Ακτιβιστές Εμίρηδες

Από Ομπλόμωφ

«Το Κατάρ έχει πολλά να κερδίσει αν επικρατήσουν οι ‘επαναστάτες’»

http://www.businessweek.com/magazine/qatar-may-win-big-if-libyan-rebels-prevail-07142011.html

Σημερινό άρθρο από το Business Week με χαρακτηριστική φωτό : τα πορτραίτα του Καντάφι μπορεί να κατέβηκαν από τους τοίχους της Βεγγάζης, αλλά αντικαταστάθηκαν από την φάτσα του μεγάλου δημοκράτη και απελυθερωτή της Λιβύης εμίρη Αλ-Θάνι του Κατάρ…(και είναι και στις ομορφιές του…)

Κατά τα άλλα, το άρθρο παρουσιάζει το βρώμικο ρόλο του Κατάρ στην ιμπεριαλιστική εκστρατεία εναντίον της Λιβύης αλλά ελαφρώς εξωραϊσμένο, λες και το να παρεμβαίνεις στα εσωτερικά τρίτης χώρας και να υποδαυλίζεις μια εμφύλια σύρραξη θεωρείται ξαφνικά 100% θεμιτή δραστηριότητα από αμερικάνικα περιοδικά του κατεστημένου. Αλλά μάλλον τέτοιες ευαισθησίες περί κρατικής κυριαρχίας δεν ισχύουν για τα ‘ανελεύθερα’ καθεστώτα (δηλαδή αυτούς που δεν είναι τσιράκια τους). Εκτός των άλλων το περιοδικό κάνει σαφέστατο το παζάρι με τα ‘αφεντικά’ στην περιοχή: η συνδρομή του Κατάρ στην εισβολή στη Λιβύη του παρέχει εχέγγυα ‘σταθερότητας’ από τυχόν αναταράξεις στη δική του επικράτεια.

Κατά τα άλλα μας διαφωτίζει οτι το Κατάρ έχει ‘ένα μεγάλο όπλο στα χέρια του, το Αλ Τζαζίρα’. Σώπα, κι εμείς νομίζαμε οτι κάνει ‘ενημέρωση’…

(μεταφρασμένα αποσπάσματα)

«Επισκεφθείτε τις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της Λιβύης, και η επιρροή του Κατάρ είναι παντού. Στην πρωτεύουσα των εξεγερμένων, τη Βεγγάζη, οι στρατιώτες φοράνε τις χορηγημένες από το Κατάρ στολές. Ένα γιγαντιαίο πορτραίτο του εμίρη του Κατάρ Sheikh Hamad bin Khalifa Al Thani βρίσκεται έξω από το αρχηγείο των εξεγερμένων.»

«Το Κατάρ, ένα μικροσκοπικό κράτος του Περσικού Κόλπου που ελέγχει ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη γη, είναι μακράν το πλέον επιθετικό αραβικό κράτος όσον αφορά τον αγώνα για την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι. Καθώς οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ καθοδηγούμενες από τους Γάλλους και τους Βρετανούς επιδίδονται στη βομβιστική εκστρατεία, τα τζετ του Κατάρ έχουν βοηθήσει να επιβληθεί η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων που επέβαλλε ο ΟΗΕ.

Από τότε που ξέσπασε η σύρραξη πέντε μήνες πριν, οι καταρινοί έχουν δώσει 100 εκατομμύια δολλάρια σε δάνεια, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των εξεγερμένων Mahmoud Shamman.(…) Το Κατάρ έχει ακόμα βοηθήσει τους εξεγερμένους να φτιάξουν έναν τηλεοπτικό σταθμό χρησιμοποιώντας έναν γαλλικό δορυφόρο με σκοπό να εκτοπίσουν την επιρροή των μέσων που ελέγχονται από τον Καντάφι.»

« ‘Το Κατάρ ενδιαφέρεται για την φίρμα ‘Κατάρ’, λέει ο Shadi Hamid, διευθυντής έρευνας στο κέντρο Brookings της Ντόχα. ‘ήταν προς όφελός τους το οτι βγήκαν μπροστά σ’αυτό που συνέβαινε στη Λιβύη και διαφοροποιήθηκαν σε σχέση με άλλες αραβικές χώρες.’ Ο σείχης Χαμάντ ρισκάρει λίγα βοηθώντας τους εξεγερμένους: αν επικρατήσουν, το Κατάρ, ένα απολυταρχικό κράτος, θα κερδίσει πόντους σαν υποστηρικτής της Αραβικής Άνοιξης.(…) Ό,τι και να γίνει, ο σεϊχης κερδίζει την ευγνωμοσύνη της Γαλλίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ – η οποία θα ήταν χρήσιμη σε περίπτωση που τα πράγματα ποτέ ζορίσουν στον Κόλπο.»

«Σ’αυτήν την μάχη για επιρροή, το Κατάρ διαθέτει ένα ισχυρό όπλο με το Αλ Τζαζίρα, το τηλεοπτικό δίκτυο που έχει την έδρα του στην πρωτεύουσα Ντόχα. Οι Λίβυοι αντάρτες θεωρούν το Αλ Τζαζίρα το κορυφαίο τηλεοπτικό δίκτυο.»

«Οι εξεγερμένοι, αν νικήσουν, θα χρειαστεί να χειριστούν τον πλούτο της χώρας τους σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο. ‘Αφού φύγει ο Καντάφι, οι εταιρίες του Κατάρ θα είναι σε πολύ ευνοϊκή θέση ώστε να πετύχουν ειδικά προνόμια’, λέει ο Christopher Davidson που ειδικεύεται στις σπουδές σχετικά με τον Περσικό Κόλπο στο πανεπιστήμιο του Ντέρχαμ στο Ηνωμένο Βασίλειο.»

«Απ΄τη στιγμή που θα βρεθούν στην εξουσία, οι εξεγερμένοι ίσως εξετάσουν τα υπάρχοντα συμβόλαια του Καντάφι με πετρελαϊκές εταιρίες και να αποφασίσουν οτι κάποια δεν ισχύουν πλέον. Τότε οι Καταρινοί θα έχουν ένα άνοιγμα.»

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s