Υπόδειγμα ρεπορτάζ για Συρία

Από : Ομπλόμωφ

Ένα απολαυστικό σατιρικό κείμενο από την ιστοσελίδα Moon of Alabama (http://www.moonofalabama.org/2011/06/how-to-report-on-syria-wapo-edition.html#comments) που αποδομεί ένα πρόσφατο ‘ρεπορτάζ’ της Washington Post για τα γεγονότα στη Συρία, ενδεικτικό βέβαια για τη γενικότερη ποιότητα και ‘εγκυρότητα’ που χαρακτηρίζει την ειδησεογραφική κάλυψη καί σ’αυτό το θέμα. (τα λινκ είναι τα ίδια με το αρχικό κείμενο)

Πώς να κάνετε ρεπορτάζ για τη Συρία

Μην επισκεφθείτε τη χώρα. Κάντε το ρεπορτάζ από την Ουάσιγκτον ή τη Βηρυτό.

Ξεκινήστε με μια θέση την οποία δεν έχετε κανέναν τρόπο να επαληθεύσετε. Χρησιμοποείστε την για επικεφαλίδα. Για παράδειγμα:

Η πίεση στον Άσσαντ εντείνεται καθώς οι διαδηλώσεις επιμένουν.

1α. Αναφέρετε μεγάλες διαδηλώσεις παντού και οτι η κυβέρνηση πυροβολεί διαδηλωτές με μοναδική πηγή μια μυστηριώδη ανώνυμη ομάδα η οποία ισχυρίζεται οτι οργανώνει τις διαδηλώσεις.

1β. Ισχυριστείτε οτι η κυβέρνηση της Συρίας ‘δεν εγκαταλείπει τη στρατηγική της να χρησιμοποιεί βία προκειμένου να καταστείλει τις αντιδράσεις.

2α. Αναφέρετε μια μεγάλη και ειρηνική διαδήλωση στη Χαμά όπου κανείς δεν πυροβολήθηκε.

2β. Αγνοήστε αυτά που μόλις είπατε στο 1β και πείτε οτι αυτό είναι μια ένδειξη οτι η κυβέρνηση έχει ‘εγκαταλείψει την προσπάθεια να διατηρεί τον έλεγχο’.

3α. Αναφέρετε διάφορες πιθανότατα ψευδείς φήμες χωρίς πηγές.

3β. Ισχυριστείτε οτι αυτές οι ατεκμηρίωτες και πιθανώς ψευδείς φήμες ‘προκαλούν ανατριχίλα στην κυβέρνηση’.

3γ. Παραπέμψτε σε κάποιον από το ισραηλινό λόμπι στην Ουάσιγκτον που λέει οτι αυτές οι διάφορες ατεκμηρίωτες και πιθανώς ψευδείς φήμες έχουν ‘σίγουρα πανικοβάλλει’ την κυβέρνηση της Συρίας.

4α. Αναφέρετε μια υποχώρηση της κυβέρνησης ή οποία προφανώς δεν ήταν ακριβώς υποχώρηση.

4β. Βάλτε έναν ακτιβιστή της αντιπολίτευσης στη Βηρυτό να απορρίπτει την κυβερνητική υποχώρηση η οποία προφανώς δεν είναι κυβερνητική υποχώρηση.

5α. Αναφέρετε οτι ο Σύρος ηγέτης πρόκειται να κάνει τηλεοπτικό διάγγελμα προς το έθνος.

5β. Ισχυριστείτε οτι αυτό είναι ένδειξη της ‘απουσίας του’.

6. Παραθέστε τις ανούσιες απειλές δύο ανώνυμων Αμερικανών αξιωματούχων στην Ουάσιγκτον.

7α. Αναφέρετε πληροφορίες σχετικά με τις προθέσεις της τουρκικής κυβέρνησης να επέμβει τις οποίες η τουρκική κυβέρνηση έχει απολύτως απορρίψει ως ανοησίες.

7β. Ισχυριστείτε οτι η αντιπολίτευση θα επιθυμούσε τη φερόμενη πρόθεση της τουρκικής κυβέρνησης για επέμβαση την οποία η τουρκική κυβέρνηση έχει πλήρως απορρίψει ως ανοησίες.

7γ. Παραθέστε έναν ακτιβιστή της αντιπολίτευσης στο Λονδίνο που λέει οτι η αναφερόμενη πρόθεση της τουρκικής κυβέρνησης για επέμβαση, την οποία η τουρκική κυβέρνηση έχει πλήρως απορρίψει ως ανοησίες, αποτελεί έναν ‘εφιάλτη για το καθεστώς της Συρίας’.

7δ. Ισχυριστείτε οτι ο ‘εφιάλτης’ αποτελέι την εξήγηση για μία άσχετη επιχείρηση της κυβέρνησης της Συρίας εναντίον μιας μικρής τοπικής ένοπλης εξέγερσης.

8α. Επαναλάβετε τις αναφορές για διάφορες ατεκμηρίωτες και πιθανώς ψευδείς φήμες.

8β. Παραθέστε έναν ακτιβιστή της αντιπολίτευσης στο Οχάιο που έχει κάποια θεωρία για το νοήμα αυτών των ατεκμηρίωτων και πιθανώς ψευδών φημών.

(ΜΗΝ αναφέρεστε σε ένοπλη αντιπολίτευση εναντίον της κυβέρνησης. ΜΗΝ αναφέρετε οτι οι διαδηλώσεις αυτήν την Παρασκευή ήταν μικρότερες απ’ότι την προηγούμενη Παρασκευή. ΜΗΝ αναφέρετε οτι η ιστοσελίδα της μυστηριώδους ανώνυμης ομάδας έχει έδρα τη Γερμανία και διαχειρίζεται από έναν Γερμανό με τηλεφωνικό νούμερο Βερολίνου στα στοιχεία επικοινωνίας. ΜΗΝ αναφέρετε οτι η ομάδα φαίνεται ανενεργή καθώς η τελευταία ανανέωση στην ιστοσελίδα ήταν 10 μέρες πριν.

Ξεπλύνετε και επαναλάβετε την επόμενη Παρασκευή.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

7 Responses to Υπόδειγμα ρεπορτάζ για Συρία

 1. Ομπλόμωφ says:

  Το λινκ με τις ‘ατεκμηρίωτες’ φήμες παραπέμπει σ’αυτήν την ιστοσελίδα http://friday-lunch-club.blogspot.com/2011/06/al-jazeera-syrian-army-deserters-fast.html που σαρκαστικά αναφέρεται στις ‘προαγωγές-αστραπή του Αλ Τζαζίρα!’. Κληρωτός του στρατού της Συρίας που λιποτάκτησε εμφανίζεται αργότερα να είναι ‘υπολοχαγός’,ενώ αν συνεχίσουν λέει μ’αυτόν το ρυθμό σύντομα θα έχει προαχθεί σε Αρχιστράτηγο. Πρόκειται βέβαια για τη γνωστή παραφουσκωμένη ιστορία με τις ‘μαζικές λιποταξίες’ που αναφέρει το Αλ Τζαζίρα.
  Στην τελευταία παράγραφο εμφανίζεται επίσης μια ενδιαφέρουσα φωτό από την ιστοσελίδα του Angry Arab: ‘κάτι που ποτέ δεν θα σας δείξουν τα δυτικά ΜΜΕ, καθώς η επίσημη γραμμη είναι ‘άοπλοι διαδηλωτές’, όπως και στην περίπτωση της Λιβύης’. Ο τίτλος που δίνει είναι ‘οπλισμένοι τραμπούκοι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας της Συρίας. http://angryarab.blogspot.com/2011/06/armed-thugs-of-syrian-muslim-brothers.html

  Και δύο σχετικά βίντεο:
  Η απίστευτα μαζική χθεσινή διαδήλωση υπέρ του Μπάαθ στη Δαμασκό, η οποία και ψιλοθάφτηκε από τα ΜΜΕ.

  Και η μεγάλη διαδήλωση της Παρασκευής στην Τρίπολη εναντίον του ΝΑΤΟ. Στο βίντεο του CNN ο ανταποκριτής αναγκάζεται να παραδεχτεί οτι το καθεστώς φαίνεται να έχει ισχυρή στήριξη κι οτι ‘αυτό δημιουργεί προβλήματα’!

 2. Anonymous says:

  Διάβασα όλα αυτά που γράφετε και αναρωτήθηκα, μήπως, πέραν από τις μεθοδεύσεις και κόλπα κάποιων δυνάμεων, μπήκατε στον κόπο να μάθετε μερικές αλήθειες για το καθεστώς της Συρίας. Το γεγονός ότι παραμονεύουν κάποιες δυνάμεις για να αξιοποιήσουν την αγανάκτηση των ανθρώπων στη Συρία και την λαχτάρα τους για ελευθερία και στοιχειώδη ανθρωπινά δικαιώματα, δεν πρέπει να μας οδηγήσει να στεκόμαστε αρνητικά απέναντι στις επιθυμίες ενός λαού. Εκτός αν πιστεύετε ότι δεν υπάρχουν λαοί που διεκδικούν, χωρίς να πάρουν εντολές από κάποιους μηχανισμούς. Γνωρίζω καλά πως είναι τα πράγματα στη Συρία, γνωρίζω ότι αυτή η χώρα κυβερνάται από μία οικογένεια, που ο επικεφαλής της Χαφεζ κατάφερε να πάρει την εξουσία με ένα πραξικόπημα. Γνωρίζω ότι η δημοκρατία σε αυτή τη χώρα σημαίνει να αλλάξουμε το σύνταγμα σε μία ώρα για να το προσαρμόσουμε στα τυπικά προσόντα, που διαθέτει ο κληρονόμος υιός, για να αναλάβει την προεδρία. Γνωρίζω ότι ο ολοκληρωτισμός σημαίνει ένα σύνταγμα με άρθρα που κατοχυρώνουν το μονοπώλιο κυβέρνησης στο κόμμα Μπαάθ. Γνωρίζω ότι σε αυτή τη χώρα όλα τα μέσα ενημέρωσης ελέγχονται από το κράτος ή καλύτερα από το κόμμα. Γνωρίζω ότι σε αυτή τη χώρα έχουν ξοδευτεί περισσότερα χρήματα στο στήσιμο των αγαλμάτων του πατέρα και του υιού από τα χρήματα που ξοδεύονται για τη διατήρηση ενός ασφαλούς οδικού δικτύου και αλλά πολλά. Διακινούντα άραγε οι πολίτες αυτής της χώρας να έχουν την επιθυμία να κάνουν την αλλαγή ή όχι. Μιλάτε για μεθοδεύσεις μέσω ενημέρωσης που επικαλούνται αυτόπτες μάρτυρες και δεν λέτε τίποτα για μια χώρα που βιώνει δραματικά γεγονότα και δεν υπάρχει κανένα μέσον μεταφοράς της πληροφορίας εκτός από τα επίσημα. Επομένως για μην επικαλείσαι τέτοιες πηγές είσαι υποχρεωμένος να δεχτείς, χωρίς αμφισβήτηση ότι σου σερβίρει το επίσημο κράτος.
  Η αλήθεια είναι ότι δεν σας κατάλαβα και δεν κατάλαβα το σκοπό του άρθρου σας, που μόνο ένας καθεστωτικός θα μπορούσε να το γράψει. Γράφω αυτές τις σκέψεις κάτω από φόρτο μίας συγκίνησης, γιατί χάνω ανθρώπους δικούς μου, που το μεγάλο τους σφάλμα είναι που βγήκαν στους δρόμους και φώναζαν για ελευθερία, για αλλαγή και αξιοπρέπεια. Αυτό που γράφω δεν θα το διαβάσω για διορθώσω τυχόν λάθη, επομένως ενδέχεται να βρείτε τέτοια πολλά. Δεν θέλω να διαβάσω καμία απάντηση σας σε αυτά που γράφω, για αυτό και δεν υπάρχει ανάγκη να απαντήσετε. Απλά γράφω γιατί αισθάνομαι την ανάγκη να πω αυτά τα λίγα λόγια για έναν και μόνο λόγο για να τιμήσω τα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους κυνηγώντας ένα όνειρο για μία ζωή, στην οποία θα μπορούσαν να αισθάνονται ότι είναι ελεύθεροι. Κάτι τέτοιο για σας ίσως είναι αυτονόητο και δεν σας απασχολεί για αυτό και έχετε την πολυτέλεια με αρκετή άνεση να γράφετε τέτοιες θεωρίες. Εγώ δεν θέλω να σας πω τι πρέπει να κάνετε, μπορείτε να συνεχίζετε έτσι αν αυτό που κάνετε είναι για σας αποδοτικό.

  • Το παραπάνω σχόλιο ήταν για μέρες στα spam κι επειδή κατά το διάστημα αυτό δεν είχα μπει καθόλου ως διαχειριστής να ελέγξω, καθυστέρησε η δημοσίευσή του. Ζητώ συγγνώμη γι’ αυτό.
   Υπερπαραπληροφορημένος.

 3. ikonikos says:

  Εξαιρετικό και άκρως ενημερωτικό μέσα από τη στηλίτευση των γκεμπελικών πρακτικών των άθλιων στυστημικών λακέδων, Ομπλόμωφ !

 4. Ομπλόμωφ says:

  Μα μιλάμε για απίστευτες καταστάσεις…γίνεται μια απίστευτα μαζική διαδήλωση στη Δαμασκό (χούντα – ξεχούντα δύσκολα βλέπεις τέτοιο πλήθος) αλλά στα διεθνή ΜΜΕ η εικόνα είναι ‘το καθεστώς Άσσαντ έτοιμο να καταρρεύσει’ και να τονίζονται αντίθετα πορείες που πολλές φορές έχουν 300 άτομα!
  Για να μην αναφέρουμε οτι έχουν γίνει ένα σωρό ειρηνικές πορείες εναντίον του καθεστώτος χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει, κι οτι είναι σε συγκεκριμένες περιοχές που σημειώνονται ένοπλες συγκρούσεις και νεκροί κι απ’τις δύο πλευρές (και κατά σύμπτωση…σε πόλεις και περιοχές κοντά στα σύνορα!)

 5. Ομπλόμωφ says:

  Μεγάλη πλάκα αυτή η διαφημιστική καταχώρηση…όταν τα πυρηνικά του Ιράν ήταν καλά!

  Από την ιστοσελίδα The Race For Iran (Αμερικάνοι διεθνολόγοι με μια ψύχραιμη και σχετικά αντικειμενική οπτική σε σχέση με το Ιράν), διαφήμιση της αμερικανικής εταιρίας πυρηνικής ενέργειας για τα πυρηνικά εργοστάσια που σχεδίαζε να ιδρύσει ο Σάχης του Ιράν τη δεκαετία του ’70!

 6. Ομπλόμωφ says:

  Κατακραυγή για το καθεστώς της Συρίας που σφάζει ‘άοπλους διαδηλωτές’ που τολμάνε να διαδηλώσουν. (Σύμφωνα με τους φωστήρες του ιντιμίντια, οι Σύριοι δεν διαθέτουν καν μολότωφ!)

  “Βλέπουμε στοιχεία μιας ένοπλης αντιπολίτευσης στη Συρία”, είπε ο Αμερικάνος αξιωματούχος. ‘Στα βορειοδυτικά, διαπιστώνουμε οτι έχει επικρατήσει. Υπάρχουν πολλοί απ’αυτούς.
  Δεν γνωρίζουμε στην πραγματικότητα ποιές είναι αυτές οι ένοπλες ομάδες’, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, αλλά σημείωσε οτι ‘βασίζονται στη θρησκεία, απολύτως’.

  Από ρεπορτάζ των New York Times το απόσπασμα, πού και πού φαίνεται να μπάζει λίγο η επίσημη εκδοχή περί ‘άοπλων διαδηλωτών’!
  http://www.nytimes.com/2011/06/14/world/middleeast/14syria.html?pagewanted=1&_r=1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s