Ένα σύντομο update

Ένα σύντομο ποστ για σήμερα, μετά από σχετικά πολυήμερη απουσία λόγω ανωτέρας βίας.

Ούτως ή άλλως τα πρόσφατα κατορθώματα στη Βεγγάζη μιλούν από μόνα τους για τις …δημοκρατικές διαδικασίες που ακολουθούν οι αγνοί επαναστάτες του ΝΑΤΟ, στην ουσία αντιμαχόμενες φράξιες από ισλαμιστές, οππορτουνιστές, ρεβανσιστές, συνεργάτες ξένων μυστικών υπηρεσιών, αλεξιπτωτιστές αντικαθεστωτικούς του εξωτερικού και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις. Αυτοί βέβαια σήμερα αποτελούν τη ‘νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης’ και μόλις μία μέρα πριν ο βρετανός υπουργός Άμυνας Χαίηγκ δήλωνε οτι είναι εντυπωσιασμένος «από την αυξανόμενη νομιμοποίηση, την ικανότητα και την επιτυχία τους».

Εντυπωσιακό και το οτι σύμφωνα με το Associated Press ο γιός του Αμπντούλ Φατάχ Γιουνές, την ώρα της κηδείας στη Βεγγάζη φώναξε ‘φέρτε πίσω τον Μουμάρ Καντάφι, φέρτε πίσω την πράσινη σημαία!’. Όπως έγραψε και ο βρετανός πρώην διπλωμάτης Craig Murray στην ιστοσελίδα του, οι εξελίξεις κάνουν τους Ομπάμα/Κάμερον/Σαρκοζύ να φαίνονται μάλλον ανόητοι. (‘Η αναγνωρισμένη απ’τις ΗΠΑ και τη Βρετανία ‘κυβέρνηση’ δολοφονεί το στρατηγό της’)

Το παρακάτω είναι ένα απόσπασμα από το σημερινό άρθρο του Ρόμπερτ Φισκ στον Independent, όπου κάνει μια σύντομη αποτίμηση των εξελίξεων στον αραβικό κόσμο. Ο Ρόμπερτ Φισκ ομολογουμένως είναι και λίγο όπου φυσάει ο άνεμος. Όταν ξεκινησε η προπαγανδιστική υστερία γύρω απ’τη Λιβύη το Φεβρουάριο ο Φισκ τα έδωσε όλα όσον αφορά τη δαιμονοποίηση του Καντάφι, χωρίς να κρατά καμμιά επιφύλαξη. Αργότερα πήγε στην Τρίπολη με την πρώτη αποστολή ξένων δημοσιογράφων, κι εκεί διαπίστωσε, όπως έγραψε, οτι δεν υπήρχαν ίχνη από μάχες και χρήση βαρέων όπλων, πόσο μάλλον…αεροπορικών βομβαρδισμών.

Σήμερα στο άρθρο του ανακαλύπτει αυτά που έχουν γραφτεί μήνες τώρα για τα πραγματικά κίνητρα αυτού του πολέμου, σε πολλές αξιόλογες αναλύσεις και άρθρα σε εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης και ιστοσελίδες. (κι όχι βέβαια στις αμερικανιές τύπου…indymedia. Εκεί φυσικά αυτά θεωρούνται ‘θεωρίες συνωμοσίας’ από τους κομμάντο της…νατοϊκής αντιπληροφόρησης). Είναι ενδεικτικά πάντως αυτά που αναφέρει (έστω και περιληπτικά), δείγμα οτι ακόμα και σε μέσα του κατεστημένου αρχίζουν να ακούγονται διαφορετικές εκδοχές γι’αυτήν την νέα ‘ανθρωπιστική’ σφαγή της ‘συμμαχίας των προθύμων’. Πολύ αργά για χιλιάδες Λίβυους βέβαια…

http://www.independent.co.uk/opinion/commentators/fisk/robert-fisk-the-arab-worlds-dictators-cling-on-but-for-how-long-2328684.html

“…ο παλιός μας φίλος ο Καντάφι, ο άραβας δικτάτορας ο οποίος δεν ταιριάζει ακριβώς στην ίδια κατηγορία με όλους τους υπόλοιπους περιφερειακούς δεσπότες. Αυτή τη στιγμή, ο πολιτικός κόσμος της Λιβύης φαίνεται να βρίθει από πολλούς Κερένσκυ – όντως, η αποτυχία των Συμμάχων να κερδίσουν τον πόλεμο για χάρη των Λευκών εναντίον των Μπολσεβίκων μετά τη σύρραξη του 1914-18 πιθανώς να επαναφέρει στη μνήμη κάποια δυστυχή φαντάσματα στους εξίσου δυστυχείς αλλά πολυ-παρασημοφορημένους ΝΑΤΟϊκούς διοικητές.

(η ανάμειξη του Τσώρτσιλ ίσως να τύχει μελέτης στη βιβλιοθήκη του ΝΑΤΟ).

Στην ουσία, η αποτυχία των ανταρτών στη Λιβύη είναι μάλλον πλησιέστερη στην εξάντληση του Σαρίφ Χουσσείν μετά την κατάληψη της Μέκκα το 1916. Χρειάστηκε ο Λώρενς και τα βρετανικά όπλα (και χρήματα και χερσαίες δυνάμεις) για να τον στήσουν στα πόδια του ξανά για να πολεμήσει τους Τούρκους. Αλοίμονο, δεν υπάρχει Σαρίφ Χουσείν στη Λιβύη. Οπότε γιατί μπλεχτήκαμε σ’αυτήν την ανοησία? (και παραβλέπω τα δολοφονικά παιχνίδια στη Βεγγάζη τις τελευταίες 48 ώρες). Για τους άμαχους της Βεγγάζης? Ίσως. Αλλά γιατί ο Σαρκοζύ πραγματοποίησε το πρώτο πλήγμα? Ο καθηγητής Peter Dale Scott του πανεπιστημείου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ έχει τη δική του άποψη. Ο Καντάφι προσπαθούσε να δημιουργήσει μια ‘Αφρικανική Ένωση’ υποστηριζόμενη από το συνάλλαγμα της Λιβυκής Κεντρικής Τράπεζας και τα αποθέματα σε χρυσό, και η Γαλλία θα έχανε την απίστευτη οικονομική της επιρροή στις πρώην κεντρικές αφρικανικές αποικίες της. Το δημοσιευμένο απόσπασμα για τις κυρώσεις του Ομπάμα εναντίον της Λιβύης – ‘ο Συνταγματάρχης Καντάφι, τα παιδιά του και η οικογένειά του, και υψηλόβαθμα μέλη της λιβυκής κυβέρνησης’ – βοήθησε να αποκρυβεί το τμήμα που έκανε λόγο για ‘ολόκληρη την περιουσία και τα συμφέροντα…της κυβέρνησης της Λιβύης…και της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης’. Στο υπόγειο της κεντρικής τράπεζας στην Τρίπολη, σε χρυσό και ρευστό, βρίσκονται 20 δις λίρες που προορίζονταν για να θέσουν σε εφαρμογή τρία πρότζεκτ για την κεντρική αφρικανική ομοσπονδία.»

Από : Ομπλόμωφ

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s