Η πειρατεία συνεχίζεται

Από Ομπλόμωφ

Λιβύη: άλλη κυβέρνηση στο έδαφος και άλλη στον αέρα.

Μας δουλεύουν? Το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και οι κολαούζοι τους αναγνωρίζουν στα χαρτιά το συμβούλιο απατεώνων της Βεγγάζης ως ‘νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης’ με μοναδικό κριτήριο αυτής της ‘νομιμότητας’ προφανώς την κυριαρχία των ιμπεριαλιστών στους ουρανούς της Λιβύης. Τα πιόνια τους στο έδαφος, 4 μήνες μετά, εξακολουθούν και δεν τολμούν να κάνουν βήμα χωρίς τους νατοϊκούς να τους ανοίγουυν το δρόμο, ενώ ακόμα και η συντονισμένη επίθεση από εδάφους και αέρος (με ελικόπτερα) της Παρασκευής στη Μπρέγκα απέτυχε.

Ακόμα κι όταν μας παρουσιάζουν τις δήθεν ‘νίκες’ τους, αποδεικνύεται οτι πρόκειται για ερειπωμένες πόλεις των οποίων οι κάτοικοι την έχουν κοπανήσει για να μη συναντήσουν τους ‘απελευθερωτές’ τους, οι οποίοι στη συνέχεια λεηλατούν, καίνε και καταστρέφουν με τη δικαιολογία οτι οι ντόπιοι…δεν είχαν εξεγερθεί.

Ακόμα και σήμερα, μετά από τέσσερις μήνες βομβαρδισμών, αν αποσύρονταν για κάποιο λόγο η νατοϊκή ομπρέλλα και οι δυτικοί μισθοφόροι από τη Λιβύη η ψευδο-κυβέρνηση των λακέδων θα εξαφανιζόταν μέσα σε μια βδομάδα. Για ποιά ακριβώς νομιμότητα μιλάμε? Στην ουσία ο μοναδικός ‘θρίαμβος’ των λακέδων της Βεγγάζης βρίσκεται σε επικοινωνιακό & διπλωματικό επίπεδο…με λίγα λόγια τους αναγνωρίζουν και επίσημα οι ίδιοι που τους έστησαν και τους υποστηρίζουν ενώ ταυτόχρονα όλα τα διεθνή ΜΜΕ (και τα θλιβερά μέσα ‘αντιπληροφόρησης’) απλά αναπαράγουν πρόθυμα την εικονική πραγματικότητα που επιθυμούν οι ευρωαμερικάνοι. Ακόμα κι αν τα δεδομένα στο έδαφος δείχνουν τελείως διαφορετικά..

Πραγματικά τραγικό το θέαμα όσων παριστάνουν οτι η πειρατεία που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Λιβύη έχει να κάνει με ‘ηρωικούς αγώνες’ και ‘εξεγερμένους’…

Έτσι παρουσιάζει την κατάσταση σε σημερινό άρθρο του ο James Cogan στο World Socialist Website (http://www.wsws.org/articles/2011/jul2011/liby-j16.shtml)

«Η διπλωματική κίνηση αντανακλά μια σημαντική δυσφορία στην Ουάσιγκτον για το γεγονός οτι ο τετράμηνος αεροπορικός πόλεμος του ΝΑΤΟ και οι πολυάριθμες απόπειρες δολοφονίας έχουν αποτύχει στο να απομακρύνουν τον Μουαμάρ Καντάφι από την εξουσία.

Με έδρα την πόλη Βεγγάζη της ανατολικής Λιβύης, το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο αποτελείται από πρώην υπουργούς του Καντάφι, ισλαμιστές φονταμενταλιστές και άλλους που συνωμοτούσαν επί χρόνια εναντίον του Καντάφι για λογαριασμό δυτικών υπηρεσιών.(…)

Η αναγνώριση του Μεταβατικού Συμβουλίου ήρθε καθώς η κατάσταση στο στρατιωτικό επίπεδο έχει αγγίξει το πλήρες βάλτωμα. Οι αντάρτες μαχητές υπό τη διοίκηση του Μεταβατικού Συμβουλίου είναι φτωχά εξοπλισμένοι και κακοεκπαιδευμένοι. Πολλοί από τους μαχητές τους, ειδικά στα δυτικά έχουν στρατολογηθεί στη βάση φυλετικών ή τοπικών αντιπαλοτήτων και δεν έχουν πολλά κίνητρα να πολεμήσουν πέρα από τα δικά τους χωριά και πόλεις. Απέτυχαν να καταφέρουν σημαντικές προόδους στο έδαφος εναντίον στρατιωτικών μονάδων πιστών στον Καντάφι, παρά το οτι τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά αεροσκάφη έχουν σφάξει άγνωστο αριθμό Λίβυων στρατιωτών.

Η πρωτεύουσα Τρίπολη, που στεγάζει το ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας, ελέγχεται ακόμα σταθερά από την κυβέρνηση του Καντάφι, όπως και οι κυριότερες πετρελαιοπηγές, τα διυλιστήρια και τα εργοστάσια ύδρευσης. Οι επιθέσεις από τους ‘εξεγερμένους’ προς την Τρίπολη έχουν επανειλημμένα καταρρεύσει σε αποδιοργανωμένη φυγή τόσο στα ανατολικά όσο και στα δυτικά της χώρας.(…)

Οι δυνάμεις του Μεταβατικού Συμβουλίου στα ανατολικά έκαναν άλλη μια αποτυχημένη απόπειρα αυτή την εβδομάδα να προωθηθούν προς την πρωτεύουσα, και τώρα εστιάζουν αποκλειστικά στο να πάρουν τον έλεγχο της Μπρέγκα, την πιο κοντινή πόλη στα πιο σημαντικά διυλιστήρια της Λιβύης. Τις τελευταίες ημέρες, οι αναφορές έδειχναν οτι μάχες διεξάγονταν στα προάστια. Ρεπορτάζ από δυτικούς δημοσιογράφους, αντηχώντας τις απόψεις αμερικάνων και ευρωπαίων στρατιωτικών παρατηρητών, διαμαρτύρονταν οτι η εστίαση στη Μπρέγκα επέτρεψε στις δυνάμεις του Καντάφι να επανακαταλάβουν τη στρατηγική πόλη της Ασάμπα, 80 χιλιόμετρα από την Τρίπολη.(…)

Υπογραμμίζοντας την απάτη των ισχυρισμών του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ οτι ο πόλεμος διεξάγεται για την προστασία αμάχων, ακόμα και τα δυτικά μέσα ενημέρωσης υποχρεώθηκαν να σημειώσουν οτι οι μονάδες των ανταρτών εκτοξεύουν αδιάκριτα πυραύλους σε πόλεις και χωριά που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Καντάφι.

Οι μεγαλύτερες απώλειες αμάχων ωστόσο, προκαλούνται από τους βομβαρδισμούς των αμερικάνικων και των ευρωπαϊκών αεροπλάνων.»

Ενδιαφέροντα και τα στοιχεία από το χθεσινό άρθρο της καναδέζικης εφημερίδας Globe and Mail http://www.theglobeandmail.com/news/world/africa-mideast/nato-forces-struggle-to-find-an-endgame-in-libya/article2099492/page2/

Ιδιωτικές πολιτοφυλακές, οππορτουνιστικά στοιχεία, ανύπαρκτη ενότητα ανάμεσα στις διαφορετικές τοπικές φράξιες των ‘εξεγερμένων’,( ακόμα κι όταν μιλάμε για διπλανές πόλεις) και φόβοι για αντίποινα και ρεβανσιστικούς φόνους. Ελπίζω όσοι υποστήριξαν αυτό τον βρώμικο πόλεμο να είναι ευχαριστημένοι με το μέλλον τύπου Σομαλίας που σχεδόν εν γνώσει τους ετοιμάζουν οι ‘ανθρωπιστές’ ΝΑΤΟϊκοί.

« Μετά την αποτυχημένη επίθεση της Παρασκευής και μια παρόμοια αντιστροφή στα δυτικά βουνά της Nafusa, διπλωμάτες και στρατιωτικοί αξιωματούχοι από αρκετές χώρες του ΝΑΤΟ έχουν τώρα σοβαρές αμφιβολίες για το αν οι κακοεκπαιδευμένες και ανοργάνωτες φράξιες των ανταρτών είναι ικανές να κερδίσουν τον πόλεμο.»

«Κάποιες από τις μαχόμενες μονάδες, που ξεκίνησαν σαν ιδιωτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις για να προστατεύσουν επιχειρήσεις στα ανατολικά, ενεργούν σαν πολιτικές δυνάμεις για το δικό τους όφελος. Μέχρι τον περασμένο μήνα, η μεγαλύτερη από τις ανατολικές πολιτοφυλακές, η ‘Ταξιαρχία των Μαρτύρων της 17ης Φεβρουαρίου’ αντιμαχόταν το Μεταβατικό Συμβούλιο και κάποιες από τις άλλες πολιτοφυλακές. Ο ηγέτης της ταξιαρχίας, Ismail Al-Sallabi, ένας ιμάμης με πολλές διασυνδέσεις, υπονοεί οτι αυτός και η οικογένειά του έχουν πολιτικές φιλοδοξίες σαν ισλαμιστές πολιτικοί στην μετα-κανταφική Λιβύη.(…)

Οι δυτικές ταξιαρχίες ακόμα δεν συμμετέχουν στην ‘Ένωση των Επαναστατικών Δυνάμεων’, την κεντρική δηλαδή διοίκηση για τις ιδιωτικές πολιτοφυλακές. Υπάρχουν συνεχιζόμενες πολιτικές και στρατηγικές διαμάχες, αν και οι ηγέτες του Στρατιωτικού Συμβουλίου αρνήθηκαν να τις συζητήσουν με λεπτομέρειες.»

«Αν και προφανώς θεωρούμε οτι το Μεταβατικό Συμβούλιο είναι καλύτερο από την εξουσία του Καντάφι, αντιπροσωπεύουν μόνο τη Βεγγάζη – δεν έχουμε κάποια αίσθηση οτι αντιπροσωπεύουν και τη Μπρέγκα’, είπε ο El-Maghraba πριν συναντηθεί με τους ηγέτες του Συμβουλίου την Πέμπτη. ‘ Για μας, το Συμβούλιο μοιάζει με μια ξένη κυβέρνηση, γεμάτη νεποτισμό και διαφθορά. Αυτό μας ανησυχεί.’

(…) Αν το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο αδυνατεί να δημιουργήσει μια αίσθηση νομιμότητας στους ανθρώπους της Μπρέγκα, δύο ώρες δρόμο, τότε πώς στον κόσμο θα κερδίσει ποτέ το σεβασμό της Τρίπολης?

Αυτό είναι ένα ερώτημα που έχει αρχίσει να ανησυχεί τους ξένους υποστηρικτές, ακόμα και την ώρα που παρέχουν διπλωματική στήριξη στο Συμβούλιο. ‘Είναι πολύ πιο ικανοί στο να αποδεικνύουν τη νομιμότητά τους σε σχέση με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις από οτι σε σχέση με το λαό της Λιβύης’, είπε ένας ευρωπαίος διπλωμάτης.

Τις τελευταίες ημέρες οι αντάρτες στα δυτικά έχουν κατηγορηθεί για πολλαπλές πράξεις εμπρησμού και λεηλασίας καθώς απελευθέρωναν χωριά στην περιοχή – προφανείς ενέργειες λόγω θυμού προς τις πόλεις που παρέμειναν πιστές στον Συνταγματάρχη Καντάφι. Όπως ανακάλυψε ο ρεπόρτερ των New York Times, οι νεαροί αντάρτες δεν φαίνεται να βρίσκονται υπό τον έλεγχο πιο έμπειρων αξιωματικών, και δεν μπαίνει κανένας φραγμός στην οργή τους.

Εδώ βρίσκεται η πιο ανησυχητική πλευρά του λιβυκού παιχνιδιού. Η δυτική Λιβύη, όπου κατοικούν τα δύο τρίτα της χώρας, είναι το σπίτι δεκάδων χιλιάδων οικογενειών που έχουν προοδεύσει υπό τον Συνταγματάρχη Καντάφι, και θα τρομοκρατηθούν από οποιαδήποτε υποτιθέμενη απελευθερωτική δύναμη που φαίνεται ξένη, εχθρική και με εκδικητικές τάσεις.»

«Η μέρα που μας ανησυχεί εδώ πέρα’, είπε ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, ‘είναι η μέρα που αυτά τα παιδιά θα πρέπει να σταματήσουν να σκοτώνουν τους υποστηρικτές του Καντάφι και να αρχίσουν να τους προστατεύουν. Δεν ξέρω αν είναι ικανοί να κάνουν αυτή την αλλαγή.»

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to Η πειρατεία συνεχίζεται

 1. Ομπλόμωφ says:

  Πραγματικά ντροπή…αυτοί είναι οι ‘ειρηνικοί διαδηλωτές’ της Συρίας???
  http://mrzine.monthlyreview.org/2011/syria140711.html
  Προσοχή, η εικόνα στο βίντεο είναι φρικαλέα….
  Προέρχεται από την ‘απελευθερωμένη’ πόλη της Χαμά, από όπου την τελευταία εβδομάδα είχε αποσυρθεί ο στρατός της Συρίας. Για πολλοστή φορά τα διεθνή ΜΜΕ και οι πρόθυμοι ηλίθιοι καταφέρνουν να βάλουν μια παραπλανητική ‘μάσκα’ πάνω στα γεγονότα παρουσιάζοντας το άσπρο μαύρο. (ναι, οι ‘βίαιοι διαδηλωτές’ είναι οι Σύροι που επιτέθηκαν στις πρεσβείες των ΗΠΑ και Γαλλίας, όπως ειρωνικά τονίζει το άρθρο του Monthly Review Zine)

  Ακόμα πιο αποκαλυπτικό είναι το άρθρο της ανταποκρίτριας της αραβικής εφημερίδας As Safir, που επισκέφθηκε την ‘απελευθερωμένη πόλη’, και αναφέρεται στη σελίδα αυτή.
  Η πόλη περιγράφεται πλέον ως η ‘Κανταχάρ της Συρίας’ και η κατάσταση που περιγράφουν οι κάτοικοι με τις ισλαμικές πολιτοφυλακές είναι τραγική. (αναγκαστικά…αυτόματη μετάφραση από τα αραβικά http://www.assafir.com/Article.aspx?EditionId=1895&articleId=1525&ChannelId=44681&Author=%D8%BA%D8%AF%D9%8A%20%D9%81%D8%B1%D9%86%D8%B3%D9%8A%D8%B3)
  Και να σκεφθεί κανείς οτι η As Safir είναι εφημερίδα εχθρική προς το καθεστώς Άσσαντ….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s