Νεώτερα από Λιβύη

Από : Ομπλόμωφ
Καταπονημένοι απ΄τον πολύ ανθρωπισμό

«Το καταπονημένο ΝΑΤΟ ζητάει ευρύτερη προσπάθεια στη Λιβύη, καμμία προσφορά σε απάντηση»

http://af.reuters.com/article/topNews/idAFJOE7570H420110608?pageNumber=2&virtualBrandChannel=0

Ομολογουμένως ο πόλεμος εναντίον της Λιβύης δεν φαίνεται να πηγαίνει κατ’ευχήν. Φυσικά κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τί μπορεί να συμβεί τις επόμενες εβδομάδες αλλά αμφιβάλλω η συμμορία των Σαρκοζύ/Κάμερον και λοιπών να ανέμεναν να διαρκέσει τόσο. Δεν αποκλείεται και να έπεσαν θύματα της ίδιας τους της προπαγάνδας περί ‘ετοιμόρροπου καθεστώτος’ και επικείμενου θριάμβου των ‘εξεγερμένων’ κόντρας.

Το γεγονός είναι οτι τρεις μήνες μετά και οι ΗΠΑ/Γαλλία/Βρετανία εμφανίζονται ανίκανες να υποτάξουν τη μισή Λιβύη, με έναν Καντάφι που βρίσκεται υπό αποκλεισμό, έχει μείνει χωρίς αεροπορία, χωρίς βαρύ οπλισμό, και χωρίς κανέναν σύμμαχο στο εξωτερικό…

Πώς αλλοιώς να ερμηνεύσει κανείς την γκρίνια που έχει ξεκινήσει εντός του ΝΑΤΟ, με τον απερχόμενο υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέητς και τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ Ρασμούσεν να καταλογίζουν ευθύνες στους υπόλοιπους συμμάχους που δεν αναλαμβάνουν ενεργότερο ρόλο στην ‘προσπάθεια’ και δεν μοιράζονται ισομερώς το βάρος? Εδώ έφτασαν να μιλάνε για την ‘κούραση που έχει αρχίσει να εμφανίζεται στα πληρώματα’ που βομβαρδίζουν νύχτα μέρα!

Η Πολωνία και η Γερμανία εξακολουθούν να αρνούνται να συμμετάσχουν στον πειρατικό πόλεμο, ενώ Σουηδία και Νορβηγία ανακοίνωσαν οτι πρόκειται να μειώσουν τη συμμετοχή τους σε αεροσκάφη. Η Νορβηγία δήλωσε οτι θα αποσυρθεί την πρώτη Αυγούστου (ο ρόλος τους πάντως φαίνεται οτι ήταν περιορισμένος σε εναέριες περιπολίες και δεν περιελάμβανε αεροπορικά πλήγματα).

Στο άρθρο του Reuters παρατίθεται και η άποψη ενός στρατιωτικού αναλυτή του ΝΑΤΟ ονόματι Christopher Schnaubelt :

‘Οι περισσότεροι από αυτούς που έχουν εμπλακεί υποεκτίμησαν πάρα πολύ τις δυσκολίες και δεν νομίζω οτι περίμεναν για πόσο μεγάλο χρονικό διάστημα αυτό θα τραβούσε’ ‘δεν τους βλέπω ικανούς να αυξάνουν τις δυνατότητες των ανταρτών ώστε να νικήσουν τις δυνάμεις του Καντάφι σε κέντρα εξουσίας όπως η Τρίπολη σε σύντομο διάστημα, κι έτσι δεν θα εκπλαγώ αν το ΝΑΤΟ παραμείνει εκεί για χρόνια’

Ας μην ξεχνάμε οτι ο βρετανός υπουργός Άμυνας Χαίηγκ είχε δηλώσει πρόσφατα οτι η εκστρατεία του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να συνεχίζεται και μετά τα Χριστούγεννα…

(http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/africaandindianocean/libya/8557923/William-Hague-admits-Libya-campaign-could-continue-beyond-Christmas.html)

Και παρά τις καθημερινές σχεδόν δηλώσεις περί επικείμενης κατάρρευσης του καθεστώτος και τα δελτία τύπου που περιγράφουν την εξουδετέρωση κάθε ικανότητας του λιβυκού στρατού, την τελευταία εβδομάδα είχαμε μαζική αντεπίθεση στο μέτωπο της Μισουράτα από χιλιάδες στρατιώτες και με χρήση πυραύλων Γκραντ και αρμάτων μάχης που μόνο χθες Παρασκευή είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από 30 μαχητές των ‘εξεγερμένων’. (επιφέροντας και τα.συνήθη παράπονα για το ΝΑΤΟ που δεν βοηθά όσο πρέπει – κατά τα άλλα κάποιοι βρίσκουν αυτό το αντάρτικο πηγή έμπνευσης…)

http://www.guardian.co.uk/world/2011/jun/10/gaddafi-forces-kill-22-rebels-nato

Κι αν κρίνουμε από το βίντεο που φέρεται να γυρίστηκε στις 5 Ιουνίου έξω από τη Μισουράτα ο στρατός της Τζαμαχιρίγια δεν φαίνεται σε ιδιαίτερα ηττοπαθή διάθεση:

(φυσικά το βίντεο δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί 100%. Προέρχεται από την ισπανόφωνη ιστοσελίδα http://hator-ra.blogspot.com/ που υπερασπίζεται την ανεξάρτητη Λιβύη και ανανεώνεται συχνά με βίντεο και πληροφορίες )

Έτσι, για άλλη μια φορά φαίνεται να επιστρατεύονται τα ‘μεγάλα όπλα’ στο μέτωπο της επικοινωνιακής εκστρατείας: το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και ο κολαούζος Μορένο Οκάμπο, οι βιασμοί και το Βιάγκρα…

Για άλλη μια φορά η γελοία ιστορία του Βιάγκρα

Πώς αλλοιώς να ερμηνεύσει κανείς την ξαναζεσταμένη ιστορία περί ‘συστηματικών βιασμών με χορήγηση βιάγκρα’, η οποία για άλλη μια φορά κάνει το γύρο του κόσμου, αυτή τη φορά με τον θλιβερό Λούις Μορένο Οκάμπο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να δηλώνει βέβαιος οτι επρόκειτο για συνειδητή πολιτική τρομοκράτησης του πληθυσμού εκ μέρους του Καντάφι?

Ας μην ξεχνάμε οτι ο Οκάμπο, που στην ουσία του ‘ανετέθη’ να απαγγείλει κατηγορίες για ‘εγκλήματα πολέμου’ εναντίον του λιβυκού καθεστώτος είχε δηλώσει στις αρχές Μαρτίου, πριν καν ξεκινήσει τις υποτιθέμενες έρευνές του, οτι ήταν ‘βέβαιος οτι ο Καντάφι είχε σχεδιάσει εκ των προτέρων τη δολοφονία διαδηλωτών’. Μιλάμε δηλαδή για αμερόληπτη και αξιόπιστη διεθνή ‘δικαιοσύνη’ (εξού και η πλήρης σιωπή του από το 2003 που ανέλαβε για οτιδήποτε αφορά εγκλήματα των ΗΠΑ ή του Ισραήλ για παράδειγμα…)

Αυτή η γελοία ιστορία πρωτοακούστηκε από την αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις και προκάλεσε σκεπτικισμό στα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, που δήλωσαν ανώνυμα οτι κανείς δεν φάνηκε να πείστηκε κι οτι δεν προσκόμισε καμμία απόδειξη γι’αυτήν την καταγγελία.

Στις 29 Απριλίου το NBC ανέφερε τα εξής:

Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο οτι στις λιβυκές στρατιωτικές δυνάμεις χορηγείται Βιάγκρα και οτι επιδίδονται σε συστηματικούς βιασμούς εναντίον γυναικών σε περιοχές των εξεγερμένων, αμερικανοί αξιωματούχοι του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών είπαν στο NBC την Παρασκευή.

http://www.msnbc.msn.com/id/42824884/ns/world_news-mideast/n_africa/

Την εβδομάδα που πέρασε ωστόσο η ξαναζεσταμένη καταγγελία μεταδόθηκε ως 100% επιβεβαιωμένο γεγονός στα περισσότερα δυτικά ΜΜΕ, σε μια προφανή απόπειρα υποδαυλιστεί για πολλοστή φορά η αντικανταφική υστερία

(το επόμενο βήμα είναι να μας πουν οτι όποιος δεν υποστηρίζει τον πόλεμο του ΝΑΤΟ εναντίον της Λιβύης είναι υπέρ των βιασμών)

Και μια τραγελαφική λεπτομέρεια: η εταιρεία παραγωγής του Βιάγκρα…αναγκάστηκε να προβεί σε ανακοίνωση! Έτσι στην ιστοσελίδα της διαβάζουμε:

http://www.pfizer.com/news/press_releases/pfizer_press_statements_archive.jsp

«Η Pfizer είναι σοκαρισμένη με τις κατηγορίες κακοποίησης στη Λιβύη. Καταδικάζουμε οποιαδήποτε κατάχρηση των προϊόντων μας. Η Pfizer σταμάτησε τις αποστολές όλων των προϊόντων της στη Λιβύη τον Φεβρουάριο, όταν εφαρμόστηκαν οι κυρώσεις από την διεθνή κοινότητα. Οι σκέψεις μας παραμένουν με τους ανθρώπους της Λιβύης, και ελπίζουμε σε μια ειρηνική επίλυση αυτής της σύγκρουσης.»

(προφανώς ο Καντάφι είχε προλάβει να κρατήσει αποθέματα…)

Άλλη μια ιστορία για αγρίους ως συνήθως

Φαίνεται όμως οτι ακόμα και οι ίδιοι οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών του ΟΗΕ και των δυτικών ανθρωπιστικών οργανώσεων αισθάνονται άβολα με τα εξόφθαλμα προπαγανδιστικά κολπάκια του κλητήρα του ΝΑΤΟ Οκάμπο.

http://www.news.com.au/breaking-news/libya-rape-claims-hysteria-investigator/story-e6frfku0-1226072781882

Ο Μπασσιούνι, επικεφαλής της ερευνητικής επιτροπής του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Λιβύη απέδωσε τους ισχυρισμούς περί ‘συστηματικών βιασμών’ σε ‘μαζική υστερία’.

«Η ερμηνεία μου τουλάχιστον είναι οτι όταν διαδόθηκαν αυτές οι πληροφορίες, η κοινωνία αισθάνθηκε ευάλωτη…δημιουργήθηκε μια μαζική υστερία»

Ανέφερε την περίπτωση μιας γυναίκας που ισχυρίστηκε οτι έστειλε 70.000 ερωτηματολόγια (!!) και έλαβε 60.000 απαντήσεις, από τις οποίες οι 259 ανέφεραν σεξουαλική κακοποίηση.

Όταν όμως ζήτησε να δει τα ερωτηματολόγια, δεν τα παρέλαβε ποτέ.

«Παρόλαυτά, γυρίζει σε όλον τον κόσμο μιλώντας γιάυτό το θέμα…κι έτσι τώρα έδωσε αυτές τις πληροφορίες στον Οκάμπο, κι ο Οκάμπο είναι πεπεισμένος οτι υπάρχουν δυνητικά 259 γυναίκες που απάντησαν θετικά στο αν έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση.»

Σημείωσε επίσης το γεγονός οτι δεν φαίνεται ιδιαίτερα πιστευτό οτι η γυναίκα αυτή ήταν ικανή να αποστείλει 70.000 ερωτηματολόγια τον Μάρτιο, όταν δηλαδή δεν λειτουργούσαν οι ταχυδρομικές υπηρεσίες.

Σε άλλο άρθρο, των Times αυτή τη φορά, αμφιβολίες για το βάσιμο αυτών των κατηγοριών διατυπώνει η Donatella Rovera της Διεθνούς Αμνηστίας.

http://www.time.com/time/world/article/0,8599,2076775-2,00.html

(είχαμε αναφερθεί και σε παλαιότερη ανταπόκριση της Ροβέρα από Βεγγάζη, το κείμενο με τίτλο ‘Ρεβανσιστικοί φόνοι και ανεύθυνα πυρά στη Βεγγάζη’, εδώ http://livewire.amnesty.org/2011/05/13/revenge-killings-and-reckless-firing-in-opposition-held-eastern-libya/)

« Σε διάστημα τριών μηνών στη Λιβύη, η Ροβέρα δεν συνάντησε ούτε μία γυναίκα που είπε οτι είχε πέσει θύμα βιασμού. – Συνήθως η κατάσταση είναι η αντίστροφη, δεν βλέπεις πολλούς να εστιάζουν σ’αυτό το θέμα σε επίπεδο κοινωνίας, αλλά μπορείς να μιλήσεις με τα θύματα. Εδώ όλοι μιλάνε γιάυτό, αλλά παρά τις καλύτερες προσπάθειές μας, δεν καταφέραμε να συναντήσουμε ούτε ένα θύμα

Τόσο σε αυτό όσο και στο προηγούμενο άρθρο η εικόνα που σχηματίζεται είναι πως πρόκειται μάλλον για άλλον έναν από τους δημοφιλείς μύθους που διαδίδουν οι ‘εξεγερμένοι’ με σκοπό τη δημιουργία αντι-κανταφικής υστερίας, κατά το πρότυπο των περίφημων ‘μισθοφόρων’ και των αεροπορικών βομβαρδισμών εναντίον διαδηλωτών…

Το άρθρο των Times το κάνει σαφέστερο μιιλώντας για φρικιαστικές ιστορίες που κυκλοφορούν στη Βεγγάζη, περιστατικά που έγιναν γνωστά μέσω twitter και social media, αλλά που τελικά όλα αποδεικνύονται οτι προέρχονται από δεύτερο χέρι, χωρίς ποτέ κανείς να έχει συναντήσει από κοντά έναν αυτόπτη!

Στην πραγματικότητα, η ίδια η Ροβέρα υπονοεί οτι υφίσταται βία εναντίον των γυναικών…στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές!

Το ρεπορτάζ αναφέρει ‘στα σημεία ελέγχου στη Βεγγάζη περιπολούν ανεκπαίδευτοι μαχητές κραδαίνοντας όπλα. Παρενοχλήσεις και επιθέσεις συμβαίνουν συχνά στους μεγαλύτερους δρόμους της πόλης, κατά τη διάρκεια της ημέρας.’ Κατόπιν η Ροβέρα αναφέρει ‘τεκμηριωμένες επιθέσεις σε μετανάστριες, ειδικά αυτές από την υποσαχάρια Αφρική’ και μαρτυρίες από μη-Λίβυες γυναίκες που υπέστησαν βιασμό και αιχμαλωσία, κρατήθηκαν για λύτρα, καθώς και άλλα πράγματα που συνέβαιναν σε καθεστώς ατιμωρησίας’

Φυσικά το άρθρο δεν προχωρά παραπέρα να κάνει σαφέστερο ποιοί είναι υπαίτιοι γι’αυτά τα εγκλήματα που περιγράφει η εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας, αλλά δεδομένου οτι η Ροβέρα μιλάει για την εμπειρία της στην ανατολική Λιβύη η οποία ‘απελευθερώθηκε’ ήδη από τον Φεβρουάριο γίνεται ξεκάθαρο οτι στην ουσία μιλάμε για τους άτακτους αντικανταφικούς ‘μαχητές της ελευθερίας’, οι οποίοι άλλωστε έχουν επιδείξει ιδιαίτερη ρατσιστική δολοφονική μανία εναντίον μεταναστών εργατών από χώρες της Αφρικής, όπως έχει καταγραφεί τόσες φορές και σ’αυτό εδώ το blog.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s