James Petras για ΓΑΠ

Μετάφραση παλιότερου άρθρου του James Petras για τον ρόλο που παίζει ο Γ.Παπανδρέου στο εσωτερικό και στη διεθνή σκηνή. Το άρθρο είναι γραμμένο λίγο μετά την πτώση του Μουμπάρακ στην Αίγυπτο και πριν ξεκινήσει ο πόλεμος εναντίον της Λιβύης.

(Την μετάφραση την είχα αποθηκεύσει τότε με σκοπό τη δημοσίευση στο γνωστό μας indymedia αλλά για κάποιο λόγο είχε ξεχαστεί, ίσως και λόγω των εξελίξεων.)

Μερικούς ίσως να ξενίσουν κάποιες φιλο-Ανδρεϊκές αποστροφές στο τέλος του άρθρου – ο Petras είχε γνωρίστεί προσωπικά με τον Α.Π. αν και σε άλλο άρθρο του τον έχει αποκαλέσει πολιτικό απατεώνα. Παρά το οτι έχει γραφτεί πριν 3 μήνες κάποια σχόλια για τον ‘έλληνα Μουμπάρακ’ πιστεύω πως είναι εξαιρετικά επίκαιρα.

Από : Ομπλόμωφ

Ο Έλληνας πρωθυπουργός : ο τελευταίος πιστός φίλος του Σιωνισμού και του ΔΝΤ

Εν μέσω των αραβικών εξεγέρσεων στη Μέση Ανατολή, τη στιγμή που ακόμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δημόσια καταδικάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό της Γάζας και τις παράνομες απαλλοτριώσεις γης στη δυτική όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ, ο έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου υποσχέθηκε στους καλεσμένους αντιπροσώπους των ηγετών της αμερικανοεβραϊκής κοινότητας οτι θα κάνει οτιδήποτε είναι δυνατό ώστε να υποσκάψει την αντίθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να προωθήσει τα ισραηλινά οικονομικά, διπλωματικά και πολιτικά συμφέροντα στην Ευρώπη.

Οι Σιωνιστές των ΗΠΑ, επιστρέφοντας πρόσφατα από επίσκεψη στην Αθήνα περιέγραψαν τον Παπανδρέου ως τον πλέον ‘εξυπηρετικό’ ευρωπαίο ηγέτη που θυμούνται να έχουν συναντήσει. Η δουλική υποταγή του Παπανδρέου στα ισραηλινά συμφέροντα περιλαμβάνει την υπόσχεσή του στην αντιπροσωπεία σημαντικών παραγόντων των σιωνιστών των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να πιέσει τη νέα αιγυπτιακή στρατιωτική χούντα να συνεχίσει να τηρεί τις συμφωνίες του Μουμπάρακ με το Ισραήλ (European Jewish Press 2/11/11).

Αυτές περιλαμβάνουν το συνεχιζόμενο αποκλεισμό της Γάζας και υποστήριξη των επιθέσεων του Ισραήλ σε Λίβανο, Συρία και τους Παλεστίνιους. Με άλλα λόγια ο Παπανδρέου υποστηρίζει ανοιχτά την προηγούμενη συνέργεια της Αιγύπτου με τις ισραηλινές μυστικές δολοφονίες και απαγωγές αράβων μαχητών.

Ο Παπανδρέου επιδεικνύει μεγαλύτερο ενδιαφέρον να προωθήσει τις εξαγωγές του Ισραήλ στην ευρωπαϊκή αγορά, παρά της χώρας την οποία εκπροσωπεί. Υποσχέθηκε στην αντιπροσωπεία της ομοσπονδίας των προέδρων των κυριότερων αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων «να ενσωματώσει το Ισραήλ στην ευρωπαϊκή αγορά» (European Jewish Press 2/11/11) την ώρα που ο ίδιος συρρικνώνει την ελληνική οικονομία κατά 10% στο διάστημα 2009-11 και διπλασιάζει την ανεργία από 8 σε 16%. Η δουλικότητα του Παπανδρέου προς το Ισραήλ και το πλέγμα εξουσίας των αμερικάνων Σιωνιστών εκφράζεται και στην εγκάρδια υποδοχή και τις πρόσφατες συμφωνίες με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Νετανιάχου και τον υπουργό του των εξωτερικών, τον διαβόητο Σιωνιστή – φασίστα Άβιγκντορ Λίμπερμαν – τον ίδιο Λίμπερμαν που υποστηρίζει την ολοκληρωτική εκδίωξη των Παλαιστινίων από τη Δυτική όχθη. Κανείς έλληνας πρωθυπουργός από τη μέρα που ιδρύθηκε το σιωνιστικό κράτος δεν έχει επιδειξει τέτοιο παράδοξο θέαμα ενεργούς συνέργειας στις αποικιοκρατικές βλέψεις του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή. Κανείς ευρωπαίος ηγέτης δεν έχει τόσο πρόθυμα ενστερνιστεί τις απαιτήσεις των αμερικανικών σιωνιστικών οργανώσεων με τέτοιο ζήλο.

Αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση σχετικά με τη δουλικότητα του Παπανδρέου προς τα ισραηλινά και αμερικανικά σιωνιστικά συμφέροντα είναι οτι συμβαίνει τη στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, από την Ευρώπη, την Τουρκία, το Λίβανο, τη Λατινική Αμερική, ως τη Βόρεια Αφρική ( Αίγυπτος, Τυνησία) και την μεγάλη πλειοψηφία των Αράβων κινούνται προς απομόνωση του Ισραήλ. Με άλλα λόγια ο Παπανδρέου υιοθετεί μια φιλοϊσραηλινή πολιτική που αποξενώνει την Ευρώπη, απομονώνει την Ελλάδα από εκατό εκατομμύρια Αράβων και υπονομεύει τις ελληνικές αγροτικές εξαγωγές προς την αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (εσπεριδοειδή).

Η διεστραμμένη και τελείως προκατειλλημένη εξωτερική πολιτική του Παπανδρέου συνδυάζεται με την απίστευτη τήρηση και εμπέδωση των πολιτικών αποπληρωμής του χρέους που υπαγορεύονται από το ΔΝΤ και των τραπεζιτών της ΕΕ και των ΗΠΑ. Η συμπεριφορά του είναι ιδιαίτερα ξεδιάντροπη σε μια στιγμή που η επόμενη ιρλανδική κυβέρνηση απειλεί να κυρήξει στάση πληρωμών του χρέους εαν δεν μειωθούν οι δόσεις. Στην αδημονία του να κερδίσει την εύνοια των τραπεζιτών, ο Παπανδρέου έχει συστηματικά αποσπάσει δισεκατομμύρια ευρώ μέσω 20% περικοπών στους μισθούς και τις συντάξεις και τα μετέφερε στα θησαυροφυλάκια των τραπεζών. Κατά τη διαδικασία αυτή οι πολιτικές του Παπανδρέου έχουν διπλασιάσει το ποσοστό ανεργίας, συρρίκνωσαν την οικονομία και υπονόμευσαν κάθε μελλοντική ανάπτυξη για την επόμενη δεκαετία. Ο Παπανδρέου απέρριψε τη φόρμουλα της Αργεντινής, η οποία μπροστά σε παρόμοια κρίση την περίοδο 2001-02, κύρηξε στάση πληρωμών προκειμένου να μη βαθύνει κι άλλο η φτώχεια. Υπό τον πρόεδρο Κίρχνερ η Αργεντινή επαναδιαπραγματεύτηκε το χρέος της, περικόπτοντας τους τόκους κατά 75% και επιβάλλοντας προσωρινή παύση. Σαν αποτέλεσμα, η Αργεντινή συνήλθε από την κρίση και διατήρησε ένα ρυθμό ανάπτυξης στο 7% για πα΄νω από μια δεκαετία, ενώ η ανεργία μειωνόταν από το 22% σε λιγότερο από 6%.

Ο Παπανδρέου φέρεται σαν ένας υποτακτικός αγγελιοφόρος για το Ισραήλ και τη Σιωνιστική Πέμπτη φάλαγγα στις ΗΠΑ, κυρίως όμως φιγουράρει σαν ένας πρόθυμος και επιθετικός εισπράκτορας για τις τράπεζες ΄πέραν του Ατλαντικού. Θα μείνει στην ιστορία με την κακόφημη εικόνα ενός πρόθυμου συνεργού στα ισραηλινά εγκλήματα πολέμου, ενός υποστηρικτή των άνισων συμφωνιών του Ισραήλ με την Αίγυπτο όσον αφορά την εξωτερική του πολιτική, και ενός ηγέτη που επέβαλλε τα γεράκια της οικονομίας , υπεύθυνα για τη φτώχεια εκατομμυρίων Ελλήνων στην πατρίδα του.

Έχοντας αποδεκατίσει την ελληνική οικονομία μέσω μεταβιβάσεων δισεκατομμυρίων στο εξωτερικό και έχοντας υπονομεύσει τις οικονομικές σχέσεις με τις αραβικές χώρες, ο Παπανδρέου προσφέρεται να πουλήσει τις πιο προσοδοφόρες εταιρίες μεταφορών, λιμανιών και ενέργειας σε Κινέζους, Ισραηλινούς και επενδυτές και κερδοσκόπους της Wall Street. Είναι ειρωνικό το γεγονός οτι ο Γιώργος Παπανδρέου, γιος του πρώην πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου θα έμελλε να ανατρέψει κάθε μία από τις πολιτικές του πατέρα του, ειδικά σε ότι αφορά τη Μέση Ανατολή.

Το 1981 μετά την εκλογή του ο Ανδρέας Παπανδρέου με κάλεσε στην Αθήνα για να συζητήσουμε πολιτικές και προγράμματα της μελλοντικής του κυβέρνησης. Το πρώτο πράγμα που μου είπε ήταν η σημασία του να υποστηριχθεί ο αγώνας των Παλαιστινίων και οτι είχε μια επιτυχή συνάντηση με τον Αραφάτ, ο οποίος τον τίμησε με ένα πιστόλι, το οποίο και μου επέδειξε. Ένα χρόνο μετά όταν επέστρεψα στην Ελλάδα για να διευθύνω ένα ερευνητικό κέντρο, με κάλεσε για μια βουτιά. Μας συνοδεύαν καμμιά ντουζίνα φρουρών που περιπολούσαν στα ανοιχτά, υπό το φόβο αντιποίνων της Μοσάντ σε απάντηση για την αλληλεγγύη που επέδειξε στους Παλαιστίνιους στο Λίβανο.

Λίγες μέρες αργότερα πάνω από πενήντα χιλιάδες Έλληνες με επικεφαλής την υπουργό πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη διαδήλωσαν την αλληλεγγύη τους στους Παλαιστίνιους και καταδικάζοντας το ρόλο του Ισραήλ στη σφαγή δύο χιλιάδων γυναικών και παιδιών στη Σάμπρα και τη Σατίλα. Η αντίθεση των δύο γενιών Παπανδρέου δεν θα μπορούσε να είναι πιο έντονη: ενώ ο Ανδρέας είδε την Ελλάδα σαν μια γέφυρα ανάμεσα σε Ευρώπη και την αραβική Ανατολή, ο George βλέπει την Ελλάδα σαν νταβατζή για τα ισραηλινά επιχειρηματικά συμφέροντα στην Ευρώπη και σαν λομπίστα για την κυριαρχια του στη Μέση Ανατολή. Οι Σιωνιστές έχασαν έναν παλιό πελάτη με τον Μουμπάρακ και κέρδισαν έναν καινούριο με τον Παπανδρέου.

Όπως και με τον Μουμπάρακ, ο Γιώργος Παπανδρέου συνδυάζει τη δουλικότητα προς τους ιμπεριαλιστές μέντορές του με την αλαζονεία και τη βαρβαρότητα προς τους έλληνες υπηκόους του. Όπως απέδειξαν οι Αιγύπτιοι, ο ελληνικός λαός θα χρειαστεί πολλά περισσότερα από πορείες και περιστασιακές απεργίες για να ανατρέψει άλλον έναν οχυρωμένο πελάτη της αυτοκρατορίας. Αλλά είναι εφικτό όπως μας έδειξε το Κάϊρο!

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

7 Responses to James Petras για ΓΑΠ

 1. φερμ says:

  Ρε θοδωρα αφου το εχεις ξαναβάλει αυτό παλιότερα.

 2. Ομπλόμωφ says:

  ? Είμαι σίγουρος πως δεν τό’χω ξαναβάλει το συγκεκριμένο. Έχω βάλει δύο άλλες μεταφράσεις από Petras περί Λιβύης, κι αυτό το είχα αποθηκευμένο και για κάποιο λόγο ξεχασμένο. ίσως να τό’χεις δει πουθενά αλλού.
  ——-
  Στη χθεσινή πορεία διαμαρτυρίας δεν πήγα…αλλά αν το σκεφτείς ήταν τραγική. Ακριβώς παραδίπλα κάποιοι με την άνεσή τους κάναν ρατσιστικά πογκρόμ και μαχαιρώναν μετανάστες. Σαν κακόγουστο αστείο μου φαίνεται.

 3. Ομπλόμωφ says:

  Η ΣΟ ότι νά’ναι κάνει. Ενώ μου άφησε αρκετά σχόλια που δεν το περίμενα, ξαφνικά άρχισε να με κόβει. Αναλόγως τις ορέξεις της στιγμής.

  Το συγκεκριμένο τσογλάνι που άλλοτε υπογράφει ως @, ‘Βεγγαζινός’, ή και σκέτο ‘ΝΑΤΟ’ δεν είναι βέβαια ο πάνθηρας. Ή νατοϊκό τρολλ είναι, η τελειωμένος ‘πρωτοκοσμιστής’ ψευτοαναρχικός που βλέπει σταλινικούς στον ύπνο του και χειροκροτάει τους πολέμους των αμερικάνων. (τον έχω σταμπάρει επανειλλημένα)
  Μερικές φορές τον κόβει η ΣΟ μόνο αφού αρχίσουν και βρίζουν δυο-τρεις για την κατάντια του ‘ελευθεριακού’ μέσου.
  Προφανώς το ‘είσαι σκουλήκι’ συμβαδίζει με την ‘δεοντολογία’ του μέσου.

 4. φερμ says:

  Ναι αλλά ξεχνάς τι απαντηση σου εδωσε οταν απαντησες στο συγκεκριμενο θρεντ για πρωτη φορά!! Σου απαντησε οτι “αυτά τα εχεις γραψει και αλλου…” και “σταματα να τρολάρεις”, κατάλαβες; ή ο Πανθηρας είναι ή το τσιράκι του.
  Αλλωστε το “σκουλήκι” το εχει χρησιμοποιήσει ουκ ολιγες φορές και στο νατοικό μπλογκ του.

 5. Ομπλόμωφ says:

  Νομίζω οτι άλλος είναι ο πρώτος καραγκιόζης που απαντά, κι άλλος ο στάνταρ δυτικόφιλος κρετίνος ‘@’. (ο οποίος έβαλε και αναδημοσίευση μόλις τώρα απ’ότι βλέπω -ο Καντάφι κατηγορείται οτι επίτηδες σπρώχνει μετανάστες στην Ευρώπη, οι ηλιθιότητες των ‘αντικαθεστωτικών’)
  Ο πρώτος λογικά είναι από του Πάνθηρα, ναι.
  Τέλωσπάντων, τα ίδια λοβοτομημένα σκατά είναι.

  Εντωμεταξύ η Συμμορία του ΝΑΤΟ είναι φανερό οτι εντείνει την προσπάθεια να τελειώνει με τη δουλειά. Έχουν μείνει λίγες μέρες πριν συμπληρωθεί το δίμηνο του ‘ψηφίσματος’ για δήθεν εκεχειρία και ειρήνευση και θα πρέπει να ξανασυζητηθεί στο ΣΑ. Μέχρι τότε περιμένω πολλά γκανγκστεριλίκια απ’τους ‘ανθρωπιστές’.

 6. Ομπλόμωφ says:

  Τελικά με δυο απανωτές διαμαρτυρίες τον έκοψαν (!!) Άντε να βγάλεις άκρη…

  http://athens.indymedia.org/admin/edit.php?id=1290582

 7. Ομπλόμωφ says:

  Εντωμεταξύ με αφορμή το χθεσινό επεισόδιο στα Εξάρχεια η λογοκρισία στο indymedia οργιάζει. Δημοσίευση με 26 σχόλια που εμφανίζονται…3, εκ των οποίων το ένα τους σκυλοβρίζει και δίκαια. http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1291078
  Κι όλα αυτά επειδή η ομαδούλα της ΣΟ αρνείται να αφήσει το διάλογο να εξελιχθεί σε τέτοια θέματα ως συνήθως.
  Χωρίς πλάκα,το μέσο της ‘δυναμικής αντιπληροφόρησης’ πρέπει να είναι το πιο αυστηρά ελεγχόμενο πολιτικό site στη χώρα. Ποστ που εμφανίζονται τρεις ώρες μετά, απόψεις που καταλήγουν στα κρυμμένα χωρίς καμμία αιτιολόγηση, καραγκιοζλίκια σαν τα χθεσινά για να μην εκθέσουμε τυχόν φιλαράκια μας.
  Αν δεν υπήρχε αυτό το brandname το site θα είχε καταλήξει στα αζήτητα προ πολλού.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s