‘Γενοκτονίες’, ‘μισθοφόροι’ και ιστορίες για αγρίους…

Από Ομπλόμωφ

Τα έχουμε ξαναπεί. Όσοι είχαν την ελάχιστη στοιχειώδη κοινή λογική καταλάβαιναν από την αρχή αυτού του πολέμου οτι οι ‘εξεγερμένοι’ της Λιβύης είχαν επιδοθεί σε μια πρωτοφανή προπαγανδιστική εκστρατεία δαιμονοποίησης του Καντάφι, ενισχυμένοι και από την ‘ντουντούκα’ του Αλ Τζαζίρα. Στο κλίμα υστερίας που είχε επίτηδες δημιουργηθεί το Φεβρουάριο οποιαδήποτε μπαρούφα διέδιδαν οι ‘εξεγερμένοι’ μεταδιδόταν ως 100% επιβεβαιωμένο γεγονός, κι οποιοσδήποτε τολμούσε να τα αμφισβητήσει χαρακτηριζόταν αμετανόητος κανταφικός.

Σήμερα πλέον οι ιστορίες για ‘μισθοφόρους’, ‘βομβαρδισμούς αμάχων’ και…’βιάγκρα’ ΄έχουν απαξιωθεί τόσο που ούτε αυτά τα δυτικά ΜΜΕ δεν τολμούν να τα επικαλεστούν, ενώ οι δυτικές ΜΚΟ ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιβεβαιώνουν οτι κατά μεγάλο μέρος προέρχονταν από εσκεμμένη παραπληροφόρηση εκ μέρους των ‘εξεγερμένων’. Θλιβερές εξαιρέσεις βέβαια αποτελούν…ο κλητήρας του ΝΑΤΟ Μορένο Οκάμπο και το Δικαστήριο παρωδία του, το Αλ Τζαζίρα που συνεχίζει ακάθεκτο τα παραμυθάκια του και…κάποια φημισμένα μέσα ‘δυναμικής αντιπληροφόρησης’!

Το παρακάτω αποτελεί μετάφραση σημερινού άρθρου στον Independent του Patrick Cockburn σχετικά με τα ευρήματα της Διεθνούς Αμνηστίας μετά από τρεις μήνες στις περιοχές που ελέγχουν οι ‘εξεγερμένοι’…

Η Διεθνής Αμνηστία αμφισβητεί τις καταγγελίες οτι ο Καντάφι διέταξε βιασμούς σαν μέσο διεξαγωγής πολέμου.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει αμφιβολίες για τους ισχυρισμούς περί μαζικών βιασμών και άλλων εγκλημάτων που διαπράττονται από δυνάμεις πιστές στον Συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι, οι οποίοι και έχουν αξιοποιηθεί εκτεταμένα προκειμένου να δικαιολογήσουν τον πόλεμο του ΝΑΤΟ στη Λιβύη.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ, ομάδες της αντιπολίτευσης και τα ΜΜΕ έχουν κατασκευάσει ένα σωρό ιστορίες από την αρχή της εξέγερσης στις 15 Φεβρουαρίου, υποστηρίζοντας οτι το καθεστώς Καντάφι είχε διατάξει μαζικούς βιασμούς, χρησιμοποιήσε ξένους μισθοφόρους και εξαπέλυσε ελικόπτερα εναντίον άμαχων διαδηλωτών.

Μία έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας δεν κατόρθωσε να βρει στοιχεία γι’αυτές τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε πολλές περιπτώσεις τις έχει απαξιώσει ή τίς έχει καταστήσει αμφίβολες. Βρήκε επίσης ενδείξεις οτι σε πολλές περιπτώσεις οι εξεγερμένοι στη Βεγγάζη φέρονταν να έχουν κάνει εν γνώσει τους ψευδείς κατηγορίες ή να έχουν κατασκευάσει στοιχεία.

Τα ευρήματα των ερευνητών φαίνονται να αντικρούουν τις απόψεις του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Λούις Μορένο Οκάμπο, ο οποίος δύο εβδομάδες πριν έιπε σε μια συνέντευξη τύπου οτι «έχουμε πληροφορίες οτι υπήρξε στη Λιβύη μια τακτική βιασμών εναντίον αυτών που ήταν εναντίον της κυβέρνησης. Προφανώς ο Συνταγματάρχης Καντάφι τη χρησιμοποίησε για να τιμωρήσει το λαό»

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλλαρυ Κλίντον είπε την προηγούμενη εβδομάδα οτι ήταν ‘εξαιρετικά ανήσυχη’ για το γεγονός οτι τα στρατεύματα του Καντάφι συμμετείχαν σε εκτεταμένους βιασμούς στη Λιβύη. ‘Βιασμοί, εκφοβισμός, σεξουαλική παρενόχληση, έως και ‘τεστ παρθενίας’ έχουν λάβει χώρα σε χώρες της περιοχής’, είπε.

Η Ντονατέλλα Ροβέρα, κύρια σύμβουλος της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία βρισκόταν στη Λιβύη για τρεις μήνες μετά την εξέγερση, λέει οτι «δεν έχουμε βρει κανένα στοιχείο ή απλώς ένα θύμα βιασμού ή έναν γιατρό που να γνώριζε για κάποιον που να έχει βιαστεί.»

Τονίζει οτι αυτό δεν αποδεικνύει οτι δεν συνέβησαν μαζικοί βιασμοί αλλά οτι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν οτι συνέβησαν. Η Liesel Gerntholtz, αρμόδια για τα δικαιώματα των γυναικών στην Human Rights Watch, η οποία επίσης ερεύνησε τις κατηγορίες περί μαζικών βιασμών, είπε: «Δεν καταφέραμε να βρούμε αποδείξεις.»

Σε μια περίπτωση δύο αιχμάλωτοι στρατιώτες του Καντάφι παρουσιάστηκαν στα διεθνή ΜΜΕ από τους αντάρτες να ισχυρίζονται οτι οι αξιωματικοί τους, και αργότερα και οι ίδιοι, είχαν βιάσει μια οικογένεια με 4 κόρες. Η Ροβέρα λέει οτι όταν αυτή και μία συνάδελφός της, και δύο καλοί γνώστες της αραβικής, συνομίλησαν με τους δύο κρατούμενους, έναν 17χρονο και έναν 21 ετών, όντας μόνοι τους και σε ξεχωρίστά δωμάτια, αλλάξαν τις ιστορίες τους και έδωσαν διαφορετικέ ςπεριγραφές για το τί συνέβη.

«Καί οι δύο είπαν οτι δεν είχαν συμμετάσχει σε βιασμό και απλώς είχαν ακούσει γι’αυτό,» είπε. «Έδωσαν δαφορετικές περιγραφές για το αν τα χέρια των κοριτσιών ήταν δεμένα, για το αν οι γονείς ήταν μπροστά και για τα ρούχα που φορούσαν.»

Φαινομενικά, οι πλέον ισχυρές ενδείξεις για μαζικούς βιασμούς φαίνεται να προέρχονται από μια Λίβυα ψυχολόγο, τη δόκτορα Seham Sergewa, η οποία λέει οτι διένειμε 70.000 ερωτηματολόγια σε περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες και στα σύνορα με την Τυνησία, από τα οποία επιστράφηκαν 60.000. 259 γυναίκες δήλωσαν οτι είχαν βιαστεί, από τις οποίες η Δρ Sergewa λέει οτι συνομίλησε με 140.

Ερωτώμενη από την Diana Eltahawy, την αρμόδια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Λιβύη, αν θα ήταν δυνατόν να συναντήσει κάποια από αυτές τις γυναίκες, η Δρ Sergewa απ΄’αντησε οτι ‘είχε χάσει επαφή μαζί τους’ και οτι δεν ήταν σε θέση να δώσει τεκμηριωμένα στοιχεία.

Η κατηγορία για το Βιάγκρα που είχε διανεμηθεί σε στρατεύματα του Καντάφι ώστε να τους ενθαρύνει να βιάζουν γυναίκες σε περιοχές των ανταρτών, ήρθε στη δημοσιότητα το Μάρτιο όταν το ΝΑΤΟ είχε καταστρέψει τανκς που προέλαυναν προς τη Βεγγάζη. Η Ροβέρα λέει οτι οι αντάρτες που έρχονταν σε επαφή με τα ξένα ΜΜΕ στη Βεγγάζη άρχισαν να δείχνουν σοτυς δημοσιογράφους πακέτα βιάγκρα, ισχυριζόμενοι οτι αυτά προέρχονταν από καμμένα τανκ, αν και δεν είναι ξεκάθαρο το γιατί τα πακέτα δεν είχαν αποτεφρωθεί.

Η πιο αξιόπιστη ένδειξη βιασμού ήταν όταν η Ιμάν Αλ-Ομπέιντι όρμησε σε ένα ξενοδοχείο στην Τρίπολη στις 26 Μαρτίου για να πεί στους δημοσιογράφους οτι είχε υποστεί ομαδικό βιασμό, πριν να την απομακρύνουν από το χώρο οι λιβυκές δυνάμεις ασφαλείας.

Οι αντάρτες έχουν επανειλημμένα καταγγείλει οτι μισθοφορικά στρατεύματα από την κεντρική και τη δυτική Αφρική έχουν χρησιμοποιηθεί εναντίον τους. Η έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας βρηκε οτι δεν υπήρχαν στοιχεία για κάτι τέτοιο. «Αυτοί που παρουσιάστηκαν στους δημοσιογράφους σαν ξένοι μισθοφόροι αργότερα σιωπηλά αφέθηκαν ελεύθεροι», λέει η Ροβέρα. «Οι περισσότεροι ήταν μετανάστες από την υποσα΄χαρια Αφρική που εργάζονταν στη Λιβύη χωρίς χαρτιά.»

Άλλοι δεν στάθηκαν τόσο τυχεροί και λυνσταρίστηκαν ή εκτελέστηκαν. Η Ροβέρα βρήκε δύο σωρούς μεταναστών στο νεκροτομείο της Βεγγάζης και άλλους που είχαν πεταχτεί στα προάστια. Λέει: « Οι πολιτικοί συνέχιζαν να μιλάνε για μισθοφόρους, το οποίο προκάλεσε παροξυσμό στην κοινή γνώμη και ο μύθος συνεχίστηκε επειδή τους απελευθέρωναν χωρίς δημοσιότητα

Η επέμβαση του ΝΑΤΟ ξεκίνησε στις 19 Μαρτίου με αεροπορικές επιθέσεις με σκοπό να προστατευθούν οι άνθρωποι της Βεγγάζης από σφαγή από τα προέλαυνοντα στρατεύματα του Καντάφι. Δεν υπάρχει αμφιβολία οτι πολίτες ανέμεναν να σκοτωθούν μετά από απειλές αντιποίνων που είχε κάνει ο Καντάφι. Κατά τις πρώτες ημέρες της εξέγερσης στην ανατολική Λιβύη, δυνάμεις αφαλείας άνοιξαν πυρ και σκότωσαν διαδηλωτές και ανθρώπους που παραυρίσκονταν στις κηδείες τους, αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις για μαζικούς φόνους πολιτών στην κλίμακα της Συρίας ή της Υεμένης.

Οι μεγαλύτερες μάχες κατά τις πρώτες ημέρες της εξέγερσης ήταν στη Βεγγάζη, όπου 100 έως 110 άνθρωποι σκοτώθηκαν, και στην πόλη της Μπάιντα στα ανατολικά, όπου σκοτώθηκαν 59 έως 64, λέει η Διεθνής Αμνηστία. Οι περισσότεροι από αυτούς πιθανώς ήταν διαδηλωτές, αν και μερικοί ίσως έφεραν όπλα.

Ερασιτεχνικά βίντεο δείχνουν αιχμαλωτισμένους υποστηρικτές του Καντάφι να εκτελούνται και 8 απανθρακωμένα πτώματα βρέθηκαν στα ερείπια του αρχηγείου των δυνάμεων ασφαλείας στη Βεγγάζη, τα οποία μπορεί να ανήκαν σε ντόποιους νεαρούς που είχαν εξαφανιστεί εκείνες τις μέρες.

Δεν υπάροχυν αποδείξεις οτι χρησιμοποιήθηκαν αεροσκάφη ή βαριά αντιαεροπορικά πολυβόλα εναντίον του πλήθους. Κάλυκες που είχαν συλλεγεί από πυροβολισμούς εναντίον διαδηλωτών προέρχονταν από Καλάσνικωφ ή όπλα παρόμοιου διαμετρήματος.

Τα ευρήματα της Διεθνούς Αμνηστίας επιβεβαιώνουν μια πρόσφατη αναφορά του έγκυρου International Crisis Group, το οποίο βρήκε οτι ενώ το καθεστώς Καντάφι είχε ιστορικό βίαιης καταστολής αντιπάλων, δεν υπήρχε θέμα ‘γενοκτονίας’.

Η αναφορά προσθέτει οτι ‘μεγάλο μέρος της κάλυψης των δυτικών ΜΜΕ παρουσίασε από την αρχή μια πολύ μονόπλευρη οπτική των γεγονότων, παρουσιάζοντας το κίνημα διαμαρτυρίας ως απόλυτα ειρηνικό και επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό οτι οι δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος σφαγίαζαν ατιμώρητα άοπλους διαδηλωτές οι οποίοι δεν αντιπροσώπευαν κανέναν κίνδυνο από άποψη ασφάλειας

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to ‘Γενοκτονίες’, ‘μισθοφόροι’ και ιστορίες για αγρίους…

  1. Ομπλόμωφ says:

    Εδώ, η ισραηλινή Haaretz μας προετοιμάζει για πόλεμο του Ισραήλ με το Λίβανο: http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/hezbollah-preparing-for-war-against-israel-to-protect-syria-s-assad-1.369220
    Πηγές ‘κοντά στη Χεσμπολλάχ’ λέει έχουν ‘πληροφορίες’ οτι η σιϊτική οργάνωση σκοπεύει να ξεκινήσει η ίδια κάποια επιθετική δραστηριότητα εναντίον του Ισραήλ προκειμένου να ανακουφίσει κάπως τον Άσσαντ από την πίεση που δέχεται λόγω των διαδηλώσεων!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s