Μα δεν βλέπουν τηλεόραση?

(Μια σύντομη ματιά με μερικά λινκ στις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη.)

Μα δεν βλέπουν τηλεόραση?

Χαρακτηριστική η απορία του αντι-κανταφικού αντάρτη που μαζί με την ομάδα του αντιμετώπισαν πυρά στη μικρή πόλη της Ragdaline. Οι κανταφικοί δεν βλέπουν τηλεόραση κι ακόμα αντιστέκονται στην ‘απελευθέρωσή’ τους.

«Στη Ragdaline, οι αντάρτες έπεσαν σε παγίδα.

‘Μας την έστησαν!’, φώναξε ο 27χρονος μαχητής Alaa Mansuri, τρέχοντας για κάλυψη.

Η πόλη αντιστεκόταν σθεναρά, με τους ‘κανταφικούς μαχητές’ να κάνουν σαφές οτι δεν επρόκειτο να υποχωρήσουν χωρίς μάχη.

Δεν καταλαβαίνω. Γιατί πολεμούν ακόμα? Δεν βλέπουν τηλεόραση?’ ρωτά ο ‘επαναστάτης’ Agraw Assiny, 23 ετών

Μερικοί απ’αυτούς μάλλον δε βλέπουν τηλεόραση και δεν έχουν αντιληφθεί οτι η εξάμηνη σφαγή έχει να κάνει με τον ανθρωπισμό, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι κανταφικοί φαίνεται να είναι τόσο οπισθοδρομικοί που φτάνουν στο σημείο να πυροβολούν εναντίον τηλεοπτικών συνεργείων:

(το συνεργείο από το αμερικάνικο κανάλι CBS στην περιοχή του Μπάνι Ουαλίντ δέχεται πυρά την ώρα που διαπιστώνει οτι εκεί κυματίζει ακόμα η πράσινη σημαία και τρέπεται σε φυγή.)

Μαύρες τρύπες

Πάνω που καταφτάνουν οι freedom fighters καβάλα στις ΝΑΤΟϊκές βόμβες για να απελευθερώσουν τις πόλεις απ’τον βαρύ κανταφικό ζυγό, οι κάτοικοι πολλών πόλεων τείνουν να πέφτουν σε μυστηριώδεις μαύρες τρύπες και να εξαφανίζονται. Το φαινόμενο έχει καταγραφεί αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες και πρόσφατα επαναλήφθηκε στο Μπιν Ζαουάντ που μόλις απελευθερώθηκε αυτήν την εβδομάδα:

‘Αλλά οι λεηλασίες των ανταρτών σε μέρη όπως το Ουμ Καντίλ υπογραμμίζουν πόσο δύσκολο είναι για τη νέα κυβέρνηση να βρει υποστήριξη σ’αυτές τις φυλετικές περιοχές.

Από τα υπολογιζόμενα 1.200 νοικοκυριά στο Μπιν Ζαουάντ, την πόλη δίπλα στο Ουμ Καντίλ, ελάχιστα ήταν κατοικημένα την Τρίτη. Φρέσκα προσβλητικά συνθήματα για τους κατοίκους του Μπιν Ζαουάντ ήταν γραμμένα στους τοίχους.’

Ανθρωπιστική πολιορκία

Εδώ και μέρες η Σύρτη βομβαρδίζεται με σκοπό την προστασία αμάχων, ενώ φαίνεται οτι η προθεσμία για ‘παράδοση ή απελευθέρωση’ ανανεώθηκε για την επόμενη εβδομάδα. Θα την πάρουμε την πόλη όμως, ακόμα κι αν χρειαστεί να την καταστρέψουμε:

Δεν θέλουμε να χάσουμε ούτε έναν απ’τους μαχητές μας σε μάχες με τις δυνάμεις του Καντάφι, είπε ο Mohammed al-Rajali, εκπρόσωπος της ηγεσίας των ‘επαναστατών’ στην πόλη της Βεγγάζης.

‘Στο τέλος, θα πάρουμε τη Σύρτη, ακόμα κι αν χρειαστεί να κόψουμε το νερό και το ηλεκτρικό και να αφήσουμε το ΝΑΤΟ να τη σφυροκοπά με αεροπορικά πλήγματα

‘Ανθρώπινες ασπίδες’

Οι ως συνήθως ενάρετοι και φιλαλήθεις ‘επαναστάτες’ κατηγορούν τον ‘Καντάφι’ οτι χρησιμοποιεί τον άμαχο πληθυσμό της Σύρτης σαν ανθρώπινες ασπίδες.

Για να είμαστε σίγουροι οτι αυτό ισχύει, οι ‘επαναστάτες’ φροντίζουν να αποτρέπουν τους κατοίκους να φύγουν απ’τη Σύρτη:

«Στην πόλη έχει δοθεί προθεσμία μέχρι το Σάββατο για να παραδοθεί. Ο Ian Pannell του BBC που βρίσκεται στο δρόμο προς τη Σύρτη, λέει οτι κάτοικοι της πόλης ζήτησαν να παραδοθούν αλλά τους γυρίσαν πίσω.

Οικογένειες απ’τη Σύρτη που κρατούσαν λευκές σημαίες αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω στο δρόμο προς τη Μισουράτα από αντάρτες που εκτελούσαν εντολές(από το live blog του Guardian της Πέμπτης)

Λόγω των θανάσιμων απειλών για τον άμαχο πληθυσμό στις περιοχές που ελέγχονται ακόμα από κανταφικούς, το ΝΑΤΟ δεν έχει άλλη επιλογή απ’το να συνεχίσει την αποστολή του για την εφαρμογή ‘ζώνης απαγόρευσης πτήσεων’ με σκοπό την προστασία αμάχων που απειλούνται:

Λίβυος που ζει στη Σκωτία ισχυρίζεται οτι μέλη της οικογένειάς του σκοτώθηκαν στο Μπάνι Ουαλίντ από βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ. (Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου)

Έξω οι μαύροι από την Αφρική

Ως γνωστόν, εμείς οι προοδευτικοί ‘στηρίζουμε τον αγώνα του λιβυκού λαού για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.’: Μια πρόχειρη συλλογή από ρεπορτάζ που εμφανίστηκαν την τελευταία εβδομάδα στον διεθνή Τύπο και καταγράφουν τα αποτελέσματα…του αγώνα. (δεν φαντάζομαι να πτοηθεί κανείς και σταματήσει την καραμέλα με τους ‘μαύρους μισθοφόρους του Καντάφι’…)

Οι ανεπιθύμητοι: ο νέος ρατσισμός της νέας Λιβύης (Time)

Αν βγεις έξω, μπορεί να σε πιάσουν. Κι έτσι πίνουμε θαλασσινό νερό, λέει ο Alexander Zenda, από τη Νιγηρία. Τέσσερις μέρες πριν, έξι αγόρια από τη Νιγηρία έφυγαν από το στρατόπεδο για να ψάξουν για πόσιμο νερό και ποτέ δε ξαναγύρισαν, προσθέτει.

Στους Λίβυους δεν αρέσουν οι σκουρόχρωμοι, αν και μερικοί είναι αθώοι’ (Independent)

(θα προσέξετε βέβαια οτι στη φωτό ο ένας απ’τους ‘επαναστάτες’ είναι κι αυτός..σκουρόχρωμος. Υποθέτω οτι οι συγκεκριμένοι έχουν αποδείξει την ‘αξία’ τους, σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους που θεωρούνται αυτομάτως ‘μισθοφόροι’.)

Αφρικανοί εργαζόμενοι ζουν στο φόβο μετά την ανατροπή του Καντάφι (Reuters)

‘Οι Λίβυοι προδώσαν την εμπιστοσύνη που τους είχα..δεν θέλω να ξαναδώ τη Λιβύη. Όλα αυτά για τα οποία δούλεψα έχουν χαθεί.’

Μετανάστης από την Ακτή Ελεφαντοστού στην Τρίπολη: εμείς οι μαύροι δεχόμαστε επιθέσεις λόγω του χρώματός μας. (France 24)

Όταν δούλευα ακόμα στο εργοστάσιο, μερικοί απ’τους συναδέλφους μου μου λέγαν: όταν θα φύγει ο ‘mister’ (Καντάφι), θα δεις, θα σας σκοτώσουμε όλους. Κι έτσι, φυσικά, όταν οι αντάρτες άρχισαν να πλησιάζουν προς την Τρίπολη, τρομοκρατηθήκαμε. Σκίσαμε τις ταυτότητες μας και τις οικογενειακές φωτογραφίες ώστε να μην μπορούν να μας ταυτοποιήσουν με τις πατρίδες μας.’

Η Λιβυκή εξέγερση αποκαλύπτει τον θανατηφόρο ρατσισμό εναντίον μαύρων Αφρικανών (International Business Times)

Και μια δυσάρεστη νότα

Κάθε πόλεμος βέβαια, ακόμα και ‘ανθρωπιστικός’, έχει κι αυτός τα θύματά του: η Ουάσιγκτον Ποστ θρηνεί για την ‘λεηλατημένη, βανδαλισμένη και καμμένη αμερικάνικη πρεσβεία στην Τρίπολη, ένα μνημείο της βίας που εξαπολύθηκε στο όνομα του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι και της αδιαφορίας του για τη διεθνή νομοθεσία’.

(τόσο θρήνο η εφημερίδα δεν έριξε ούτε για τα θύματα του πολέμου, ούτε για τη χώρα που ‘λεηλατήθηκε, βανδαλίστηκε και κάηκε’ απ’αυτούς που σέβονται πλήρως τη ‘διεθνή νομοθεσία’.)

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to Μα δεν βλέπουν τηλεόραση?

  1. Ομπλόμωφ says:

    Α ναι, και το νέο ‘έγκλημα’ του Καντάφι που ανακάλυψαν ψάχνοντας στα γραφεία στην Τρίπολη: είχε επαφές με τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Ντένις Κουσίνιτς, προσπαθώντας να τον πείσει να μεσολαβήσει για την παύση των βομβαρδισμών. (πώς και δεν το βάλαν κι αυτό στα πειστήρια του ΔΠΔ?)
    Με λίγα λόγια, είναι κατακριτέο το οτι ένας ηγέτης προσπαθούσε να αποτρέψει τους βομβαρδισμούς εναντίον της χώρας του. Σε λίγο θα καταστήσουν ποινικό αδίκημα την εναντίωση στους ‘ανθρωπιστικούς’ και ‘δημοκρατικούς’ βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s