Ενοχλητικές λεπτομέρειες απ’ την ‘ελεύθερη’ Βεγγάζη

Ενδιαφέρουσες ειδήσεις που ως συνήθως αποκρύβονται από τον διεθνή Τύπο στην ανταπόκριση της Telesur και του πρακτορείου ειδήσεων της Βενεζουέλας από τη Βεγγάζη.

http://www.abn.info.ve/node/55201 (με βοήθεια από Google translate)

Ο Ramadan Breki, διευθυντής της εφημερίδας Κορίνα καταγγέλει στον ανταποκριτή Rolando Segura οτι οι αντικαθεστωτικοί επέβαλλαν το κλείσιμο της εφημερίδας όπως και της ιστοσελίδας της, επειδή δεν ήταν αρκούντως επικριτική του Μουαμάρ Καντάφι!

Η εφημερίδα Κορίνα (Quryna) της Βεγγάζης ήταν μία από τις λίγες ημι-ανεξάρτητες που είχαν ιδρυθεί μετά το 2006 όταν είχε συσταθεί ο όμιλος Al Ghad με πρωτοβουλία του Σαίφ Αλ Ισλάμ Καντάφι, σε μια προσπάθεια φιλελευθεροποίησης του καθεστώτος και δημιουργίας ανεξάρτητων Μέσων Ενημέρωσης. (τα στοιχεία από εδώ http://www.executive-magazine.com/getarticle.php?article=12772).

Στα ρεπορτάζ για τις πρώτες ταραχές στη Βεγγάζη στα μέσα Φεβρουαρίου, γινόταν λόγος για την τοπική εφημερίδα Quryna που μετέδιδε νεώτερα για τις ταραχές αλλά κρατούσε αντικειμενική στάση χωρίς να παίρνει επίσημα το μέρος κάποιας πλευράς. (από ρεπορτάζ του BBC http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-12579451)

Σήμερα ωστόσο όπως καταγγέλει ο διευθυντής της αναγκάστηκε να κλείσει επειδή θεωρήθηκε ευνοϊκή προς την κυβέρνηση της Λιβύης. (η διέυθυνση της ιστοσελίδας έχει καταργηθεί http://quryna.com/cgi-sys/suspendedpage.cgi)

Ο ίδιος επίσης κάνει λόγο για βίαιη κατάπνιξη διαδηλώσεων σε περιοχές της Βεγγάζης από ενόπλους αντικαθεστωτικούς στα τέλη Απριλίου. Γειτονιές όπως η ‘Μουχτάρ’ έχουν καταληφθεί από ένοπλες ομάδες με σκοπό να αποτρέψουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Αυτά λοιπόν από την ‘ελεύθερη’ Βεγγάζη.

Εντωμεταξύ με μια αναζήτηση στο ίντερνετ προκύπτει οτι το ρεπορτάζ έχει αναδημοσιευθεί σε πολλές λατινοαμερικάνικες και ισπανόφωνες ιστοσελίδες, blog και εφημερίδες, αλλά δε βρίσκεις ούτε δείγμα στον αγγλόφωνο Τύπο!

Από : Ομπλόμωφ

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

4 Responses to Ενοχλητικές λεπτομέρειες απ’ την ‘ελεύθερη’ Βεγγάζη

 1. Ομπλόμωφ says:

  Εντωμεταξύ το Libyan Jamahiriya Broadcasting Corporation έχει επανέλθει http://en.ljbc.net/home.php, αλλά μην περιμένετε και σπουδαίες ειδήσεις ή νεώτερα. Τα περισσότερα αφορούν δηλώσεις καταδίκης των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών και της δολοφονίας του υιού Καντάφι εκ μέρους του Ορτέγκα και άλλων.
  (Μου αρέσει που έχει και sections για τουρισμό στη Λιβύη, αθλητικά και lifestyle..)

 2. C3TM says:

  Το Φεβρουάριο είχα διαβάσει σε ένα ανώνυμο σχόλιο κάπου ότι Τούρκος εργάτης είδε συναδέρφους του μάλλον μαύρους να δολοφονούνται με γεωργικά εργαλεία. Δεν είχα καταφέρει να το επιβεβαιώσω μέχρι χτες που βρήκα ότι πηγή ήταν το bbc αν και εδώ είναι αναμετάδοση από το NPR.

  http://www.npr.org/2011/02/25/134065767/-African-Migrants-Say-They-Face-Hostility-From-Libyans

 3. Ομπλόμωφ says:

  To γνωστό παραμύθι από οργανώσεις αντικαθεστωτικών και οργανώσεις ‘ανθρωπίνων δικαιωμάτων’ συνεχίζεται στη Συρία, λες κι είναι καρμπόν από Λιβύη.
  Πεντακόσιους+ καταγγέλουν οτι έχουν δολοφονήσει οι δυνάμεις ασφαλείας που πυροβολούν άοπλους διαδηλωτές.
  Μετά οι ίδιοι αναφέρουν και 80 νεκρούς αστυνομικούς και στρατιώτες στη Ντεράα. Πώς λοιπόν σκοτώθηκαν αυτοί εφόσον τα βάζουν με ‘άοπλους διαδηλωτές’?
  Η εξήγηση είναι απλή και την έχουμε ήδη εμπεδώσει απ’το Φεβρουάριο:
  “εκτελέστηκαν από αξιωματικούς επειδή αρνήθηκαν να πυροβολήσουν τους διαδηλωτές”. Τις ίδιες μπαρούφες δηλαδή που λέγαν και οι ‘εξεγερμένοι’ στην ανατολική Λιβύη που καθαρίζαν αιχμαλώτους και μετά γράφαν ‘killed by gaddafi’.
  Με τέτοιες επικοινωνιακές γελοιότητες που απευθύνονται στα δυτικά ΜΜΕ και τις ΜΚΟ πώς να πάρει κανείς στα σοβαρά την όποια εξέγερση?

 4. Ομπλόμωφ says:

  C3TM ναι, η συγκεκριμένη μαρτυρία έχει κυκλοφορήσει αρκετά, αν και μερικοί την αμφισβητούν.
  όπως και το άρθρο αυτό από το somaliland
  http://somalilandpress.com/libya-rebels-execute-black-immigrants-while-forces-kidnap-others-20586
  όταν τα είχα βάλει σε ένα διάλογο στο ίντυ ο γνωστός kill gaddafies είχε αρχίσει πάλι το τροπάρι “απ’το somaliland ρε φίλε? απ’το NPR ρε φίλε?”
  Τελικά σ’αυτόν τον πόλεμο οι μόνες νόμιμες πηγές πληροφόρησης είναι το Al Jazeera και τα προπαγανδιστικά κανάλια των ‘εξεγερμένων’ με τη γνωστή τους δεοντολογία.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s