα οπως ο εξανδραποδισμος του Λιβυου λαού απο την Νεα Διεθνή Ταξη που επιβαλει ο διεθνοποιημενος νεοφιλελευθερισμός.
    Το απο πανω άρθρο οπως και καποιο αλλο που ποσταρες παλι του Πριν, κινέιται εμφανώς μεσα στα πλαίσια των “ισων αποστασεων” που πλεον εχει γινει της μοδας και μεσα στην Ανταρσυα.
    “Αντιδραστικά καθεστωτα”…. Μηπως μπορείς να μας πεις ποιο ηταν το αντιδραστικο καθεστώς στη Λιβύη και γιατί;
    Μπορείς να μας πείς κατα ποσο εθνικοποιημένη ήταν η οικονομία της Λιβύης επι Κανταφι; Μηπως απο 80 εως 90%; Γιατί οι περίφημοι Πρινίστες “ξεχνανε” συστηματικά να το αναφέρουν.
    Υπαρχει σοβαρός μαρξιστής που να σεβεται τον εαυτό του και να αρνείται συστηματικά να αναφέρει το βιοτικό επιπεδο ενος λαού που είναι συνυφασμένο με το βαθμό ύπαρξης του κοινωνικού κρατους; ή “κρατους προνοιας” οπως θες πεστο!
    Για ποιους “ανταγωνισμούς” μιλάνε οι ηλιθιοι του Πριν; Πανω στο 10% που δεν πηγαινε στο Λιβυο λαό; Τρομερό ποσοστό για τους ακραίους αυτους “ανταγωνισμούς” που περιγραφει ττο Πριν.
    Μαλον γι αυτό διελυσαν τη Λιβύη…
    Και τελος επειδή Μανο σε εχω πιασει να μιλας και αλλες φορές για “σφαγες και απο τις δυο πλευρές”, μπορείς να μας πεις ποτε το καθεστώς Κανταφι σφαγίασε άμαχους πολίτες;;;;

  8. Ομπλόμωφ says:

    Φερμ, προσωπικά προσπαθώ να μην γίνομαι απόλυτος. Ο λιβυκός στρατός βέβαια δεν έφτασε στα αίσχη των ΝΑΤΟϊκών επαναστατών που στην ουσία έχουν το ελεύθερο να εκκενώνουν ολόκληρες πόλεις, να εκτελούν μαύρους μαζικά, να λεηλατούν, και σήμερα να δηλώνουν απερίφραστα οτι οι κάτοικοι στις πόλεις που εξακολουθούν και αντιστέκονται είναι ‘κανταφικοί’ και τους αξίζει να πεθάνουν. Έχουν την πλήρη ασυλία και ατιμωρησία εκ μέρους των ΝΑΤΟϊκών, των διεθνών ΜΜΕ και των ‘προοδευτικών’ χειροκροτητών τους.
    Αλλά σε στρατιωτικές επιχειρήσεις με σκοπό την εκδίωξη ενόπλων που έχουν καταλάβει κέντρα πόλεων με τανκς και rpg (κι όχι βέβαια…αθώων διαδηλωτών όπως μας παραμυθιάζαν) είναι λογικό οτι υπήρξαν και θύματα εν μέσω διασταυρούμενων πυρών (κι όχι βέβαια ‘γενοκτονία’).
    Γι’αυτό κάποιοι είμασταν εναντίον του πολέμου εξ’αρχής και κάποιοι παριστάναν τους αδιάλλακτους επαναστάτες με τις πλάτες του ΝΑΤΟ, ενώ οι ‘ανθρωπιστικές’ τους ανησυχίες εκδηλώνονταν μόνο όταν φαινόταν οτι έχανε έδαφος το αντάρτικο των αντι-κανταφικών. Πού είναι σήμερα όλοι αυτοί όταν ισοπεδώνεται η Σύρτη επειδή δεν έχει υποκύψει (ένα μήνα τώρα!) στην ΝΑΤΟϊκή υποδούλωση?
    Ο ίδιος ο Καντάφι βέβαια φάνηκε διαλλακτικός απ’την αρχή, είχε αφήσει την κατάσταση λάσκα σχεδόν για ένα μήνα, αποδέχθηκε την πρόταση Τσάβεζ για διαμεσολάβηση, πρότεινε διαπραγματεύσεις, και ξεκίνησε την αντεπίθεση μέσα Μαρτίου όταν είχε φανεί πια οτι οι ‘επαναστάτες’ ήταν τάτσι-μήτσι-κώτσι με τους ΝΑΤΟϊκούς (βλέπε αναγνώριση ‘κυβέρνησης’ από τον Σαρκοζύ στις 10 Μαρτίου). Τότε ήταν βέβαια που αρχίσαν οι ‘επαναστάτες’ να τσιρίζουν για γενοκτονία.
    Σε καμμιά περίπτωση δεν είδα το λιβυκό στρατό να διαπράττει εσκεμμένα σφαγές και μαζικά αντίποινα, καταστάσεις που έχουμε δει εκ μέρους των χαϊδεμένων ‘εξεγερμένων’.

    Για τα περισσότερα άρθρα του Πριν και τη στάση ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμφωνούμε.(υπήρξαν και λίγες εξαιρέσεις στον κανόνα, επειδή γενικά παρακολουθώ την εφημερίδα) Θα θυμάσαι οτι ακόμα και σ’εκείνη τη νερόβραστη πορεία συμμετείχαν μόνο ελάχιστες ήσσονες ‘συνιστώσες’ από ΑΝΤ., ενώ αν θες πραγματικά να φρικάρεις, διάβασε αυτό από την ιστοσελίδα του ΚΚΕ ΜΛ , σχετικά με τη συγκρότηση της ‘Πρωτοβουλίας’:

    “”Επίσης, απ’ όλους εκτιμήθηκε ότι η υπόθεση της επέμβασης στη Λιβύη θα τραβήξει σε βάθος χρόνου γι’ αυτό και η συζήτηση κατέληξε στη συγκρότηση της «Πρωτοβουλίας ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη» στην οποία δέχτηκαν να συμμετέχουν όλες οι οργανώσεις πλην του ΕΑΜ το οποίο έκφρασε μία θέση υπεράσπισης του καθεστώτος Καντάφι.”

    http://antigeitonies.blogspot.com/2011/03/blog-post_28.html

  9. Ομπλόμωφ says:

    Α ναι, η γιάφκα των υπερ-επαναστατών του Κατάρ Αλ Τζαζίρα τώρα το ρίχνει και στον ακτιβισμό εναντίον του Τσάβεζ για λόγους..δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων:

    http://english.aljazeera.net/programmes/activate/2011/09/201194112048615792.html?utm_content=automateplus&utm_campaign=Trial6&utm_source=SocialFlow&utm_medium=MasterAccount&utm_term=tweets

  10. Ομπλόμωφ says:

    Κάπως καλύτερα τα πράγματα από ΜΛ ΚΚΕ:

    “Tο συμπέρασμα είναι πως παρά τους καθημερινούς φονικούς βομβαρδισμούς των ιμπεριαλιστών τώρα και τέσσερις μήνες, παρά τη με κάθε τρόπο ενίσχυση της στρατιωτικής δράσης των ντόπιων λακέδων τους, παρά την παγκόσμια κινητοποίηση των αμερικανοευρωπαίων για τον ασφυχτικό πολιτικοοικονομικό στραγγαλισμό της Λιβύης, δεν έχουν καταφέρει οι επιθετιστές να υποτάξουν το λαό της Λιβύης και να κατακτήσουν τη χώρα.
    Tο τίμημα της λευτεριάς και της ανεξαρτησίας για το λαό της Λιβύης είναι μεγάλο. Tο πληρώνει με το αίμα του και την καταστροφή της χώρας του. Aυτό είναι το τίμημα για κάθε λαό που αρνείται την ιμπεριαλιστική σκλαβιά και υποδούλωση. Kαι αυτός ο αγώνας είναι μια μεγάλη, πολύτιμη συνεισφορά στον παγκόσμιο αντιιμπεριαλιστικό αγώνα των λαών ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η έκβαση του πολέμου.
    Kάθε μέρα αντίστασης του λαού της Λιβύης είναι μια ανάσα ελπίδας και προοπτικής για όλους τους λαούς κι ένα καρφί στα πλευρά των ιμπεριαλιστών.
    Όσο παραμένει ελεύθερη και αδούλωτη η Λιβύη τόσο ενισχύεται η αυτοπεποίθηση των λαών και κλονίζεται η αλαζονία και το ακατανίκητο των ιμπεριαλιστών.
    Tο ελάχιστο που θα μπορούσε να προσφέρει το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα είναι να εκφράσει την πιο πλατιά συμπαράσταση και αλληλεγγύη του στον αντιστασιακό αγώνα του λαού της Λιβύης, να καταγγείλει τον πόλεμο των ιμπεριαλιστών και το βρώμικο ρόλο των λακέδων του.

    Για την κατάσταση στη Συρία

    Tέσσερις μήνες μετά τις κινητοποιήσεις που ξέσπασαν στη Συρία, τα πραγματικά γεγονότα αποδεικνύουν πως ο χαρακτήρας των εξελίξεων είναι παρόμοιος μ’ αυτόν της Λιβύης και πως η ηγεσία των δυνάμεων που οργανώνει, συντονίζει και καθοδηγεί τις κινητοποιήσεις βρίσκεται στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για την ανατροπή του Άσαντ και τη μετατροπή της Συρίας σ’ ένα προτεκτοράτο των ιμπεριαλιστών. Tα πράγματα για τους ιμπεριαλιστές δυσκολεύουν στο βαθμό που δεν κατάφεραν ακόμη να «απελευθερώσουν» την αντίστοιχη «Bεγγάζη» της Συρίας, γεγονός που θα τους επέτρεπε, αποκτώντας τον έλεγχο σε μια περιοχή, να ξεκινήσουν μια στρατιωτική επέμβαση, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν πρόκειται να εξαπολύσουν στρατιωτική επίθεση χωρίς μια τέτοια προϋπόθεση.
    Aν ο πετρελαϊκός πλούτος της Λιβύης και η διαρπαγή του ήταν ένας βασικός παράγοντας για την εξαπόλυση του πολέμου, στην περίπτωση της Συρίας υπάρχουν σοβαροί γεωστρατηγικοί λόγοι που σπρώχνουν τους ιμπεριαλιστές στην κατάκτησή της. Mε το Iράκ και τη Συρία στα χέρια τους ελέγχουν την καρδιά της Mέσης Aνατολής. Aποστερούν από το Iράν το μοναδικό του σύμμαχο στην περιοχή, το περικυκλώνουν και ανοίγουν το δρόμο για να αποκτήσουν τον έλεγχο και την κυριαρχία πάνω στο Iράν που είναι ο πιο σημαντικός στόχος του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στην ευρύτερη περιοχή της Mέσης Aνατολής, του Περσικού κόλπου και της Nοτιοανατολικής Aσίας.
    Aποκόπτουν τη Xεσμπολάχ του Λιβάνου από το βασικό, γειτονικό της σύμμαχο, τη Συρία, γεγονός που θα τους επιτρέψει σταδιακά να την εξοντώσουν, μια Xεσμπολάχ που έχει αναδειχθεί σε βασικό πολιτικοστρατιωτικό παράγοντα στο Λίβανο, η μόνη δύναμη που ταπείνωσε και οδήγησε στην ήττα τον ισραηλινό στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου που εξαπέλυσε το καλοκαίρι του 2008 στο Λίβανο.
    Tέλος, σε περίπτωση που πέσει η Συρία, η Xαμάς και οι πιο αγωνιστικές δυνάμεις της Παλαιστίνης θα βρεθούν σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση απέναντι στους ισραηλινούς σιωνιστές.
    Oι λόγοι αυτοί ωθούν τους αμερικάνους και ευρωπαίους ιμπεριαλιστές στη σημερινή ενορχηστρωμένη επιχείρηση ανατροπής του Άσαντ, με την αξιοποίηση των ερεισμάτων που διαθέτουν μέσα και έξω από τη Συρία.
    H κυβέρνηση της Συρίας, όταν πλέον με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο οι εκπρόσωποι των ιμπεριαλιστών παρενέβησαν άμεσα και θρασύτατα στις εσωτερικές εξελίξεις, κατάγγειλε τις HΠA και τη Γαλλία σαν τις χώρες που υποκινούν, ενισχύουν και καθοδηγούν την εσωτερική αντιπολίτευση για την ανατροπή του Άσαντ και την υποταγή της χώρας.
    Eίχε προηγηθεί η πρωτοφανής ενέργεια του αμερικανού πρεσβευτή στη Δαμασκό να επισκεφθεί τη συριακή πόλη Xάμα για να εκφράσει την πολιτική στήριξη και συμπαράστασή του στους «επαναστάτες» – την πόλη Xάμα που φιλοδοξεί η αντιπολίτευση να τη μετατρέψει σε Bεγγάζη της Συρίας. Kαι είναι γνωστό πως στην πόλη αυτή ρέει άφθονος στρατιωτικός εξοπλισμός στους «εξεγερμένους», γίνονται κανονικές μάχες με εκατοντάδες νεκρούς και από
    τα δύο στρατόπεδα.”

    http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1322567

  11. φερμ says:

    Πραγματικα καλυτερα τα πραματα με μλ ΚΚΕ αλλα οπως ξερεις τετοιες θεσεις είναι μειοψηφία και στοχος διαπομπευσης απο τους γνωστούς πολιτικούς χωρους και γνωστούς υποτιθέμενους ανεξάρτητους μπλοκερ σαν το “φιλο” σου τον πανθηράκο.

    Για τη Λιβύη τα εχουμε πει δεκάδες φορες και εδώ μεσα, γι αυτό με ξενισε η οπτική του Μανο.
    Ουτε εγω βεβαια εχω καμία διαθεση να το παιξω υπερασπιστής κανενός καταντώντας μονομερής και απολυτος γι αυτό μιλάμε παντα με στοιχεία. Ενα καθεστώς που επι δεκαετίες είναι μονιμο στόχος των διεθνών κεντρων εξουσίας και είχε καταφέρει ενα βιοτικό επιπεδο για το λαό του πρωτογνωρο σε ολα τα επίπεδα που θα το ζήλευε ακομη και η σοσιαλδημοκρατία της δύσης της δεκαετίας του 70, οπως καταλαβαίνεις είναι τουλαχιστον αφέλεια να πεις οτι αυτό το καθεστώς ξαφνικά του έστριψε (επειδή ετσι γουστάρει το Ρ2Ρ) και αρχίζει και σφαζει το λαό του.
    Ας δουν ορισμενοι το τερ΄στιο αδρευτικό εργο που ειχε φτιαξει το καθεστώς αυτό για να υπαρχει ποσιμο νερό και φτηνα΄προιόντα για ολους στη Λιβύη.
    Και εκτος αυτού βεβαια σφαγές του καντάφι κατά αμαχων είδαμε μονο στη φαντασία των συστημικών μεσων αποχαύνωσης μερος των οποίων είναι φυσικά και το ιντιμιντια των Συν-Ακ.
    Εκτός πια αν εννοούμε σφαγές αμαχων την αντίσταση του στρατού της Λιβύης και των πολιτών που πέρνουν τα οπλα γιατί καταλαβάινουν τι τους περιμένει, απεναντι στους ταγματασφαλήτες που βαφτίστηκαν “εξεγερμε΄νοι” και εχουν σκορπισει το θανατο και τη κτηνωδία μεσα στις κοινοτητες και τις πολεις της Λιβύης.
    Οσο για την καταντια του Πριν τι να πω… κάποτε ήταν πραγματικά αντισυστημική φωνή και καποιοι αγωνιστές απο κει μεσα είχαν δώσει αγώνα κατά της πορείας που ειχε παρει το ιντιμιντια απο την αρχή του ακομη και ειχαν λασπολογηθεί αναλογως μαζί με το Φωτόπουλο.
    Τα πραματα ομως πλεον με Ναρ Ανταρσυα είναι τελείως διαφορετικά απο οτι ήταν πριν δεκα χρονια. Κριμα!

  12. Ομπλόμωφ says:

    Φερμ, κακά τα ψέμματα, τα τελευταία δέκα χρόνια δεν θά’βρισκες και πολλούς να θεωρούν τον Καντάφι μέγα επαναστάτη ή αντιϊμπεριαλιστή. Το πρόβλημα είναι οτι αυτό που τον ανέτρεψε είναι ό,τι πιο αντιδραστικό και αντεπαναστατικό μπορεί κανείς να φανταστεί, και δεν εννοώ μόνο το ΝΑΤΟ, που και μόνο η εμπλοκή του θα έπρεπε να έχει κάνει σαφές το ποιόν των ‘επαναστατών’.

    Κανείς δεν μπήκε στον κόπο να αναλύσει τί εκφράζουν πολιτικά οι ‘εξεγερμένοι’ – απ’τη στιγμή που ήταν εναντίον του ‘τυράννου’ εξυπακούεται υποτίθεται οτι ήταν…’προοδευτική’ δύναμη – πάει και τελείωσε. Τα κολλητηλίκια με το ΝΑΤΟ & το Κατάρ δεν τους προβλημάτισαν (μόνο οι φωτό του Καντάφι μ’αυτούς που σήμερα στηρίζουν τα φιλαράκια τους τους ‘επαναστάτες’ τους απασχολούσαν υποτίθεται). Οι φανατικοί ισλαμιστές, η φυλετική/ρεβανσιστική διάσταση που ήταν προφανής, η ‘φιλελεύθερη’ πτέρυγα που αποτελείται από φανατικούς αμερικανόφιλους/δυτικόφιλους εξόριστους (η αντιπολίτευση στην ουσία προερχόταν πάντα από δεξιά), ποιό ακριβώς ήταν το ‘προοδευτικό’ στοιχείο των ‘εξεγερμένων’?
    Και ακόμα χειρότερα: πώς θα χαρακτηρίζαμε ένα ένοπλο κίνημα στην Ελλάδα πχ που όσο αρχίζει να κερδίζει έδαφος τρομοκρατούνται οι αφρικάνοι μετανάστες και προσπαθούν να την κοπανήσουν ή να κρυφτούν? ‘Προοδευτικό’?

  13. φερμ says:

    Θοδωρα, ο Καντάφι μπορεί να μην ήταν “μεγας επαναστάτης”, αλλα αντιιμπεριαλιστής έστω και με την παραδοσιακή έννοια του “ιμπεριαλισμού” ήταν. Αλλα σύγκρινε το καθεστώς που ανέτρεψε ο ιδιος πριν ερθει στην εξουσία με αυτό που δημιουργήθηκε κατα τα 45 χρ της Τζαμαχιριγια και πες αν μπορεί να λεχθεί και ως ‘επαναστατης’. Και δε πρεπει να ξεχνάμε οτι η Τζαμαχιριγια δεν είναι ακριβως πρωσοποκρατικό καθεστώς οπως αρεσκονται να το χαρακτηρίζουν οι παρατρεχαμενοι ΣυριζοΑκιτες αλλά ενα μιγμα αμεσοδημοκρατίας και κεντρικής εξουσίας. Αλλωστε ο ίδιος ο Κανταφι μετα την αναληψη της εξουσίας του, προέτρεψε το λαό να αυτοοργανωθεί σε λαικές συνελέυσεις.
    Κανεις λαθος ομως να νομιζεις οτι οι αποψεις κοματιών της αριστεράς για τη τζαμαχιρίγια ήταν στο ιδιο μηκος κυματος της λασπολογιας που αντιπετωπιζουμε εδώ και 7 ,8 μήνες.
    Αν θυμάσαι το “εργο” των γνωστών ποστερ στα ιντιμιντια που ξεκίνησαν την εκστρατεία ανακύκλωσης της συστημικής προπαγάνδας, είχαν ως αφετηρία να ξεθάψουν παλιότερες θετικές θεσεις αριστερών για την αμεσοδημοκρατία στη Λιβύη μεσα απο το ιντιμιντια, ωστε να τις γελοιοποιείσουν και να τις αποδομήσουν με το γνωστό ψευτοτσαμπουκίστικο ύφος τους.
    Δε λεω βεβαια οτι η αριστερά σταθηκε στο ύψος της για τη Λιβύη και πιστεύω οτι αυτό εχει πολύ βαθιές αιτίες που δεν εχουν να κανουν μονο με καποιους βαλτούς που ετσι κι αλλιώς παντα υπηρχαν, υπαρχουν και θα υπαρχουν, ούτε με τον επιστημονικό τροπο που γινεται πλεον ο ελεγχος , η κατασκευή και διαχυση της “πληροφορίας”, αλλά εχει να κανει περισσότερο με την αποτυχία και τον ξεπεσμό των παραδοσιακών κοινωνικών θεωρήσεων, που αποδυκνείονται ανικανες ακομα (πχ στην ελλαδα) να εκφερουν στρατηγική εξοδου απο την ΕΕ δίνοντας μια βραχυπροθεσμη λύση στα απιστευτα αδιέξοδα που οδηγούνται τα λαικά στρώματα, για τη δημιουργία μιας αυτοδυναμης οικονομίας.
    Γι αυτό και το ποιο πανω σχόλιό μου για την Ανταρσυα κλπ.
    Πριν 10 χρονια που λες, ο λογος κομματιών της ανταρσυα (πλην Σεκ βεβαια…) ήταν ουσιαστικός και μιλαγε για εξοδο απο την ΕΕ.
    Τωρα μιλαμε για ενα ματσο παρατρεχάμενους απατεώνες σαν το Λαπαβιτσα και Παπακωνσταντίνου που “αγωνίστηκαν” εδω και ενα χρόνο για την “εξοδο απο την Ονε” αλλα΄τουμπεκαζοντουσαν για την ΕΕ. “Πρωτοβουλία οικονομολόγων”, που εγινε και “Επιτροπη Λογιστικού Ελεγχου” παντα με τις ευλογίες των κονδυλίων της ΕΕ και στησανε και το Συνταγμα του “κινηματος των πλατειών” (που λεει και η ΕΟΣ) και οδηγησαν το κοσμο μια χαρά στον αποπροσανατολισμό. Και τι να πει αυτή η “αριστερά” τωρα για Λιβυη Συρία κλπ;
    το πολύ πολύ να τα ψιλομπαλωσει για να φανεί και αντιΝατοική ολίγον τι, ή να αρχίσει να υπογραφει “ανοικτες επιστολές” διαμαρτυρίας προς τον προεδρο τη “Δημοκρατίας” οπως κανει ο γελοίος ο Κοροβεσης.

  14. Ομπλόμωφ says:

    Φερμ, εννοούσα τα τελευταία δέκα χρόνια, λέγοντας για το κατά πόσο ο Καντάφι θεωρείτο ακόμα αντι-ιμπεριαλιστής ή επαναστάτης. Οι φωτό με τις χειραψίες με τους αρχι-εγκληματίες Μπλαιρ, Κοντολίζα κτλ με είχαν ξενίσει κι εμένα αρκετά. Αποδείχθηκε βέβαια οτι η Λιβύη είχε παραμείνει ένα ανεξάρτητο κράτος που έθετε τους δικούς του όρους στις σχέσεις με τη Δύση (αλλοιώς πώς να εξηγήσει κανείς την απότομη φούρια που δείξαν κόβοντας κάθε σχέση και εξαπολύοντας πόλεμο με τέτοια ευκολία? Αν τους εξυπηρετούσε δήθεν τόσο καλά ο Καντάφι η Λιβύη δεν θα είχε ζήσει όλη αυτήν την τραγωδία της δήθεν ‘απελευθέρωσης’.)

    Το πρόβλημα με τα κόμματα της Αριστεράς (δεν εννοώ τον ΣΥΝ φυσικά) ήταν η ασυνάρτητη στάση τους. Προσπαθούσαν να καταδικάσουν τη ΝΑΤΟϊκή επέμβαση, αλλά δεν είχαν το θάρρος να αποκηρύξουν ταυτόχρονα και τους ‘εξεγερμένους’ του ΝΑΤΟ που ήταν κώλος και βρακί απ’την πρώτη στιγμή με ΟΗΕδες, διεθνή ΜΜΕ, πράκτορες κτλ κτλ. Πολύ μυστήριο ‘λαϊκό κίνημα’ όντως. Επίσης δεν τόλμησαν να υπονοήσουν καν οτι ο Καντάφι έχαιρε αυθεντικής λαϊκής υποστήριξης όπως αποδείχθηκε όλους αυτούς τους μήνες. Θα τους έκανε ντα ο ΕΟΣ και η Δούρου φαίνεται…

    Για τους υπόλοιπους, ιντιμιντιακούς, αναρχο-φιλελεύθερους, κτλ τά’χουμε πει. Ακόμα και όσοι απ’αυτούς είναι ‘καλοπροαίρετοι’ (δηλαδή απλά συγχυσμένοι) καταλήγουν οι καλύτεροι άμισθοι προπαγανδιστές του State Department (γιατί εκεί μέσα κυκλοφορούν και οι έμμισθοι…).
    Αντιεξουσιαστές να σου πετύχουν…τον άκουσες τον ΜακΚαίην στην Τρίπολη? ‘Έμπνευση’ είπε αυτός ο αγώνας για τους νέους της Δαμασκού, της Τεχεράνης, της Μόσχας και του Πεκίνου.
    Μάλλον ιντιμίντια θα διαβάζει κι ο γέρος….

  15. Ομπλόμωφ says:

    Έχει κι αυτό τη σημασία του πάντως σε σχέση με τη στάση διαφόρων ηγεσιών πάνω σ’αυτό το ζήτημα:
    στο ιρανικό Press TV όποτε διάβαζα ρεπορτάζ για τον πόλεμο, αναφέρονταν στους ‘επαναστάτες’ της Λιβύης, revolutionaries και καλά.
    Αλλά τα σχόλια των αναγνωστών από κάτω ήταν κατά 90% σχεδόν αρνητικά! ‘Πώς είναι δυνατόν να θεωρείτε επαναστάτες τους λακέδες των Σιωνιστών και του ΝΑΤΟ’, ‘Αύριο μεθάυριο θα κάνουν τα ίδια και στο Ιράν όπως ήδη προσπάθησαν το ’09’, και ‘ο Καντάφι είναι ο ήρωας που κάνει αντιϊμπεριαλιστικό αγώνα κι όχι αυτοί!’.
    Η αντι-κανταφική γραμμή σταθερή δηλαδή, έστω και κόντρα στη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου που στα υπόλοιπα ζητήματα συντάσσεται με την οπτική του σταθμού…

  16. manokasi says:

    φερμ says:
    ….Manokasi αρθρα του Πριν και της Ανταρσύα τουλαχιστον στα ματια μου, είναι στο ίδιο βαθμό αισχρά με αυτά του Συν και διαφορων α΄λλων συγκοινωνούντων δοχείων της σημερινής εκφυλισμένης “αριστεράς”. Γι αυτό άλλωστε κανείς απο τους ηγετίσκους των γκρουπούσκουλων της ανταρσύα δεν καλεσε σε αντιπολεμικό συλλαλητήριο…. Για τη Λιβύη τα εχουμε πει δεκάδες φορες και εδώ μεσα, γι αυτό με ξενισε η οπτική του Μανο….

    Αγαπητε φερμ
    θαθελα να απαντησω δηλωνοντας πιο καθαρα την θεση μου αν και θα με εψαχνες λιγο θα την καταλαβαινες. (Δεν θα επρεπε να απαντησω εδω σε αυτο το θεμα γιατι θεωρω οτι ειναι αλλη συζητηση μαλλον στο γενικο θεμα παει αλλα …)
    Η θεση μου που την ξαναλεω ειναι αντιπολεμικη.
    1)αναφερα αρθρα του ΠΡΙΝ. (φαντασου να βαλω και αρθρα της ΕΠΟΧΗΣ και του ΔΡΟΜΟΥ…) Να υπενθυνισω οτι ηδη εχω μιλησει για ελευθεροτυπια.
    Λοιπον: θα αφοριστω; θα καταδικαστω; θα καω; και η εφημεριδα μαζι.
    Φοβασαι τα κειμενα αγαπητε; φοβασαι τις λεξεις;
    Επειδη τα ανεφερα σημαινει:
    Τα υποστηριζω, τα υποστηριζω εν μερει, δεν τα υποστηριζω καθολου.
    Σε αρκετα κειμενα που εχουν ηδη αναρτηθει στο μπλοκ εχω καποιες αλλες αποψεις.
    Εχω ηδη αναφερει την λεξη μινιμουμ.
    Στο μπλοκ μπορουμε να συνεργαστουμε σε μια μινιμουμ πλατφορμα.
    Συμφωνουμε η διαφωνουμε, τα αρθρα που ανεβασα προξενησαν μια τοποθετηση και ενα διαλογο. Αυτο ειναι το σημαντικο. Ομως παρατηρησα οτι ταυτοχρονα καποιοι εδω λειτουργουν σαν να κατεχουν την απολυτη ΑΛΗΘΕΙΑ. Ειδικα στην σημερινη εποχη ειναι λιγο αντιφατικο να λεγεται.
    Για την Λιβυη και οχι μονο. Μια γρηγορη και “χυμα” τοποθετηση.
    Ονειρευομαι μια διαφορετικου τυπου κοινωνια με ενεργο συμμετοχη των πολιτων οπου οι ιδιοι θα αποφασιζουν και οχι ενας επικεφαλης που διαμεσου της στρατιωτικης στολης και οχι μονο ανακηρυχτηκε ηγετης και κυβερναει/νουσε με ενα διευθυντηριο. Μην ξεχναμε τις ιδιαιτεροτητες γεννησης του κρατους της Λιβυης( καπου εγραψα ενα μικρο ιστορικο εδω αντε να το βρω)
    Ο λαος απο μονος του θα υποδειξει πως θελει να διοικηθει, και αν ειναι ικανος να το κανει, θα διατηρησει το συστημα του, διαφορετικα θα πεσει. Τωρα αν δεχθει στρατιωτικη εισβολη και υποκυψει, θα προσπαθησει με αλλα μεσα να ξανακερδισει απο που του πηραν δια της βιας… Ισχυει “ο νομος” της στρατιωτικης υπεροπλιας αλλα ισχυει και “ο νομος” των διαφορων κινηματων.
    Ειπες φερμ: “Αλλωστε ο ίδιος ο Κανταφι μετα την αναληψη της εξουσίας του, προέτρεψε το λαό να αυτοοργανωθεί σε λαικές συνελέυσεις.” Με προτροπες ομως δεν γινεται τιποτα, απολυτως τιποτα. Ουτε με το ζορι, ουτε με επαναστατικα κειμενα και διακηρυξεις. Ουτε με ενθικοποιησεις, ουτε με υψηλο επιπεδο και ουτε με παροχες. Θελει αλλου τυπου ιδεολογια, αλλου τυπου κοινωνια, αλλου τυπου συνειδητοτητα. Η Συνειδηση δεν μπολιαζεται αλλα δουλευεται διαρκως. Στην σημερινη εποχη δεν μπορουμε μονο να κριτικαρουμε συνεχεια αλληλους. Σιγουρα το μπλοκαρισμα θα μας περιμενει στην γωνια. Επισης πρεπει να μαθουμε ξανα την εννοια της συνεργασιας, δυσκολο μεν αλλα απαραιτητο.
    μανος
    Γιατι η φωτογραφια και η τυπογραφια διαμορφωνει αισθησεις, αισθηματα και συνειδησεις

  17. φερμ says:

    Aγαπητέ Μανο ούτε η φωτογραφία ούτε η τυπογραφία ή οποιοδήποτε α΄λλο επαγγελμα ή εθελοντική ασχολεία (εχουμε και αυτό το φρουτο τα τελευταία χρονια) που εντασσονται μεσα στα πλαισια της καπιταλιστικής οικονομίας της αγορας δεν διαμορφώνει αντισυστημική συνείδηση.
    Γι αυτό οι αντισυστημικές κοινωνικές θεωρήσεις παντα επαιρναν ως αυτονοητο σκοπό τους την αλλαγή συστήματος και με συγκεκριμένη στρατηγική – Μαρξισμος, ελευθεριακος σοσιαλισμος. Αυτο κανει και το νεο σχετικά προταγμα της ΠΔ που ειναι μια συνθεση αλλα και υπερβαση των παραδοσιακών αντισυστημικών θεωρήσεων.
    Τι “θεση” σου τι καταλαβα πολύ καλά γι αυτό και σου ασκησα κριτική και σε σενα και στους ιδεολογικούς συγγενείς σου. Τα κριτήριά μου είναι πολιτικά και μονο και αποσκοπούν στην ανταλλαγή και διαμορφωση αποψεων.
    είναι τουλάχιστον αστείο λοιπόν να μιλας για “πυρες” και “ενοχλήσεις” απο αρθρα και αλλα βαρύγδουπα λογια εδω μεσα, ενω θα επρεπε να ξερεις οτι οι συμετεχοντες σε αυτο το ημιτελες μπλογκ είναι οι “καμενοι” οι λογικριμενοι με ολη τη σημασία της λεξης που φαγανε τους τελευταιους μήνες τονους λασπης και υβρεολογίας απο υποστηρικτές των “ισω αποστασεων” που ευνουχισαν ακομη και το αντιπολεμικό κινημα στην ελλάδα, που αφου δηλώνεις αντι μιλιταριστής θα επρεπε να σε εχει προβληματίσει ιδιαίτερα η “μαζικοτητα” των 150 ατομων… κατα του πολεμου στη Λιβύη, σε αντιδιαστολή με τις μεγαλειώδης διαδηλώσεις των μερικών χιλιάδων στους πολεμους για το Ιρακ Γιουγκοσλαβία κλπ. Γι αυτή τη καταντια ψαξε στα κιταπια της αριστεράς να βρεις τις αιτίες και οχι σε ειρωνικά τσιτατα που στρεφονται κατα οποιονδήποτε ασκησει κριτική στα “επαναστατικά ” άρθρα του Πριν. Αυτός λοιπον που ενοχληθηκε φυσικά δεν ήμουν εγώ αλλά εσυ, και αν εχεις καποια αντιρηση σε αυτά που τοποθετούμαι απαντα σε επιπεδο πολιτικής κριτικής.
    Επισης και καποια αλλα σημαντικά πραματα για να τελειώνουμε οσον αφορά τη Λιβύη.
    Δεν εκανες το κοπο να απαντήσεις στα ερωτήματά μου για το ΠΟΥ ΠΟΤΕ το καθεστώς της Τσαμαχιρίγια προέβη σε σφαγές αμαχου πληθυσμού.
    Δεύτερον, δεν εχεις καταλάβει φίλε μου καθολου πως λειτουργουσε η Τζαμαχιρίγια ή δε θελεις προφανω΄ς και συνεχίζεις να μιλας για “δικτατορες” και λοιπές μπούρδες που συνανταμε ολο αυτό το καιρό στα καθεστωτικά ΜΜΕ.
    Τρίτον, δεν εχεις αντιληφθεί – αφου εχεις στεβλή αποψη για τα παραπανω – τη λαική αποδοχή των λαικών στρωματων στη Τζαμαχιριγια και στο Κανταφι, παρολο που ο Λιβυος λαός αντιστεκεται ακομη και τώρα απεναντι σε ενα υπερ εξοπλισμενο κατασταλτικό μηχανισμό που μπρορεί να ισοπεδώνει πολεις και χωριά με το ετσι θελω, απεναντι σε εναν επιστημονικά στημενο διεθνή προπαγανδιστικό μηχανισμό που διαμορφώνει συνειδήσεις ακομη και μεσα σε πολιτικούς εξωκοινοβουλευτικούς χώρους, απεναντι στους ταγματασφαλήτες κτηνη που ακομη και το βιασμό των γυναικών τον θεωρουν “εργαλείο” για τον ιερό σκοπό τους και τελικά – αυτο είναι το πιο τραγικο απο ολα – απεναντι σε μια εκφυλισμενη αριστερά που εχει λιώσει τα αιματωβαμένα βρωμόχερά της, νιπτοντας και ξανανιπτοντας ολο αυτό τον καιρό, ενω εμεις καθομαστε να βλεπουμε σουβλισμενα παιδακια και βιασμενες γυναίκες διαβαζοντας τις εμετικες ηλιθιότητες των Παπακωνσταντίνου και λοιπον ηθικών αυτουργών του εξανδραποδισμού των Λιβύων και εξανδραποδισμού του ελληνικού λαου, γιατί αυτοί οι περισπούδαστοι οικονομολογοι δεν ανακαλυψαν ακομη το “τροχό”, δηλ οτι για να απεμπλακείς απο το χρονιο δανεισμο και το ξεπουλημα της δημοσιας περιουσίας χρειάζεται μια στοιχειώδη παραγωγική βαση της χωρας για αυτοδύναμη οικονομία.
    Κακά τα ψεματα φιλε μου. Πληρώνουμε με το πιο τραγικό τροπο τον εισοδισμό της αριστεράς που σταδιακά ολα αυτά τα χρονια κατεληξε να απεμπολησει τα αντισυστημικά της θεμελια, χανοντας τον προσανατολισμό της και γινομενη μια απιστευτη τραγική καρικατουρα του παλε ποτέ ευατού της.
    Νομίζω λοιπον οτι το μινιμουμ οργανωτικών προσπαθειω΄ν αθρώπων που εχουν ακόμη τα κοτσια να αγωνιστούν και θελουν να το πραξουν, είναι η αντισυστημική συνείδηση και ο αντιστοιχος στόχος, αλλιώς ας ενταχθούμε σε καποια χρηματοδοτουμενη ΜΚΟ να βγαζετε και χρήμα.

  18. Ομπλόμωφ says:

    Φερμ, κατά σύμπτωση το άρθρο που μετέφρασα χθες πιάνει αρκετά σημεία απ’αυτά που θίγεις κι εσύ.

    Χθες κάθησα και διάβασα την καινούρια έκθεση της γνωστής Human Rights Watch. Ακόμα κι από τα μισόλογά τους καταλαβαίνει κανείς οτι στην ουσία μια βίαιη μειοψηφία κατάφερε να πάρει το πάνω χέρι: χιλιάδες αυθαίρετες φυλακίσεις ‘υπόπτων’ ως ‘συμπαθούντων’, σε βαθμό που δεν χωράνε οι φυλακές του υποτίθεται ‘φυλακόβιου’ Καντάφι, και χρησιμοποιούν διάφορες άλλες εγκαταστάσεις ως χώρους κράτησης, μέχρι και σε σπίτια που τά’χουν μετατρέψει σε φυλακές! Και μιλάμε για ‘υπόπτους’ που περιλαμβάνουν μέχρι και τις γυναίκες και τα παιδιά τους, ενώ φυσικά ειδική μεταχείριση έχουν οι μαύροι (στενότερους χώρους, λιγότερο φαγητό, υπερσυγκέντρωση, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι ‘διοικητές’ των φυλακών προσπαθούσαν να τους κρύψουν από τους ερευνητές της ΜΚΟ, ή υπό την απειλή όπλου τους βάζουν να κάνουν χειρωνακτικές εργασίες ως ‘κατώτερους’ κρατούμενους κτλ). Αυτά και άλλα πολλά. Διαβάστε και θαυμάστε τους ‘δημοκράτες’ εξεγερμένους: http://www.hrw.org/news/2011/09/30/libya-cease-arbitrary-arrests-abuse-detainees
    Δηλαδή ο Καντάφι δεν είχε τόσους φυλακισμένους ούτε καν αυτούς τους τελευταίους μήνες, αλλά οι ‘δημοκράτες’ έχουν τιγκάρει τις φυλακές, ενώ πολλοί απ’αυτούς δρώντας ως συμμορίες τους παίρνουν στις δικές τους περιοχές κτλ

  19. manokasi says:

    Φερμ ποτε προλαβες και καταλαβες ολα αυτα που μου καταλογεις
    εγω απορω πως ολα αυτα τα εννοω παντως
    Και τι κουβεντες μου πες στον επιλογο σου:
    “Νομίζω λοιπον οτι το μινιμουμ οργανωτικών προσπαθειων αθρώπων που εχουν ακόμη τα κοτσια να αγωνιστούν και θελουν να το πραξουν, είναι η αντισυστημική συνείδηση και ο αντιστοιχος στόχος, αλλιώς ας ενταχθούμε σε καποια χρηματοδοτουμενη ΜΚΟ να βγαζετε και χρήμα.”
    Και συνεχιζεις να βλεπεις σκιες. Αναφερεις:
    “Δεύτερον, δεν εχεις καταλάβει φίλε μου……. και συνεχίζεις να μιλας για “δικτατορες” και λοιπές μπούρδες που συνανταμε ολο αυτό το καιρό στα καθεστωτικά ΜΜΕ.”
    Που ειδες να το λεω αυτο.
    η “Δεν εκανες το κοπο να απαντήσεις στα ερωτήματά μου για το ΠΟΥ ΠΟΤΕ το καθεστώς της Τσαμαχιρίγια προέβη σε σφαγές αμαχου πληθυσμού.”
    Ειπα το αντιθετο πουθενα και δεν το ξερω;
    Αναρτησα δυο αρθρα του ΠΡΙΝ και σου ξενισε. Στα αθρα αυτα δεν πηρα θεση. Επειδη μιλησα για ελευθεροτυπια εσυ ειδες ειρωνια .
    Αναφερα “Συμφωνουμε η διαφωνουμε, τα αρθρα που ανεβασα προξενησαν μια τοποθετηση και ενα διαλογο. Αυτο ειναι το σημαντικο. Ομως παρατηρησα οτι ταυτοχρονα καποιοι εδω λειτουργουν σαν να κατεχουν την απολυτη ΑΛΗΘΕΙΑ.”
    Αναφερεις οτι:
    “Τι “θεση” σου τι καταλαβα πολύ καλά γι αυτό και σου ασκησα κριτική και σε σενα και στους ιδεολογικούς συγγενείς σου.”
    Σιγουρα δεν εχεις καταλαβει. Σε παραδεχομαι παντως φερμ. χρησιμοποιησες τα αρθρα που αναρτησα για να χτυπησεις εκει που ηθελες: “Πληρώνουμε με το πιο τραγικό τροπο τον εισοδισμό της αριστεράς που σταδιακά ολα αυτά τα χρονια κατεληξε να απεμπολησει τα αντισυστημικά της θεμελια, χανοντας τον προσανατολισμό της και γινομενη μια απιστευτη τραγική καρικατουρα του παλε ποτέ ευατού της.”
    Με χρησιμοποιησες κοινως, παιρνοντας καποιες χυμα αποψεις μου (αν ειναι δυνατον) για να γραψεις τις πολιτικες σου θεσεις.
    Εμενα δεν μου ξενιζουν οι αποψεις των αλλων, απλως τις αποδεχομαι αν θελω να ισορροπισω στο μινιμουμ, οσο για τη λασπη δεν εχω μαθει να την χρησιμοποιω (απο οσο μεγαλωσα)
    ουτε συνηθιζω να βλεπω σκιες, μονο πολιτικες συμπεριφορες βλεπω.
    Οσο αφορα την αποψη σου οτι σαν λυση “Είναι η αντισυστημική συνείδηση και ο αντιστοιχος στόχος, αλλιώς ας ενταχθούμε σε καποια χρηματοδοτουμενη ΜΚΟ να βγαζετε και χρήμα”
    Θεωρω οτι ειναι μια ξεκαθαρη πολιτικη αποψη, στυλ γκαιμπελικης προπαγανδας

    μανος

    διευκρινηση: οχι δεν ξερω τι υποστηκατε εσεις στο athens.indymedia. χρειαστηκε να το διαβασω. Ο κοσμος και οι εννοιες δεν αρχιζει και τελειωνει σε αυτο το σαιτ, ουτε οσοι συμμετεχουν σε αυτο εχουν την απολυτη αληθεια. Ουτε η αντισυστημική συνείδηση ειναι η απολυτη και μονη αληθεια. Και οι αντιστοιχοι Υποστηρικτες της οι Μοναδικοι Καθαροι.

  20. φερμ says:

    Aγαπητε Μανο, σου απανταω σε καποια βασικα ζητήματα παντα σε πολιτική βαση οπως προείπα και παραμερίζοντας συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς περι “Γκεμπελς” προς το προσωπό μου που τελικά οπως δηχνει χαρακτηρίζουν τα αδιέξοδα του τροπου σκέψης σου που εχει σφυρηλατήσει ο ρεφορμισμός.

    Ειπες: Για την Λιβυη και οχι μονο. Μια γρηγορη και “χυμα” τοποθετηση.
    Ονειρευομαι μια διαφορετικου τυπου κοινωνια με ενεργο συμμετοχη των πολιτων οπου οι ιδιοι θα αποφασιζουν και οχι ενας επικεφαλης που διαμεσου της στρατιωτικης στολης και οχι μονο ανακηρυχτηκε ηγετης και κυβερναει/νουσε με ενα διευθυντηριο.”

    1. Οταν αναφερεσαι σε “επικεφαλη που διεμεσου στρατιωτικής στολής ανακυρήχτηκε ηγέτης” προφανως αναφερεσαι στο Γκανταφι.
    Και οι παρατηρήσεις μου παραμενουν.
    Οτι δεν εχεις αντιληφθεί οτι ο Γκανταφι δεν ήταν ενας δικτατορας με στολή και διυθυντήριο , αλλά ήταν αυτός που μαζί με μια ομάδα στρατιωτικών ανέτρεψε το προηγούμενο αποικιοκρατικό καθεστώς της Λιβύης και κρατικοποιησε σταδιακά ολοκληρο το πλουτο της χώρας.
    Περιτό να λεμε τα ίδια και τα ιδια ποσες φορές έγιναν αποπειρες κατά της ζωής του και ποσες φορές στο παρελθόν ξαναβομβαρδιστικε η Λιβύη σε αποστολές αστραπή ακριβώς λογο των πολιτικών κοινωνικής προνειας που ακολουθούσε πιστά ολα αυτά τα χρόνια και την υποστήριξή του σε αντάρτικα και αντιστασιακές οργανώσεις οπως ο ΙΡΑ και ο αγώνας των παλαιστινίων.
    Οτι δεν εχεις αντιληφθεί τη μαζική λαική υποστήριξη των λαικών στρωμάτων της Λιβύης προς το καθεστώς της Τζαμαχιρίγια που επιβεβαιώνεται απο την τρομερή αντισταση του λαού κατά των κατακτητών.
    Και δήχνεις οτι δεν εχεις αντιληφθεί τα παραπανω , καθώς αναφερεσαι στο καθεστώς της Τζαμαχιρίγια ως “δικτατορία”, αλλά δικτατορία που απολαμβανει την μαζική πλειοψηφική αποδοχή του λαού, δεν υφίσταται ως “δικτατορία”. Αυτή ήταν η προπαγάνδα των συστημικών μεσων. Δε χρειαζομαστε αναμετάδωση και εδω μεσα.

    “Ονειρευομαι μια διαφορετικου τυπου κοινωνια με ενεργο συμμετοχη των πολιτων οπου οι ιδιοι θα αποφασιζουν ”
    Αν πραγματικά το ονειρεύεσαι αυτό τοτε καλο είναι να ψαξεις σε προταγματα που ως βασικό τους θεμελιο καιστοχο εχουν ακριβώς τη συμμετοχή των πολιτών για τη ληψη των αποφασεων απο τους ιδιους σε ολα τα επιπεδα (Οικονομικο, πολιτικό κλπ) οπως είναι της ΠΔ.
    Αλλα κοινωνία που να λειτουργεί αμεσοδημοκρατικά σε ολα τα επιπεδα σημάινει ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ δηλ ΑΝΤΙΣΥΣΤΗΜΙΚΉ ΑΛΛΑΓΗ, kαι οπως καταλαβάινεις αυτό δε προκειται να γινει ποτέ αν δεν αλλαξει το κοινωνικό παράδειγμα δηλ να γινει ηγεμονική η συνειδητοποιηση για αλλαγή συστήματος και σε ποιες θεμελιακές αρχες πχ της αυτοδιέθυνσης , θα βασιστεί ο αγώνας.

    Το οτι χαρακτηρίζεις την αντισυστημική συνειδητοποιηση ως “Απολυτη αληθεια” είναι δικό σου λοιπον εφεύρημα. Ουτε απολυτη αληθεια είναι ουτε δογμα επειδή το είπε καποιος…
    Αποτέλεσε τη θεμελιακή αρχή για επανστατικές θεωριες και στρατηγικές οπως ο ελευθερικος σοσιαλισμός και ο κρατικιστικος σοσιαλισμος, που ήταν και οι μονες που εδωσαν επαναστατικούς αγώνες ακριβώς γιατιί έδωσαν χειροπιαστό οραμα στο κοσμο οτι οντος μπορεί να χτιστεί μια πραγματικά απελευθερωμενη κοινωνία.
    Το θεμέλιο αυτό εμελε να φυσικά να μεταλαμπαδευθεί σε νεα αντισυστημικά πολιτικά προταγματα που εμφανιστηκαν σχετικά προσφατα, οπως αυτό του Κομμουναλισμου (Μπουκτσιν) και της Περιεκτικής Δημοκρατίας αφου αποτελεσε βασική αφετηρία προβληματισμού μεσα στις νεες πολιτικές ζυμώσεις της ελευθεριακής αριστεράς.
    Τωρα αν εσυ έφτασες να χαρακτηρίσεις “Γκεμπελισκους” και “καθαρούς” οσους αναφέρονται στο αυτονοητο αυτό θεμελιο που χαρακτήριζε καποτε τα επαναστατικά κινήματα , τοτε ας σε σχολιάσουν οι υπολοιποι εδω μεσα …

    Κατι τελευταίο που οπως είδα αρνείσαι πεισματικά οτι είπες.
    Σε συγκεκριμενο σου σχόλιο ανέφερες και σε σχέση με τις αναφορές των ΜΚΟ για τις σφαγές στη Λιβύη, οτι ¨”οταν το κανταφικό καθεστώς έκανε σφαγές οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έσπευσαν να τα βγαλουν στη φορα, ενω οταν καναν αντιστοιχα οι εξεγερμενοι οι ΜΚΟ κοινος τα κουκούλωναν.
    Δεν εκανα copy paste του σχολίου σου, αλλα΄θυμάμαι πολύ καλά οτι αυτό ακριβώς είπες : σφαγές και απο τη μια σφαγές και απο την αλλη.
    Και τα ερωτήματα μου παραμενουν… περιμένω αποδήξεις για τις σφαγές του Κανταφι κατά του πληθυσμού του.
    Και εφοσον υποστηρίζεις οτι τα κειμενα του πριν τα εβαλες για να κανεις συζήτηση, τοτε γιατί χαρακτηρίζεις τη κριτική μου με αυτό τον αισχρό τροπο και δεν απαντάς σε πολιτικό επιπεδο;;
    Αλλα θα μου πεις οτι σε χρησιμοποίησα κιόλας… μεγάλη ιδέα για τον εαυτό σου εχεις φιλαράκο και κοψε τους χαρακτηρισμούς κανοντας πραγματικό διάλογο για να μην σου απαντήσω και γω στο επιπεδο το δικό σου.

  21. φερμ says:

    Περι copy paste για να μην υπαρχει καμια αμφιβολία για το τι λεει ο καθένας εδώ μεσα, εδώ το σχολιο του Μανο:

    “3 μηνες ακομη (σιγουρα) θα υπαρχουν οι ανθρωπιστικοι βορβαδισμοι, για να συνεχιζονται οι σφαγες… “των αμαχων” που ομως αυτη την φορα δεν ειναι των δικων μας ειναι των απεναντι. Διακρισεις και στους αμαχους.
    Και ο ΟΗΕ και οι παρατρεχαμενες οργανωσεις τωρα τι;
    Που ειναι η περιφημη προστασια περι των αμαχων.
    Φαινεται οτι αληθινοι αμαχοι ηταν μονο αυτοι στην Βεγγαζη.
    Οι αλλοι για τον καθως πρεπει πολιτισμο τους απλα δεν υπαρχουν .”

  22. φερμ says:

    Και γι να τα κανω ακομα πιο ξεκαθαρα τα πραματα, δε θα ειχα κανένα προβλημα καποιος να παραδεχτεί οτι επεσε θύμα αυτής της καλοστημενης προπαγανδας που διαπερναει ολα τα καθεστωτικά ΜΜΕ και “ενναλακτικά μεσα”, αυτό είναι κατι τελειώς φυσιολογικο.
    Αλλωστε οπως εχω πει και γω προσωπικά και ο Ομπλομωφ, δε ξύπνήσαμε ενα πρωί και ξεραμε εξαρχής τι παιζεται πανω στις πλατες μας και τι κουτοχορτο μας ταίζουν.
    Στη πορεία ανακαλύψαμε τι γινόταν πραγματικά στη Λιβύη και μαλιστα και γω προσωπικά είχα πεσει θυμα για τις “μαζικες σφαγές του καθεστωτος Κανταφι”.
    Ας αφήσουμε στην ακρη λοιπον αισχρούς χαρακτηρισμούς περι “Απολυτης Αληθειας” και αλλων λασπολογικών κοσμιτικών επιθετων εν ελλείψη επιχειρημάτων.
    Και σε αλλο μύνημά μου μίλησα συγκεκριμένα για “καλοπροαίρετους που έπεσαν θύμα αυτής της καλοστημενης επικοινωνιακής μηχανής”, αλλά καποιοι φαίνεται οτι εχουν κατεβασει ρολά, ελπίζω να τα ξανασηκώσουν…

  23. manokasi says:

    Αγαπητε φερμ
    οσο αφορα την θεση σου οτι δεν θελεις αναμεταδοση αλλων τετοιων αρθρων απολυτα σεβαστη το εχω ηδη καταλαβει στο πως κριτικαρεις τους αλλους. Συνεχισε οπως θελεις.
    Ειναι λιγο παραξενο ομως αντι για ελευθεροτυπια να επιδιωκεις να ελεξεις τις θεσεις αλλων και να τις αποκλειεις. Αργα καταλαβες την λογικη των δημοσιευσεων του athens.indymedia. Την αναρτηση αρθρων η εκαστοτε εξουσια/ διαχειριστες παντα θελει να την ελεγχει. Και εσυ ομως Κανεις ακριβως το ιδιο που σου εκαναν.
    Και ξαναδιαβασε σε παρακαλω τι εγραψα και συνδεσε τα νοηματα:
    “Οσο αφορα την αποψη σου οτι σαν λυση “Είναι η αντισυστημική συνείδηση και ο αντιστοιχος στόχος, αλλιώς ας ενταχθούμε σε καποια χρηματοδοτουμενη ΜΚΟ να βγαζετε και χρήμα”
    Θεωρω οτι ειναι μια ξεκαθαρη πολιτικη αποψη, στυλ γκαιμπελικης προπαγανδας.”
    “το σχολιο σου” που κριτικαρισα ξεκιναει απο “ΕΙΝΑΙ… εως ….να βγαζετε και ΧΡΗΜΑ”
    Οποτε θα μου επιτρεψεις να πεταξω κατω την λεξη φιλαρακο. Ουτε με ξερεις ουτε σε ξερω σχολιαζουμε οπως λες και συ κρατοντας την πολιτικη μας θεση μας. Εσυ κατεβασες το επιπεδο πολιτικης αναλυσης πρωτος. Ανεφερες “οτι σε ξενιζει”. Θεωρεις ειναι φραση πολιτικης αναλυσης και επιπεδου αυτη η φραση;
    Αν εσεις καταλαβατε αργα την επεμβαση του ΝΑΤΟ λυπαμαι αλλα δεν μπορω να κανω τιποτα σαν μπλοκερ μου ηδη εγω εχω παρει θεση. δες και καποιες απο τις αναρτησεις μου σε ενα φωτογραφικο κυριως μπλοκ εναντια στο πολεμο γενικα αλλα και
    18/3/11 “Οι αποφάσεις” του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και “οι εκτελεστές” των αποφάσεων βλεπε ΝΑΤΟΑποφάσεις και αποφάσεις…. όταν οι Γάλλοι, οι Βρεττανοί, οι Αμερικανοί και οι Λιβανέζοι!!! ενδιαφέρονται για την ανθρωπότητα και το καλό της…. και 24/3/11
    Γιατι διαλυεται η Λιβυη…αναλυση του David Rothscum …οταν “τα κειμενα” χρειαζονται απαραιτητως, για να μπορεσουμε να καταλαβουμε περα απο τις φωτογραφιες…αλλα
    σημειωσε και το “Ως συνήθως, το πρώτο θύμα της οποιασδήποτε στρατιωτικής επέμβασης είναι η αλήθεια.”
    Ηρθα σε αυτο το μπλοκ γιατι σχεδον ταυτοχρονα ειδα οτι και εσεις εδω ειχατε κανει μια αντιστοιχη μεταφραση του αρθρου “Οι δημοσιογράφοι που ασχολούνται με την προπαγάνδα πολέμου πρέπει να δικάζονται από το Διεθνές Δικαστήριο” . Πιστευα οτι η συμμετοχη μου θα βοηθουσε εδω και ανεβασα αποκλειστικα αρκετα αρθρα κυριως απο Ιταλια .
    Η φραση μου οσο αφορα” σφαγες αμαχων” στην εξηγω. ξερεις αγαπητε κανενα πολεμο που να μην γινονται σφαγες εκατερωθεν. Στον πολεμο δεν γινονται ΠΟΤΕ εγκληματα ΜΟΝΟ απο την μια πλευρα. Εγκλημα για μενα ειναι καθε σκοτωμος. Σφαγες-σκοτωμοι-εκτελεσεις και αλλα παντα συνοδευουν μια βιαιη εμπλοκη. Οι δυναμεις του Κανταφι δηλαδη δεν σκοτωσαν κανενα αθωο κατα την γνωμη σου. Εισαι τοσο σιγουρος. Οι βολες πυροβολικου του κυβερνητικου στρατου επιλεγουν ποιον σκοτωνουν. Θα θελα να μου βρεις μια πολεμικη εμπλοκη στο κοσμο που να μην εγιναν σκοτωμοι. Απο τις φασιστικοδημοκρατικες μεχρι τις αναχροκομμουνιστικες πολεμικες εμπλοκες υπηρχαν και αθωα θυματα, υπηρχαν και εγκληματα. υπηρχαν και εκτελεσεις αιχμαλωτων και πολλα αλλα.
    Δεν μπορει να με υποχρεωσεις αγαπητε να κανω πολιτικο διαλογο μαζι σου, ουτε μπηκα εδω να κανω πολιτικες συζητησεις. Μου πεταξες χαρακτηρισμους κι σου απαντησα. Οσο αφορα την αντισυστημική συνειδητοποιηση που Αποτέλεσε τη θεμελιακή αρχή για επαναστατικές θεωριες και στρατηγικές, μιας και ειμαι ολιγο παλαιος δεν θυμαμα να υπηρχε τοσο αναλυτικα στα ελληνικα πολιτικα βιβλια της δεκαετιας 1975-85. Βλεπεις εχω μεινει πισω στα “των προταγματων” .
    Και οπως λες, μιας και δεν ηξερα, δεν καταλαβα: πρεπει να ειμαι οπαδος της αποψης οτι επειδη καποιος μαζί με μια ομάδα στρατιωτικών εχει ανέτρεψει το προηγούμενο αποικιοκρατικό καθεστώς και κρατικοποιησει σταδιακά ολοκληρο το πλουτο της χώρας πρεπει να ειναι το ζητουμενο. Τετοιου τυπου καθεστωτα δεν τα ασπαζομαι. Καλυτερα να σιωπησω.
    Ευχομαι ολοψυχα καλη συνεχεια στο μπλοκ.
    Γιατι μας χρειαζεται η πληροφορηση διαφορετικου τυπου.
    Ευχαριστω πολυ Ομπλαμωφ. Ευχομαι ακομη περισσοτερη διαφορετικοτητα και σεβασμο χωρις αποκλεισμους. Νασαι καλα και συ φρεμ
    (θαθελα ναξερα τα πραγματικα ονοματα σας( μαλλον γνωριζοσαστε ηδη καποιοι) αλλα ισως καπου αλλου)
    Οι λεξεις καποιες φορες μπορει να παρεξηγουν αλλα και να παρεξηγουνται.
    μανος

  24. φερμ says:

    Βλέπω με λύπη μου οτι το ενα μύνημά σου είναι χειρότερο απο το άλλο και συνεχίζεις…
    Αν δε γουστάρεις κριτική πες απλά δε γουστάρω και σταματα να χαρακτηρίζεις λασπολογικά οποιον τολμήσει και σου κανει.
    Φυσικά εισαι “υποχρεωμενος” να κανεις πολιτικό διάλογο εφοσον πολιτική κριτική σου ασκείται με βαση τα δικά σου λεγόμενα.
    Φυσικά οι “ισες αποστασεις” που εχει παρει η εφυλισμενη αριστερά στη νατοική εισβολή εχουν θιχτει κατ επαναληψη και σε αυτό το μπλοκ. Εσενα ομως σε ενοχλησε επειδή το να νιπτεις τας χειρα σου σε ενα τετοιο εγκλημα το εθιξα και με τι τροπο!! Ειπα οτι με ξενισε… ελα σοβαρά;; παρεξηγήθηκες γιατί σου θιξαμε τις ίσες αποστάσεις;; προβλήμά σου και οχι δικό μου.

    Σου ποστάρισα τα ίδια σου τα λογια που μιλαγες εσυ ο ίδιος για σφαγές του καντάφι.
    Μεχρι και πριν το προηγούμενο μύνημάσου με ρώταγες “ποτε εγραψα εγώ κατι τετοιο”.
    Τωρα που στο ποστάρισα – γιατί προφανω΄ς το ξεχναγες…_ πας να τη κανεις στριφογυριστή παλι με το να μας κανεις μαθημα περι “σκοτωμών” που υπαρχουν σε ολους τους πολέμους και άλλα ωράια. Μονο που άλλο η μαγική εικόνα που εχει εσυ φτιάξει στο μυαλο σου και αλλο η ξενη κατοχή ενος λαού , ο εξανδραποδισμος του. Ό θύτης και το θύμα δεν εξισώνονται οσο και αν ετσι γουστάρεις εσυ και πολλοί αλλοι ομοιδεάτες σου. Θα επρεπε να ντρεπεσαι να μιλας κατα αυτό το τροπο και το οτι είσαι και καποιας ηλικίας είναι και ενα παραπανω λογος. Δεν είναι πολύ μακριά η εποχή που καποιοι α΄λλοι θέλοντας να αμαυρώσουν την ιστορία της αντίστασης του ΕΑΜ απεναντι στου ταγματασφαλήτες και τη ξενη κατοχή, χρησιμοποίησαν τη “λογική” που χρησιμοποιείς και συ. Αισχος!!
    Ειναι πραγματικά εμετικές οι τοποθετήσεις σου που συνεχίζονται στο ιδιο απαραδεκτο μοτίβο παρά τις επανειλημενες προσπαθειές μου για συνεννοηση. Λοιπον δε σου χρστάω τίποτα και μεχρι τώρα καθομουνα και σου απανταγα με βαση στοιχεία και πολιτικό λογο και παράλληλα σε προειδοποίησα οτι χαρακτηρισμούς περι Γκεμπελς αν συνεχίσεις στους επιστρέφω ακαίρεους πλεον και τεκμηριωμενους για το ποιος είναι ο Γκεμπελς εδω.
    Το επίπεδο της συνειδητοποίησής σου φάινεται βεβαια ποιο είναι αφου εφτασες να χαρακτηρίσεις Γκεμπελισμό οποιαδήποτε κοινωνική θεώρηση που βασιζεται στην αντισυστημική αλλαγή – απο ελευθερικο σοσιαλισμό και μαρξισμό μεχρι Περιεκτική δημοκρατία…, και εγώ ο ήλιθιος καθομαι και σου απαντάω, μεχρι και ιστορικό εγραψα για να σου εξηγήσω και το μονο που αποκομισα είναι εμετικές ηλιθιότητες των “ισων αποστασεων” και λασπολογία σε ολο της το μεγαλείο “Απολυτη αληθεια” και αλλες μαλακίες.
    Οταν μιλησα για αντισυστημική συνείδηση και ΜΚΟ που βγαζουν χρήμα , ναι αναφερθηκα σε ολο αυτό το τεραστιο χρηματοδοτούμενο δικτυο ΜΚΟ που θησαυρίζουν ανακυκλωνοντας τη συστημική προπαγάνδα. Το να “βγαζετε χρήμα” δεν ήταν προσωπικά για σενα και ασε κατα μερος τη θυματοποίηση. Ηθελα να θιξω ακριβώς οτι η ιδεολογία των ισων αποστάσεων οτι είναι το καλύτερο εργαλείο ωστε να ευνουχίζονται οι αντιστασεις και αντιδρασεις τωνλαικών στρωματων και χρησιμοποιείται και προωθείται απο το ίδιο το συστημα.
    Τους “αποκλεισμούς” στους οποιους αναφερεσαι ψαξτους οπως σου ξαναπα στα “εναλλακτικά μιντια” και σε ΜΜΕ της εκφυλισμενης αριστεράς. Κανενας δε σε εμποδισε να πεις αυτό που θες να πεις, αλλα το οτι δε δεχεσαι τη κριτική είναι δικό σου προβλημα. Δε θα υποχρεώσεις κανενα να ακους αυτά που θες εσυ να ακους ουτε σου εδωσε κανενας το δικαίωμα να χαρακτηρίζεις αισχρά ανθρώπους που κανουν πολιτική κριτική.

    Αν είναι σίγουρος οτι τι καθεστώς κανταφι δεν εκανε σφαγές ε;;;
    Αιντε δε ντρεπεσαι λιγο λεω γω που επιμενεις κιολας με το ετσι θελω . Αν υπηρχαν εστω καιστο ελαχιστο τετοιες σφαγες που εσυ επικαλείσαι θα παίζαν απο το πρωί μεχρι το βραδυ απο τις τηλεοράσεις μεχρι τα ιντιμιντια σπιρτο…
    Λιγο τσιπα για τους ανθρώπους που αντιστεκονται στη κτηνωδία αυτή δεν εχεις τελικά;;
    Βιασμενες γυναίκες,σουβλισμενα παιδιά , ερημες πολεις απο τη τρομοκρατία, κυματα προσφύγων που φευγουν να σωθούν απο τη σφαγή των “εξεγερμενων” και συ καθεσαι και μου λες αν είμαι “σιγουρος”;;;
    Αντε σαίνη μη σου πω καμια βαρια κουβεντα βραδυάτικα.

Leave a comment