Λιβύη update

Από Ομπλόμωφ

Ναι, τρέχουνε κι άλλα αυτήν την περίοδο. Αλλά και εκεί κάτω συνεχίζεται έτσι ‘στα μουλωχτά’ (με την Ελλαδάρα του ΓΑΠ, του Στρος Καν και του Νετανιάχου ως νατοϊκό αεροδρόμιο) άλλος ένας βρώμικος πόλεμος, για τον οποίο ακούμε αραιά και που, λες και διεξάγεται στην Ινδοκίνα.

Άλλωστε ο αδέκαστος κύριος εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Λούις Μορένο Οκάμπο σε ρόλο κλητήρα του ΝΑΤΟ μόλις εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Μουαμάρ Καντάφι για ‘εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας’. (Ο οποίος Οκάμπο συμπτωματικώς, είχε κατηγορηθεί για σεξουαλική παρενόχληση από το προσωπικό του αλλά βρήκε την εύκολη λύση και απλώς τους απέλυσε και πήρε άλλους στη θέση τους) Βομβαρδίζουμε και κάνουμε και καμμιά μήνυση δηλαδή.

Οπότε τώρα που ο ‘χασάπης’ έχει και ένταλμα σύλληψης στην πλάτη του και αναμένουμε απλά την συνοπτική-και θεαματική- εκτέλεσή του από τα Συμμαχικά βομβαρδιστικά, ας ρίξουμε μια ματιά στην ‘ελεύθερη Λιβύη’ των οπλαρχηγών/μουτζαχεντίν, των νεοφιλελεύθερων αμερικανοσπουδαγμένων υπουργών, των δυτικών μισθοφόρων, των ‘συμβούλων’ της CIA, MI6 και λοιπών ευαγών ιδρυμάτων.

Γάλλος μισθοφόρος νεκρός, εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, τάγματα θανάτου και ρατσιστικά πογκρόμ (όχι, εκεί δόξα τω ΝΑΤΟ δεν κυβερνά ο ‘χασάπης’!)

Πριν από λίγες ημέρες κυκλοφόρησε η είδηση για τον θάνατο γάλλου ‘υπαλλήλου εταιρίας υπηρεσιών ασφαλείας’ (ή αλλοιώς ‘military contractor’) από πυρά αντικαθεστωτικών σε σημείο ελέγχου στη Βεγγάζη.

http://af.reuters.com/article/libyaNews/idAFABB26744020110512

Στα ελληνικά ΜΜΕ διαβάζουμε σήμερα κάποιες παραπάνω πληροφορίες.

«Λιβύη: Οι αντικαθεστωτικοί, κατηγορούν για κατασκοπεία, τους πέντε Γάλλους υπαλλήλους της εταιρείας Secopex»

http://www.e-typos.com/content.aspx?catid=6&cid=22669

«Ο θάνατος, την Πέμπτη στη Λιβύη, ενός Γάλλου πρώην αλεξιπτωτιστή και διευθυντή μιας ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας, και η σύλληψη τεσσάρων υπαλλήλων του, πήραν σήμερα “άρωμα” κατασκοπείας, αφού οι Λίβυοι εξεγερμένοι κατηγορούν τους πέντε Γάλλους ότι απειλούσαν την ασφάλεια της χώρας.»

«Ο Μαρζιαλί ίδρυσε το 2003 την εταιρεία “στρατηγικής και επιχειρησιακής υποστήριξης” Secopex, με έδρα το Καρκασόν, στη νοτιοδυτική Γαλλία. Η εταιρεία αυτή σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι ο διευθυντής και οι υπάλληλοί της ήταν “σε επαφή” με τους εξεγερμένους που είχαν ζητήσει “υποστήριξη” στον τομέα της εκπαίδευσης και της παροχής υλικών. Η εταιρεία βεβαιώνει ότι ο Μαρζιαλί σκοτώθηκε “κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου, ενώ έβγαινε από ένα εστιατόριο μαζί με τους συνεργάτες του, από τους οποίους δεν έχουμε καμία είδηση”.

Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Λιμπερασιόν ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Ρομπέρ Ντιλά, απέρριψε τις κατηγορίες περί κατασκοπείας, λέγοντας ότι τόσο οι γαλλικές αρχές, όσο και οι αντάρτες, γνώριζαν τις δραστηριότητες της Secopex στη Λιβύη.

“Το Μεταβατικό Συμβούλιο μας ζήτησε να κάνουμε εκπαίδευση”, διαβεβαίωσε ο Ντιλά, ο οποίος είναι πρώην σύμβουλος πολλών Αφρικανών ηγετών. “Κανείς δεν προσπάθησε να μας αποτρέψει από το να προσφέρουμε τις υπηρεσίας μας στη Βεγγάζη”, υπογράμμισε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπήρχε η έγκριση των γαλλικών αρχών.»

Με λίγα λόγια, στην ‘ελεύθερη’ Βεγγάζη όπου οι πάντες γνωρίζουν οτι έχει γίνει η χαρά του κάθε δυτικού μισθοφόρου και ‘εκπαιδευτή’, σκοτώθηκε ο ιδρυτής μιας γαλλικής ιδιωτικής εταιρίας «στρατηγικής και επιχειρησιακής υποστήριξης», πρώην στρατιωτικός κι ο ίδιος. Και ενώ οι ίδιοι οι δυτικοί ‘σωτήρες’ της Λιβύης έχουν επίσημα επιβεβαιώσει οτι έχουν αποσταλεί στρατιωτικοί ‘σύμβουλοι’ και ‘εκπαιδευτές’, ξαφνικά για το συγκεκριμένο περιστατικό οι γαλλικές αρχές δηλώναν ‘άγνοια’ για το τί ακριβώς έκανε εκεί η συγκεκριμένη εταιρία, ενώ οι μαριονέτες του Μεταβατικού Συμβουλίου αφήνουν τα γνωστά υπονοούμενα για ‘κατασκοπεία’ ‘υπονόμευση’ υπέρ του Καντάφι.

Μήπως η εξήγηση του ‘μυστηρίου’ είναι κάπως πιο απλή? Από την αρχή αυτής της ιστορίας έχουμε δει τους αφιονισμένους freedom fighters, αυτό το χαϊδεμένο ‘αντάρτικο’ της Δύσης, να φορτώνουν οποιοδήποτε έγκλημα διαπράττουν στον ‘χασάπη’ Καντάφι. Σφάζουν μαζικά αιχμαλώτους στρατιώτες και τα χυδαία προπαγανδιστικά κανάλια των ‘εξεγερμένων’ μιλάνε για ‘εκτελεσμένους από τον Καντάφι’.Το ΝΑΤΟ βομβαρδίζει και διαμελίζει λίβυους στρατιώτες και οι ‘freedom fighters’ δε διστάζουν να τους παρουσιάσουν κι αυτούς ως ‘θύματα των αξιωματικών του Καντάφι’. (κι όμως, συνέβη κι αυτό με θύματα βομβαρδισμών στην Αζνταμπίγια)

Αν αυτό συνδυαστεί με την τάση τους να ανοίγουν πυρ κι όποιον πάρει ο χάρος, τότε η πιθανότερη εξήγηση είναι ο γάλλος μισθοφόρος να έπεσε πάνω σε μερικούς θερμόαιμους μουτζαχεντίν. Φυσικά προκειμένου να κουκουλωθεί το όλο θέμα επειδή πρόκειται για γάλλο πολίτη (για ανάλογα περιστατικά υπάρχουν άπειρες αναφορές για ‘εκπυρσοκροτήσεις όπλων’ με θύματα άσχετους) τόσο η Γαλλία δηλώνει άγνοια αλλά και οι κουίσλινγκ αξιωματούχοι της Βεγγάζης αρχίζουν το γνωστό τροπάρι για να σπείρουν υποψίες. Αλλά πόση αξιοπιστία μπορούν να έχουν ακόμα οι μαριονέτες της Βεγγάζης και τα πλήρως απαξιωμένα προπαγανδιστικά μέσα ένημέρωσης’ των ‘εξεγερμένων’?

Για να πάρετε μια γεύση από την υπευθυνότητα με την οποία φέρονται οι διάφοροι μουτζαχεντίν freedom fighters , διαβάστε αυτό το απόσπασμα από το ρεπορτάζ των New York Times από τις 10 Μαϊου για τη Βεγγάζη με τίτλο ‘Φόνοι και φήμες αναστατώνουν πόλη της Λιβύης’

http://www.nytimes.com/2011/05/11/world/africa/11benghazi.html?pagewanted=2&_r=2

«Την περασμένη εβδομάδα, μαχητές σε φορτηγάκια έσπευσαν στον ραδιοφωνικό σταθμό της πόλης, μετά από μια προφανώς ψευδή φήμη οτι είχε καταληφθεί από πιστούς του Καντάφι. Έπεσαν πυροβολισμοί, κι ένας περαστικός σκοτώθηκε καταλάθος όταν το όπλο ενός μαχητή έπεσε απ΄τον ώμο του και επυρσοκρότησε

Πώς λέμε τυχαία εκπυρσοκρότηση?

Η ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας Donatella Rivera δημοσίευσε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανταπόκρισή από τη Βεγγάζη με ημερομηνία 13 Μαϊου:

(συνήθως τις ανακοινώσεις της Διεθνούς Αμνηστίας τις αναμεταδίδουν με ντουντούκες τα διάφορα νατοϊκά παπαγαλάκια, εκτός κι αν δεν ευνοούν και τόσο τους ‘pro-democracy rebels’)

http://livewire.amnesty.org/2011/05/13/revenge-killings-and-reckless-firing-in-opposition-held-eastern-libya/

«Στην μονάδα εντατικής ενός νοσοκομείου της Βεγγάζης συνάντησα μια γυναίκα την οποία είχα δει μερικές εβδομάδες πριν σε ένα άλλο νοσοκομείο, όπου ο πεντάχρονος ανηψιός της υποβαλλόταν σε ευαίσθητη εγχείριση για εξαγωγή σφαίρας απ’το στήθος του. Το παιδί είχε πέσει θύμα ανεξέλεγκτων πυροβολισμών στον αέρα που συμβαίνει υπερβολικά συχνά στη Βεγγάζη και αλλού στην ανατολική Λιβύη.

Λίγες εβδομάδες μετά ο θείος του παιδιού υπέστη παρόμοιο ατύχημα. Τραυματίστηκε στο κέντρο της Βεγγάζης στις 5 Μαϊου μαζί με αρκετούς άλλους περαστικούς, ένας απ’τους οποίους αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του

«Τέτοια περιστατικά συμβαίνουν πολύ συχνότερα απ’ότι παραδέχονται οι περισσότεροι και γενικά δεν συζητιούνται ή συχνά αναφέρονται ως επιθέσεις από κανταφικά στοιχεία- κυρίως τις ‘επαναστατικές επιτροπές’- που προσπαθούν να σπείρουν το φόβο και το χάος στη Βεγγάζη. Θα μπορούσαμε να πούμε οτι υπάρχει μια κατάσταση άρνησης όταν το θέμα είναι οι λιγότερο κολακευτικές πλευρές της ανατολικής Λιβύης μετά τις 17 Φεβρουαρίου – και κυρίως η συμπεριφορά των μαχητών της αντιπολίτευσης.»

Όλα αυτά βέβαια ‘κάτω απ’το χαλί’ της φιλοΝΑΤΟϊκής ενημέρωσης.

Ενδιαφέρον έχει και η αναφορά για τη γνωστή άθλια ιστορία των ‘μισθοφόρων’. Το γνωστό ράδιο-αρβύλα που οδήγησε σε αποκρουστικά ρατσιστικά πογκρόμ και που τα πιο αδίστακτα τσιράκια των ΝΑΤΟϊκών έχουν το θράσος να επαναλαμβάνουν ακόμα και σήμερα,(βλέπε και τα διάφορα ευφάνταστα ‘ρεπορτάζ’ των πρόθυμων bloggers της Μισουράτα) όταν οι ‘καταγγελίες’ των αντικαθεστωτικών έχουν διαψευσθεί τόσες φορές από τις ‘φίλιες’ ανθρωπιστικές οργανώσεις τύπου Human Rights Watch.

«Τα πρώην στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας και οι πιστοί στον Καντάφι δεν είναι οι μοναδικοί στόχοι.

Στις 23 και 24 Απριλίου τα πτώματα δύο αγνώστων ανδρών, με πιθανή καταγωγή από την Υποσαχάρια Αφρική, βρέθηκαν στα νοτιοδυτικά προάστια της Βεγγάζης. Ο ένας με κομμένο λαιμό και τους αστράγαλους δεμένους με σκοινί. Ο άλλος είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι και είχε εμφανή σημάδια από επίθεση. Αυτές είναι μόνο οι πιο πρόσφατες περιπτώσεις. Τις ημέρες που ακολούθησαν την ανατροπή του καθεστώτος στην ανατολική Λιβύη, πολλοί πολίτες από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής δέχθηκαν βάρβαρες επιθέσεις και δολοφονήθηκαν. Κάποιοι πυροβολήθηκαν, άλλοι απαγχονίστηκαν δημόσια και άλλοι λυντσαρίστηκαν.Δεν έχουν διεξαχθεί έρευνες για να βρεθούν οι υπαίτιοι γι’αυτά τα φριχτά εγκλήματα και να αποδοθούν ευθύνες.

Πολλοί αφρικανοί μετανάστες έγιναν θύματα επιθέσεων με βάση υποψίες οτι υπηρετούσαν ως ‘μισθοφόροι’ για τις δυνάμεις του Καντάφι. Καταγγελίες που κυκλοφόρησαν ευρέως αλλά συνήθως χωρίς καμμία βάση, με προέλευση και αξιωματούχους του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, οτι αφρικανοί ‘μισθοφόροι’ έπαιζαν βασικό ρόλο σε φόνους και επιθέσεις κατά διαδηλωτών, χωρίς αμφιβολία βοήθησαν στο να υποδαυλιστούν αυτές οι επιθέσεις. Μεγάλοι αριθμοί αφρικανών μεταναστών συνελήφθησαν μετά τις 17 Φεβρουαρίου και επανειλλημένα προβάλλονταν στα διεθνή ΜΜΕ ως ‘μισθοφόροι’ πριν να διεξαχθεί οποιαδήποτε έρευνα για να διαπιστωθεί η ταυτότητά τους ή αν είχαν όντως διαπράξει κάποιο έγκλημα. Οι περισσότεροι απ’αυτούς αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι και τους επετράπη να φύγουν από τη χώρα όταν δε βρέθηκε κανένα στοιχείο εναντίον τους, αλλά είχαν ήδη άδικα στιγματιστεί ως ‘μισθοφόροι’.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμμία δημόσια συζήτηση γι’αυτά τα ενοχλητικά φαινόμενα. Αξιωματούχοι και πολιτικοί ηγέτες δεν έχουν βγει δημόσια να καταδικάσουν τους φόνους πιστών του Καντάφι και αφιρκανών μεταναστών, ούτε αυτές οι παραβιάσεις δικαιωμάτων συζητιούνται στους νέους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς ή στις πολλές εφημερίδες που έχουν ανοίξει τους τελευταίους δύο μήνες.»

Για τις αθλιότητες περί ‘μισθοφόρων’ και τα ρατσιστικά πογκρόμ των ‘εξεγερμένων’ μουτζαχεντίν πρόσφατα έγραψε έως και ο Economist στις 5 Μαϊου, σε ρεπορτάζ για τη φυγή μαύρων μεταναστών προς την Αίγυπτο. Κάθε άλλο παρά ‘μεμονωμένα’ γεγονότα ήταν καθώς φαίνεται τα φρικιαστικά εγκλήματα εναντίον μάυρων Λίβυων και αφρικανών μεταναστών…

http://www.economist.com/node/18652159?story_id=18652159

«Αυτοί οι μετανάστες, σχεδόν όλοι τους μαύροι Αφρικανοί που είχαν βρει καταφύγιο από μέρη όπως το Τσαντ, η Ερυθραία και το Νταρφούρ του Σουδάν στη Λιβύη του Συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι, λένε οτι αποτελούν στόχο των εξεγερμένων στα ανατολικά, όπου όλοι τους έχουν συχνά παρεξηγηθεί για μισθοφόροι στην υπηρεσία του Συνταγματάρχη.

Το ταξίδι τους προς τα σύνορα της Λιβύης είναι επικίνδυνο. Πολλοί λένε οτι έχουν γίνει μάρτυρες σφαγών άλλων μαύρων Αφρικανών. Ακόμα και οι τραυματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι.Ο Ahmed Muhammad Zakaria, ένας εικοσάχρονος απ’το Τσαντ που ζούσε στη Βεγγάζη, πυροβολήθηκε στο πόδι από αντάρτες, αλλά λέει οτι οι άνθρωποι στο νοσοκομείο αντί να τον περιθάλψουν του είπαν να πάει στην Αίγυπτο. Σε ένα δεκάχρονο παιδί μολυσμένο με AIDS από μετάγγιση αίματος είπαν οτι αυτός κι η οικογένειά του δεν ήταν πλέον καλοδεχούμενοι στην ανατολική Λιβύη. ‘Κάψτε τους όλους’ , είπε ένας κάτοικος της Βεγγάζης για τους μαύρους που φεύγουν απ’τη Λιβύη

Παραδόξως ,παρόμοιο ρεπορτάζ εμφανίστηκε πριν από λίγες ημέρες στο γνωστό αξιόπιστο Al Jazeera των εμίρηδων του Κατάρ, που συνήθως λειτουργεί ως ντουντούκα των ανταρτών. Μάλλον είναι πλέον δύσκολο να αποκρυβεί τελείως η κατάσταση όταν υπάρχουν τόσα στοιχεία για ‘συνοπτικές εκτελέσεις’, ‘τάγματα θανάτου’ και λοιπές δημοκρατικές διαδικασίες.

http://english.aljazeera.net/indepth/features/2011/05/20115118574388483.html

«Άλλοι πιστεύουν οτι οι αριθμοί είναι πολύ μεγαλύτεροι (των υποστηρικτών του Καντάφι). ‘Υπάρχουν χιλιάδες απ’αυτούς εδώ’, είπε ο αρχηγός της ομάδας της νυχτερινής επιδρομής, ‘ίσως και έξι χιλιάδες’.

‘Έχουμε πολλούς ανθρώπους- φοιτητές, απόφοιτους, επιχειρηματίες που ακόμα υποστηρίζουν τον Καντάφι. Κρύβονται τώρα, οργανώνονται για όταν ο Καντάφι αρχίσει να επιτίθεται στη Βεγγάζη’»

Ακολουθούν περιγραφές για επιδρομές, άτυπες συμμορίες που ψάχνουν για ‘συμπαθούντες του Καντάφι’, μαύρους Λίβυους που κρατούνται επ’αόριστον (ως ύποπτοι ‘μισθοφόροι’ φυσικά).

«Η Human Rights Watch είναι προβληματισμένη με τις επιδρομές. ‘Θα πρέπει να γίνει προτεραιότητα για το μεταβατικό συμβούλιο να σταματήσουν τέτοιες ενέργειες αυτοδικίας και να κατασχεθούν τα όπλα από αυτά τα ανεξέλεγκτα στοιχεία’ λέει ο Peter Bouckaert.

‘Είναι επίσης ανησυχητικό οτι οι αρχές εμμέσως συνεργάζονται με αυτές τις ομάδες ‘shabab’ που αυτοδικούν, φυλακίζοντας αυτούς που αιχμαλωτίζουν και μη ερευνώντας καν τις παραβιάσεις δικαιωμάτων που έχουν διαπραχθεί εναντίον τους.’

Αρκετούς μήνες μετά την λιβυκή εξέγερση, οι νυχτερινές επιδρομές αυξάνουν σε αριθμό και μέγεθος. ‘Πιάσαμε 25 την προηγούμενη εβδομάδα’ είπε ένας οργανωτής τάγματος που δουλεύει στο δικαστήριο της Βεγγάζης.

Καθώς η επανάσταση μετασχηματίζεται σε ένα κίνημα αντιπολίτευσης, οι επιδρομές αφήνουν μια άσχημη εικόνα για την προσήλωση του Μεταβατικού Συμβουλίου στις δημοκρατικές αξίες. Οι επιδρομές έχουν στόχο την ασφάλεια σε καιρό πολέμου αλλά επίσης μυρίζουν πολιτική καταπίεση.»

…τελικά η ρεπόρτερ αναγκάζεται να κάνει την τρομερή ‘αποκάλυψη’:

«Υπάρχουν ενδείξεις οτι η Βεγγάζη, η καρδιά της επανάστασης δεν έχει συνταχθεί ομόθυμα με τον σκοπό των εξεγερμένων

ΥΓ : 2000 Λίβυοι φοιτητές στις ΗΠΑ έχουν μείνει χωρίς πόρους επειδή οι σπουδές και η διαμονή τους χρηματοδοτείται από το λιβυκό δημόσιο και τα κεφάλαια στις αμερικανικές τράπεζες ως γνωστόν έχουν ‘παγώσει’ και βρίσκονται στο έλεος των ανθρωπιστών Συμμάχων. Κατά τα άλλα, αυτά ήταν τα ‘δισεκατομμύρια που είχε ο Καντάφι για την πάρτη του…’

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to Λιβύη update

  1. Ομπλόμωφ says:

    Κι ένα μπόνους για Συρία…ενδεικτικό της αξιόπιστης ενημέρωσης που μας ταϊζουν.
    Κυκλοφορεί σε αρκετές σελίδες, αν και δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω.

    “Ο παρουσιαστής του δελτίου των οκτώ στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι είπε την Κυριακή βράδυ οτι ‘οι εικόνες από τις διαδηλώσεις στη Συρία επέφεραν σύγχυση και αντιπαράθεση, και το πρακτορείο Reuters απολογήθηκε στο κανάλι France 2 επειδή του παρείχε εικόνες που προέρχονταν από το παλιό αρχείο του Reuters για το Λίβανο με τίτλους που έδειχναν οτι είναι από Συρία”

    http://friday-lunch-club.blogspot.com/2011/05/france2-reuters-apologizes-for-having.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s