Τί είδαν οι Γάλλοι στη Λιβύη

Για την έκθεση των γάλλων εμπειρογνωμόνων σχετικά με τη Λιβύη

Πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύθηκαν στον Τύπο κάποιες σύντομες αναφορές από την έρευνα που διεξήγαγαν στη Λιβύη γάλλοι ειδικοί από υπηρεσίες πληροφοριών και ερευνών περί τρομοκρατίας, οι μαρτυρίες των οποίων επιβεβαίωναν την έλλειψη αυθεντικών ‘δημοκρατικών στοιχείων’ στις τάξεις των αντιπολιτευόμενων της Βεγγάζης, και ότι όντως, σε σημαντικό βαθμό αποτελούνται από ισλαμιστές και φιλομοναρχικούς.

Το ‘Διεθνές Κέντρο για την Έρευνα και τη Μελέτη της Τρομοκρατίας’ με έδρα το Παρίσι (CIRET-AVT) και το Γαλλικό Κέντρο Έρευνας Πληροφοριών (CF2R) είχαν στείλει μια ομάδα 6 ειδικών που επισκέφθηκε περιοχές της δυτικής και της ανατολικής Λιβύης τον Απρίλιο.

Το αμερικάνικο περιοδικό National Review στις 23 Ιουνίου παρέθεσε μερικά πολύ ενδιαφέροντα αποσπάσματα από την έκθεση μεταφρασμένα στα αγγλικά. (http://www.nationalreview.com/articles/270293/al-qaeda-and-libyan-rebellion-john-rosenthal?page=1)

Φαίνεται οτι όχι μόνο οι γάλλοι ερευνητές επιβεβαίωσαν όσα υποστήριζαν πολλοί για τη σύνθεση του ‘αντικανταφικού μπλοκ’ (περιγράφονται ως ένα μείγμα μοναρχικών – φονταμενταλιστών) αλλά η εξιστόρηση για το τί συνέβη τις πρώτες ημέρες της ‘εξέγερσης’ συμβαδίζει περισσότερο με αυτά που υποστήριζε από την αρχή η λιβυκή κυβέρνηση, παρά με τα γνωστά παραμυθάκια του Αλ Τζαζίρα και λοιπών φερέφωνων περί ‘ειρηνικών διαδηλωτών’ και ‘βομβαρδισμών αμάχων’.

Τα τελευταία άλλωστε έχουν ολοκληρωτικά καταρριφθεί ακόμα και από αυτές τις δυτικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (Human Rights Watch, Διεθνής Αμνηστία) που συνήθως δε χάνουν ευκαιρία να κατακεραυνώσουν τους εκάστοτε ‘κακούς’, ‘χασάπηδες’ κτλ, συντασσόμενες με τους αμερικανονατοϊκούς.

Ο κολαούζος Μορένο Οκάμπο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου βέβαια δεν φαίνεται να πτοείται ιδιαίτερα, εφόσον σύμφωνα με πληροφορίες αύριο πρόκειται να ζητήσει τη σύλληψη του Μουαμάρ Καντάφι για να δικαστεί για ‘εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας’, κόντρα σε όλα τα μέχρι στιγμής στοιχεία.. Μάλλον ο εισαγγελέας ενημερώνεται μέσω indymedia…

Η πλήρης έκθεση μεταφρασμένη στα αγγλικά με τίτλο ‘Λιβύη – Ένα αβέβαιο μέλλον’ με ημερομηνία 30 Μαϊου βρίσκεται σ’αυτήν την διεύθυνση: http://www.cf2r.org/images/stories/news/201106/libya-report.pdf

Προς το παρόν θα παραθέσω τα αποκαλυπτικά αποσπάσματα που περιέχονται στο άρθρο του National Review.

Αποσπάσματα από την έκθεση

Για το ρόλο των διεθνών ΜΜΕ

«Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, η κατάσταση στις πόλεις της δυτικής Λιβύης ήταν εξαιρετικά τεταμένη και υπήρχαν συγκρούσεις – περισσότερο κι απ’ότι στα ανατολικά. Αλλά η κατάσταση είχε γίνει αντικείμενο υπερβολών και ευθείας παραπληροφόρησης στα μέσα ενημέρωσης. Για παράδειγμα, η πληροφορία οτι λιβυκά αεροσκάφη βομβάρδισαν την Τρίπολη είναι απολύτως ανακριβής: Καμμία λιβυκή βόμβα δεν έπεσε στην πρωτεύουσα, αν και αιματηρές συγκρούσεις φαίνεται να έλαβαν χώρα σε συγκεκριμένες γειτονιές…

Οι συνέπειες αυτής της παραπληροφόρησης είναι φανερές. Το ψήφισμα του ΟΗΕ (που εξουσιοδοτούσε την επέμβαση) εγκρίθηκε στη βάση τέτοιων αναφορών των ΜΜΕ. Καμμία ερευνητική αποστολή δεν στάλθηκε στη χώρα. Δεν είναι υπερβολή να πούμε οτι η εντυπωσιοθηρική δημοσιογραφία του Αλ Τζαζίρα επηρέασε τον ΟΗΕ

Για την εξέγερση στη Ζαουίγια

«Κατά τις τρεις εβδομάδες (που η πόλη ήταν υπό τον έλεγχο των ανταρτών), όλα τα δημόσια κτίρια λεηλατήθηκαν και κάηκαν…Παντού, υπήρχε καταστροφή και λεηλασία (οπλισμού, χρημάτων, αρχείων). Δεν υπήρχαν ίχνη μάχης, το οποίο επιβεβαιώνει τις μαρτυρίες τις αστυνομίας (που ισχυρίζεται οτι είχε εντολές να μην παρέμβει).

Υπήρξαν επίσης φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν (γυναίκες που βιάστηκαν, και κάποιοι αστυνόμοι που δολοφονήθηκαν), όπως και θύματα μεταξύ των αμάχων αυτές τις τρεις εβδομάδες…

Τα θύματα είχαν δολοφονηθεί με τον τρόπο της αλγερινής ισλαμικής GIA:

Κομμένοι λαιμοί, βγαλμένα μάτια, κομμένα πόδια και χέρια, μερικές φορές τα πτώματα είχαν καεί.»

Για την εξέγερση στη Βεγγάζη:

«Μόλις ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες, ισλαμιστές και εγκληματίες αμέσως άρπαξαν την ευκαιρία προκειμένου να επιτεθούν σε φυλακές υψίστης ασφαλείας έξω από τη Βεγγάζη όπου κρατούνταν οι σύντροφοί τους. Μετά την απελευθέρωση των ηγετών τους, η εξεγερμένοι επιτέθηκαν σε αστυνομικά τμήματα και δημόσια κτίρια. Οι κάτοικοι της πόλης ξύπνησαν βλέποντας τα πτώματα αστυνομικών να κρέμονται από γέφυρες.

Πολάριθμες φρικαλεότητες επίσης διαπράχθηκαν εναντίον αφρικανών εργαζομένων, οι οποίοι όλοι αντιμετωπίστηκαν ως ‘μισθοφόροι’. Αφρικάνοι εργαζόμενοι εκδιώχθηκαν, δολοφονήθηκαν, φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν.»

Για τους αφρικάνους ‘μισθοφόρους’ και τους Τουαρέγκ

«Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες (της αφρικανικής πολιτικής του Καντάφι) είναι η ‘συμμαχία’ του με τους Τουαρέγκ (ένας παραδοσιακά νομαδικός πληθυσμός διασπαρμένος κατά τη Σαχάρα), τους οποίους υποστήριξε ενεργά και χρηματοδότησε όταν το κίνημά τους υφίστατο διώξεις στο Μαλί τη δεκαετία του ’90.

Το 2005, ο Καντάφι παρέσχε απεριόριστες άδειες παραμονής στη λιβυκή επικράτεια σε όλους τους Τουαρέγκ από Νιγηρία και Μαλί. Τότε, το 2006, κάλεσε όλες τις φυλές της περιοχής της Σαχάρας, περιλαμβανομένων των φυλών των Τουαρέγκ, να σχηματίσουν μία κοινή οντότητα για να καταπολεμήσουν την τορμοκρατία και το εμπόριο ναρκωτικών.

Αυτός είναι ο λόγος που εκατοντάδες μαχητές ήλθαν από το Νίγηρα και το Μαλί για να βοηθήσουν τον Καντάφι (μετά το ξέσπασμα της εξέγερσης). Κατά τη δική τους οπτική, χρωστο΄πυσαν σοτν Καντάφι και είχαν την υποχρέωση να πράξουν αναλόγως.

Πολλά γράφτηκαν για τους ‘μισθοφόρους’ που υπηρετούν στις λιβυκές δυνάμεις ασφαλείας, αλλά ελάχιστα είναι ακριβή…

Τα τελευταία χρόνια, είχαν καταταγεί ξένοι (στο λιβυκό στρατό). Το φαινόμενο είναι απόλυτα συμβατό με το φαινόμενο που παρατηρεί κανείς σε όλα τα επίπεδα της λιβυκής οικονομικής ζωής. Υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός ξένων εργατών σε αναζήτηση εργασίας στη χώρα. Η πλειοψηφία τους προέρχεται από το Μαλί, το Τσαντ, το Νίγηρα, το Κονγκό και το Σουδάν.

Οι πληροφορίες από τις πηγές των ανταρτών για υποτιθέμενες εισβολές ξένων (δηλαδή μισθοφόρων) είναι γενικόλογες και θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη.

Από την άλλη, είναι αποδεδειγμένο – και η αποστολή μπόρεσε να το επιβεβαιώσει η ίδια – οτι Τουαρέγκ από το Νίγηρα ήλθαν στην Τρίπολη για να προσφέρουν την υποστήριξή τους στον Καντάφι. Το έπραξαν αυθόρμητα και από αίσθηση χρέους.

Φαίνεται οτι οι Λίβυοι ξενικής καταγωγής και οι πραγματικοί εθελοντές που προέρχονται από ξένες χώρες συγχέονται εσκεμμένα ( στις αναφορές περί ‘μισθοφόρων’).

Όποιος κι αν είναι ο πραγματικός αριθμός (των ξένων μαχητών), αποτελούν μόνο ένα μικρό τμήμα των λιβυκών δυνάμεων.»

Για τη Βεγγάζη και την περιοχή της Κυρηναϊκής

«Η Βεγγάζη είναι γνωστή σαν λίκνο θρησκευτικού εξτρεμισμού. Η περιοχή της Κυρηναϊκής έχει μακρά ισλαμιστική παράδοση που φτάνει μέχρι την αδελφότητα των Ζενούσσι. Ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός είναι πολύ πιο εμφανής εδώ παρά στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Οι γυναίκες είναι τελείως καλυμμένες από το κεφάλι ως τα πόδια. Δεν μπορούν να οδηγήσουν και η κοινωνική τους ζωή περιορίζεται στα ελάχιστα. Οι γενειοφόροι άνδρες κυριαρχούν. Συχνά φέρουν το μάυρο σημάδι της ευλάβειας στο μέτωπό τους ( το ‘ζεμπίμπα’, το οποίο σχηματίζεται από το επαναλαμβανόμενο ‘χτύπημα’κατά τη μουσουλμανική προσευχή.)

Είναι ένα λιγότερο γνωστό στοιχείο οτι η Βεγγάζη έχει καταστεί τα τελευταία 15 χρόνια το επίκεντρο της αφρικανικής μετανάστευσης προς την Ευρώπη. Αυτό το εμπόριο ανθρώπων έχει μεταμορφωθεί σε μια πραγματική βιομηχανία, αποδίδοντας δισεκατομμύρια δολλάρια. Παράλληλες δομές μαφίας έχουν αναπτυχθεί στην πόλη, όπου είναι γερά ριζωμένο το εμπόριο και απασχολεί χιλιάδες ανθρώπων, ενώ έχει διαφθείρει την αστυνομία και τους δημόσιους υπαλλήλους. Μ΄λις ένα χρόνο πριν η λιβυκή κυβέρνηση, με τη βοήθεια της Ιταλίας, κατάφερε να θέσει αυτόν τον καρκίνο υπό έλεγχο.

Μετά την εξαφάνιση της κυριότερης πηγής εσόδων και τη σύλληψη ενός αριθμού από τα αφεντικά της, η τοπική μαφία ηγήθηκε της χρηματοδότησης και υποστήριξης της λιβυκής εξέγερσης. Πολυάριθμες συμμορίες και μέλη του εγκληματικού υπόκοσμου της πόλης είναι γνωστό οτι διέπραξαν εκστρατείες αντιποίνων εναντίον αφρικανών μεταναστών εργαζομένων στη Βεγγάζη και τις γύρω περιοχές. Από την αρχή της εξέγερσης, αρκετές εκατοντάδες μεταναστών εργαζομένων – Σουδανοί, Σομαλοί, Αιθίοπες και Ερυθραίοι – έχουν πέσει θύματα ληστείας και δολοφονήθηκαν από μαχητές των εξεγερμένων. Αυτό το γεγονός έχει αποκρυβεί με επιμέλεια από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.»

Για τη μάχη της Μισουράτα

«Σιγά σιγά, η πόλη αρχίζει να έχει την εμφάνιση μιας λιβυκής εκδοχής του Σεράγεβο στα μάτια του ‘ελεύθερου’ κόσμου. Οι αντάρτες από τη Βεγγάζη ελπίζουν οτι μια ανθρωπιστική κρίση στη Μισουράτα θα πείσει τη δυτική συμμαχία να στείλει χερσαίες δυνάμεις με σκοπό να σώσει τον πληθυσμό.

Στη διάρκεια του Απριλίου, η ΜΚΟ Human Rights Watch δημοσίευσε αριθμούς απωλειών που αφορούσαν τη Μισουράτα και που αποκαλύπτουν οτι, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς που γίνονταν στα διεθνή ΜΜΕ, οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις δεν σφαγίαζαν τους κατοίκους της πόλης. Μέσα σε δύο μήνες εχθροπραξιών, μόνο 257 άτομα – περιλαμβανομένων των ενόπλων – είχαν σκοτωθεί. Από τους 949 τραυματίες, μόνο 22 – λιγότερο από 3% – ήταν γυναίκες. Αν οι δυνάμεις του καθεστώτος στοχοποιούσαν πολίτες εσκεμμένα, οι γυναίκες θα έπρεπε να αποτελούν περίπου τα μισά θύματα.

Είναι επομένως τώρα φανερό οτι οι δυτικοί ηγέτες – και κατά κύριο λόγο, ο Πρόεδρος Ομπάμα – υπερέβαλλαν σε υπερβολικό βαθμό τον ανθρωπιστικό κίνδυνο προκειμένου να δικαιολογήσουν τις στρατιωτικές τους ενέργειες στη Λιβύη.

Το πραγματικό ενδιαφέρον για τη Μισουράτα βρίσκεται αλλού…Ο έλεγχος αυτού του λιμανιού, που απέχει μόνο 220 χμ από την Τρίπολη, θα το έκανε μια ιδανική βάση για την εξαπόλυση χερσαίας επίθεσης εναντίον του Καντάφι.»

Από : Ομπλόμωφ

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

3 Responses to Τί είδαν οι Γάλλοι στη Λιβύη

 1. ikonikos says:

  Φοβερό ρεπόρτο για ακόμα μια φορά και με “τη στάμπα” ακόμα και συστημικού οργανισμού!

 2. Ομπλόμωφ says:

  Βλέπεις καμμιά ιδιαίτερη αντίδραση, είτε σ’αυτήν την έκθεση είτε στις απόψεις των γνωστών ΜΚΟ Διεθνούς Αμνηστίας κτλ περί εσκεμμένης παραπληροφόρησης από πλευράς των ‘εξεγερμένων’ και του Αλ Τζαζίρα?
  Στο ιντιμίντια πάντως της ‘δυναμικής αντιπληροφόρησης’ πανηγυρίζουμε για το ‘ένταλμα σύλληψης’ που εξέδωσε ο κλητήρας του ΝΑΤΟ και το ΔΠΔ…μιλάμε για τέτοιο επίπεδο ‘αντιπληροφόρησης’.

  Άντε, νίκη στους ‘εξεγερμένους’! http://www.assafir.com/Photos/Photos25-06-2011/40055.jpg

  (απίστευτη φωτό από Βεγγάζη…)

 3. Ομπλόμωφ says:

  “Αξιωματούχοι στην Ιερουσαλήμ είπαν τη Δευτέρα οτι το Ισραήλ έχει λάβει πληροφορίες οτι οι οργανωτές του στολίσκου της Γάζας μπορεί να κουβαλάνε χημικές ουσίες πάνω στα πλοία για να χρησιμοποιήσουν εναντίον ισραηλινών στρατιωτών ώστε να τους εμποδίσουν να ανέβουν στα πλοία.
  Οι ανώτεροι αξιωματούχοι είπαν επίσης οτι το Ισραήλ είχε ενημερωθεί οτι αρκετοί εξτρεμιστές ανάμεσα στους συμμετέχοντες στον στολίσκο της Γάζας ισχυρίστηκαν πρόσφατα οτι σκοπεύουν να ‘χύσουν το αίμα στρατιωτών του IDF”

  …απόσπασμα από προπαγανδιστικό ‘ρεπορτάζ’ της Χααρέτζ
  http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/israel-fears-gaza-flotilla-activists-may-try-to-kill-idf-soldiers-1.369923

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s