Επιστροφή στο 1950

….παρέα με τους προοδευτικούς και δημοκράτες ‘επαναστάτες’ της Λιβύης.

Μπορεί οι χρήσιμοι ηλίθιοι να έχουν θάψει την υπόθεση της Λιβύης κάτω από ένα παχύ στρώμα προπαγανδιστικής ανοησίας (βλέπε ατάκες τύπου ‘στηρίζουμε τον αγώνα των λαών για τη δημοκρατία’) προκειμένου να μασκαρέψουν την ιμπεριαλιστική επέμβαση, αλλά φαίνεται οτι τους διαψεύδουν οι ίδιοι οι Λίβυοι ‘εξεγερμένοι’.

Στο ρεπορτάζ του Spiegel, Φυλετικές αντιπαλότητες περιπλέκουν τον πόλεμο στη Λιβύη οι ‘αντάρτες του ΝΑΤΟ’ κάνουν επίδειξη των…σύγχρονων και προοδευτικών αιτημάτων τους: φτάνουν στο σημείο να ανοίγουν χάρτες από την εποχή της ιταλικής και της γαλλικής αποικιοκρατίας προκειμένου να αποδείξουν στους ανταποκριτές οτι ‘αυτή την περιοχή την είχαν δώσει σε μας, οι άλλοι ήρθαν μετά κι είναι παρείσακτοι’. Μιλάμε για τραγικές καταστάσεις…Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται οτι στη Λιβύη ‘εξεγέρθηκαν’ τα πιο αναχρονιστικά και καθυστερημένα κοινωνικά στοιχεία.

Στην αρχή το ρεπορτάζ του περιοδικού αναφέρεται στη γνωστή υπόθεση των εγκατελειμμένων πόλεων.

«Αρκετές πόλεις σ’αυτήν τη διαδρομή έχουν τώρα αδειάσει πλήρως από κατοίκους. Μία απ’αυτές είναι η Awaniya, μία πόλη 15.000 κατοίκων, μέχρι που την κατέλαβαν οι αντάρτες. Τα καταστήματα που παρατάσσονται κατά τη λεωφόρο στην Awaniya λεηλατήθηκαν και τώρα είναι γεμάτα σκουπίδια. Σε μερικά καταστήματα, λείπουν ακόμα και τα ράφια. Στην ίδια την πόλη, τα σπίτια στέκουν έρημα και βανδαλισμένα, και μερικά έχουν καεί. Παρόμοια η κατάσταση και σε άλλες πόλεις. Καινούρια σπίτια καίγονται ακόμα και μέρες μετά την επικράτηση των ανταρτών, και φορτηγά απομακρύνουν οτιδήποτε είχαν παραβλέψει κατά το αρχικό πλιάτσικο: σάκους με σιτάρι, όπως και τρόφιμα και πρόβατα.

Ένα σύνθημα σε τοίχο ενός άδειου σούπερμάρκετ στην Awaniya καταγγέλει τους ‘προδότες της Mashashiya’. Οι Mashashiya είναι η φυλή που κατοικούσε στην Awaniya και σε άλλες δύο κοντινές πόλεις. Τα περισσότερα μέλη της υποστήριζαν τον Καντάφι, όπως και κάτοικοι των περισσότερων από τις έρημες πόλεις κατά μήκος του δρόμου από τη Ζιντάν ως το μέτωπο, συμπεριλαμβανομένου του Qawalish.

Σε μια έκθεσή της, η Human Rights Watch άσκησε οξεία κριτική στους αντάρτες για τη διάπραξη λεηλασιών και εμπρησμών.»

Φαίνεται οτι οι εκθέσεις αυτές και τα ρεπορτάζ για τους εμπρησμούς και το πλιάτσικο ανάγκασαν μέχρι και τον ‘ήρωα της Βεγγάζης’ Τζων ΜακΚαίην να κατσαδιάσει λίγο τους υποτακτικούς του…στέλνοντάς τους επιστολή στην οποία ζητάει μεγαλύτερο αυτοέλεγχο, ώστε να αποφεύγονται οι κακόβουλες κριτικές προς το Μεταβατικό Συμβούλιο. Ή με λίγα λόγια, αφήστε και κανένα άμαχο στη θέση του γιατί μας κάνετε ρεζίλι…το ρεπορτάζ με την επιστολή από τον Independent http://www.independent.co.uk/news/world/africa/mccain-tells-libyan-rebels-end-abuses-or-risk-us-support-2327919.html.

Οι ίδιοι οι ‘εξεγερμένοι’ βέβαια δεν φαίνεται να έχουν ιδιαίτερη όρεξη να βγαίνουν τ’άπλυτά τους στη φόρα:

‘Οι αντάρτες φέρονται επιθετικά σε οποιονδήποτε προσπαθεί να ερευνήσει. Μια ομάδα του Spiegel τέθηκε υπό κράτηση στην Awaniya, οδηγήθηκε στο διοικητήριο της Ζιντάν και ανακρίθηκε.’

Στη συνέχεια ακολουθεί μια περιγραφή των τακτικών που ακολουθούν οι ‘εξεγερμένοι’: στην ουσία, ολιγάριθμες μηχανοκίνητες μονάδες που δυσκολεύονται να διατηρήσουν τον έλεγχο των περιοχών όταν επεκτείνονται πολύ πέρα από τη ‘βάση’ τους (στην περιοχή της δυτικής Λιβύης φαίνεται να είναι η πόλη της Ζιντάν).

«(…) Είναι αδύνατον να καταλάβουν και να κρατήσουν μεγαλύτερες εκτάσεις με έναν τέτοιο μικρό στρατό, το οποίο προφανώς εξηγεί γιατί οι αντάρτες δεν προχωρούν πέρα απ’το Qawalish. Οι κάτοικοι των χωριών απ’την άλλη μεριά του μετώπου θεωρούνται στην πλειοψηφία τους οπαδοί του Καντάφι, κι οι αντάρτες δεν περιμένουν και πολλή βοήθεια απ’αυτούς.»

Αλλά η πραγματική ξεφτίλα είναι όταν αρχίζουν να εξηγούν τα ουσιαστικά φυλετικά κίνητρα του ‘ένοπλου αγώνα’.

«….οι Mashashiya ειναι βοσκοί, όπως σηματοδοτεί και το όνομά τους, που σημαίνει ‘Περπατητές’. Δεν κατείχαν ποτέ γη και δεν κατάγονται από την περιοχή. Αντίθετα, είναι από τη νότια Λιβύη.

Οι άνδρες μιλάνε για παλιούς τίτλους ιδιοκτησίας από την περίοδο των Ιταλών, τίτλους που όπως καταγγέλουν αποδεικνύουν σε ποιές καθιερωμένες φυλές ανήκει η γη. Αναφέρουν επίσης χάρτες που είχαν σχεδιαστεί από τους Γάλλους, πρώην αποικιοκράτες στην Αλγερία, οι οποίοι δείχνουν τη μεγάλη φυλετική επικράτεια της Ζιντάν και δεν αναφέρουν καθόλου τους Mashashiya.

(…)

Θα επιτραπεί στους Mashashiya να επιστρέψουν μόνο αν μπορούν να αποδείξουν οτι η γή τους ανήκει, αλλά αυτό δεν ισχύει, λένε οι γηραιότεροι της Ζιντάν. Πολλοί απ’τους αντάρτες είναι πιο ευθείς, λέγοντας οτι δεν συμπαθούν τους Mashashiya κι οτι ‘θά’πρεπε να μείνουν έξω από εδώ’.

Ο Mahlouf εξηγεί, σε μια εκπληκτικά απλή πρόταση, τί συμβαίνει στα βουνά: ‘αυτός είναι ένας πόλεμος που διεξάγεται ανάμεσα στις φυλές που βρίσκονταν εδώ αρχικά, και αυτούς που ήρθαν εδώ μόλις τα τελευταία 50 – 60 χρόνια.’

(…)

Στην πλευρά του μετώπου που επικρατούν οι αντάρτες, δεν υπάρχουν πια μέλη της φυλής ώστε να ρωτήσουμε γι’αυτές τις κατηγορίες. Οι μόνοι Mashashiya που απομένουν είναι στη φυλακή της Ζιντάν, ένα πρώην σχολείο. Ο ένας από τους δύο άνδρες που ρωτήθηκαν παραδέχεται οτι η φυλή του υποστηρίζει τον Καντάφι, αλλά ο άλλος το αρνείται. Καί οι δύο άνδρες επέμειναν οτι δεν πολέμησαν για τον Καντάφι. Λένε οτι βρίσκονται στη φυλακή μόνο λόγω της φυλετικής τους συσχέτισης.»

Η προέλαση φυσικά των αφιονισμένων τραμπούκων του ΝΑΤΟ συνεχίζεται κανονικά, χάρη στους σαρωτικούς βομβαρδισμούς (και σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, υπάρχουν πλέον κανονικότατα Αμερικάνοι και Καταρινοί μισθοφόροι στις τάξεις των ‘απελευθερωτών’ στην περιοχή των δυτικών βουνών Ναφούζα http://www.atimes.com/atimes/Middle_East/MH05Ak01.html ). Αυτοί οι αξιολάτρευτοι ‘επαναστάτες’ που δήθεν εκπροσωπούν τον ‘λαό’ που μάχεται εναντίον του σφαγέα Καντάφι, αποδεικνύεται συχνότατα οτι θεωρούνται απλά ξένοι εισβολείς που μπουκάρουν υπό τις βόμβες του ΝΑΤΟ σε περιοχές που δεν έχουν καμμία διάθεση να ‘απελευθερωθούν’. Το ίδιο σενάριο επαναλαμβάνεται αυτές τις μέρες και στη σχετικά μεγαλύτερη πόλη της Ζλιτάν, όπου παρά τους φονικούς βομβαρδισμούς των ΝΑΤΟϊκών, οι ίδιοι οι ‘εξεγερμένοι’ παραδέχονται οτι οι ηγέτες των φυλών της πόλης τους θεωρούν ανεπιθύμητους. Αλλού, στις μικρότερες πόλεις στη δυτική Λιβύη, το ίδιο τραγικό φαινόμενο με τον πληθυσμό να την κοπανάει από τους σωτήρες του:

http://news.yahoo.com/western-mountain-battle-shows-complexities-libya-conflict-183438590.html

«Οι αντάρτες που κατέλαβαν την πόλη της Ghazaia στα δυτικά βουνά της Λιβύης με μια νέα επίθεση, περιγράφουν τους εαυτούς τους ως ‘απελευθερωτές’, αλλά δεν υπήρχαν ζητωκραυγές όταν έκαναν την είσοδό τους.

(Ή έχεις λαϊκό έρεισμα ή δεν έχεις)

Υπολογίζεται οτι 5.000 κάτοικοι, υποστηρικτές του Μουαμάρ Καντάφι, είχαν μεταφερθεί στην Τρίπολη από τις πολιτοφυλακές, αφήνοντας πίσω τους μια πόλη-φάντασμα.

«Θα θέλαμε να μας καλωσορίσουν εδώ. Αυτοί οι άνθρωποι αγαπούσαν τον Καντάφι όλοι τους. Είχαν ευνοηθεί απ’αυτόν.»

Τώρα οι αντάρτες περικυκλώνουν την πόλη του Tiji, η οποία επίσης υποστηρίζει τον Καντάφι. Την Κυριακή το απόγευμα οι αντάρτες στο μέτωπο εκτόξευαν πυρά από τανκ και αντιαεροπορικά εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων.

«Αγαπάνε τον Καντάφι στο Tiji», είπε ένας αντάρτης καθώς πύραυλοι έροχνταν σε απάντηση, χτυπώντας τη γη. «όταν θα χάσει ο Καντάφι θα το θυμόμαστε οτι οι άνθρωποι του Tiji τον αγαπούσαν. Γι’αυτό είναι δύσκολη η μάχη εδώ»

Χαρακτηριστικό για το πόση δήθεν απήχηση έχουν οι ψευτοεπαναστάτες της Λιβύης και το ρεπορτάζ με την ιστορία του μαύρου χειρούργου από τη Βεγγάζη που τώρα ζει μαζί με άλλους 480 πρόσφυγες και τις οικογένειές τους σε κέντρο υποδοχής μεταναστών στην Τρίπολη. Μιλάμε για εκτοπισμένες οικογένειες που κατέφυγαν στην Τρίπολη του υποτίθεται βάρβαρου δικτάτορα για να αποφύγουν τη βία των ‘δημοκρατών’ επαναστατών της Βεγγάζης. (το ρεπορτάζ το βρήκα στο γνωστό αμερικάνικο Fox News…για τα φημισμένα μέσα ‘αντιπληροφόρησης’ τέτοιες ιστορίες δεν θεωρούνται άξιες αναφοράς φαίνεται…)

«Παρά τις στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης, ο άνδρας είναι χαρούμενος που βρίσκεται εδώ.

«Τουλάχιστον εδώ έχουμε ασφάλεια.»

«Ήθελαν να σκοτώσουν τους μαύρους εκεί», λέει. «Θα με είχαν σκοτώσει αν είχα παραμείνει.»

«Με συνέλαβαν υπό την απειλή όπλου μπροστά στη σύζυγό μου και τα παιδιά. Με συνέλαβαν, με έδεσαν και κάλυψαν τα μάτια μου και με πήγαν στο στρατόπεδό τους για να με ανακρίνουν για τον Μουαμάρ Κάντάφι.»

Γνωστά πράγματα φυσικά από μήνες…μαύρος Λίβυος = ‘μισθοφόρος’ για τους αγαπημένους ‘εξεγερμένους’ της Δύσης.

«Ήταν μόνο όταν οι αξιωματούχοι του τοπικού νοσοκομείου επιβεβαίωσαν την ταυτότητά του που αφέθηκε ελεύθερος. Εγκατέλειψε την πόλη, το σπίτι του για τα τελευταία 21 χρόνια και κατευθύνθηκε προς την Αίγυπτο με τη σύζυγό του, τα δυο μικρά παιδιά και με μόνο δύο τσάντες.

Από την Αίγυπτο η οικογένεια μεταφέρθηκε στην Τυνησία και μετά στην Τρίπολη και τελικά σ’αυτό το απομονωμένο κέντρο προσφύγων.

«Αυτό που συνέβη εκεί δεν ήταν επανάσταση. Φανταστείτε οτι κάποιοι στο Λονδίνο πηγαίνουν σε ένα αστυνομικό τμήμα και κλέβουν όπλα και μετά έρχονται στο δρόμο που μένεις και αρχίζουν να πυροβολούν. Τί θα έκανε η κυβέρνησή σου? Αυτό συνέβη στη Βεγγάζη.

Ο Μουαμάρ Καντάφι είναι για το λιβυκό λαό ό,τι είναι και ο Τζωρτζ Ουάσιγκτον για τις ΗΠΑ. Η αιματοχυσία θ’αρχίσει αν ο Συνταγματάρχης Καντάφι φύγει απ’τη Λιβύη. Δεν μπορείς να φανταστείς τί θα συνέβαινε εδώ

Η άποψη της ελληνικής ‘Αριστεράς’ ποιά είναι άραγε για τη διαδικασία ‘απελευθέρωσης’ που υφίσταται η Λιβύη? Φαίνεται οτι ικανοποιημένη από την απόδοσή της έχει αφήσει την υπόθεση στον αυτόματο (ΝΑΤΟϊκό) πιλότο και ετοιμάζεται να διαπρέψει στο επόμενο πεδίο μάχης, τη Συρία….

Από : Ομπλόμωφ

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s