Η Τρίπολη αντιστέκεται

Από : Ομπλόμωφ

Όταν ο εικονικός κόσμος της προπαγάνδας καταρρέει…

Βίντεο από το εντυπωσιακό συλλαλητήριο χθες Παρασκευή στην Τρίπολη, με συνοδεία το ηχογραφημένο μήνυμα του Μουαμάρ Καντάφι.

Φυσικά τα διεθνή ΜΜΕ δεν μπήκαν και πολύ στον κόπο να μεταδώσουν εικόνες που ανατρέπουν το παραμυθάκι τους περί ‘απομονωμένου καθεστώτος’ και ‘λαϊκής εξέγερσης’. Άλλωστε διαβάζοντας επί τρεις μήνες τις ‘ανταποκρίσεις’ δυτικών εφημερίδων στην Τρίπολη, διαπιστώνει κανείς οτι αυτοί οι τόσο ‘έγκυροι’ δημοσιογράφοι δεν καταφέρνουν να βρουν ούτε έναν οπαδό του Καντάφι. Όχι μόνο αυτό αλλά δεν βρίσκουν ούτε έναν Λίβυο που να διαφωνεί με τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ! Μιλάμε για τέτοιο επίπεδο ξεδιάντροπης προπαγάνδας δηλαδή.

Ενώ από την ομιλία του Καντάφι το μόνο που βρήκαν να τονίσουν ήταν οτι ‘απείλησε’ να μεταφέρει τον πόλεμο στην Ευρώπη σε αντίποινα για τους βομβαρδισμούς εναντίον της Λιβύης. (όπως και φυσικά θα είχε κάθε δικαίωμα να κάνει)

Υπάρχουν ωστόσο πληροφορίες οτι για ακόμη μια φορά τα λόγια του παρερμηνεύθηκαν εσκεμμένα (δεν θα είναι η πρώτη φορά), κι οτι δεν ειπώθηκε κάτι τέτοιο κατά λέξη. Προς το παρόν δεν έχω βρεί κάποια αξιόπιστη πλήρη μετάφραση της ομιλίας του. Στο Sons of Malcolm παρατίθεται ένα απόσπασμα:

«Δεν βρίσκονται εδώ επειδή τους διέταξα, είναι με την ελεύθερη θέλησή τους. Σ’αυτόν τον πόλεμο δεν αντιμετωπίζετε εμένα, αντιμετωπίζετε αυτά τα πλήθη. Είμαι ένα τίποτα, αν θέλετε ειρήνη με τους Λίβυους, αυτό εξαρτάται από τα πλήθη.

Είναι δημοκρατία να βομβαρδίζετε αμάχους? Δεν θέλουμε τη δημοκρατία που έρχεται με τις βόμβες. Το καθεστώς δεν είναι ‘του Καντάφι’, είναι ένα καθεστώς των Λίβυων. Ακόμα κι αν πολλοί φοβήθηκαν, λιποτάκτησαν και το έσκασαν, οι Λίβυοι θα παραμείνουν, και ο κάθε δειλός θα αντικατασταθεί από έναν ήρωα.

Η σοσιαλιστική Τζαμαχιρίγια θα νικήσει, η πραγματική δημοκρατία που υπηρετεί το λαό.

Σας συμβουλεύω να σταματήσετε τους βομβαρδισμούς, και να σταματήσετε να γίνεστε μισθοφόροι των ανταρτών.

Οι Λίβυοι μίλησαν, διαδήλωσαν, οι φυλές τους το έκαναν σαφές οτι το μέλλον ανήκει στους Λίβυους, το πετρέλαιο ανήκει στη Λιβύη, η Λιβύη είναι δική μας.

Έχετε παραισθήσεις, μια ομάδα προδοτών σας έπεισε οτι η Λιβύη είναι εύκολος στόχος, χρησιμοποίησατε μισθοφόρους, προπαγάνδα, ψυχολογικο πόλεμο, κι όλα αυτά δεν σας επέτρεψαν να κάνετε οποιαδήποτε πρόοδο στο έδαφος.

Ανοίξτε τις τηλεοράσεις σας και δείτε την μεγαλύτερη λιβυκή σημαία μήκους 4,5 χιλιομέτρων, δεν την έκανα εγώ τη σημαία, ο λαός έκανε δωρεές για να φτιαχτεί.

Αυτοί οι εξεγερμένοι δεν διαφέρουν από αυτούς που πρόδοσαν τους Λίβυους κατά την ιταλική κατοχή.

Ο λιβυκός λαός πηγαίνει κατά εκατομμύρια χωρίς όπλα για να απελευθερώσει τις περιοχές υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Εσείς ο λιβυκός λαός είστε οι μόνοι που μπορείτε να τελειώσετε αυτόν τον πόλεμο με μια νίκη. Αν θέλουν να διαπραγματευτούν αυτό το δεχόμαστε, αλλοιώς συνεχίζουμε και θα ηττηθούν σίγουρα όσα όπλα κι αν στέλνουν με αλεξίπτωτα στους αντάρτες.

Δεν θα προδόσουμε την ιστορία μας ούτε τα παιδιά μας και το μέλλον τους.

Η δόξα ανήκει σε σας γενναίοι Λίβυοι, ο αγώνας θα συνεχιστεί

Στην πραγματικότητα 4 μήνες μετά, ο πειρατικός πόλεμος του ΝΑΤΟ βρίσκεται σε αδιέξοδο…πάνω από 3 μήνες συνεχών βομβαρδισμών και τα πιόνια των ΝΑΤΟϊκών στο έδαφος (οι ‘εξεγερμένοι’) δεν κάνουν βήμα χωρίς baby-sitting, ενώ έχουν καθηλωθεί τόσο στην Αζνταμπίγια στα ανατολικά όσο και στη Μισουράτα. Πλέον οι Γάλλοι ποντάρουν στο ‘φυλετικό χαρτί’, σπονσοράροντας τους Βέρβερους στα δυτικά, οι οποίοι για τους δικούς τους λόγους (φυλετικούς, τοπικούς κτλ) μάχονται εναντίον των λιβυκών δυνάμεων, πράγμα που φυσικά δεν έχει καμμία σχέση ούτε με ‘λαϊκή εξέγερση’, ούτε με αιτήματα περί ‘δημοκρατίας’ και πράσινα άλογα! Επειδή είναι το μοναδικό μέτωπο που παρουσιάζει μια κινητικότητα τις τελευταίες εβδομάδες, ο Σαρκοζύ ποντάρει πλέον σ’αυτούς, εξ ου και η ανοιχτή παραδοχή περί ρίψης φορτίων οπλισμού στην περιοχή. Εκτός βέβαια από το γελοίο θέατρο που στήθηκε μ’αυτήν την ιστορία (κάποιοι ΝΑΤΟϊκοί παριστάνουν τους έκπληκτους, λες και όλη αυτή η ιστορία έχει οποιαδήποτε σχέση με κανόνες και ‘νομιμότητα’), αποδείχθηκε φυσικά οτι τα όποια ‘κέρδη’ των μισθοφόρων του ΝΑΤΟ στο έδαφος είναι απόλυτα επισφαλή, καθώς χθες Παρασκευή, οι ‘εξεγερμένοι’ υποχώρησαν και σ’αυτό το μέτωπο στις θέσεις που βρίσκονταν στις αρχές της εβδομάδας!

http://www.reuters.com/article/2011/07/01/us-libya-idUSTRE7270JP20110701

Ας δούμε όμως και μια διαφορετική άποψη για το τί συμβαίνει στην Τρίπολη. Ακολουθούν μεταφρασμένα αποσπάσματα από ανταπόκριση του αμερικάνου ερευνητή Franklin Lamb, συγγραφέα του βιβλίου ‘Το τίμημα που πληρώνουμε: ένα τέταρτο του αιώνα χρήσης αμερικάνικων όπλων από το στρατό του Ισραήλ εναντίον άμαχων Λιβανέζων’.

http://uprootedpalestinians.blogspot.com/2011/07/libyas-neighborhoods-prepare-for-nato.html

Οι γειτονιές της Λιβύης προετοιμάζονται για τις μπότες του ΝΑΤΟ

«Οι 3.200 γειτονιές της Τρίπολης, ανεξάρτητα από τις λιβυκές ένοπλες δυνάμεις, προετοιμάζονται εντατικά για την πιθανότητα οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ, ή αυτοί που το ΝΑΤΟ εξοπλίζει και διευθύνει με εντατικό ρυθμό, να εισβάλλουν στην ευρύτερη περιοχή της κοσμοπολίτικης Τρίπολης κατά τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες.

Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ κάποιες από αυτές τις γειτονιές τα τελευταία δύο βράδυα και θα συνεχίσω. Όπως έχω σημειώσει και προηγουμένως, σε αντίθεση με τα ρεπορτάζ των BBC, CNN και CBS, οι γειτονιές της Τρίπολης τα δροσερά απογεύματα με τη θαλασσινή αύρα, δεν βρίσκονται σε ‘τεταμένη κατάσταση’, ούτε είναι ‘επικίνδυνες για τους ξένους και υπό τον έλεγχο ευέξαπτων στρατιωτών και πολιτοφυλακών.’ Αυτές οι διαπιστώσεις είναι ανόητες. Αμερικάνοι και άλλοι είναι καλοδεχούμενοι και η παρουσία τους εκτιμάται.

Οι Λίβυοι αδημονούν να εξηγήσουν τις απόψεις τους, μία από τις πλέον κοινές είναι οτι δεν πρόκειται για τον Καντάφι αλλά για την προστασία της οικογένειας, της οικίας, των γειτονιών από ξένους εισβολείς. Μια πλειοψηφία υποστηρίζει την ηγεσία του Καντάφι, το οποίο είναι κάτι που έλαβαν με την ανατροφή τους, αλλά σχεδόν όλοι δίνουν έμφαση στο οτι γι’αυτούς και τους φίλους τους προέχει η υπεράσπιση της επανάστασής τους και της χώρας τους. Σε μένα εμφανίζονται να είναι αρκετά ενημερωμένοι για τα κίνητρα του ΝΑΤΟ και των χωρών που με μεγάλη ένταση στοχοποιούν τον ηγέτη τους και τους αξιωματούχους τους αδιαφορώντας για τους άμαχους που σκοτώνονται.

Αφορά το πετρέλαιο και την αναμόρφωση της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Το να κάθεσαι και να κουβεντιάζεις με τις ομάδες περιφρούρησης στις γειτονιές είναι στην πραγματικότητα ένας πολύ απολαυστικός τρόπος να αποκομίζεις γνώσεις και να μαθαίνεις το λιβυκό λαό και πώς βλέπει τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στη χώρα τους. Σίγουρα είναι πολύ καλύτερο απ’το να κάθεσαι στο μπαρ στο ξενοδοχείο όπου τα εμπορικά δυτικά ΜΜΕ συγκεντρώνουν τις σκέψεις τους και μιλάνε με στόμφο για το ‘τί πραγματικά συμβαίνει’, όπως κάποιος μου έλεγε την άλλη φορά. Δεν μπόρεσα να καταλάβω και πολλά από αυτά που έλεγε.

Το απόγευμα της πρώτης Ιουλίου σχεδόν ένα εκατομμύριο λίβυοι πολίτες αναμένεται να συγκεντρωθούν στην Πράσινη Πλατεία της Τρίπολης για να διαδηλώσουν την αντίστασή τους στον καταιγιστικό πόλεμο του ΝΑΤΟ. Μερικοί δυτικοί δημοσιογράφοι δεν θα παραβρεθούν σ’αυτό το γεγονός γιατί φοβούνται ενδεχόμενους κινδύνους ή τα γραφεία των χωρών τους τους συμβουλεύουν να μείνουν μακρυά ώστε να ‘μη νομιμοποιήσουν το γεγονός’. Πού έχει καταντήσει η ‘οριενταλιστική’ δημοσιογραφία?

Οι γειτονιές της Λιβύης προετοιμάζονται για μια χεσραία εισβολή και για να αντιμετωπίσουν ευθέως τους εισβολείς με ένα σχέδιο που φαντάζεται κανείς οτι θα ήταν οικείο στον στρατηγό Γκιαπ του Βιετνάμ ή στον κινέζο στρατηγό Λιν Πιάο, καθώς πρόκειται για μια μαζική λαϊκή άμυνα. Έχει οργανωθεί με βάση ένα σχέδιο άμυνας για κάθε γειτονιά και που θα περιλαμβάνει κάθε διαθέσιμο οπλισμό.

Οι υπερασπιστές δεν ανήκουν στο στρατό αν και πολλοί από τους μεγαλύτερους έχουν κάνει τον ένα χρόνο υποχρεωτικής υπηρεσίας μετά το λύκειο. Οι τάξεις τους περιλαμβάνουν κάθε ικανή γυναίκα και άνδρα από 18 έως 65. Νεώτεροι ή μεγαλύτεροι εθελοντές γίνονται επίσης δεκτοί.

Ακολουθώντας ένα μοντέλο τύπου Χεσμπολλάχ, είναι οργανωμένοι σε τμήματα 5 ατόμων απ’τη στιγμή που ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους. Οποιοσδήποτε άνω των 18 μπορεί να παρουσιαστεί στην ‘Σκηνή’ της γειτονιάς του. Καθώς σχεδόν όλοι γνωρίζονται στην περιοχή, μπορεί να καταθέσει μια αίτηση και να λάβει ένα AK-47, M-16, ή άλλον ελαφρύ οπλισμό. Αναλόγως του επιπέδου των ικανοτήτων του, θα γίνει αποδεκτός και θα του δοθεί μία ταυτότητα με φωτογραφία που αναφέρει τα όπλα στα οποία έχει εκπαιδευθεί με επάρκεια. Αν χρειάζεται περισσότερη εκπαίδευση ή αν είναι νεοσύλλεκτος οδηγείται σε μια τοποθεσία που περιλαμβάνει χώρο εκπαίδευσης, σκηνή με στρώματα για τον ύπνο, αποχωρητήρια και καντίνα.

Η βασική εκπαίδευση γι’αυτούς που δεν έχουν εμπειρία από όπλα, περιλαμβανομένων των γυναικών, είναι 45 ημέρες. Μετά από αυτό, η δέσμευση είναι για 4 μήνες. Σε κάθε άτομο που γίνεται αποδεκτό χορηγείται ένα τουφέκι (συνήθως ένα καλάσνικωφ μαζί με 120 δόσεις πυρομαχικών). Από κάθε άτομο ζητείται να επιστρέφει μια φορά την εβδομάδα για να συζητήσει για την εκπαίδευσή του και να δείξει οτι δεν σπατάλησε τις σφαίρες του που κοστίζουν περίπου ένα δολλάριο η κάθε μία. Αν εγκριθούν, τους χορηγούνται περισσότερες.

Αυτοί που ξεκινάν την υπηρεσία τους κάνουν μια ωχτάωρη βάρδια. Οι γυναίκες συνήθως δουλεύουν την ημέρα όταν τα παιδιά είναι στο σχολείο αλλά έχω δει επίσης πολλές γυναίκες στη νυχτερινή βάρδια. Οι περισσότεροι άνδρες έχουν τακτικές εργασίες και με περηφάνια εξηγούν οτι εθελοντικά δουλεύουν μια βάρδια την ημέρα για τη χώρα τους. Οι γείτονές τους φαίνεται να τους θαυμάζουν.

Συμφώνησα να μην περιγράψω άλλα όπλα που θα χρησιμοποιηθούν αν εμφανιστεί το ΝΑΤΟ, εκτός από τουφέκια, χειροβομβίδες, RPG, αλλά φαίνονται αρκετά αποτελεσματικά.

Πέρα όμως από την ένοπλη υπεράσπιση των οικογενειών και των οικιών τους και των γειτόνων τους, αυτές οι εθελοντικές ομάδες πολιτικής άμυνας στις γειτονιές μου εξήγησαν τί περιλαμβάνει η κυρίως δουλειά τους.

Όταν μια περιοχή βομβαρδιστεί, σπεύδουν να βοηθήσουν τους κατοίκους να απεγκλωβιστούν από τα βομβαρδισμένα κτίριά τους, να λάβουν ιατρική βοήθεια επί τόπου, να βοηθήσουν τις οικογένειες να καθησυχάσουν τα τρομοκρατημένα παιδιά τους, να σημειώσουν απαιτούμενες επισκευές, να βρουν κάποιο προσωρινό καταφύγιο εκεί κοντά αν χρειάζεται, καθώς και άπειρα άλλα καθήκοντα που μπορεί να φανταστεί ο αναγνώστης οτι απαιτούνται από μια ανθρωπιστική σκοπιά.

Το κάθε σημείο ελέγχου γίνεται ένα παρατηρητήριο ασφαλείας της γειτονιάς για την κοινότητα.

Τα αυτοκίνητα ελέγχονται επί τροχάδην, συνήθως μόνο ο χώρος αποσκευών. Συχνά οι οδηγοί είναι γνωστοί στις υπηρεσίες ασφαλείας, οι οποίες συχνά αποτελούνται από φοιτητές, καθώς και οι ίδιοι προέρχονται από την περιοχή. Περιστασιακά ένα αυτοκίνητο θα σταματήσει και κάποιος πολίτης θα φέρει ένα δίσκο με φρούτα ή ζυμαρικά ή ένα μπωλ με λιβυκή σούπα, κτλ. Μία πολύ οικεία κοινωνική ατμόσφαιρα.

Επειδή το ΝΑΤΟ έχει αυξήσει τους βομβαρδισμούς αυτών των επανδρωμένων από πολίτες σημείων ελέγχου, από τα οποία 50 βρίσκονται κατά μήκος του δρόμου από τα σύνορα με την Τυνησία ώς την Τρίπολη, οι ομάδες περιφρούρησης στις γειτονιές λειτουργούν τώρα τις νύχτες χωρίς φώτα.

Είναι πολίτες επειδή είναι εθελοντές και οι τακτικοί αστυνομικοί έχουν σε μεγάλο βαθμό ενωθεί με κρυμμένες μονάδες του στρατού που βρίσκονται αλλού.

Εκτός από τα σημερινά προβλήματά του, το ΝΑΤΟ θα αντιμετωπίσει ακόμα ένα σημαντικό εμπόδιο αν αποφασίσει να εισβάλλει στη δυτική Λιβύη.»

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s