Η Λιβυκή ‘Απελευθέρωση’

Άρθρο του Max Ajl για το uruknet.info

(τα λινκ είναι τα ίδια με το αρχικό κείμενο)

Η εποχή του Συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι ως ηγέτη της Λιβύης τελείωσε. Η Αραβική Άνοιξη/το Πνεύμα της Ταχρίρ δικαιώνεται.

Χειροκροτάτε? Έχετε καλή παρέα.

Η εφημερίδα ‘Ατλάντικ’ διατυμπανίζει την ‘Τεράστια νίκη των Λίβυων’, ενώ ο Ομπάμα, έχοντας μόλις ξεπλύνει τα χέρια του απ’το αίμα, ανοητολογεί οτι ‘τα γεγονότα στη Λιβύη μας υπενθυμίζουν οτι ο φόβος μπορεί να δώσει τη θέση του στην ελπίδα’, και οτι η Λιβύη ‘είναι τώρα στα χέρια του λαού της’. Σωστά. Ένας παχουλός Τόμας Φρίντμαν μας μιλάει ειλικρινά για το πώς ο Ομπάμα είχε ‘ενθαρρύνει’ την εξέγερση’, μία απρόσμενη παραδοχή αυτού που τα ΜΜΕ ανέφεραν από την πρώτη στιγμή: οτι Βρετανοί, Γάλλοι και Αμερικάνοι στρατιωτικοί είχανπροσγειωθεί στη Βεγγάζη στα τέλη Φεβρουαρίου, οτι βρετανικές ειδικές δυνάμεις είχαν εξαπολυθεί στη λωρίδα αυτή της ερήμου όπου οι αντάρτες μετακινούνταν μπρος-πίσω τους τελευταίους πέντε μήνες, και οτι στρατιώτες του Κατάρ βρίσκονται στους δρόμους της Τρίπολης, καθώς το Κατάρ υπήρξε « Η κύρια πηγή υποστήριξης για τους εξεγερμένους», σύμφωνα με τα λόγια ενός πρώην πράκτορα υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή ελικόπτερα Απάτσι – αναρωτιέστε σε ποιούς ανήκουν? – σφυροκοπούν Λίβυους στους δρόμους. Το Αλ Τζαζίρα παρέχει την προπαγάνδα: όπως αναφέρει ο Martin Iqbal, ‘Το πρωινό της 22ης Αυγούστου ενορχήστρωσαν μια καλοδουλεμένη φάρσα. Το Αλ Τζαζίρα μετέδωσε εικόνες ανταρτών να πανηγυρίζουν στην Πράσινη Πλατεία, οι οποίες είχαν στην πραγματικότητα κινηματογραφηθεί σε ένα αντίγραφο της πλατείας σε στούντιο στη Ντόχα του Κατάρ.’ Γι’αυτές τις καλές υπηρεσίες προς την Αυτοκρατορία – τώρα πλέον μια παγκόσμια οντότητα με τον άξονά της να διατρέχει απ’τη Νέα Υόρκη στο Παρίσι και το Κατάρ – το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου μπορεί να αναμένει πλουσιοπάροχη ανταμοιβή.

Τον παλιό καιρό, αυτό το λέγανε ‘εισβολή’, αλλά τώρα με τους φιλελεύθερους και τους αριστεριστές να ξεσαλώνουν διαγωνιζόμενοι για τη θέση του Κρίστοφερ Χίτσενς στο περιοδικό Vanity Fair ως ‘αποστάτη-αριστεριστή’, αυτό πλέον ονομάζεται, αναλόγως, ‘απελευθέρωση’ ή ‘επανάσταση’, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τον Φρίντμαν, ο οποίος καταλήγει οτι με την (διαρκώς) επικείμενη ανατροπή του Καντάφι, ‘ανοίγονται τεράστιες δυνατότητες για τη Λιβύη.’

Το πρώτο καθήκον θα είναι η ταφή των 1.300+ νεκρών που σκοτώθηκαν τις τελευταίες ημέρες βομβαρδισμών και καταστροφής, και οι αναμφίβολα εκατοντάδες χιλιάδες περισσότεροι άμαχοι που δολοφονήθηκαν απ’τους αντάρτες κατά τη θλιβερή τους απελευθέρωση της Τρίπολης.

Ακόμα χειροκροτάτε?

Σταματήστε το χειροκρότημα. Σύντομα θα πρέπει ν’αρχίσουμε τις μπίζνες – συγνώμη, την ‘ανοικοδόμηση’. Οι New York Times μας πληροφόρησαν αμέσως για το ποιοί θα έχουν τον πρώτο λόγο:

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήδη καταστρώνουν σχέδια για την Λιβύη μετά τον Καντάφι. Ο Τζέφρυ Φέλτμαν, αξιωματούχος του ΥΠΕΞ, βρισκόταν στη Βεγγάζη το Σαββατοκύριακο για συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία των ‘επαναστατών’ σχετικά με την επίβλεψη μιας σταθερής, δημοκρατικής μετάβασης. Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος είπε οτι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούσαν να εξασφαλίσουν τις διακηρύξεις των ηγετών των εξεγερμένων οτι θα προσπαθήσουν για μια περιεκτική μετάβαση που θα συνένωνε όλα τα τμήματα της λιβυκής κοινωνίας.

Το αν αυτό θα επιτευχθεί πριν ή μετά το λουτρό αίματος καθώς οι ‘επαναστάτες’ εκκαθαρίζουν τα ανθρώπινα υπολείμματα του παλιού καθεστώτος απ’την Τρίπολη δεν διευκρινίστηκε. Οι απατεώνες, ληστές, αντιδραστικοί και οππορτουνιστές που απαρτίζουν το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο θα χρειαστούν αρκετή βοήθεια. Οι ΗΠΑ τί έχουν να κερδίσουν από μια ‘ελεύθερη Λιβύη’? Ξανά, οι New York Times

Ο Συνταγματάρχης Καντάφι αποδείχθηκε προβληματικός συνέταιρος για τις διεθνείς πετρελαϊκές εταιρίες, αυξάνοντας συχνά τα κόστη και τους φόρους και προβάλλοντας διάφορες άλλες απαιτήσεις. Μια νέα κυβέρνηση με στενές σχέσεις με το ΝΑΤΟ ίσως να είναι ένας πιο βολικός συνέταιρος για τα δυτικά έθνη.

Άλλες πηγές πρόσθεσαν, ‘ακόμα και πριν αναλάβουν την εξουσία, οι επαναστάτες υπονόησαν οτι θα θυμηθούν τους φίλους τους και τους εχθρούς τους και θα διαπραγματευτούν τα συμβόλαια με ανάλογο τρόπο. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με δυτικές χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις εταιρίες τους, είπε ο Abdeljalil Mayouf, εκπρόσωπος της λιβυκής πετρελαϊκής εταιρίας των επαναστατών Agoco, σύμφωνα με το Reuters.’

Δεν ξέρω αν θα είναι τόσο εύκολο. Ο Καντάφι ίσως να πέσει μαχόμενος, και ορισμένοι υπονοούν οτο το ΝΑΤΟ θα αναγκαστεί να καταλάβει τη Λιβύη προκειμένου να τη θέσει υπό έλεγχο:

200 Βρετανοί στρατιώτες βρίσκονται στην Κύπρο περιμένοντας να τους καλέσουν. Μερικά πράγματα είναι βέβαια: οποιαδήποτε ελπίδα να ανασυσταθεί η παλιά εποχή του κοινωνικού κράτους του Καντάφι απέχει δεκαετίες. Αν το πετρέλαιο συνεχίσει να ρέει, τα συμβόλαια θα επαναδιαπραγματευτούν ώστε να φεύγουν απ’τη Λιβύη περισσότερα πετροδολλάρια απ’ότι συνέβαινε πριν. Πιθανή είναι και μια στρατιωτική βάση. Όπως και μια πολύ πιο συντηρητική ισλαμο-ποιημένη κυβέρνηση. Οι ΗΠΑ θέλουν τεμενάδες. Δεν τους ενδιαφέρει η θρησκεία. Αλλά υπάρχουν κι άλλες προοπτικές. Αν η αντίσταση συνεχιστεί, η Λιβύη θα καταρρεύσει. Τα στελέχη των πετρελαϊκών εταιριών, ειδικά αυτοί που έχουν έδρα στην Ιταλία μπορεί να ενοχληθούν, αλλά πετρέλαιο απ’το Ιράκ και τη Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για να καλύψει το έλλειμμα και οι τιμές θα ανέβαιναν ακόμα περισσότερο στα βενζινάδικα λόγω της ‘αστάθειεας’. Υπάρχει πάντα αρκετό πλιάτσικο για να τα βγάζουμε πέρα. Κι ακόμα κι αν δεν υπάρχει, στα μυαλά αυτών που καταστρώνουν τα σχέδια σίγουρα υπάρχει το ενδεχόμενο αξιοποίησης της Λιβύης ως άλλου ενός αναπληρωματικού παραγωγού, σε καιρούς που οι οικονομικοί κλυδωνισμοί, η ανάπτυξη και η ύφεση επενεργούν απρόβλεπτα στη ζήτηση του πετρελαίου.

Κι όσο για την Αριστερά? Μερικοί εξακολουθούν να πανηγυρίζουν γι’αυτήν τη βλακώδη καταστροφή, την τέλεια έγχρωμη επανάσταση, σχεδόν ανέξοδη για την Αυτοκρατορία, αλλά με βασικό κόστος ένα διαλυμένο Αραβικό κράτος, την Τρίπολη να καίγεται, και αναμφίβολα, μια χαμένη γενιά Λίβυων.

Διαιρεθήκαμε σ’αυτό το ζήτημα, και δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν πόσο επαίσχυντο είναι αυτό.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

24 Responses to Η Λιβυκή ‘Απελευθέρωση’

 1. Ομπλόμωφ says:

  Κατά τα άλλα, μετά από έξι μήνες βομβαρδισμών, οι ‘λαϊκοί αγωνιστές’ με το τεράστιο έρεισμα (ο ‘λαός’ πού είναι?) χρειάζονται ακόμα baby-sitting για να τα βγάλουν πέρα με υπολείμματα:
  “Οι Λίβυοι αντάρτες ζήτησαν υποστήριξη απ’τα ΝΑΤΟϊκά τζετ για να σταματήσουν μια αντεπίθεση από στρατιώτες ‘πιστούς του Καντάφι’ στην Τρίπολη τις πρώτες πρωινές ώρες”
  ( ναι, το ‘καθεστώς’ υπέκυψε απ’την ορμή του επαναστατημένου λαού…)

 2. Ομπλόμωφ says:

  Δύο ενδιαφέρουσες φωτογραφίες: οι πραγματικοί ‘freedom fighters’ της Λιβύης

  και, επιχείρηση Unified Protector του ΝΑΤΟ: προσέξτε το λογότυπο της ‘επιχείρησης’ στη στολή του χειριστή-μισθοφόρου http://p.twimg.com/AX2vZ7uCQAAl7RO.png

 3. Ομπλόμωφ says:

  Επίσης: Τάκης Φωτόπουλος – Οι ΝΑΤΟϊκοί “επαναστάτες” και η άθλια “Αριστερά”

  http://inclusivedemocracy.org/fotopoulos/greek/grE/gre2011/2011_08_27.html

  Από το waltendegewalt – Στην Τρίπολη οι «εξεγερμένοι» των ειδικών δυνάμεων τού ΝΑΤΟ (σε μετάφραση, του Manlio Dinucci από το il manifesto)
  http://waltendegewalt.wordpress.com/2011/08/26/στην-τρίπολη-οι-«εξεγερμένοι»-των-ειδ/

  Από λινκ στην παραπάνω σελίδα, μπορείτε να θαυμάσετε εικόνες ‘απελευθέρωσης’: Σφαγή μαύρων από τους ‘δημοκρατικούς αντάρτες’
  http://www.michelcollon.info/Massacre-de-Noirs-par-les-rebelles.html?lang=fr

  Και μια ευχάριστη νότα : Αλέν Ζιπέ: «Επένδυση για το μέλλον» η επέμβαση της Γαλλίας στη Λιβύη
  http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_27/08/2011_403690

 4. Ομπλόμωφ says:

  Το κανάλι που έχει αναλάβει το ρόλο του σταθμού της ‘λιβυκής αντίστασης’ και μεταδίδει τα μηνύματα του Καντάφι αλλά και τηλέφωνα από οπαδούς στην Τρίπολη για την κατάσταση που επικρατεί έχει έδρα τη Δαμασκό και ανήκει στον Ιρακινό επιχειρηματία Mushan al-Jaburi..
  Σύμφωνα με δηλώσεις του, ο Καντάφι έχει γίνει σύμβολο της αντίστασης εναντίον της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.
  «Στηρίζουμε την αντίσταση παντού. Δεν γίνεται να υποστηρίζουμε τον Ιρακινό λαό στον αγώνα του εναντίον της κατοχής των ΗΠΑ και να μένουμε βουβοί για την κατοχή των ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στη Λιβύη»
  «Αν ο Καντάφι μαρτυρήσει σήμερα, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους μαχητές της Λιβυκής Αντίστασης»
  Το κανάλι ‘Αλ Ράι’ είχε μπει στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ πριν από 4 χρόνια για ‘υποστήριξη τρομοκρατίας’.
  Απ’το άρθρο εδώ http://www.monstersandcritics.com/news/africa/news/article_1659288.php/Iraqi-businessman-backs-Gaddafi-as-symbol-of-resistance

  Το κανάλι συνήθως μεταδίδεται σ’αυτήν την διεύθυνση, μερικές ώρες την ημέρα
  http://www.ustream.tv/channel/ilibya-tv

 5. φερμ says:

  Ετσι για να μην ξεχνιόμαστε με το ιντιμιντιακό αθηναικό cnn με τους σιωνιστές να εχουν κατασκηνώσει εκει μεσα, εδώ και χρόνια ή για να ακριβολογούμε εκ της σύστασής τους, αλλά θα τα πούμε εν καιρό… :

  Τι να πει κανείς;

  από ctu 11:27πμ, Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011
  Ίσως οι μόνοι άνθρωποι στον κόσμο που λυπούνται για την ανατροπή Καντάφι είναι οι Έλληνες “αριστεροί”. Κι αυτό γιατί τους έχει γίνει δεύτερη φύση ότι υποστηρίζουμε οποιοδήποτε μαλάκα (ακόμα και διάφορους δικτάτορες, πολιτικούς απατεώνες κτλ.) είναι ή το παίζει “αντιαμερικανός”. Γιατί; Γιατί μέσα στη διανοητική θολούρα που έχουν στο μυαλό τους έχουν αντικαταστήσει την αντίθεση κεφάλαιο-εργασία με την αντίθεση (αμερικανικός) ιμπεριαλισμός-“λαοί”. Και, εντάξει, να τα λένε αυτά οι σταλινικοί, κατανοητό είναι. Αλλά να τα λένε και “τροτσκιστές”; Υπομονή, παιδιά… Έρχεται κι η σειρά του Άσαντ. Κρατήστε μερικά δάκρυα και γι’ αυτόν.

  http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1326465

  Ποιός να είναι ο ctu ε;;

  Για πες μας

  από ctu 8:57μμ, Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2009
  Και για πες μας εσύ, μεγάλε μαρξιστή Λυσιέν, γιατί όλη η πολιτική ηγεσία του Ισραήλ είναι φασίστες; Τι σόι φασισμός είναι αυτός, με νόμιμα συνδικάτα, αριστερά κόμματα και οργανώσεις, λιποτάκτες και αρνητές στράτευσης κ.λπ. κ.λπ., ας μας εξηγήσεις εσύ.

  986772
  μπα ctu είσαι και φιλοσιωνιστής

  από Λυσιέν 9:39μμ, Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2009
  τι σόι είναι μια κοινωνία,
  όταν τάγματα θανάτου αποίκων κυκλοφορούν ένοπλοι στη δυτική όχθη και σκοτώνουν, εξεφτελίζουν παλαιστίνιους, καταστρέφουν το βιος τους, πυρπολούν αμάξια τους, περιουσίες τους για πλάκα

  όταν τα τσεκιν πόντις στην Δυτική Οχθη φτάνουν τα 500!!!! Ρε πούστη μου, ακομη και η Ανατολική Γερμανία, αυτή ντε που τα χώνεις, δεν είχε τόσα στην τεράστια επιφάνειά της σε σύγκριση με την επιφάνεια της Δυτικής Οχθης.

  όταν στις ισραηλινές φυλακές βρίσκονται πάνω από 11.000 πολιτικοί κρατούμενοι! Στην ναζιστική Γερμανία πρέπει να υπήρχαν κάπου 100.000 (και βάλε). Τα σχετικά νούμερα (ποσοστο πολιτικών κρατουμένων επί του πληθυσμού ) είναι παρόμοια.

  όταν στον Στερόντ και Ασκερόντ, τις δυο αποικίες εγγύτερα της Γάζας τις κατοικούν αμυδρά αμοιβόμενοι άποικοι από το σιωνιστικό λόμπυ της Αμέρικα. Ζουν με εκατομμύρια σε πανάκριβες επαύλεις και έχουν το προνόμιο να επισκέπτονται και ξενοδοχεία στο Τελ-Αβίβ για ρελαξάρισμα

  όταν μέσα σε 2 χρόνια πολιορκία της Γάζας πέθαναν πάνω από 2.000 άτομα (δεν αναφέρομαι στον πόλεμο-ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ – ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΑΣ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΥΠΑΙΘΡΙΑΣ ΦΥΛΑΚΗΣ)

  όταν το 20-30% των παλαιστινίων (αυτούς που τα φιλαράκια σου ονομάζουν άραβες ισραηλινούς) στα υπο κατοχή του 48 εδάδη του Ισραήλ, είναι πολίτες 3ης κατηγορίας
  και τα κόμματά τους βρίσκονται πλέον υπό παρανομία, και απαγορεύεται να κατέβουν και στις εκλογές

  όταν τα μέτρα ασφαλείας, ο “μεγάλος αδελφός” του φιλοσιωνιστή Οργουελ είναι γεγονός για κάθε μη εβραίο, ή μη σιωνιστή στο Ισραήλ ΠΑΝΤΟΥ:
  σε νοσοκομεία, σε υπηρεσίες, έξω απο τα σπίτια τους, στα πάρκα, ΠΑΝΤΟΥ ΛΕΜΕ
  κάμερες και να σου βάζουν χερι να σε πασπατεύουν για ψύλλου πήδημα

  όταν οι αφρικανοί και ασιάτες εργάτες που μεταφέρονται από άλλες χώρες για να δουλέψουν, δουλεύουν σε συνθήκες σκλαβιάς (θα μου πεις αυτό συμβαίνει κι εδώ—αλλά στην τελική αυτοί μαζί με τους παλαιστίνιους συγκροτούν μεγάλο τμήμα του προλεταριάτου του Ισραήλ)

 6. Ομπλόμωφ says:

  ‘Ερχεται η σειρά του Άσσαντ…να υποθέσουμε κατά τον δοκιμασμένο πλέον τρόπο της ΝΑΤΟϊκής ‘επανάστασης’?
  Σιγά, σε πρόλαβε ο Ανρύ Λεβύ http://www.tnr.com/article/world/88662/bashar-al-assad-syria-qaddafi-arab-spring (μετά τον Καντάφι, ο Άσσαντ – η νέα αποστολή της ‘διεθνούς κοινότητας’)

  Φαντάζομαι μεγάλο σουξέ το σφαγείο της Τρίπολης στο ίντυ ε? Ε βέβαια, τα πτώματα μας βρωμάνε μόνο όταν αποδίδονται στον ‘Καντάφι’.

  Η συζήτηση για το Ισραήλ μου θύμισε ένα πρόσφατο σχόλιο του Angry Arab για τις πρόσφατες διαδηλώσεις. Πάνω κάτω έλεγε ‘διαμαρτύρονται και διαδηλώνουν για τις συνθήκες στέγασης, αλλά φαίνεται να τους διαφεύγει οτι τα σπίτια τους είναι πάνω σε κλεμμένη γη.”

 7. Pingback: Λιβύoι “αντάρτες” λεηλατούν την Τρίπολη | Avantgarde Κόκκινη Ορχήστρα Αθήνας

 8. φερμ says:

  Eτσι για να συνεχίσουμε να καταγραφουμε το ρολο των καθηκιών και των χρησιμων ηλιθίων σε αυτές τις κρισιμες στιγμές – που δεν είναι κρισιμες μονο για τα κρατη οπως η Λιβύη ή η Συρία αλλά για ολα τα λαικά στρώματα ανεξαρτήτων εθνικών συνορων – το TVXS ανακάλυψε τα βίντεο με τις δολοφονίες και τα βασανιστήρια παιδιών, αμάχων και στρατιωτών της Λιβύης απο τους ταγματασφαλήτες :
  http://www.tvxs.gr/userpost/%CF%86%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%84%CE%AC-%CE%B5%CE%B3%
  το “αντιστασιακό” tvxs αφου πλεον το καθεστώς κανταφι ειναι παρελθόν τα βαζει με “αυτούς που στήριξαν τους επαναστατες”… δε μας είπε ομως η φυλλάδα αυτή τη σταση κρατούσε μεχρι τώρα!!
  Τωρα που καναμε τη δουλειά μας ξανά “παρθένες”… καθήκια

  Και φυσικά συνεχίζουμε για Συρία…:
  http://www.tvxs.gr/userpost/%CF%83%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CF%81%CF%89%CF%83%CE%

  Μετά και την αλλαγή του καθεστώτος Ασαντ ισως ο Κ Κουλογλου μαζί με τον Βηχο, ανακαλύψουν τα στημένα βιντεο του ugarit news που προωθεί το Al jazzera.

  • φερμ says:

   Κανένα νεο ακομα απο τους 4 δημοσιογράφους

   Και ενώ τα καθεστωτικά ΜΜΕ συνεχίζουν να αναφέρουν ότι οι δημοσιογράφοι στο Ριξος χοτέλ ήταν φυλακισμένοι από τους στρατιώτες του Καντάφι, οι πραγματικοί δημοσιογράφοι που ξεβράκωσαν ολοκληρη την εικονική πραγματικότητα που ζει ο υπολοιπος κόσμος, ο Μευσάν και Νεζμρόγια μας μεταφέρουν απλά την αλήθεια. Μια αλήθεια που λιγο ελειψε να τους κοστίσει τη ζωή από τους ταγματασφαλήτες του Νατο που βαφτίστηκαν «εξεγερμένοι» από την «αριστερά» σαν του Τσομσκι, και του Ζνετ …., από την συνασπισμένη φιλοσωνιστική καφρίλα των ντοπιων light δοσιλογων.
   Τα δυο παλικάρια γλυτωσαν με τη μεσολάβηση του ερυθρού σταυρού. Στις 24 του μήνα που βγηκαν οι δημοσιογραφοι από το Ριξος, ο Μευσαν ελεγε:
   «Το κεντρο της Τριπολης κατεχεται από τους εξεγερμενους. Ο κοσμος είναι εγκλειστος μέσα στα σπίτια του. Όχι χαρά αλλά τρομος! Όχι ελευθερια αλλά ξενη κατοχή.»
   http://www.voltairenet.org/Message-from-Thierry-Meyssan-after
   Οι 4 δημοσιγραφοι Thierry Meyssan, Mahdi Darius Nazemroaya, Mathieu Ozonan και Julien Teil, επικοινώνησαν τελευταία στις 27. Από τοτε δεν υπηρξε ξανά επικοινωνία μαζί τους καθόσον περίμεναν πλοίο για να φύγουν.
   Η ανησυχία είναι εκδηλη για τους δημοσιογράφους δεδομενου των απειλων θανάτου που έχουν δεχτεί.
   http://www.voltairenet.org/Voltaire-Network-still-awaiting

 9. ikonikos says:

  Εδώ πλέον και η Washington Post γράφει ξεκάθαρα για τις κτηνωδίες που γίνονται ενάντια στους μαύρους και “μελαμψούς” της Λιβύης. Τώρα που ρίξαμε όλο μας τη βρωμιά, ας πούμε και καμιά μισή πεταμένη αλήθεια για να έχουμε και ήσυχη τη συνείδηση μας. Το αστείο είναι φυσικά ότι ακόμα και αυτές τις πετσοκομμένες αλήθειες πιο πιθανό είναι να τις αλιεύσεις από καρασυστημικές εφημερίδες και μέσα παρά από αυτά της ρεφορμιστικής ή “αντικαπιταλιστικής” αλήτικης αριστεράς.

  http://www.infowars.com/libyan-rebels-killing-black-gaddafi-supporters/?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

 10. Ομπλόμωφ says:

  Ikonike, infowars? δε φοβάσαι μή σε κράξουν για ‘συνωμοσιολόγο’ οι Έλληνες υπερ-επαναστάτες του ίντυ? (αν και το λινκ είναι για το ρεπορτάζ της Washington Post με τη σφαγή των οπαδών του Καντάφι).
  Είπαμε, μόνο Al Jazeera και libya-al hurrah/libya 17 Feb κτλ διαβάζουμε για να θαυμάζουμε τους ηρωικούς ενάρετους αυτούς freedom fighters (μάλλον κάπως έτσι έχουν και τη συνείδησή τους ήσυχη αυτοί που βλακωδώς υποστηρίζουν τους χασάπηδες της Τρίπολης, δεν εξηγείται τέτοια άγνοια).
  Εντωμεταξύ , μια ματιά στο ιρλανδέζικο ίντυ θα σε πείσει για το πόσο θλιβερό είναι το ελληνικό, ακόμα κι απ’την πρώτη σελίδα http://www.indymedia.ie/index.php (και στα σχόλια μέσα οι διαφορές είναι εμφανείς, με ένα σωρό πηγές από αυτά που αναφέρουμε κι εμείς εδώ μέσα)
  Εδώ Ελλάδα μάλλον οφείλουμε πολλά στον μεγάλο μέντορα της Αριστεράς που μόλις μας εγκατέλειψε…

 11. Ομπλόμωφ says:

  Να και άλλη μια διαφορετική άποψη για Λιβύη, απ’τον Βέλγο δημοσιογράφο Michel Colon στις 26 Αυγούστου. Πιστεύει οτι ο Καντάφι έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας του λαού κι οτι αυτή είναι μια στρατιωτική νίκη του ΝΑΤΟ, με τους ‘αντάρτες’ να λειτουργούν σαν ξένη κατοχή στην υπηρεσία της μαριονέτας του Μεταβατικού Συμβουλίου.

  Μετά τον Τσάβεζ, τη Ζιμπάμπουε και άλλους, και το Εκουαδόρ δήλωσε οτι δεν πρόκειται ν’αναγνωρίσει την ‘ΝΑΤΟϊκή χούντα’ ως κυβέρνηση της Λιβύης.

 12. φερμ says:

  Για το πως εξηγείται η “αγνοια” ενος μεγάλου κοματιου της αριστεράς και πως εξηγείται και η πληρη ευθυγράμηση ενος αλλου κοματιού με τα σχέδια της υπερεθνικής ελιτ που ειναι γνωστά εδώ και χρόνια και οχι τώρα , ειναι μεγάλη κουβέντα. Μπορεί ενα μεγάλο μερος αυτής της “αριστεράς” να φτάνει να χρηματοδοτείται έμμεσα ή άμεσα απο ινστιτούτα σαν το Osi , Shumann,Ford,Rockfeller, MacArthur, που με τη σειρά τους υποστηρίζονται οργανικά απο την ιδια την CIA, αλλά οι βαθύτερες αιτίες αυτού του φαινομένου εχουν να κανουν με την ιδια τη χρεωκοπία της σημερινής αριστεράς , η οποία εχει να κάνει με θεμελιώδη προβλήματα ανάλυσης του υπαρχοντος συστήματος αλλα και με προβλήματα στρατηγικής για την αλλαγή του συστήματος. Δυστυχώς η παραδοσιακή αριστερά οχι μονο δε κατάφερε να σώσει τα αντισυστημικά κεκτημένα της, αλλά ενα πολύ μεγάλο μέρος της κατέληξε υποχείριο του συστήματος και φερέφωνό του με αριστερή σάλτσα.
  Εδω και δεκαετίες – οσοι η μνήμη τους και η οπτική τους δεν οριζεται απο τα κοντά ποδάρια του σχετικισμού- παρακολουθούμε μια συστηματική οπισθοχώρηση της αριστεράς και μάλιστα της αντισυστημικής αριστεράς, φτάνοντας στο σημείο να νιβουν τα χέρια τους σαν τους συγχρονους ποντιους πιλάτους, απέναντι σε γενοκτονίες και Νατοικές εισβολές, επικοινωνιακούς πολέμους , στημένα βιντεο και κατασκευασμένες πληροφορίες που κατακλύζουν την καθημερινή ζωή.

 13. φερμ says:

  Για τους 3 γαλλους δημοσιογράφους τα τελευταία νεα είναι οτι τελικά κατάφεραν να φύγουν απο τη διαλυμένη Λιβύη, οπως ανακοίνωσε το υπουργείο εξωτερικών της Γαλλίας.
  Ελπίζω και ο Νεζμρογια να κατάφερε να φύγει και αυτός μέσα απο αυτή την ανείπωτη τραγωδία των Λιβυων.
  http://www.voltairenet.org/Voltaire-Network-journalists-have

 14. Ομπλόμωφ says:

  Ο λαός της Λιβύης είναι στους δρόμους και πανηγυρίζει την ‘απελευθέρωσή’ του

 15. manokasi says:

  Θα ηθελα να υπευνθυμισω για να μην ξεχναμε: στην δεκαετια του 1980 το Ισραηλ ειχε διεξαγει αιματηρο πολεμο με το ΛΙΒΑΝΟ και ειχε καταλαβει, αλλα και διατηρησει υπο την στρατιωτικη κατοχη μεγαλο μερος του Λιβανου (οπου ειχαν καταφυγει και χιλιαδες παλαιστηνιοι). Καποια στιγμη τα σφυροκοπηματα του στρατου του εφεραν τα παλαιστηνιακα στρατοπεδα στο σημειο μηδεν.
  Απο την τοτε διεθνη κοινοτητα εγινε ολοκληρη επιχειρηση διασωσης .
  Ο αρχηγος των παλαιστηνιων Αραφατ, το επιτελειο του και αρκετες χιλιαδες Παλαιστηνιοι μαχητες μαζι με τις οικογενειες τους επιβιβαστηκαν σε πλοια και βρηκαν ασυλο στην Λιβυη του συνταγματαρχη Κανταφι. Οι δεσμοι του Κανταφι με τον Αραφατ δεν ειναι μυθος.
  Επισης ηταν γνωστη η βοηθεια της τοτε κυβερνησης της Λιβυης σε πολλους ανταρτες διαφορων χωρων καθως και (απο αναφορες καποιων ανταρτων) για την εκπαιδευση τους σε στρατοπεδα.
  Η ΗΠΑ επισης ειχαν κτυπησει με πυραυλους την Λιβυη για να την συμμορφωσουν.
  Υπαρχουν πολλα για την ιστορια αλλα οι εξελιξεις τρεχουν…
  Εψαξα να βρω το κατι διαφορετικο στις ανακοινωσεις των παλαιστινιων αλλα φαινεται γρηγορα ξεχασαν….

 16. Ομπλόμωφ says:

  manokasi, για πολλούς και διάφορους λόγους ο Καντάφι αποξενώθηκε από τον Αραβικό κόσμο ήδη απ’τις αρχές της δεκαετίας του ’90.
  Οι περισσότεροι μονάρχες τον θεωρούσαν πάντα έναν ενοχλητικό ταραχοποιό, και οι αραβικές χώρες είχαν συμμετάσχει στο εμπάργκο του ΟΗΕ (δηλαδή…των ΗΠΑ) εναντίον της Λιβύης τη δεκαετία του ’90 για την υποτιθέμενη ανάμειξή της στην υπόθεση του Λόκερμπυ.
  Επίσης ο Καντάφι τα έσπασε με τον Αραφάτ λόγω των συμφωνιών του Όσλο , τις οποίες και θεώρησε ξεπούλημα, και από τότε σταδιακά σταμάτησε να ασχολείται με την υπόθεση της Παλαιστίνης.
  Οι Ιρανοί (τους οποίους είχε στηρίξει κι αυτός το ’79) και η Χεσμπολλάχ τά’χουν μαζί του για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων και η καταγγελόμενη εξαφάνιση ή και δολοφονία του Λιβανέζου ιμάμη Μούσσα Σαντρ στη Λιβύη το 1980, μια σκοτεινή ιστορία που ποτέ δεν αποσαφηνίστηκε. (υποτίθεται οτι ο Καντάφι ενέργησε εκ μέρους μιας άλλης λιβανέζικης παράταξης που τον ήθελε νεκρό, αλλά ποτέ δεν έγινε τίποτα επίσημα γνωστό για την τύχη του.)
  Μ’αυτά και μ’αυτά, φτάσαμε σήμερα να βλέπουμε το ΝΑΤΟ, το Ιράν & τη Χεσμπολλάχ, τις μοναρχίες του Κόλπου και γνωστούς σιωνιστές όπως ο Ανρύ Λεβύ να είναι όλοι στο ίδιο στρατόπεδο, και ο Καντάφι να έχει περισσότερη στήριξη σε Λατινική Αμερική και Αφρική, παρά στον Αραβικό Κόσμο.

  Να και μια απ’τις καλές στιγμές του τα τελευταία χρόνια: σε συνάντηση του Αραβικού Συνδέσμου λέει κατάμουτρα στο βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας: σας στήσανε οι Βρετανοί και σας στηρίζουν οι Αμερικάνοι…και του κόβουν το μικρόφωνο.

 17. φερμ says:

  Ετσι ακριβώς είναι οπως τα λεει ο Ομπλομωφ. Οι συμφωνίες του Οσλο ήταν οντος μια περίοδος που ο Καντάφι θέωρησε οργανωσεις οπως η παλαιστινιακή αρχή προδότες και φυσικά ειχε απολυτο δικιο οπως και αποδηχτεικε και στη πορεία. Η σταση του αυτή ήταν μια τιμια σταση απεναντι στην παλαιστινιακή αντισταση. Αυτά που λένε ωστοσω οτι οι Παλαιστίνιοι επαψαν να στηρίζουν τον κανταφι είναι εν μερη ηλιθιότητες. Σε πολλές διαδηλώσεις ανα το κοσμο υπερ του καντάφι συμετείχαν άραβες και παλαιστίνιοι της διασποράς, αυτά βεβαια θάφτηκαν.
  Τώρα με τη χαμας και τη σταση που κρατησε τελευταία είναι και αυτό μια περίεργη υποθεση.
  Και η σταση της χαμας ήταν ενα σημείο κλειδί στο να καταφέρουν μα απομονωθεί ο καντάφι απο τμηματα των αράβων που παραδοσιακά τον υποστήριζαν και τους υποστήριζε. Αν είναι μονο θεμα ηλιθιότητας η σταση της χαμάς τότε μπορεί να ερμηνευτεί μονο μεσα απο το θρησκευτικό της φανατισμό, αλλά και παλι κατι δε κολάει… δεν αρκεί μονο αυτό. Ισως η ιστορία θα δήξει τι μεσολάβησε.
  Η μονη ελπίδα μου είναι αυτή τη φορά με τη συρία, σημαντικά κομάτια των αραβων να ξυπνήσουν και να καταλάβουν οτι η “τελική λυση” του σιωνισμου για τους παλαιστίνιους αλλά και για ολες τις αντιστασιακές οργανώσεις οπως η χεσμπολα, είναι μετά απο δεκαετίες προ των πυλών.
  Εδώ βεβαια οι σιωνιστές και η υπερεθνική ελίτ, θα ριξουν σταχτη στα ματια των αράβων – αν βεβαια αυτό χρειαστεί -, με τη λυση των δυο ξεχωριστών κρατών, το οποιο σημαίνει ενα παλαιστινιακό κράτος που δεν θα εχει κανένα δικαίωμα στις πολιτικές αποφάσεις αλλά θα παίζει το ρολο της μαριονέτας του Ισραήλ. Αν αυτό χρειαστεί, γιατί με βαση τις εξελίξεις οι ορεξεις των σιωνιστών εχουν εκτραχυνθεί τοσο που ουτε καν αυτο δεν θα κανουν στο τέλος παρά μονο την πολιτική που εφρμοζουν εδώ και 65 χρονια: την εθνοκάθαρση των παλαιστινίων.

 18. φερμ says:

  Εν τω μεταξύ τα νεα για τη Συρία δεν είναι καθόλου καλά.
  Το ιδιο ακριβώς σενάριο της Λιβύης ακολουθείται κατά γρα΄μμα και στη Συρία σε ολα τα επίπεδα.
  Θυμαστε τη σταση της Ρωσίας λιγο πριν την νατοική εισβολή στη Λιβύη..
  Την ίδια σταση των “ισων αποστάσεων” φαίνεται οτι κρατάει και για Συρία.
  Στο βιντεο αυτό του RT στο τελος παρουσιάζεται μια είκονα του Ugarit news….
  http://rt.com/news/syria-medvedeve-stop-violence-357/

 19. Ομπλόμωφ says:

  Φερμ, τί να πεις, τέτοιο μπάχαλο με τη Λιβύη δεν έχει ξαναγίνει.
  Σήμερα στο uruk.net διαβάζω οτι στον ‘αγώνα’ για την ανατροπή του καταζητούμενου για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας Καντάφι συμμετείχε και ο επίσης καταζητούμενος από το ΔΠΔ Ομάρ Μπασίρ του (Βόρειου) Σουδάν, τον οποίο ο Τζαλίλ ευχαριστεί για τη στρατιωτική βοήθεια στους Λίβυους ‘επαναστάτες’.

  http://www.uruknet.info/?p=m80905&hd=&size=1&l=e

 20. φερμ says:

  Απο τη μεριά του ΚΚΕ οι ιδιες ηλιθιότητες

  “Ο ιμπεριαλισμός τάχθηκε με τους δήθεν εξεγερμένους, «αντικαθεστωτικούς», τους στήριξε τόσο, που έστειλε τη στρατιωτική του μηχανή εγκληματώντας κατά του λαού της Λιβύης για να τους επιβάλει. Αν οι «αντικαθεστωτικοί» της Λιβύης πάλευαν για την ανατροπή του καπιταλισμού όχι μόνο δε θα τους βοηθούσαν αλλά θα τους τσάκιζαν σώζοντας το βάρβαρο καθεστώς που θέλουν να ανατρέψουν. Τώρα το αντικαθιστούν με ένα εξίσου βάρβαρο, αλλά με περιτύλιγμα «δημοκρατίας» και «ελευθερίας»”

  http://www1.rizospastis.gr/page.do?publDate=28/8/2011&id=13638&pageNo=14&direction

 21. manokasi says:

  ενα πολυ κατατοπιστικο αρθρο( απο μια σχετικη μεταφραση) θεωρω οτι ειναι το
  La guerra segreta dei Predator italiani in Libia di Antonio Mazze
  Προκειται για τον νεο τυπο πολεμου.
  Πρωτα πετανε μη επανδρωμενα αναγνωριστικα αεροπλανακια και εξακριβωνουν τους στοχους
  Μετα πετανε τα ρανταρ βρισκουνε τις συντενταγμενες και κλειδωνουνε τους στοχους
  και μετα απογειωνονται τα βορβαδιστικα και κατευθυνοντας με λειζερ τους πυραυλους τους αποτελειωνουν οτι εχουν για στοχο..
  Επισης το αρθρο ειναι πολυ αναλυτικο για τον ρολο των βασεων του ΝΑΤΟ στην Ιταλια.
  (ελπιζω να καταφερω να το μεταφρασω καλα, τωρα αν καποιος εχει καλυτερες γνωσεις ιταλικης ..)

  http://www.disarmiamoli.org
  La guerra segreta dei Predator italiani in Libia di Antonio Mazzeo
  VENERDÌ 26 AGOSTO 2011
  http://antoniomazzeoblog.blogspot.com/2011/08/la-guerra-segreta-dei-predator-italiani.html
  Gli analisti statunitensi ne sono più che convinti. I velivoli senza pilota schierati dalla coalizione internazionale per le operazioni di guerra in Libia hanno contribuito in modo rilevante al successo dell’offensiva sferrata dalle forze ribelli contro i santuari del potere del colonnello Gheddafi a Tripoli. Frederic Wehrey, politologo della RAND Corporation ed esperto di conflitti mediorientali, sostiene che la scelta degli obiettivi e gli attacchi delle forze anti-governative sono stati “molto più efficaci e meglio coordinati e controllati” grazie all’uso di “tecnologia fornita individualmente dagli alleati Nato e al maggiore sostegno diretto e indiretto dell’alleanza militare”. Un anziano diplomatico della NATO, in forma anonima, ha spiegato alla Cnn che i ribelli sono stati aiutati in particolare dalle “operazioni di intelligence e sorveglianza, intensificatesi nelle ultime settimane di conflitto, grazie all’uso dei velivoli armati senza pilota UAV Predator che hanno individuato, segnalato e colpito occasionalmente gli obiettivi”. Secondo i dati forniti dal Pentagono, le sortite degli aerei UAV statunitensi contro le forze terrestri e le difese aeree libiche sono più che raddopiate negli ultimi 18 giorni in comparazione al periodo compreso tra l’1 aprile e il 10 agosto scorso (“1,4 attacchi al giorno contro gli 0,6 antecedenti). Principale base operativa dei Predator USA la stazione aeronavale di Sigonella, in Sicilia.
  …..συνεχεια στους συνδεσμους

 22. manokasi says:

  Επισης αναφορικα στην περιπτωση του πολεμου Ισραηλ-Λιβανου-Παλαιστινιων οπου χιλιαδες παλαιστηνιοι σωθηκαν απο την πολεμικη μηχανη του Ισραηλ πηγαινοντας με πλοια στην Λιβυη δεν ειναι κατι που μπορει να ξεχαστει οτι και ναγινε μετα στις σχεσεις Λιβυης Παλαιστινιων.
  Ο κυνικος ρεαλισμος της κυριαρχουσας πολιτικης μπορει ειναι το κατι αλλο αλλα και η σωτηρια λιγο πριν τον πληρη αφανισμο εχει την δυναμικη της.

 23. Pingback: Λιβύoι “αντάρτες” λεηλατούν την Τρίπολη - Σε δοκιμαστική λειτουργία - AVANT-GARDE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s