Ποιά ‘δημοκρατία’ βολεύει τη Δύση

Του Jody McIntyre, από το Monthly Review Zine

Αίγυπτος – Λιβύη:

Πατρονάροντας τη Δημοκρατία, συσκευάζοντας την Επανάσταση

Δημοκρατία. Τη λατρεύουμε, έτσι δεν είναι? Τη λατρεύουμε σαν πρόσχημα για να επεκτείνουμε τις διεθνείς μας φιλοδοξίες. Τη λατρεύουμε όταν σημαίνει φτηνότερο πετρέλαιο και βολικούς συνέταιρους.

Στην περίπτωση της Λιβύης, η βιτρίνα της υποστήριξης ενός δημοκρατικού κινήματος έχει αποσυρθεί ακόμα κι από τις πλέον κραυγαλέες προπαγανδιστικές πηγές. Παραθέτoντας από τις ειδήσεις του BBC αυτής της εβδομάδας, ‘Ο ηγέτης των επαναστατών Τζαλίλ μπορεί να είναι ο ηγέτης μιας μη εκλεγμένης κυβέρνησης, αλλά φαίνεται δημοφιλής…’

Ε τότε εντάξει μάλλον. Ποιός χρειάζεται τη δημοκρατία, όταν έχει μια ‘Αραβική Άνοιξη’ για να καμαρώνει?

Στις 9 Σεπτεμβρίου, ολόκληρη η ισραηλινή αποστολή στην Αίγυπτο φυγαδεύθηκε με στρατιωτικά αεροπλάνα, απ’τη στιγμή που διαδηλωτές εισέβαλλαν σητν πρεσβεία στο Κάϊρο. Κατά ύποπτο τρόπο, ο αιγυπτιακός στρατός καθόταν και κοιτούσε καθώς γινόταν κομμάτια ο τοίχος που είχε ανεγερθεί για να προστατεύει την πρεσβεία. Η απάντησή τους, όταν ήρθε, άφησε τρεις νεκρούς και περισσότερους από χίλιους τραυματίες.

Όποια κι αν ήταν τα κίνητρα πίσω από τις αμφίσημες ενέργειες του στρατού, υπάρχει ελάχιστη αμφιβολία οτι οι διαδηλωτές έξω απ’την πρεσβεία αντιπροσώπευαν ένα ισχυρό αντι-ισραηλινό αίσθημα που διαπερνά την αιγυπτιακή κοινωνία. Οι Αιγύπτιοι, όπως και οι Ιορδανοί και οι Λιβανέζοι, είχαν γη που καταλήφθηκε από το κράτος του Ισραήλ, ενώ για τους Παλαιστίνιους και τους Σύρους αυτή η προσβολή συνεχίζεται. Για πόσο ακόμα οι λαοί σ’αυτό το μέρος του κόσμου θα αποδέχονται στο κατώφλι τους ένα κράτος το οποίο έχουν βιώσει ως ρατσιστικό και βασισμένο σε μεθόδους απαρτχάϊντ?

Όταν οι δημοκράτες ακτιβιστές βάζουν στόχο το Ισραήλ, η πολυ-φημισμένη υποστήριξη της Δύσης εξατμίζεται. Η διοίκηση Ομπάμα έσπευσε να αντιδράσει στο περιστατικό της πρεσβείας, στο πλευρό του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου, ισχυριζόμενος οτι η Αίγυπτος παραβίαζε τη διεθνή νομοθεσία. Η δημοσιογράφος με έδρα το Κάϊρο Sarah Carr παρατήρησε σαρκαστικά στο μπλογκ της την επόμενη ημέρα: ‘Θα περίμενε κανείς οτι το Ισραήλ θα καταλάβαινε αμέσως τί είναι αυτό που ωθεί μερικούς ανθρώπους να παραβιάζουν και να καταλαμβάνουν κάτι που δεν τους ανήκει.’

Την Τετάρτη το βράδυ, το Ισραήλ εκκένωσε την πρεσβεία του στο Αμμάν, όταν οι Ιορδανοί προγραμμάτισαν μια διαδήλωση για την Πέμπτη. Τα νέα για την διαδήλωση διαδόθηκαν από μια σελίδα στο Facebook με τον τίτλο ‘όχι Σιωνιστική πρεσβεία στην επικράτεια της Ιορδανίας.’ Αμφιβάλλω για το αν οι ‘ανάδοχοι’ των επαναστάσεων, από τον Κάμερον και την Κλίντον, μέχρι το CNN και το Αλ Τζαζίρα πρόκειται να δοξάσουν και να πανηγυρίσουν γι’αυτό το είδος αλλαγής.

Η αλήθεια είναι οτι, κάπως έτσι θα έμοιαζε η δημοκρατία στην περιοχή, και δεν θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της Βρετανίας ή των ΗΠΑ. Οι εξεγέρσεις που ανέτρεψαν τον Μπεν Αλί στην Τυνησία και τον Μουμπάρακ στην Αίγυπτο δεν στρέφονταν μόνο εναντίον αυτών των δύο ατόμων, αλλά εναντίον των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που χρηματοδοτούσαν, εξόπλιζαν και συνεχίζουν να εξοπλίζουν τα στρατιωτικά τμήματα των καθεστώτων τους που έχουν παραμείνει.

Και τί μας έφερε ο καλός δημοκρατικός αγώνας στη Λιβύη μέχρι στιγμής? Εξοπλισμένους απ’τη Δύση, υποστηριζόμενους από το ΝΑΤΟ αντάρτες, που εξαναγκάζουν μαύρους πολίτες να τρέπονται σε φυγή απ’τα σπίτια τους στη Μισουράτα. Ελικόπτερα Απάτσι από ξένες χώρες να βομβαρδίζουν ανοίγοντας δρόμο προς την Τρίπολη.

Η δημοκρατία δεν θά’πρεπε να καταφτάνει με τη μορφή μαζικών φόνων, ιδιωτικοποιημένων πετρελαιοπηγών και ‘ανθρωπιστικών επεμβάσεων’.

Στην Τζανσούρ, μια πόλη έξι μίλια από την Τρίπολη, υπάρχει ένας καταυλισμός προσφύγων, γεμάτος με μαύρους Αφρικάνους που προσπαθούν να γλυτώσουν από την καταδίωξη (ή μάλλον, ‘Αφρικάνους μισθοφόρους’, ο ρατσιστικός όρος που χρησιμοποιείται από τα περισσότερα ΜΜΕ για να περιγράψουν τους μαύρους κατοίκους της Λιβύης) καθώς η ανταρσία κέρδιζε έδαφος.

Οι γυνάικες στο στρατόπεδο λένε οτι έχουν βιαστεί από τις δυνάμεις των ανταρτών, και οτι άνθρωποι που απομακρύνονται από τον καταυλισμό συλλαμβάνονται. Οι μαύροι που εργάζονταν και συνεισέφεραν στη λιβυκή κοινωνία τώρα εξευτελίζονται ως ‘πρόσφυγες’. Αλλά το δέρμα τους είναι μαύρο, οπότε ποιόν ενδιαφέρουν? Ούτως ή άλλως, δεν έχουμε ανάγκη ενοχλητικούς μαύρους να χαλάνε τη νικηφόρα αίσθηση του ένδοξου λιβυκού πολέμου – συγνώμη, ‘επανάστασης’.

Οι σημαίες του Ισραήλ καίγονται στο Κάϊρο. Αλλά οι αμερικάνικες σημαίες υψώνονται στη Βεγγάζη με το μήνυμα ‘Αγαπητές ΗΠΑ, έχετε ένα νέο σύμμαχο στη Βόρεια Αφρική.’ Αυτό μάλιστα, είναι το είδος ‘δημοκρατίας’ που μας αρέσει.

Για τη μετάφραση: Ομπλόμωφ

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

9 Responses to Ποιά ‘δημοκρατία’ βολεύει τη Δύση

 1. Ομπλόμωφ says:

  Και επιβεβαιώνοντας το κείμενο που μόλις μετέφρασα, κατά φωνή κι ο πλανητάρχης να βλογάει τα γένια του για το ΝΑΤΟϊκό πραξικόπημα, πανηγυρίζοντας δήθεν για την ‘επανάσταση’ των Λίβυων, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα οτι το ΝΑΤΟ θα βρίσκεται πάνω απ’τη Λιβύη για όσο χρειαστεί…
  (αυτός και οι ‘αντιεξουσιαστές’ θαυμαστές των ‘εξεγερμένων’ προφανώς)

  “«Σήμερα, οι Λίβυοι γράφουν ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή του έθνους τους. Μετά από τέσσερις δεκαετίες σκότους, μπορούν να περπατήσουν στους δρόμους, ελεύθεροι από την κυριαρχία του τυράννου», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ομιλία του στη συνάντηση των «φίλων της Λιβύης», στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

  Ο κόσμος θα σταθεί δίπλα στους Λιβύους στην προσπάθεια τους να έρθει η ειρήνη και η ευημερία στη χώρα τους, επισήμανε ακόμη.

  Παράλληλα, τόνισε ο κ.Ομπάμα, η αποστολή του ΝΑΤΟ δεν έχει τερματιστεί και θα συνεχίζεται «για όσο οι Λίβυοι θα απειλούνται» κάτι που είναι θέση και άλλων μελών της Συμμαχίας, όπως τη διατύπωσε την Τρίτη ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Γουλίαμ Χέιγκ.”

 2. Ομπλόμωφ says:

  Το αστείο είναι οτι ακόμα και σήμερα οι δυτικοί δημοσιογράφοι αναγκάζονται να αναφέρουν μερικές φορές οτι συναντάνε υποστηρικτές του Καντάφι, χωρίς τώρα πια να μπορούν να τα αποδώσουν όλα στη ‘μυστική αστυνομία’ (όπως κάναν επί μήνες).
  Από τον Guardian, μερικά μηνύματα του ανταποκριτή του CNN που ακολουθεί τους ‘εξεγερμένους’ στην περιοχή της Σάμπχα:
  “Στο Μπιράκ Αλ Σάτι σήμερα συνάντησα πολλούς που ακόμα υποστηρίζουν τον Μουαμάρ Καντάφι,
  Αρκετοί μου είπαν “Allah, Muammar, Libya wa bas.” (το γνωστό σύνθημα, Θεός, Μουαμάρ και Λιβύη, αυτό μας αρκεί.)
  Κάποιος μου λέει οτι το 70% του κόσμου ίναι με τον Καντάφι.
  Ένας άλλος είπε ‘ξέρουμε οτι το καθεστώς του Καντάφι τελείωσε, αλλά ο Μουαμάρ θα παραμείνει στις καρδιές μας.’
  Στο Μπιράκ Αλ Σάτι βλέπω ελάχιστες σημαίες της μοναρχίας, ενώ ακόμα ανεμιζουν μερικές πράσινες σημαίες.”

 3. Ομπλόμωφ says:

  Χαρακτηριστική φωτογραφία για τον αντιδραστικό και οπισθοδρομικό χαρακτήρα της λιβυκής ‘επανάστασης’: οι Κόντρας της Λιβύης κατεβάζουν τα πορτραίτα του Νάσσερ και άλλων ιστορικών ηγετών της αφρικανικής ανεξαρτησίας…

 4. manokasi says:

  Απο ειδησειογραφικο πρακτορειο της Ιταλιας
  09/20/2011 16:48 | ΠΟΛΙΤΙΚΗ – Ιταλία
  (ANSA) – Ρώμη, 20 Σεπτεμβρίου – Το ΝΑΤΟ έχει ζητήσει η αποστολή στη Λιβύη να διαρκεσει για τρεις ακόμη μήνες, αλλα η Ιταλία δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα δωσει την διαθεσιμότητα των βάσεων της για τους βορβαδισμους, λογω του οτι υπαρχει η ιδέα είναι να συμμετάσχει στην κάλυψη μερους των δαπανών θέση σε που διερευναται από τον αρμοδιο εισαγγελέα. ” Αυτό δήλωσε η υπουργός Άμυνας, Ignazio La Russa, στην Κατάνια, πριν πάει για τη στρατιωτική βάση στη Sigonella.

  Σχολιαζοντας εκτος οτι το στριβουν διπλωματικα αφου συνησφεραν τα μαλα οι στρατιωτικοι και πολιτικοι κυβερνωντες στην Ιταλια, θαθελα να αναφερω τον ηδη βαρυ οπλισμο που εχουν συγκεντρωσει οι ανταρτες εναντιον οσων πολεων (υποστηρικτων του Κανταφι) αντιστεκονται. Βαρεα και ελαφρυα τανκ πρωην κυβερνητικα, πυροβολαρχιες και ρουκετες κατιουσες, αντιαρματικα και αλλα περιμενουν. 3 μηνες ακομη (σιγουρα) θα υπαρχουν οι ανθρωπιστικοι βορβαδισμοι, για να συνεχιζονται οι σφαγες… “των αμαχων” που ομως αυτη την φορα δεν ειναι των δικων μας ειναι των απεναντι. Διακρισεις και στους αμαχους.
  Και ο ΟΗΕ και οι παρατρεχαμενες οργανωσεις τωρα τι;
  Που ειναι η περιφημη προστασια περι των αμαχων.
  Φαινεται οτι αληθινοι αμαχοι ηταν μονο αυτοι στην Βεγγαζη.
  Οι αλλοι για τον καθως πρεπει πολιτισμο τους απλα δεν υπαρχουν .
  Αχρειοι

 5. Ομπλόμωφ says:

  http://news.xinhuanet.com/english2010/world/2011-09/21/c_131151934.htm

  ‘Οι δυνάμεις του Μεταβατικού Συμβουλίου αντιμετωπίζουν σθεναρή αντίσταση παρά τη διεθνή αναγνώριση.’

  Ακόμα να πάρουν τη Σύρτη και το Μπάνι Ουαλίντ οι ‘επαναστάτες’. Λογικό είναι οτι στη συμμορία του ΝΑΤΟ συμφώνησαν (καί οι 28 προφανώς…) να επεκτείνουν την ‘αποστολή για προστασία αμάχων’ άλλους τρεις μήνες.

 6. Ομπλόμωφ says:

  http://staff.blogs.aljazeera.net/liveblog/libya-sep-21-2011-1303

  Αλ Τζαζίρα: οι δυνάμεις των ΝΑΤΟϊκών εξεγερμένων παραδέχονται βαριές απώλειες στην απόπειρα να επιτεθούν στη Σύρτη και τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει τραυματίες. Φυσικά το απόγευμα ανέλαβε το ‘ιππικό’ να διευκολύνει την κατάσταση με νέα αεροπορικά πλήγματα…

 7. Ομπλόμωφ says:

  Οι ‘επαναστάτες’ του ΝΑΤΟ χτίζουν τη λαϊκή τους βάση: σχεδόν εκτέλεσαν μια ολόκληρη οικογένεια που τύχαινε να έχει το επώνυμο ‘Καντάφι’, χωρίς να έχει καμμιά συγγένεια (απλά ανήκαν στη φυλή του Καντάφι).
  Με λίγα λόγια, απλά ακούγοντας το όνομα ‘Καντάφι’ άνοιξαν πυρ σκοτώνοντας 4 μέλη της οικογένειας, ανάμεσα τους τις δύο κόρες, η μία σχεδόν βρέφος.
  (το λινκ του yahoo δεν δουλεύει αυτή τη στιγμή, ελπίζω να είναι τυχαίο)

  Για να καταλάβουμε με τί ζώα έχουμε να κάνουμε…

 8. Ομπλόμωφ says:

  Έλεος, ανταποκριτής του Reuters στο twitter :

  “Χάος στο Μπάνι Ουαλίντ. Η ομάδα μας είδε σήμερα βαρεμένους μαχητές του Μεταβατικού Συμβουλίου να αλληλοσκοτώνονται κατά λάθος και έναν άλλο να διαλύει ο ίδιος το κεφάλι του με ένα RPG”

 9. Ομπλόμωφ says:

  Η είδηση για την οικογένεια που καθάρισαν οι ‘ήρωες’ εξεγερμένοι εδώ, από το uruk.net:

  http://www.uruknet.info/?p=m81632&hd=&size=1&l=e

  Νεκρές οι δύο κόρες, είκοσι μηνών & τριών εβδομάδων, όπως και η μητέρα και η αδελφή της μητέρας τους, Afar Gaddafi. (η ίδια επιβίωσε χάνοντας το ένα μάτι).
  ‘Κανένα σχόλιο’ από το Μεταβατικό Συμβούλιο…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s