Οι ‘επαναστάτες’ στον ΟΗΕ

Ο Ομπάμα φιλοξενεί το διεθνές ντεμπούτο του ρατσιστικού και αντ-επαναστατικού καθεστώτος της Λιβύης.

Του Glen Ford από το Black Agenda Report

Η ένοπλη σύγκρουση της Λιβύης μπορεί να περιγραφεί με διάφορους τρόπους, αλλά η ‘επανάσταση’ δεν είναι ένας απ’αυτούς. Είναι υπαρξιακά αδύνατον για μια συμμαχία αποτελούμενη από την παγκόσμια ιμπεριαλιστική υπερδύναμη, τους πρώην αποικιοκράτες κυρίαρχους του πλανήτη και τις πετρελαιο-μοναρχίες της Μέσης Ανατολής να χρηματοδοτεί μια εξέγερση που θα μπορούσε έστω και με τη μέγιστη δυνατή διαστρέβλωση των εννοιών να ονομαστεί ‘επανάσταση’. Στον σύγχρονο κόσμο, στον οποίο η Λιβύη συμμετείχε ενεργά, οι ‘επαναστάτες’, – οι Αφρικάνοι επαναστάτες – δεν ονομάζουν τις μάχιμες μονάδες τους ‘Ταξιαρχία για την εκκαθάριση των σκλάβων και του μάυρου δέρματος’. Κανείς νόμιμος διεκδιηκητής της επαναστατικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας δεν θα διαμοίραζε εκ των προτέρων τους πιο πολύτιμους πόρους της χώρας σε ξένους, ούτε θα γινόταν συνέταιρος με τον πρώην αποικιοκράτη κυρίαρχο που είχε δολοφονήσει το ένα τρίτο του πληθυσμού της πατρίδας του και είχε αποκλείσει τους περισσότερους απ’τους υπόλοιπους σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως – η ιταλική γενοκτονία εναντίον του λιβυκού λαού. Κανείς νοητός επαναστατικός σχηματισμός δεν θα παρακαλούσε τους στρατούς των ιμπεριαλιστών να κονιορτοποιήσουν τις ακριβοπληρωμένες υποδομές της ίδιας τους της χώρας. Τί είδους Άραβας επαναστάτης συγχαίρει τον δημαγωγό ηγέτη που μισεί τους Άραβες, και του οποίου το έθνος κατέσφαξε εκατομμύρια Αράβων στη γειτονική Αλγερία, μόλις πριν από δύο γενιές, και σήμερα παραμένει στην εξουσία επικαλούμενος τον εσωτερικό αντι-αραβικό και αντι-αφρικανικό ρατσισμό, όπως κάνει ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζύ?

Είναι δύσκολο ακόμα και να περιγράψει κανείς ως ‘στασιαστές’ τους παράταιρους Λίβυους μαχητές των οποίων η σημαία τώρα ανεμίζει στα Ηνωμένα Έθνη, απ’τη στιγμή που δεν ήταν ποτέ οι βασικοί δρώντες στη σύγκρουση που απώθησε την κυβέρνηση του Μουαμάρ Καντάφι από την Τρίπολη. Αυτό ήταν το σχέδιο των ιμπεριαλιστών από την αρχή, επιβεβαιωμένο από το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που στην ουσία μετέτρεπε την εξέγερση της Βεγγάζης σε ένα ένοπλο προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ. Δεν υπήρξε καμμία επανάσταση.

Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο (NTC) και τα σε μεγάλο βαθμό ισλαμιστικά ένοπλα τμήματά του, δεν κέρδισαν ούτε μία νίκη επί του εδάφους. Σε κάθε προέλασή των δυνάμεών τους, ο δρόμος άνοιγε μεθοδικά από τις βόμβες του ΝΑΤΟ και τους πυραύλους του, μία μέθοδος πολέμου υψηλής τεχνολογίας που έδινε στους ‘εξεγερμένους’ το ρόλο των επίγειων συνεργείων καθαρισμού για την ευρω-αμερικάνικη αεροπορική δύναμη. Αν υπήρξε ένας νικητής, αυτός ήταν το ΝΑΤΟ, ένα δημιούργημα των Ηνωμένων Πολιτειών. Σίγουρα δεν ήταν το ιμπεριαλιστικό προτεκτοράτο του NTC – κι αυτό το γνωρίζει κάθε Λίβυος.

Ο πρόεδρος Ομπάμα στεφάνωσε με επαίνους τους κατοικίδιους ενόπλους του στη Λιβύη, στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. ‘Μέρα με τη μέρα ο λαός της Λιβύης δεν απαρνήθηκε την ελευθερία του μπροστά στις σφαίρες και τις βόμβες’, είπε ο Ιμπεριαλιστής Αρχι-πολέμαρχος. Αυτό βέβαια ισχύει – και εξακολουθεί να ισχύει, στους εναπομένοντες θυλάκους της αντίστασης στην πλήρη κυριαρχία του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ διεξήγαγε περίπου 9.000 αεροπορικά πλήγματα μέχρι στιγμής. Σύμφωνα με διεθνείς παρατηρητές, κανένα αεροσκάφος του Καντάφι δεν ενεπλάκη σε επιθετικές ενέργειες, όπως βομβαρδισμούς. Όπως φαίνεται, οι Λίβυοι υποτακτικοί του ΝΑΤΟ που έχουν θέσει υπό πολιορκία τη Σύρτη, το Μπάνι Ουαλίντ και τη Σάμπχα (την οποία οι ένοπλοι του ΝΑΤΟ ισχυρίζονται οτι έχουν καταλάβει) υπερβαίνουν αριθμητικά κατά πολύ τους υπερπσιστές τους, κι ωστόσο, ‘μέρα με τη μέρα’ αυτοί συνεχίζουν να αντιστέκονται στους υποτακτικούς του ιμπεριαλισμού. Αυτοί είναι οι ήρωες και οι ηρωίδες της μάχης της Λιβύης – κι αυτή η πάλη δεν θα τελειώσει όταν η Σύρτη και το Μπάνι Ουαλίντ τελικά καταληφθούν από τους ευνοούμενους του ΝΑΤΟ.

Η ομιλία του Ομπάμα στον ΟΗΕ τύπου ‘Αποστολή Εξετελέσθη’ είναι τόσο πρόωρη όσο και η αντίστοιχη παράσταση του Μπους πάνω στο αεροπλανοφόρο την 1η Μαϊου του 2003.

Από πότε τα μαζικά μέσα ενημέρωσης του κατεστημένου στις ΗΠΑ και την Ευρώπη πανηγυρίζουν για ‘επαναστατικούς’ θριάμβους στις πρώην αποικίες τους, ή οπουδήποτε αλού? Τα ‘ΜΜΕ της διεθνούς ηγεμονίας’ όπως το έθεσε ο Υπουργός Επικοινωνιών και Πληροφοριών της Βενεζεουέλας Andres Izarra, είναι αυτά που διατυπώνουν τις ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες, είναι τα μεγάφωνα της παγκόσμιας αντίδρασης. Η έυνοιά τους προς τους ‘εξεγερμένους’ σαν να επρόκειτο για την ενσάρκωση της ‘Αραβικής Άνοιξης’ ήταν μια στρατιωτική αναγκαιότητα, καθώς η Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και το Παρίσι πασχίζουν να προκαταλάβουν, να σφετεριστούν και να ουδετεροποιήσουν έναν ανανεωμένο αραβικό εθνικισμό του οποίου η λογική οδηγεί αναπόφευκτα στην απόρριψη της ευρω-αμερικάνικης λαβής στην περιοχή.

Η ενεργοποίηση από πλευράς του ΝΑΤΟ των Λίβυων τζιχαντιστών δεν διαφέρει καθόλου από την κίνηση του προέδρου Τζίμμυ Κάρτερ το 1979 να χρηματοδοτήσει και να εξοπλίσει ένα συνονθύλευμα μουτζαχεντίν εναντίον της αριστερής κυβέρνησης του Αφγανιστάν, σε συνεργασία με τις βαθιές τσέπες της Σαουδικής Αραβίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πολλάκις εξαπολύσει ισλαμιστές προκειμένου να διεξάγουν πόλεμο εναντίον μη συνεργάσιμων κοσμικών καθεστώτων και κινημάτων στον μουσουλμανικό κόσμο. Ο Ομπάμα παιζει ένα χιλιοπαιγμένο θεατρικό έργο.

Με τις παρενέργειες θα ασχοληθούν αργότερα, με τη μορφή μια διαρκώς αναγεννούμενης δικαιολογίας για ατελείωτους πολέμους και χάος, σε μια περιοχή που ο κόσμος θα εκδίωκε τις Ηνωμένες Πολιτείες με την πρώτη ευκαιρία, εάν είχε την δύναμη που θα του το επέτρεπε.

Η Αφρική σίγουρα θα βιώσει τη δική της ‘αφύπνιση’ υπό το σοκ της ιμπεριαλιστικής ανατροπής του Καντάφι, του οποίου η υλική υποστήριξη για την ανάπτυξη των υποδομών της ηπείρου – τόσο φυσικών όσο και πολιτικών – ήταν αναντικατάστατη. Η εγκαθίδρυση ενός Βορειοαφρικανικού καθεστώτος το οποίο είναι ολοκληρωτικά υπόχρεο στον ιμπεριαλισμό για την ύπαρξή του και οργανωμένο εσωτερικά με βάση την αποστολή της εθνοκάθαρσης – την απο-αφρικανοποίηση της Λιβύης – έχει προκαλέσει την επανεξέταση της σχέσης της Αφρικής με τον εαυτό της, όπως και με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Η λάμψη έχει φύγει απ’τον Ομπάμα, έναν ευεργέτη της αραβικής τρομοκρατίας εναντίον των μαύρων στη Βόρεια Αφρική.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

7 Responses to Οι ‘επαναστάτες’ στον ΟΗΕ

 1. Ομπλόμωφ says:

  Φαίνεται οτι σήμερα οι ΝΑΤΟϊκοί αλήτες τα δίνουν όλα για τη Σύρτη…το Αλ Τζαζίρα ανέφερε οτι τα αεροπλάνα δρούσαν ‘όλη νύχτα’ χθες και σήμερα εκατοντάδες από το ΝΑΤΟϊκό πεζικό έχουν εισχωρήσει με βαριά όπλα στο κέντρο της πόλης όπου μαίνονται μάχες…αύριο θα έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

  Στο Μπάνι Ουαλίντ τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα προς το παρόν…

  ‘Εξεγερμένοι’ ΝΑΤΟϊκοί απογοητευμένοι: (αμφιβάλλει κανείς οτι χωρίς την ομπρέλλα του ΝΑΤΟ η κατάσταση θα ανατρεπόταν ακόμα και σήμερα?)
  ‘μεγάλες απώλειες χωρίς κέρδος’
  ’30 νεκροί μαχητές και πολλοί τραυματίες στην απόπειρα για το Μπάνι Ουαλίντ’

  http://twitter.com/#!/LibyaNewMedia/status/117536187312386048

 2. Ομπλόμωφ says:

  Live streaming από τη διαδήλωση και τα επεισόδια έξω από την Wall Street;

  http://www.livestream.com/globalrevolution

 3. Ομπλόμωφ says:

  ‘Όταν η Δύση ενθαρρύνει τη γενοκτονία και την ξενοφοβία’
  Αποσπάσματα από άρθρο στην εφημερίδα Daily Times της Νιγηρίας. Φαίνεται πολλοί Αφρικάνοι συνειδητοποιούν τον ρατσιστικό αντι-αφρικανικό χαρακτήρα της λιβυκής αντ-επανάστασης…

  http://dailytimes.com.ng/blog/when-west-encourages-genocide-and-xenophobia#.Tn4ZS3z3Ahc.twitter

  «Έχοντας βιώσει τη σεχταριστική βία και την παράνοια που είναι η παράλογη ξενοφοβία, γνωρίζω λίγα για το τί αντιμετωπίζουν τώρα οι συμπατριώτες μου και άλλοι μαύροι στη Λιβύη. Καταδιώκονται, σκοτώνονται και τους φέρονται χειρότερα από κτήνη. Όλα αυτά επειδή έχουν επιδερμίδα που είναι σκουρότερη απ’οτι του μέσου βόρειου Λίβυου.
  (…)
  To ΝΑΤΟ και οι μιντιακοί μηχανισμοί του δημιούργησαν το περιβάλλον που γέννησε τους φόνους λόγω φυλετικού μίσους. Το ΝΑΤΟ, βομβαρδίζοντας και εξωθώντας τη σύγκρουση που έριξε ένα κυρίαρχο κράτος στο χάος. Τα ΜΜΕ, που αδυνατούσαν να πιστέψουν οτι οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος θα πολεμούσε υπέρ του Καντάφι, οπότε λογικά θα πρέπει να πολεμά με Αφρικάνους μισθοφόρους. Πώς αλλοιώς να εξηγήσει κανείς τη σιωπή εκ μέρους του Ομπάμα, του Σαρκοζύ, του Κάμερον και των ΜΜΕ τους σχετικά με τα βίντεο του youtube από λυντσαρίσματα μάυρων Λίβυων στη Βεγγάζη όταν η πόλη έπεσε το Μάρτιο, όπως και άλλα βίντεο που ακολούθησαν και που έχουν τύχει ευρείας δημοσιότητας?
  Ακόμα και τώρα, που έχει γίνει φανερό οτι υπάρχουν μεγάλοι αριθμοί ντόπιων μαύρων στη Λιβύη, όπως και εκατοντάδες χιλιάδες οικονομικών μεταναστών από όλη την Αφρική στη Λιβύη, το ΝΑΤΟ επιμένει να μιλάει για ‘μισθοφόρους που διαφεύγουν’, θέτοντας περαιτέρω σε κίνδυνο χιλιάδες υπο-σαχάριους Αφρικάνους. Ακούγοντας τα δυτικά ΜΜΕ για την λιβυκή κρίση, νομίζει κανείς οτι η Λιβύη δεν είναι μια αφρικανική χώρα, απ’τον τρόπο που μιλάνε για τους Αφρικάνους, Αφρικάνους μισθοφόρους κ.ο.κ.
  (…)
  Οι δυτικές δυνάμεις δεν πολυενδιαφέρονται, γι’αυτούς η Λιβύη είναι τελειωμένη δουλειά, και οι σκοτωμοί μάυρων Λίβυων και υπο-σαχάριων Αφρικάνων κάτι μάλλον καλοδεχούμενο. Οπότε γιατί ν’ασχοληθούν? Η Αφρικανική Ένωση είναι δικαιολογημένα οργισμένη, αλλά θα ευχόταν κανείς οτι θα έβλεπε την επερχόμενη επαν-αποικιοποιήση μιας από τις λίγες χώρες που ήταν πραγματικά χειραφετημένη από την υπερβολική επιρροή των δυτικών σαν ένα κάλεσμα για την αφύπνιση από τον μακρύ λήθαργο και να εργαστεί για το συμφέρον των πολιτών της….»

 4. Ομπλόμωφ says:

  http://www.thestar.com/news/world/article/1057930–in-one-libyan-town-freedom-isn-t-easy

  Ρεπορτάζ από την Ταρχούνα που παραμένει ‘πράσινη’.
  Ο ανταποκριτής σημειώνει ένα ‘σχετικά σπάνιο θέαμα’ σε σχέση με την Μισουράτα και την Τρίπολη: παρέες μαύρων που τριγυρνάνε ελεύθερα (πολλοί προέρχονται από την ‘εκκαθαρισμένη’ Ταβέργκα και λένε οτι τώρα είναι αδύνατον να επιστρέψουν σπίτια τους που ούτως ή άλλως έχουν βανδαλιστεί…).
  Άλλοι κάτοικοι λένε ειρωνικά οτι προηγουμένως αισθάνονταν ελεύθεροι και ασφαλείς ενώ τώρα διάφοροι έξαλλοι ένοπλοι τριγυρνάνε στους δρόμους και καλύτερα να μην πεις οτι στηρίζεις τον Καντάφι…
  (μιλάμε για μεγάλο δούλεμα η ΝΑΤΟϊκή ‘επανάσταση’…)

 5. Ομπλόμωφ says:

  http://www.themedialine.org/news/news_detail.asp?NewsID=33315

  Λίγα στοιχεία ακόμα για τους ρατσιστές ‘εξεγερμένους’ που κερδίσαν την καρδιά των ‘αντιεξουσιαστών’ και των ‘προοδευτικών’…

  Μέχρι και ευρωπαίοι αξιωματούχοι περί ‘ανθρωπίνων δικαιωμάτων’ παραδέχονται τα ρατσιστικά πογκρόμ των ΝΑΤΟϊκών ψευτο-εξεγερμένων:
  ‘Πολλοί στηρίζουν τους επαναστάτες με μοναδικό σκοπό την εκδίκηση. Διαπράττουν συστηματικές επιθέσεις σε μαύρους, μερικές φορές με αυθαίρετο τρόπο.’ (θα μπορούσε και να μην είναι αυθαίρετος?)

  Αλλά το σημαντικότερο στο άρθρο είναι η ανοιχτή παραδοχή από ανώνυμους ‘εξεγερμένους’ οτι έχουν το ελεύθερο να κάνουν ο,τι γουστάρουν με τους ‘σκούρους’, παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις των αξιωματούχων του Μεταβατικού Συμβουλίου:
  «αλλά οι αντάρτες ισχυρίζονται οτι ο Σαμάν και άλλα μέλη του Συμβουλίου τους το έκαναν σαφές οτι δεν έχουν αντίρρηση σε επιθέσεις εναντίον οπαδών του Καντάφι.
  Ο Σαμάν μας είπε οτι μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε με τους μαύρους που υποστήριζαν τον Καντάφι. Κι αυτό ισχύει και για άλλα μέλη του Μεταβατικού Συμβουλίου’, λέει ένας υψηλόβαθμος στρατιωτικός διοικητής από τη Ζιντάν, ο οποίος δεν ήθελε να γίνει γνωστό το όνομά του λόγω του ευαίσθητου ζητήματος. Άλλοι αντάρτες επιβεβαίωσαν αυτή την συνάντηση.»

 6. Ομπλόμωφ says:

  http://www.interaksyon.com/article/13672/bitter-payback-in-libyas-misrata

  Μισουράτα: όποιος δεν πολέμησε μαζί με τους ΝΑΤΟϊκούς είναι προδότης!

  ‘Αν κάποιος είχε διαφύγει και δεν πολέμησε, δεν επιτρέπεται να επιστρέψει’.

  ‘Αυτό τώρα συμβαίνει υπερβολικά συχνά στη Μισουράτα. Ο καθένας δείχνει με το δάχτυλο και λέει ‘αυτός είναι προδότης’, λέει ένας άνδρας έξω από ένα διοικηκτικό κτίριο που τώρα χρησιμεύει σαν φυλακή για περίπου 600 υπόπτους ‘συνεργασίας’.

  Στην ουσία οι ‘μπαρουτοκαπνισμένοι’ παράφρονες που τώρα έχουν γίνει αγάδες στην πόλη της Μισουράτα έχουν επιβάλλει το δικό τους καθεστώς: ; όχι μόνο έχουν ‘εκκαθαρίσει’ τις γύρω περιοχές που στηρίζαν τον Καντάφι (Ζλίτεν και Ταβέργκα – αλλά και τη ‘μαύρη’ συνοικία που υπήρχε μέσα στην πόλη της Μισουράτα), όχι μόνο περνάνε από ψιλό κόσκινο τους κατοίκους που θέλουν να επιστρέψουν αλλά θεωρούνται ύποπτοι ως ‘συμπαθούντες’ του ‘παλαιού καθεστώτος’, αλλά θεωρούν σχεδόν ανεπιθύμητους και όσους είχαν φύγει απλά για να μή βρεθούν εν μέσω διασταυρούμενων πυρών! Αυτοί τώρα θεωρούνται ‘δειλοί’, σχεδόν προδότες και ανάξιοι εμπιστοσύνης εφόσον δεν αποδείχθηκαν ‘μάχιμοι’ σαν τους αυτο-διορισμένους ΝΑΤΟϊκούς ‘απελευθερωτές’ της Μισουράτα.

 7. Ομπλόμωφ says:

  Σύρτη: τοπίο ‘ανθρωπιστικής’ καταστροφής…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s