H έγχρωμη εξέγερση σε σύγχυση

Πολύ μυστήρια πάντως αυτή η ενημέρωση σχετικά με τον πόλεμο στη Λιβύη: όταν οι ‘αντάρτες του ΝΑΤΟ’ προελαύνουν σε μια πόλη υπό τους συνεχόμενους βομβαρδισμούς των πατρόνων τους, γίνεται σχεδόν πρώτο θέμα στις διεθνείς ειδησεογραφικές ιστοσελίδες σαν να πρόκειται για κάποιου είδους μεγαλειώδη νίκη που προδικάζει την επικράτηση των ΝΑΤΟϊκών. Όταν την επόμενη απωθούνται από το λιβυκό στρατό, η είδηση περνάει στα ψιλά…

Το παρακάτω είναι μετάφραση της ανάλυσης του Thierry Meyssan για το Voltaire Network σχετικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη.

Βεγγάζη, η έγχρωμη εξέγερση σε σύγχυση

Καθώς ξεκινάει το Ραμαζάνι, η στρατιωτική επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη βυθίζεται σε πλήρη σύγχυση, παρατήρησε η Alexis Crow.

Αυτή η αναλύτρια του Chatham House, ειδικευμένη στη μελέτη της Ατλαντικής Συμμαχίας, είναι μία από τους πρώτους δυτικούς ειδήμονες των ‘θινκ τανκ’ που δημόσια έκανε λόγο για το ρόλο της Αλ Κάιντα στις τάξεις των ‘επαναστατικών δυνάμεων’. Σήμερα ξανά, είναι η πρώτη που μιλάει για τον ελέφαντα στο δωμάτιο: οι πολιτικοί ηγέτες του ΝΑΤΟ έχουν εγκαταλείψει τους πολεμικούς τους στόχους, τόσο τους επίσημους όσο και τους ανεπίσημους. Δεν έχουν άλλη εναλλακτική στρατηγική, πέρα απ’το να αναζητούν για μια διέξοδο που θα τους επέτρεπε να διατηρήσουν το κεφάλι τους ψηλά. Σαφώς, δεν είναι μόνο το γαλλικό Γενικό Επιτελείο, αλλά και το Λονδίνο που ανησυχεί βλέποντας τις δυνάμεις του να καθηλώνονται στη Λιβύη χωρίς κάποια λύση στον ορίζοντα.

Η ‘προστασία των αμάχων’ δεν ήταν ποτέ τίποτα άλλο παρά ένα επινοημένο σλόγκαν εξαρχής. Τώρα, η ιδέα της ‘αλλαγής καθεστώτος’ στην Τρίπολη έχει επίσης εξατμιστεί, όπως και η προοπτική της διαίρεσης της χώρας σε δύο ξεχωριστά κράτη με την Τρίπολη και τη Βεγγάζη ως πρωτεύουσες. Στην καλύτερη περίπτωση, οι Βρυξέλλες ελπίζουν να επιτύχουν ένα αυτόνομο στάτους για μερικούς θυλάκους.

Έχοντας γνώση της διαφαινόμενης πολιτκής και στρατιωτικής καταστροφής, η Ουάσιγκτον αναζητά μια διέξοδο με διαπραγματεύσεις, ενώ την ίδια στιγμή ισχυρίζεται οτι δεν είναι λόγω του οτι το ΝΑΤΟ έχει χάσει τον πόλεμο που θα πρέπει να σταματήσει να βομβαρδίσει τη Λιβύη. Ο χρόνος είναι στο πλευρό μας, διατυμπανίζουν οι αμερικάνοι εκπροσωποι, ενώ το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο έχει στερέψει τους λιβυκούς τραπεζικούς λογαριασμούς που είχαν παγώσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σε κάθε περίπτωση, αν η Ουάσιγκτον έχει διαπράξει ένα σφάλμα και είναι ανίκανη να χειριστεί αλλοιώς την κατάσταση, αυτό οφείλεται στο οτι δεν έχει μάθει το παραμικρό σχετικά με τη συμπεριφορά των Λίβυων.

Μεθυσμένοι από την ίδια τους την προπαγάνδα, οι Αμερικάνοι πίστευαν οτι θα αντιμετώπιζαν μία κεντροποιημένη και κάθετη δικτατορική δομή: αντίθετα σκόνταψαν πάνω σε ένα οριζόντιο και πολύπλευρο σύστημα στο οποίο η εξουσία διαχέεται προς τα έξω, ακόμα και στο στρατιωτικό επίπεδο. Παρά τις συναντήσεις με διάφορους απεσταλμένους στις πρωτεύουσες, οι ΗΠΑ απέτυχαν να υπολογίσουν οτι στερούνταν πολιτικής αντιπροσώπευσης. Και ακόμα χειρότερα, δεν μπορούν να υπολογίσουν τις αντιδράσεις του απρόβλεπτου Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος είναι επίσης πεπεισμένος οτι ο χρόνος είναι στο πλευρό του.

Η στρατηγική της Δύσης ήταν απλή: να εκμεταλλευτεί την ομαλοποίηση και το οικονομικό άνοιγμα της Λιβύης για να δημιουργήσει μία κάστα ‘γκόλντεν μπόυ’ τεχνοκρατών οι οποίοι θα κατέληγαν να προτιμήσουν τον Αμερικάνικο Τρόπο Ζωής παρά το Πράσινο Βιβλίο του Καντάφι. Μόλις αυτή η διαδικασία είχε ωριμάσει, η CIA οργάνωσε τα γεγονότα της Βεγγάζης και την μιντιακή εκστρατεία παραπληροφόρησης. Με τους λόγους τους περί ανθρωπισμού, οι Γάλλοι και οι Βρετανοί τοποθετήθηκαν στο προσκήνιο ώστε να προμηθεύσουν το ‘κρέας για τα κανόνια’ σε περίπτωση μιας τελικής χερσαίας επιχείρησης. Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο στήθηκε από αμερικανοποιημένα μέλη της άρχουσας τάξης, συν παλιούς εξόριστους που είχαν την υποστήριξη της CIA ακόμα κι απ’τον καιρό της πτώσης της μοναρχίας, συν τους μαχητές της Αλ Κάιντα υπό την επίβλεψη μιας σαουδαραβικής φατρίας.

Αν και φαινομενικά ετερόκλητος, αυτός ο συνασπισμός βασίζεται στο κοινό ιστορικό των ξεχωριστών μελών του. Οι περισσότεροι έχουν δουλέψει για τις Ηνωμένες Πολιτείες για πολλά χρόνια και έχουν αλλάξει πολιτικά στρατόπεδα αρκετές φορές ώστε να συμβαδίζουν με τα εκάστοτε συμφέροντα της Ουάσιγκτον. Πολλοί είναι κρυφά μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Πιστός στο Πράσινο Βιβλίο, ο Μουαμάρ Καντάφι εσκεμμένα επιδείνωσε την ταξική διαίρεση ανακοινώνοντας στις 22 Φεβρουαρίου τη διάλυση αρκετών υπουργείων και την ίση διανομή των προϋπολογισμών τους σε όλους τους πολίτες (ή 21.000 δολλάρια ΗΠΑ ανά άτομο). Βλέποντας τον ‘Αδελφό Ηγέτη’ να αναβιώνει το αναρχικό του σχέδιο, η προνομιούχα τάξη, που πλούτισε κατά την οικονομική φιλελευθεροποίηση της χώρας, τρόμαξε. Κάποιοι προτίμησαν να καταφύγουν στη Δύση με τις οικογένειές τους και τις περιουσίες τους, ενώ άλλοι πίστεψαν σε μια γρήγορη νίκη της Ατλαντικής Συμμαχίας και ενώθηκαν με το Μεταβατικό Συμβούλιο με την ελπίδα να κυβερνήσουν τη Λιβύη στο μέλλον.

Για να φέρει εις πέρας αυτή την έγχρωμη ανταρσία, η Ουάσιγκτον είχε μόνο ένα χαρτί για να παίξει: τη διαφθορά ενός από τους συντρόφους του Μουαμάρ Καντάφι, του υπουργού Εσωτερικών, στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ Γιουνές. Η μεταστροφή του ήταν το κλειδί για να μετατραπεί η συνεχιζόμενη επιχείρηση πολιτικής αποσταθεροποίησης σε στρατιωτική περιπέτεια. Αλλά η δολοφονία του στρατηγού Γιουνές στα χέρια των ανταγωνιστών του, στις 28 Ιουλίου, έχει προκαλέσει την κατάρρευση του ‘επαναστατικού στρατού’, αποκαλύπτοντας έτσι την τεχνητή κατασκευή του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου.

Σήμερα, υπάρχουν περισσότερες από 70 ένοπλες ομάδες που βαφτίζονται ως ‘επαναστάτες’. Σχεδόν όλες τους αναγνωρίζουν την εξουσία του Γιουνές, ο οποίος σκόπευε να τις συντονίσει. Μετά την ανακοίνωση του θανάτου του, κάθε ομάδα έχει επανέλθει σε καθεστώς αυτονομίας.

Μερικοί έχουν σχηματίσει την δική τους κυβέρνηση και αγωνίζονται να λάβουν την αναγνώριση από μέλη του Συνασπισμού, περιλαμβανομένου του Κατάρ, ως ίσοι σε εξουσία με το Μεταβατικό Συμβούλιο. Κάθε συνοικία έχει τον δικό της πολέμαρχο που σκοπεύει να διακηρύξει την ανεξαρτησία του. Μέσα σε λίγες μέρες, η Κυρηναϊκή βυθίστηκε σε μια κατάσταση τύπου Ιράκ. Το επίπεδο του χάους είναι τέτοιο που, στην κηδεία του στρατηγού Γιουνές, ο ίδιος ο γιός του έκανε έκκληση για την επιστροφή του Καντάφι και της πράσινης σημαίας σαν τον μόνο τρόπο για να επανέλθει η ασφάλεια για τον πληθυσμό.

Έτσι, αρκεί ν’ακούσει κανείς τους λόγους του Μουαμάρ Καντάφι για να κατανοήσει τη στρατηγική του. Ενώ οι δρόμοι της Βεγγάζης έχουν αδειάσει, μαζικές συγκεντρώσεις οργανώνονται σε όλη την Τριπολιτάνια και το Φεζάν για να γιουχάρουν το ΝΑΤΟ. Ο ‘Αδελφός Ηγέτης’ παρεμβαίνει μέσω μεγαφώνων και συνδιαλέγεται με το πλήθος. Εξηγεί οτι μια γρήγορη εκεχειρία θα ήταν καταστροφική για την εθνική ενότητα, ενώ η παράταση του πολέμου επιτρέπει περισσότερο χρόνο ώστε να ανατραπεί η παράνομη εξουσία του Μεταβατικού Συμβουλίου και έτσι να διατηρηθεί η εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης. Ο Συνταγματάρχης Καντάφι, που έχει ήδη τη στήριξη των φυλών, τώρα σκοπεύει να κερδίσει τους ανθρώπους που ακόμα υποστηρίζουν το Μεταβατικό Συμβούλιο. Στις παρεμβάσεις του, καλεί το λαό του να είναι έτοιμος να απελευθερώσει τις κατεχόμενες πόλεις. Θα πρέπει να τις κατακλύσουν μαζί, άοπλοι, ώστε να ανακτήσουν τον έλεγχο των ‘αντάρτικων’ θυλάκων με ένα μή βίαιο τρόπο.

Ο Μουαμάρ Καντάφι έχει ήδη πολιτικά νικήσει την αεροπορική δύναμη του ΝΑΤΟ: τώρα πιστεύει οτι μπορεί επίσης να υπερισχύσει πολιτικά έναντι των ‘ανταρτών’ στο έδαφος.

Σ’αυτήν την περίπλοκη κατάσταση, όπου οι περισσότεροι παίκτες βρίσκονται σε σύγχυση για τις επόμενες κινήσεις τους, τα αντανακλαστικά επικρατούν της λογικής. Οι οπαδοί του Πράσινου Βιβλίου σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν το κενό που δημιουργήθηκε από τη φυγή των τεχνοκρατών ώστε να επιστρέψουν στις βασικές αρχές της Επανάστασης. Αυτοί που βρίσκονται γύρω από τον Σαϊφ Καντάφι, που πιστεύαν οτι μπορούσαν να συνδυάσουν τον ‘Κανταφισμό’ με την παγκοσμιοποίηση, διαπραγματεύονται με τους δυτικούς τους φίλους. Και το ΝΑΤΟ συνεχίζει να βομβαρδίζει τις ίδιες τοποθεσίες που ήδη βομβάρδισε χθές και προχθές.

Για τη μετάφραση; Ομπλόμωφ

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s