30.000 Βόμβες πάνω απ’τη Λιβύη

30.000 Βόμβες πάνω απ’τη Λιβύη

Του THOMAS C. MOUNTAIN, από το Counterpunch.org

Έπειτα από περίπου 8.000 αεροπορικές επιδρομές, με υπολογιζόμενες 4 βόμβες ανά επίθεση, το ΝΑΤΟ έχει ήδη εκτοξεύσει πάνω από 30.000 βόμβες στη Λιβύη. Αυτό σημαίνει σχεδόν 200 βόμβες την ημέρα επί 6 μήνες, μερικές δεκάδες χιλιάδες τόνοι εκρηκτικών. Με υπολογιζόμενους 2 Λίβυους νεκρούς ανά βόμβα και χωρίς ούτε μία απώλεια από την μεριά του ΝΑΤΟ, τα δυτικά καθεστώτα έχουν σφαγιάσει πάνω από 60.000 Λίβυους τον τελευταίο μισό χρόνο, ενώ οι ίδιοι οι αντάρτες έχουν πει οτι υπήρξαν 50.000 θάνατοι Λίβυων. Αυτή κι αν ήταν μια ‘ανθρωπιστική επέμβαση’!

Το πώς διεξήχθη ο ‘εμφύλιος’ στη Λιβύη μπορεί να περιγραφεί με τον καλύτερο τρόπο υπό το φως των γεγονότων της 21ης Αυγούστου. Εκείνο το Σάββατο απόγευμα ένα τηλεοπτικό συνεργείο του BBC έδειξε μία φάλαγγα ανταρτών να τρέπεται σε φυγή προς τη Ζαουίγια, έξω απ’την Τρίπολη. Με τις ουρές στα σκέλια, κοιτάζοντας με τρόμο πάνω απ’τους ώμους τους καθώς διέφευγαν φρενιασμένα από το δρόμο που είχαν έρθει, ακόμα και ο ψευτο-δημοσιογράφος του BBC που βρισκόταν εκεί δεν μπορούσε να κρύψει την αηδία του με το θέαμα. Για άλλη μια φορά οι αντάρτες είχαν πέσει πάνω σε σθεναρή αντίσταση και είχαν επιδείξει το πραγματικό τους θάρρος εγκαταλείποντας τη μάχη.

Το επόμενο πρωί μία ρεπόρτερ του France24 εξιστορούσε πώς αργότερα εκείνη την Κυριακή το βράδυ είχε συνοδεύσει τους ίδιους αντάρτες καθώς οδήγησαν σχεδόν χωρίς αντίσταση από τη Ζαουίγια μέχρι την Πράσινη Πλατεία στην καρδιά της Τρίπολης, αυτή τη φορά περνώντας από ολόκληρες σειρές βομβαρδισμένων κτιρίων που ακόμα καίγονταν.

Αυτός υπήρξε ο πόλεμος του ΝΑΤΟ, και αν και ο κόσμος δεν το αντιλαμβάνεται, οι Λίβυοι αντάρτες σίγουρα το ξέρουν.

Ένα βασικό πρόβλημα για το ΝΑΤΟ και τον Σύνδεσμο Λίβυων Κουίσλινγκ ή αλλοιώς το’Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο’ είναι οτι το μεγαλύτερο τμήμα των δυνάμεων των ‘εξεγερμένων’ βρίσκονται υπό την ηγεσία της Λιβυκής Ισλαμικής Μαχόμενης Ομάδας (LIFG), που περιγράφει τον εαυτό της ως συνεργάτη της Αλ Κάιντα για το Ισλαμικό Μαγκρέμπ (Βόρεια Αφρική). Ο ‘στρατηγός’ που διοικεί τους εθνοτικά κυρίως Βερβερίνους μαχητές που κατέλαβαν τη λιβυκή πρωτεύουσα, γνωστοί και ως Στρατιωτικό Συμβούλιο της Τρίπολης, είναι η κεφαλή του LIFG. Ένας από τους βασικότερους διοικητές του είναι ο επικεφαλής του ‘επαναστικού’ στρατού με έδρα τη Βεγγάζη. Με τον πρόσφατο φόνο του ‘Στρατηγού’ Γιουνές, πρώην επικεφαλής της λιβυκής μυστικής αστυνομίας και θεωρούμενου κάποτε ως του πλέον επίφοβου ανθρώπου στη χώρα, το LIFG έχει τώρα αναλάβει την ηγεσία σχεδόν όλων των πλέον αποτελεσματικών μάχιμων δυνάμεων της λιβυκής εξέγερσης.

Αρκετά μεγάλο επίτευγμα, και η Αλ Κάιντα του Μαγκρέμπ θα πρέπει να αποστείλει τα ειλικρινή της συγχαρητήρια στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ.

Καθώς οι πρώην τρομοκράτες του LIFG που τώρα μετατράπηκαν σε ‘μαχητές της ελευθερίας’ πηγαίνουν σπίτι-σπίτι συλλαμβάνοντας και εκτελώντας ‘οπαδούς του Καντάφι’ και ‘Αφρικανούς μισθοφόρους’ στην Τρίπολη, η ζωή για τους κατοίκους της πόλης έχει αφιερωθεί στην επιβίωση. Χωρίς νερό για σχεδόν δύο εβδομάδες τώρα, χωρίς φυσικό αέριο ή καύσιμα για τα αυτοκίνητα και με μικρά αποθέματα τροφής, το μέλλον για το λαό της Τρίπολης παραμένει αβέβαιο.

Κάποια ρεπορτάζ στα διεθνή ΜΜΕ έχουν ισχυριστεί οτι το ‘Great Man Made River’, το σύστημα ύδρευσης που παρέχει στη βόρεια Λιβύη το περισσότερο νερό για τις ανάγκες της, βομβαρδίστηκε από το ΝΑΤΟ. Αλλες αναφορές λένε οτι οι ‘πιστοί του Καντάφι’ ακόμα ελέγχουν τα νότια αποθέματα νερού και έχουν σταματήσει την παροχή. Αν αυτό ισχύει, τότε ακόμα και η παροχή νερού προς τη Βεγγάζη βρίσκεται σε κίνδυνο. Σε κάθε περίπτωση, η Τρίπολη θα εξαρτάται από εισαγωγές νερού για αρκετό χρονικό διάστημα, και το πώς μια πόλη δύο εκατομμυρίων πρόκειται να επιβιώσει χρησιμοποιώντας νερό που εισάγεται μέσω τάνκερ είναι ένα ερώτημα που τα δυτικά ΜΜΕ έχουν σταματήσει να συζητούν.

Το ‘Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο’ που τώρα αναγνωρίζεται σαν ‘η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης’ από τις ΝΑΤΟϊκές κυβερνήσεις και τους συμμάχους τους αποτελείται από πολλούς πρώην υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Λιβυκής κυβέρνησης και βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση. Με την Αφρικανική Ένωση να προσπαθεί να μπλοκάρει το ξεπάγωμα πόρων της Λιβυκής Κυβέρνησης που βρίσκονται στις δυτικές τράπεζες, απομένει λίγος χρόνος για χάσιμο προκειμένου να παραμείνει ο έλεγχος στα χέρια του ‘Μεταβατικού Συμβουλίου’.

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα έχει καταδικάσει τους ηγέτες του Συμβουλίου σαν καταχραστές και απαίτησε την επιστροφή των δεκάδων εκατομμυρίων δολλαρίων για τα οποία οι ηγέτες του Συμβουλίου είχαν κατηγορηθεί οτι έκλεψαν κατά το διάστημα που κατείχαν θέσεις στη Λιβυκή Κυβέρνηση, προκειμένου η Αφρικανική Ένωση να άρει την αντίθεσή της στη διάθεση των κεφαλαίων που ανήκαν στην κυβέρνηση του Καντάφι.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ χρειάζονται να πασχίζουν για να κρατάνε όρθιο το Μεταβατικό Συμβούλιο. Οι εικόνες με τις στοιβαγμένες παλλέτες με τα 200 εκατομμύρια λιβυκών δηναρίων που κατέφτασαν αεροπορικά από το Λονδίνο καταδείχνουν πόσο επισφαλείς είναι οι προσπάθειες του Μεταβατικού Συμβουλίου να διατηρήσει την επιρροή του.

Και ενώ το τσίρκο των ΝΑΤΟϊκών ‘Φίλων της Λιβύης’ συνέρχεται στο Παρίσι με υποσχέσεις για την απελευθέρωση των λιβυκών διεκατομμυρίων που παραμένουν υπό την ομηρία της Δύσης, η εφαρμογή αυτών των υποσχέσεων είναι μια άλλη υπόθεση. Η διαφθορά και η ανικανότητα στιγματίζουν το παρελθόν των ηγετών του Μεταβατικού Συμβουλίου και δεν θα προκαλέσει καμμία έκπληξη όταν θ’ακούσουμε για ιστορίες κατάχρησης αυτών των κεφαλαίων στο μέλλον.

Για πόσο ακόμα διάστημα οι δυνάμεις των ανταρτών υπό την ηγεσία του LIFG/Αλ Κάιντα θα παραμένουν αδρανείς επιτρέποντας τους πρώην θανάσιμους εχθρούς τους στο Μεταβατικό Συμβούλιο να παραμένουν στην εξουσία είναι η ερώτηση των 60 δις δολλαρίων.

Ήδη η ‘κυβέρνηση’ των εξεγερμένων στην πόλη της Μισουράτα ανακοίνωσε οτι δεν αναγνωρίζει την εξουσία του Συμβουλίου και αναφέρθηκε οτι σημειώνονται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε σχεδόν καθημερινή βάση που απαιτούν την απομάκρυνση πρώην αξιωματούχων της λιβυκής κυβέρνησης από τις τάξεις του Μεταβατικού Συμβουλίου.

Στο μεταξύ τεράστιες εκτάσεις της νότιας λιβυκής ερήμου δεν έχουν ακόμα καταληφθεί από το ΝΑΤΟ και σχεδόν όλα τα αποθέματα νερού και αρκετές από τις πετρελαιοπηγές παραμένουν εκτός του ελέγχου του Μεταβατικού Συμβουλίου.

Με εκατοντάδες χωριά και μικρές πόλεις διασκορπισμένες κατά μήκος μιας τεράστιας περιοχής, ο Συντ. Καντάφι και οι υποστηρικτές του διαθέτουν ακόμη μια μεγάλη έκταση στη διάθεσή τους. Με την Αλγερία να μάχεται την Αλ Κάιντα του Μαγκρέμπ, τα σύνορά της στο δυτικό τμήμα της Λιβύης παραμένουν ανοιχτά και παρέχουν στους αντιπάλους των υποστηριζόμενων από το ΝΑΤΟ ανταρτών ένα ασφαλές καταφύγιο. Το Μεταβατικό Συμβούλιο έχει ήδη σημάνει συναγερμό για την πιθανότητα ενός μακροχρόνιου αντάρτικου με βάση τη νότια Λιβύη που θα χρησιμοποιεί την Αλγερία ως βάση.

Μέχρι στιγμής οι μαχητές υπό την ηγεσία της Αλ Κάιντα και οι τραμπούκοι της Δύσης στο Μεταβατικό Συμβούλιο δεν έχουν ξεκινήσει το αλληλοφάγωμα, αν και φαίνεδται σχεδόν αναπόφευκτο οτι θα σημειωθούν εσωτερικές διαμάχες ανάμεσα στους ‘επαναστάτες’. Μπορεί κάποτε να δούμε ΝΑΤΟϊκά αεροπλάνα να βομβαρδίζουν τους πρώην συμμάχους τους στη λιβυκή εξέγερση.

Αυτό που είναι σαφές είναι οτι η λιβυκή τραγωδία έχει μόλις ξεκινήσει και οτι η κατάληψη του μεγαλύτερου τμήματος της βόρειας Λιβύης από τους υποστηριζόμενους από το ΝΑΤΟ αντάρτες είναι απλά η πρώτη της φάση.

Οι 30.000 βόμβες πάνω απ’τη Λιβύη με τους περίπου 60.000 νεκρούς Λίβυους σημαίνουν μάλλον την αρχή παρά το τέλος αυτής της καταστροφής.

Ο Thomas C. Mountain υπήρξε μέλος της πρώτης Αμερικανικής Ειρηνευτικής Αποστολής στη Λιβύη το 1987 και είναι ο μοναδικός ανεξάρτητος δυτικός δημοσιογράφος στο Κέρας της Αφρικής, με έδρα την Ερυθραία όπου ζει και ασκεί τη δημοσιογραφία από το 2006.

Για τη μετάφραση: Ομπλόμωφ

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

15 Responses to 30.000 Βόμβες πάνω απ’τη Λιβύη

 1. Anonymous says:

  Ψευδής δήλωση για τον πόλεμο στη Λιβύη.
  Φανερο είναι τώρα το ότι ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέρβαλε χονδροειδώς την ανθρωπιστική απειλή για να δικαιολογήσει τη στρατιωτική δράση στη Λιβύη.
  Ο πρόεδρος υποστήριξε ότι η παρέμβαση ήταν αναγκαία για να αποφευχθεί ένα λουτρό αίματος στη Βεγγάζη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης και τελευταίο οχυρό των ανταρτών. Όμως, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει κυκλοφορήσει στοιχεία για Misurata, την επόμενη μεγαλύτερη πόλη στη Λιβύη και την σκηνή της παρατεταμένης πάλης, αποκαλύπτοντας ότι Moammar Khadafy δεν εκανε σκόπιμα σφαγή αμάχων, αλλά μάλλον στοχεύε στενά στους ενόπλους αντάρτες που μάχονται εναντίον της κυβέρνησής του. Ο Πληθυσμός Misurata είναι περίπου 400.000. Σε σχεδόν δύο μήνες του πολέμου, μόνο 257 άνθρωποι – συμπεριλαμβανομένων των πολεμιστών – έχασαν τη ζωή τους εκεί. Από τους τραυματίες 949, μόνο το 22 – λιγότερο από το 3 τοις εκατό – είναι γυναίκες.
  Αν Khadafy στόχευε αδιακρίτως τους αμάχους, οι γυναίκες θα αποτελούν περίπου το ήμισυ των θυμάτων.
  Ο Ομπάμα επέμεινε ότι οι προοπτικές ήταν δυσοίωνες, χωρίς παρέμβαση. Αν περιμέναμε μία ακόμη ημέρα, η Βεγγάζη … θα μπορούσε να υποστεί μια σφαγή που θα αντήχουσε σε ολόκληρη την περιοχή και εμενε στη συνείδηση του κόσμου.Έτσι, ο πρόεδρος κατέληξε στο συμπέρασμα, η” πρόληψη της γενοκτονίας” δικαιολογει αμερικανική στρατιωτική δράση. Αλλά η επέμβαση δεν απέτρεψε τη γενοκτονία, καθώς δεν υπάρχει τέτοιο λουτρό αίματος που υποτιθεται ήταν προ των πυλών. Αντίθετα, από την εξέγερση η επέμβαση των ΗΠΑ έχει προκαλεσει παρατεταμένο εμφύλιο πόλεμο στην Λιβύη και συνακόλουθα ταλαιπωρία των αθώων. Η καλύτερη απόδειξη ότι Khadafy δεν είχε σχέδιο γενοκτονίας στη Βεγγάζη είναι ότι δεν διαπράξει τιποτε στις άλλες πόλεις που είχε εκ νέου είτε πλήρως είτε εν μέρει – συμπεριλαμβανομένων Zawiya, Misurata, και Ajdabiya, ανακτησει. Οι Λιβυκες δυνάμεις σκότωσαν εκατοντάδες καθώς ανέκτησαν τον έλεγχο των πόλεων. Παράπλευρες απώλειες είναι αναπόφευκτες στην καταπολέμηση της εξέγερσης. Αλλά οι πράξεις Khadafy ήταν πολύ μακριά από τη Ρουάντα, το Νταρφούρ, το Κονγκό, τη Βοσνία, και άλλου. Η Πολεμική Αεροπορία της Λιβύης, πριν από την επιβολή ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, ειχε στόχο τις θέσεις των ανταρτών, όχι πολιτικες συγκεντρώσεις.
  Παρά την πανταχού παρούσα κινητη τηλέφωνια εξοπλισμένη με κάμερες και βίντεο, δεν υπάρχει καμία καταγραφική ενδείξη εσκεμμένων σφαγων.
  Εικόνες αφθονούν από τα θύματα που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σε διασταυρούμενα πυρά αλλά αυτό είναι αντάρτικο των πόλεων και όχι γενοκτονία.
  Ούτε Khadafy απειλήσει ποτέ πολιτική σφαγή στη Βεγγάζη, όπως ισχυρίστηκε ο Ομπάμα.
  Η προειδοποίηση της 17 Μαρτίου No Mercy ηταν μόνο προς στοχευμένους αντάρτες , όπως αναφέρεται από τους New York Timesοι οποοι σημείωσαν ότι ο ηγέτης της Λιβύης υποσχέθηκε αμνηστία για όσους παραδωσουν τα όπλα.Ακόμα προσφερε στους αντάρτες μια οδό διαφυγής στα σύνορα με την Αίγυπτο, για να αποφευχθεί μια μάχη μέχρις εσχάτων.
  Ενω το λουτρό αίματος ήταν απίθανο, πώς αυτή η έννοια ωθήσε προς την επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών;
  Η πραγματική προοπτική στη Βεγγάζη ήταν η τελική ήττα των επαναστατών. Για να αποφευχθεί αυτό, παρασκεύασαν απεγνωσμένα μια επικείμενη γενοκτονία να συσπειρώσουν τη διεθνή υποστήριξη για την ανθρωπιστική παρέμβαση που θα σώσει την εξέγερση τους.
  Στις 15 Μαρτίου, το Reuters ανέφερε ο Λίβυος ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Γενεύη, υποστηρίξε ότι εάν δεχθούν επίθεση απο Khadafy στην Βεγγάζη, θα υπάρξει ένα πραγματικό λουτρό αίματος, μια σφαγή, όπως είδαμε στη Ρουάντα. Τέσσερις ημέρες αργότερα,στρατιωτικό αεροσκάφος των ΗΠΑ άρχισε τους βομβαρδισμούς. Μέχρι τη στιγμή που ο Ομπάμα υποστήριξε ότι η παρέμβαση είχε εμποδίσει ένα λουτρό αίματος, οι The New York Times είχε ήδη αναφέρει ότι οι επαναστάτες “δεν αισθάνονται καμία πίστη στην αλήθεια” στην προπαγάνδα τους εναντίον Khadafy και εχουν κάνει πολύ διογκωμένες αναφορες για την βάρβαρη συμπεριφορά του.
  Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε εάν ο Λευκός Οίκος είχε εξαπατηθεί από τους αντάρτες ή συνωμότησε μαζί τους για να επιδιώξουν μαζι μια αλλαγή καθεστώτος με ψεύτικους ανθρωπιστικούς λόγους. Σε κάθε περίπτωση, η επέμβαση υπερεβει γρήγορα την εντολή του ΟΗΕ της πολιτικης περι προστασίας από τους βομβαρδισμούς απο τις δυνάμεις της Λιβύης που τωρα ειναι σε υποχώρηση ή αμυνονται σε προπύργια του Khadafy όπως Sirte, όπου απειλουνται αμαχοι. Το καθαρό αποτέλεσμα είναι αβέβαιο. Η επέμβαση ηταν να σταματήσει τις δυνάμεις Khadafy από τη καταλήψη της Βεγγάζης, σώζοντας πολλές ζωές.
  Αλλά ενθάρρυνε τους αντάρτες να επαναλάβουν τις επιθέσεις τους, να ανακαταλάβουν πόλεις κατά μήκος της ανατολικής και κεντρικής ακτής, όπως Ajdabiya, Brega, και Ρας Lanuf… Κάθε φορά που οι πόλεις αλλάζουν χέρια, είναι το κάλλυμα από τις δύο πλευρές να σκοτώνουν και να τραυματίζουν αθώους.
  Στις 31 Μαρτίου, το ΝΑΤΟ προειδοποίησε επίσημα τους αντάρτες να σταματήσουν τις επιθέσεις κατά αμάχων. Είναι οδυνηρό να σημειωθεί ότι, αν δεν υπηρχε επέμβαση, ο πόλεμος σχεδόν σίγουρα θα είχε τελειώσει. Στην ομιλία του εξηγώντας τη στρατιωτική δράση στη Λιβύη, ο Ομπάμα αγκάλιασε την ευγενή αρχή που ζητά επέμβαση, οπου είναι δυνατόν για να αποτρέψει τη γενοκτονία. Η Λιβύη αποκαλύπτει πώς αυτή η προσέγγιση, που εφαρμόστηκε αντανακλαστικά, μπορεί να αποτύχει και να προκαλέσει αντιθετα μια ενθάρρυνση στους αντάρτες να υπερβάλλουν τις αγριότητες, για να προσελκύσουν επεμβάσεις που διαιωνίζουν τελικά τον εμφύλιο πόλεμο και τις ανθρωπιστικές απώλειες.

  Alan J. Kuperman, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, συγγραφέας του βιβλίου
  «Τα όρια της ανθρωπιστικής Επέμβασης και συν-εκδότης του” παιχνιδιού για την ανθρωπιστική επέμβαση.”
  False pretense for war in Libya?
  http://articles.boston.com/2011-04-14/bostonglobe/29418371_1_rebel-stronghold-civilians-rebel-positions

 2. Ομπλόμωφ says:

  Ευχαριστούμε, ‘ανώνυμε’. Το άρθρο του (συντηρητικού αν δεν κάνω λάθος) Kuperman είχε συζητηθεί σε αρκετά φόρουμ και ιστοσελίδες τον Απρίλιο, κυρίως επειδή αποδείκνυε με βάση και τα στοιχεία που έδινε η ίδια η Human Rights Watch (http://www.hrw.org/en/news/2011/04/10/libya-government-attacks-misrata-kill-civilians) οτι τα θύματα από τις εχθροπραξίες στη Μισουράτα και αλλού ήταν στην συντριπτική τους πλειοψηφία άνδρες, καταρρίπτοντας έτσι την προπαγάνδα που ήθελε τις λιβυκές δυνάμεις να διεξάγουν δήθεν ‘γενοκτονία’ στοχοποιώντας αδιάκριτα αμάχους. Επρόκειτο καθαρά για μάχες που διεξάγονταν μέσα σε αστικό περιβάλλον, με τους αμάχους να διατρέχουν κίνδυνο εν μέσω διασταυρούμενων πυρών, αλλά κατά βολικό τρόπο η προπαγάνδα απέδιδε τα πάντα στον ‘Καντάφι’.

 3. Ομπλόμωφ says:

  Χθες υπήρξε η φήμη για απόπειρα δολοφονίας του εμίρη του Κατάρ Αλ-Θάνι, στην οποία τραυματίστηκε και σκοτώθηκαν μέλη της φρουράς του.

  http://www.echoroukonline.com/ara/international/83408.html

  Αραβικά δεν διαβάζω, αλλά μερικά από τα ‘γαλλικά’ (καί με τις δύο έννοιες) που γράφουν σχολιαστές από Αλγερία είνα ενδεικτικά: ‘στο διάολο, εμίρη των επαναστατών του ΝΑΤΟ!’

 4. Ομπλόμωφ says:

  Η πληροφόρηση από Λιβύη φαίνεται να έχει πάθει blackout.

  Ρίχνοντας μια ματιά σε μηνύματα από Λιβύη προχθές, μερικοί κανταφικοί θριαμβολογούσαν για έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου έξω από ξενοδοχείο της Τρίπολης με θύματα ‘εξεγερμένους’. Μετά από λίγο δυτικός δημοσιογράφος στην Τρίπολη ανέφερε την είδηση για την έκρηξη έξω απ’το ξενοδοχείο Al Fateh στο δικό του ‘account’. Τελικά όμως η είδηση πού είναι στα ειδησεογραφικά? Πλήρης συσκότιση…
  Τη μια ανακοινώνουν προέλαση στο Μπάνι Ουαλίντ και την άλλη περιμένουν το ΝΑΤΟ να βομβαρδίσει λίγο ακόμα την περιοχή. Σήμερα δυτικός δημοσιογράφος αναφέρει οτι περισσότεροι είναι οι ρεπόρτερ στην περιοχή παρά οι μαχητές…
  Και φυσικά, παρά τη μεγάλη νίκη του ‘λαού’, η ηγεσία του NTC σκοπεύει να παραμείνει στη Βεγγάζη προς το παρόν, πράγμα που έχει προκαλέσει γκρίνιες στους ΝΑΤΟϊκούς για την εικόνα αδυναμίας που δημιουργείται.

 5. Ομπλόμωφ says:

  Κι άλλη μια παράξενη εικόνα απ’αυτά που δεν ακούμε : στο ρωσικό ρεπορτάζ από την περιοχή του Μπάνι Ουαλίντ φαίνεται καθαρά ένα ελικόπτερο που έχει καταρριφθεί/καταστραφεί (δεν φαίνεται να είναι Απάτσι).

 6. Ομπλόμωφ says:

  Δημοσιογράφος στα σύνορα με Τυνησία βλέπει ΄μια ουρά από τουλάχιστον 1000 αυτοκίνητα να περνάνε τα σύνορα και αναρωτιέται ‘μα γιατί φεύγουν’? (έλα ντε!)

  Jeffrey Kofman
  At Raj Ajdir border crossing w Tunisia. Staggeringly long line of cars waiting to cross. Easily a thousand. Why are they leaving?

 7. φερμ says:

  Ασ ρωτήσει τον Συνασπισμό και τους Ανασυνταξίες… αυτοί ξέρουν!

 8. φερμ says:

  Ομπλομωφ βάλε αν θες το λινκ με τη μαρτυρία του δημοσιογράφου.

 9. Ομπλόμωφ says:

  Το βρήκα. ήταν μήνυμα από twitter http://twitter.com/#!/JeffreyKofman

  Το ίδιο ήταν και η είδηση για την έκρηξη έξω από ξενοδοχείο της Τρίπολης, από μηνύματα δυτικού δημοσιογράφου, αλλά σαν είδηση δεν εμφανίστηκε πουθενά. Δεν μπορώ να το βρώ τώρα.

  Αλλά κι αυτό ενδιαφέορν είναι: το ‘Μεταβατικό Συμβούλιο’ ρωτάει τους δημοσιογράφους τί γίνεται έξω απ’το Μπάνι Ουαλίντ γιατί οι ίδιοι δεν έχουν επαφή…
  NTC “military commanders” asking AFP if we know what’s going on the field cause they have no informations #Libya
  http://twitter.com/#!/Patrick_Baz

 10. Ομπλόμωφ says:

  Ομολογώ οτι η προπαγάνδα έχει φτάσει σε τέτοια γελοία επίπεδα αυτό το διάστημα που κι εγώ δεν ξέρω τί να σχολιάσω ή τι να ποστάρω. Μας παρουσιάζουν μια εικόνα μιας Λιβύης που είναι υποτίθεται έτοιμη για ένα ‘νέο ξεκίνημα’…η ενημέρωση αποτελείται από επιλεγμένες εικόνες πάντα από οπαδούς των ‘εξεγερμένων’, μονίμως οι ίδιες γελοίες φήμες και ισχυρισμοί εκ μέρους των Κόντρας να αναπαράγονται σαν αλήθειες για να διαψευστούν λίγες ώρες μετά (και να μην τρέχει τίποτα), κουβέντα για τις οικογένειες θυμάτων (αμάχων και -λογικά χιλιάδων- στρατιωτών/εθελοντών), τους εκτοπισμένους από ένα σωρό περιοχές της Λιβύης, τα θύματα από την ‘απελευθέρωση’ της Τρίπολης…στη μαγική εικόνα των ΜΜΕ προφανώς τίποτα απ’όλα αυτά δεν υπάρχει και όλοι οι Λίβυοι είναι ευγνώμονες για τον εξάμηνο πόλεμο και τις βόμβες του ΝΑΤΟ…αηδία.

 11. Ομπλόμωφ says:

  Δεν ήξερα οτι οι ΝΑΤΟϊκοί και τα διεθνή ΜΜΕ είναι οπαδοί του ένοπλου αγώνα και του αντάρτικου πόλεων:
  «Η καταπίεση άρχισε στις αρχές καλοκαιριού, μόλις κρυφοί πυρήνες αντικαθεστωτικών στην Χομς ξεκίνησαν να παρενοχλούν τις δυνάμεις ασφαλείας του Καντάφι.
  ‘Φτιάξαμε μικρές εκρηκτικές συσκευές και τις πετούσαμε στα αυτοκίνητα των κανταφικών δυνάμεων’, είπε ο Al-Menshaz. ‘Φτιάξαμε μικρά καλώδια με καρφιά για να σκάνε λάστιχα αυτοκινήτων. Επιτεθήκαμε με μικρές, αυτοσχέδιες βόμβες σε σπίτια ανθρώπων που υποστηρίζαν τον Καντάφι.’
  Σύντομα ακολούθησαν τα αντίποινα.»
  (από Reuters)
  Δηλαδή αφού αρχίσαν να πετάνε εκρηκτικούς μηχανισμούς ξεκίνησε η καταπίεση? Μόνο στη χούντα του Καντάφι συμβαίναν αυτά…

 12. manokasi says:

  Ενα γραμμα προς τους Ιταλους ειρηνιστες και οχι μονο…
  Ιταλοι ειρηνιστές ελατε την Πέμπτη, στις 5 μ.μ. στην πλατεία έξω από το Ιταλικό Κοινοβούλιο (πλατεία Montecitorio για να πούμε Σταματήστε τους βομβαρδισμούς.
  Η «ανθρωπιστική παρέμβαση» στη Λιβύη έχει κοστίσει ήδη τρεις φορές περισσοτερες πολλές ζωές ως προς την χειρότερη πρόβλεψη για το τι ο Καντάφι θα μπορούσε να έχει κανει στην πόλη της Βεγγάζης, συν χιλιάδες εκτοπισθέντων με μαύρο δέρμα μετανάστων που προσπαθούν να ξεφύγουν απο τον ρατσισμό των “απελευθερωτικων” στρατευμάτων .
  Και είναι ακόμη σε εξέλιξη οι βορβαδισμοί. Βομβαρδιστικά του ΝΑΤΟ, στηριζόμενα από αμερικανικά αεροπλάνα ραντάρ ως οδηγό, χτυπούν ακόμη στρατιωτικούς στόχους (και παρακείμενα σπίτια) στο Λιβυκές πόλεις που δεν έχουν παραδοθεί στα απελευθέρωτικά στρατεύματα. Εν τω μεταξύ, αμερικανικές ειδικές δυνάμεις και οι Βρετανοί κομάντος ενεργούν επιτόπου.
  Δεν είναι καιρός όλοι να σηκωθουμε και να πουμε: «STOP!», Ας αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα της Αφρικανικής Ένωσης!
  (Και όχι στην κατοικία του Σαρκοζί στο Παρίσι, όπου οι αμερικανικές, βρετανικές, ιταλικές και άλλες διπλωμάτες συναντήθηκαν πρόσφατα για να αποφασίσουν το μέλλον της Λιβύης, με τις ευλογίες της κυβέρνησης μαριονέτας που έχουν ετοιμάσει.)
  Πολλοί από εσάς, τον περασμένο Φεβρουάριο, ειχατε ειλικρινά ανησυχησει για την τύχη των αμάχων στα χέρια του Καντάφι.
  Δεν θα έπρεπε να εχετε ανησυχησει σήμερα και για την τύχη των αμάχων για τις υπόλοιπες πόλεις που τώρα ειναι υπό πολιορκία των ανταρτων;
  Αν και φαίνεται θα υπάρχει μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων με μια από αυτες, οι κάτοικοι των άλλων διατρέχουν τον κίνδυνο μαζικών εκτελέσεων.
  Ομως δεν υπάρχει η εντολή του ΟΗΕ για την «προστασία των αμάχων»;
  Γιατί οι δυτικές δυνάμεις που αγωνίστηκαν για την προστασία των αμάχων στη Βεγγάζη, δεν κάνουν τίποτα για να προστατεύσουν τις υπόλοιπες «πόλεις»;
  Πλέον θα πρέπει να ανησυχούμε για την τύχη των μεταναστών εργαζομένων στη Λιβύη:
  Τα άτομα με σκούρο δέρμα εχουν χαρακτηριστεί από τους «αντάρτες» ρατσιστικά ως μισθοφόροι στρατιώτες και πυροβολούνται. Δεδομένου ότι τα περισσότεροι είναι απλώς διακινούμενοι εργαζόμενοι που εισάγονται από γειτονικές χώρες, δεν θέλουν να μείνουν στη Λιβύη και προσπαθούν να διαφύγουν στην Ευρώπη:
  Δεν θα πρέπει εμείς να πιέσουμε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ιδιαίτερα αυτους που προκάλεσαν αυτόν τον πόλεμο να τους υποδεχτουν;
  (τουλάχιστον αποκαλύφτηκε η «ανθρωπιστική επέμβαση» για αυτό που είναι:. Απάνθρωπη αποικιακή κατάκτηση)
  Ιταλοι ειρηνιστές Πέμπτη, στις 5 μ.μ. στην πλατεία έξω από το Ιταλικό Κοινοβούλιο.
  Οσοι εχουμε ανθρωπιστικές ανησυχίες τους ας ενωθούμε!
  Θα είμαι εκεί, και η Άννα, επίσης, και ελπίζουμε να σας δούμε.
  Patrick

 13. Ομπλόμωφ says:

  Από ‘twitter’ οπαδού των εξεγερμένων από χθες το βράδυ:
  (φαίνεται κάθε βράδυ μαίνονται μάχες αλλά τα ΜΜΕ κάνουν την πάπια…)

  Liberty4Libya Free Libya Now
  Sporadic gun fire still continues from multiple locations east of Tripoli along the Coastal Road towards Tajoora, Souq Al Jumuah.

  Liberty4Libya Free Libya Now
  Heavy gun fire can still be heard east of Tripoli

 14. ikonikos says:

  Εδώ μια αμερικάνικη ngo (από τις απειροελάχιστες αξιοπρεπείς φαίνεται που έχουν απομείνει) ανάρτησε αυτή την ανακοίνωση, που περιλαμβάνει ένα γράμμα-ρεπορτάζ από συνοδό-παρατηρητή της στην Τρίπολη. Δεν λέει βέβαια καινούργια πράγματα, αλλά έχει ενδιαφέρον η πηγή και ο άμεσος τρόπος απεικόνισης του τι γίνεται (και του τι ακόμα προμηνύεται για τον δύσμοιρο λαό) στην Τρίπολη.

 15. Ομπλόμωφ says:

  Ikonike, οτι θα βλέπαμε διάφορους ψευτο-προοδευτικούς να χειροκροτάνε ρατσιστικά πογκρόμ και να τα διευκολύνουν ουσιαστικά πιπιλίζοντας τόσο καιρό την αθλιότητα των ‘μισθοφόρων’, αυτό δεν το περίμενα. (α ναι, και το γνωστό τουπέ, οτι ‘ντροπή, σπιλώνετε τον ηρωικό αγώνα των Λίβυων συντρόφων…)

  Αυτό το βίντεο πρέπει να έχει μερικούς μήνες, μαύροι πρόσφυγες από Βεγγάζη στα σύνορα με Αίγυπτο μιλάνε για το πώς τους έκλεψαν και τους επιτέθηκαν επειδή σώνει και καλά είναι ‘μισθοφόροι’ επειδή έτσι έλεγε το Αλ Τζαζίρα. ‘Ποιοί επαναστάτες? κλέφτες και εγκληματίες!’

  (Κατά τα άλλα ο Μπερλουσκόνι κατόπιν εορτής αναγνωρίζει οτι αυτό δεν ήταν λαϊκή εξέγερση και ο Καντάφι είχε λαϊκή υποστήριξη…)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s