Πίσω στη Λιβύη

Γράφω αυτό το ποστ για να επανέλθουμε λίγο στο θέμα της Λιβύης – ο πολυγραφότατος Ομπλόμωφ με ειδοποίησε ότι για λίγες μέρες κωλύεται και δε θα μπορεί να γράφει. Υπάρχουν πολλά που θα μπορούσε να αναφέρει κανείς. Εγώ λόγω χρονικών περιορισμών θα αναφερθώ σε δύο σημεία:

1) Το ένα σημείο είναι μία απορία που έχω: Οι ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις ως γνωστόν συνεχίζονται. Η Ελλάδα εξακολουθεί να συμμετέχει σε αυτές με τον όποιο ρόλο έχει αναλάβει; Δεν έχω ακούσει κάτι για το αντίθετο, άρα υποθέτω πως ναι. Κοστίζει ή δεν κοστίζει η συμμετοχή μας σε αυτή την επιχείρηση; Πόσο ακριβώς; Πόσο έχει πάει ο λογαριασμός μέχρι στιγμής και πόσο ακόμη προβλέπεται να ανέβει; Τη στιγμή που τα “Μνημόνια” πέφτουν σαν το χαλάζι, όταν πρόκειται για ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις υποστήριξης αντιδραστικών, δολοφόνων και σφαγέων των συμπατριωτών τους (δήθεν “άμαχων”) ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ;;;

2) Το άλλο σημείο έχει να κάνει με πληροφορίες που ίσως διαφωτίσουν όποιον θέλει να μάθει περισσότερα για τα εσωτερικά της Λιβύης, κάτι που κι εμένα προσωπικά με απασχολούσε και με απασχολεί, μιας και αυτή η χώρα είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση που δεν είναι εύκολο να την κατανοήσουμε και να την εντάξουμε σε προκαθορισμένα σχήματα και πλαίσια (κατά τη γνώμη μου).

Σε αυτή την ανάρτηση: http://www.mathaba.net/news/?x=626507 από το πρακτορείο mathaba στο οποίο έχουμε αναφερθεί και παλιότερα και το οποίο εμφανίζεται να έχει μια σχέση αγάπης-μίσους με τον Καντάφι (επειδή θεωρεί ότι πρόδωσε τις αρχές του Πράσινου Βιβλίου, αλλά μπροστά στον εχθρό, κλίνει περισσότερο προς… αγάπη), παρατίθενται ορισμένα βίντεο που επιχειρούν να απαντήσουν στο ερώτημα κατά πόσο τελικά ο Καντάφι είναι δικτάτορας και ποια η σχέση του και η θέση του στο πολιτικό σύστημα και την κοινωνία της Λιβύης.

Μετέφρασα και παραθέτω το κείμενο που υπάρχει στο πρώτο από αυτά τα βίντεο. Προσωπικά το βρίσκω λιγάκι γλυκανάλατο, όσο για τη μουσική υπόκρουση (The eye of the tiger!) με έκανε να βάλω τα γέλια, αλλά έχει κάποιες πληροφορίες για τα εσωτερικά της Λιβύης που δε γνώριζα – μακάρι να είχα χρόνο να το έψαχνα και να έγραφα περισσότερα, αν θέλετε, βάλτε ένα χεράκι κι οι υπόλοιποι ή απλά σχολιάστε, κάντε κριτική, προσθέστε πληροφορίες – ο,τι θέλετε τέλος πάντων. Εν πάσει περιπτώσει, να το βίντεο και το κείμενο:

 • Γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι υποστηρίζουν ένα δικτάτορα; Δε μισεί ο πληθυσμός τους δικτάτορες; Τι συμβαίνει εδώ;
 • Έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου; Φοβούνται την οργή του; Είναι απλά τρελοί;
 • Για να καταλάβετε τους Λίβυους που βλέπετε σε αυτό το βίντεο, να μια μικρή ιστορία που θα δείξει τη νοοτροπία του Καντάφι.
 • 16 Φεβρουαρίου 2009: Ο Καντάφι καλεί τους Λίβυους να υποστηρίξουν την πρότασή του για διάλυση της κυβέρνησης και διανομή του πετρελαϊκού πλούτου απευθείας στους λογαριασμούς των 5 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας.
 • “Για να τερματίσουμε τη διαφθορά που έχει απομυζήσει τον τεράστιο πετρελαϊκό πλούτο, πρέπει να παραδοθούν στους φτωχούς σωροί από χρήμα (bundles of cash)” (Καντάφι)
 • Ο Καντάφι είπε ότι το σχέδιο θα βοηθούσε τη χώρα να ξεπεράσει την κυβερνητική διαφθορά.
 • “Λίβυοι, αυτή είναι η ιστορική σας ευκαιρία να πάρετε τον πετρελαϊκό πλούτο, την εξουσία και την πλήρη ελευθερία” είπε ο Συνταγματάρχης Καντάφι την παραμονή του πενταήμερου γύρου συναντήσεων.
 • Ένα περίγραμμα των σχεδίων: 33 δις δολλάρια (23 δις στερλίνες) από εισοδήματα από το πετρέλαιο, μείον 21 δις πληρωτέα σε αλλοδαπούς συμβεβλημένους για την κατασκευή δρόμων, σπιτιών, νοσοκομείων και σχολείων, αφήνουν 12 δις για το λαό.
 • Αυτά, συν 6 δις που περίσσεψαν από τον προϋπολογισμό του προηγούμενου έτους και 8 δις από φόρους και τουρισμό καταλήγουν σε μια πραγματική φλέβα χρυσού για τα 5 εκατομμύρια Λίβυους. Οκτώ εναλλακτικά πλάνα διανομής του πλούτου καταστρώθηκαν για να εξεταστούν από το συνέδριο.
 • Το σχέδιό του για απευθείας μεταφορά των εισοδημάτων από τον πετρελαϊκό πλούτο στο Λιβυκό λαό συνάντησε την αντίθεση από ανώτερους αξιωματούχους που μπορούσαν να χάσουν τη θέση τους λόγω ενός παράλληλου σχέδιου του Καντάφι για απαλλαγή από το διεφθαρμένο κράτος.
 • Μερικοί αξιωματούχοι, περιλαμβανομένου του πρωθυπουργού Al-Baghdadi, του Ali Al-Mahmoudi και του Omar Bin Guida της Κεντρικής Τράπεζας, είπαν στον Καντάφι ότι αυτό το μέτρο μπορούσε να βλάψει την οικονομία της χώρας μακροπρόθεσμα λόγω φυγής κεφαλαίων.
 • “Μη φοβάστε να μοιράσετε απευθείας το χρήμα από το πετρέλαιο και να δημιουργήσετε δικαιότερες δομές διακυβέρνησης που να αντιστοιχούν στα λαϊκά συμφέροντα” είπε ο Καντάφι σε μια Λαϊκή Επιτροπή.
 • Οι Λαϊκές Επιτροπές είναι η ραχοκοκαλιά της Λιβύης. Μέσω αυτών οι πολίτες εκπροσωπούνται κατά περιοχές.
 • “Η διακυβέρνηση έχει αποτύχει και η κρατική οικονομία έχει αποτύχει. Αρκετά! Η λύση είναι οι Λίβυοι να παίρνουν απευθείας τα εισοδήματα από το πετρέλαιο και να αποφασίσουν τι θα κάνουν με αυτά” είπε ο Καντάφι σε μια ομιλία που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.
 • Η κυβέρνηση, ωστόσο, ψήφισε υπέρ της απόρριψης του σχεδίου του Καντάφι να μεταφέρει την ιδιοκτησία των πετρελαίων της χώρας στο λαό. 64 υπουργοί από ένα σύνολο 468 μελών Λαϊκών Επιτροπών ψήφισαν υπέρ του μέτρου.
 • Με δεδομένη την απόρριψη από την Επιτροπή, ο Καντάφι διαβεβαίωσε σε μια δημόσια συνάντηση: “Το όνειρό μου όλα αυτά τα χρόνια ήταν να δώσω τον πλούτο και την εξουσία απευθείας στο λαό”.
 • Για το λάθος του να προτείνει την επιστροφή των κερδών από το πετρέλαιο στο λαό, ο Μουαμάρ αλ-Καντάφι τώρα έχει την ανάλογη τύχη.
 • Αυτό πρέπει να αποδεικνύει ότι (1) δεν είναι δικτάτορας αφού δεν είχε τη δύναμη να δώσει τα εισοδήματα από το πετρέλαιο στο λαό (2) δεν είναι πραγματικά αυτός ο “κακός”.
 • Και για αυτό είναι που πορεύεται ελεύθερα στους δρόμους της Τρίπολης χωρίς να φοβάται μήπως τον πυροβολήσουν.
 • Αναρωτηθείτε: αυτοί οι Λίβυοι είναι που έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου ή μήπως το Ευρωπαϊκό και Αμερικανικό κοινό;

Αυτό ήταν. Δεν προλαβαίνω να γράψω άλλα, δυστυχώς. Θα τα ξαναπούμε σύντομα ελπίζω.

Υπερπαραπληροφορημένος

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

3 Responses to Πίσω στη Λιβύη

 1. Ομπλόμωφ says:

  …φαίνεται οτι οι ‘εξεγερμένοι’ κατάφεραν να χακέψουν το Libyan Jamahiriya Broadcasting Corporation, αλλάζοντας τις ειδήσεις και λέγοντας οτι δήθεν από δω και πέρα θα εκφράζει την ‘αληθινή Λιβύη’ http://en.ljbc.net/home.php#
  Στην πραγματικότητα έχουν αλλάξει μόνο το περιεχόμενο των ανακοινώσεων κατά κάποιο τρόπο, όλα τα ‘άρθρα’ έχουν τη φωτό του Νοτιοαφρικανού Ζούμα και το κανάλι της Λιβύης εκπέμπει κανονικά.

 2. Ομπλόμωφ says:

  Υπερπαραπληροφορημένε, νομίζω το είχαμε σχολιάσει τις πολύ πρώτες μέρες σ’αυτό εδώ το μπλογκ, οτι δηλαδή στην περίπτωση της Λιβύης ακολούθησαν νέα επικοινωνιακά κολπάκια. Αφού το κάναμε πρώτο θέμα παγκοσμίως για 2-3 βδομάδες με μια απίστευτη μιντιακή υστερία (βασισμένη σε αυτόπτες μάρτυρες…από Σαουδική Αραβία κτλ όπως αποδείχτηκε) περάσανε τη ΝΑΤΟϊκή επέμβαση μια χαρά.
  Κι ενώ κατέρρευσε η γελοία εικόνα που είχαν κατασκευάσει και οι ‘εξεγερμένοι’ δεν προέλασαν ηρωικά όπως περίμεναν όλοι να γίνει όταν ο Καντάφι έχασε την φοβερή του αεροπορία που ‘θέριζε αμάχους κτλ’ (εδώ εικόνα από τις πρώτες μέρες που αναμέναμε μεγαλειώδη νίκη των εξεγερμένων: http://bluestarchronicles.com/wp-content/uploads/2011/03/Lynsey_Addario_war_reporters.jpg), σιγά σιγά τα ΜΜΕ χάσαν το ενδιαφέρον τους, μαζί και οι διάφοροι ευρωαριστεροί και αντιεξουσιαστές της συμφοράς (όπως και οι στρατιωτικοί αναλυτές..του ιντιμίντια). Άλλωστε τώρα έχουμε κι εδώ εξέγερση του facebook ν’ασχοληθούμε.
  Τώρα ο πόλεμος είναι κάπου δέκατο θέμα στις ειδήσεις και αν. Απλά περιμένουμε το ΝΑΤΟ να τελειώσει τη δουλειά με εντατικοποίηση των βομβαρδισμών, εξολόθρευση όσων Λίβυων στρατευμένων έχουν απομείνει, καταστροφή υποδομών κοκ, μέχρι να παραδοθεί αμαχητί το καθεστώς. Κι όλα αυτά με μηδενικές αντιδράσεις…

 3. Ομπλόμωφ says:

  Βρετανοί μισθοφόροι στη Μιζουράτα http://www.dailymail.co.uk/news/article-1392459/Are-SAS-Libya-News-crew-films-Western-troops-liaising-rebel-forces.html?ito=feeds-newsxml
  Όχι οτι είναι καμμιά σπουδαία αποκάλυψη, φτιάξαν μια χαρά προγεφύρωμα εκεί μετά από δυο μήνες βομβαρδισμών που απομάκρυνε τον λιβυκό στρατό στα περίχωρα, και ποιός ξέρει πόσες ‘ανθρωπιστικές’ προμήθειες περνάνε πλέον ελεύθερα στο εσωτερικό.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s