Ληγμένα χάπια στο Al Jazeera

Από Ομπλόμωφ

Παρά το γεγονός οτι η θλιβερή απόπειρα της Σούζαν Ράϊς, αντιπροσώπου των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, να δικαιολογήσει τον πόλεμο εναντίον της Λιβύης ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας με ιστορίες για ‘συστηματικούς βιασμούς και χρήση βιάγκρα’ δεν είχε ιδιαίτερη επιτυχία, καθώς οι παρόντες διπλωμάτες δεν πείστηκαν, ενώ ανέφεραν οτι δεν προσέφερε κανένα αποδεικτικό στοιχείο γι’αυτήν την καταγγελία.

Παρά το γεγονός οτι ακόμα και οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ αναγκάστηκαν να το διαψεύσουν καθώς όπως λένε «δεν υπάρχουν ενδείξεις συστηματικών βιασμών και χρήσης βιάγκρα»

http://www.msnbc.msn.com/id/42824884/ns/world_news-mideast/n_africa/

Παρά το γεγονός οτι ακόμα και στα δυτικά ΜΜΕ η αναπόδεικτη και γελοία καταγγελία έχει απαξιωθεί και η «φάρσα του βιάγκρα» συγκρίνεται πλέον με την σκηνοθετημένη μαρτυρία των «θερμοκοιτίδων του Κουβέιτ» του 1990.

Για την ντουντούκα των «εξεγερμένων» και φωνή του Κατάρ Al Jazeera όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα. Το ρεπορτάζ αναπαράγεται κανονικά με βάση ‘μαρτυρίες’, ‘καταγγελίες’ ‘ανώνυμες πηγές’, χωρίς ίχνος αναφοράς στο γεγονός της διάψευσης. http://english.aljazeera.net/video/africa/2011/05/20115381016787271.html

Αν κρίνει κανείς από την εικονογράφηση της συγκεκριμένης ‘είδησης’, το Al Jazeera μάλλον κατάφερε να ανακαλύψει τα στρατηγικά αποθέματα σε βιάγκρα του λιβυκού στρατού…

http://english.aljazeera.net/mritems/imagecache/198/300/mritems/Images/2011/5/3/2011538567184734_20.jpg

Όπως φάνηκε σχεδόν από την πρώτη στιγμή το ειδησεογραφικό δίκτυο του Κατάρ συμμετείχε στον επικοινωνιακό πόλεμο εναντίον της λιβυκής κυβέρνησης , θυσιάζοντας κάθε αξίωση αντικειμενικότητας και αξιοπιστίας, όπως ακριβώς και το ίδιο το Κατάρ των εμίρηδων συμμετέχει ενεργά στον εγκληματικό πόλεμο εναντίον της Λιβύης. Ως προπαγανδιστικός βραχίονας των «εξεγερμένων» της Βεγγάζης το Al Jazeera από την πρώτη στιγμή φάνηκε πρόθυμο να μεταδώσει οποιαδήποτε αστήρικτη και εξωφρενική καταγγελία σαν τετελεσμένο γεγονός, παραλείποντας κάθε φορά να αναφέρει τυχόν διαψεύσεις ή αντικρουόμενες πληροφορίες όπως κάνουν τα δυτικά ΜΜΕ διατηρώντας έστω ένα μίνιμουμ ‘αντικειμενικότητας’. (αυτό στα ‘ψιλά γράμματα’ των ρεπορτάζ βέβαια, τα δυτικά ειδησεογραφικά δίκτυα και εφημερίδες τηρώντας το πατριωτικό τους καθήκον στηρίζουν και αυτή τη φορά άλλον έναν πόλεμο που εξαπολύουν οι ελίτ των χωρών τους. Όπως ακριβώς και στο Ιράκ.)

Να υπενθυμίσουμε βέβαια ένα γεγονός που πέρασε κι αυτό απαρατήρητο, αλλά έχει τη σημασία του για την εγκυρότητα της ενημέρωσης που παρέχει το Al Jazeera. Ο Τυνήσιος Ghassan Ben Jeddo, επικεφαλής του παραρτήματος του δικτύου στη Βηρυτό παραιτήθηκε απ’τη θέση του, καταγγέλοντας οτι το Al Jazeera έχει χάσει πλέον την αντικειμενικότητα και τον επαγγελματισμό του σε σχέση με την αναταραχή στη Μέση Ανατολή, εξυπηρετώντας φανερά πολιτικές σκοπιμότητες των εμίρηδων του Κατάρ. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ κατηγορεί το κανάλι οτι από αξιόπιστο μέσο ενημέρωσης έχει μετατραπεί σε ‘κέντρο επιχειρήσεων με σκοπό την υποδαύλιση και την κινητοποίηση’ και ‘δελτίο προπαγάνδας’, ενώ έχει εξαπολύσει εκστρατεία λάσπης εναντίον της κυβέρνησης της Συρίας, υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα την καταστολή στο Μπαχρέιν και τη Σαουδική Αραβία.

Η είδηση της παραίτησης από το Monthly Review:

http://mrzine.monthlyreview.org/2011/furuhashi230411.html

όπως και από το ‘ιρανικό’ Press TV:

http://www.presstv.ir/detail/176278.html

Συχνά η επιχειρηματολογία όσων με φανατισμό στηρίζουν τους ‘εξεγερμένους’ και την κυβέρνηση-μαριονέττα της Βεγγάζης βασίζεται τόσο στην μονόπλευρη και προπαγανδιστική κάλυψη του Al Jazeera όσο και στην εξωφρενική προπαγάνδα των ίδιων των ‘εξεγερμένων’ και των αμφιλεγόμενων ‘δικτύων ενημέρωσης’ τους. (σε μεγάλο βαθμό το ίδιο το Al Jazeera λειτουργεί σαν απευθείας μεγάφωνο για τα διάφορα ‘libya 17 Feb – Al Hurrah κτλ). Η υποστήριξη του ΝΑΤΟϊκού πολέμου, η δαιμονοποίηση του Μουαμάρ Καντάφι, η αγιοποίηση των ‘εξεγερμένων’ εκ μέρους ‘Αριστερών’, ‘προοδευτικών’, ‘αντιεξουσιαστών’ και λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων στηρίζεται εξ ολοκλήρου στο ράδιο-αρβύλα των ανταρτών. Μαύροι μισθοφόροι, βομβαρδισμοί αμάχων, βόμβες διασποράς και βόμβες φωσφόρου, βιασμοί και βιάγκρα, χημικός πόλεμος στη Μιζουράτα, snipers που σκοτώνουν παιδιά, γενοκτονίες…μπορεί να έχουν διαψευσθεί επανειλημμένα, μπορεί να μην έχει υπάρξει η παραμικρή απόδειξη, αλλά αυτό δεν φαίνεται να πτοεί τους εκστασιασμένους οπαδούς της λιβυκής ‘επανάστασης’. Η επικοινωνιακή εκστρατεία μιας εμπόλεμης παράταξης μετατρέπεται αυτόματα σε σοβαρό κριτήριο διαμόρφωσης της μοναδικής θεμιτής άποψης.

Ενδεικτικά μόνο δύο αναφορές για την ποιότητα και την εγκυρότητα της ‘πληροφόρησης’ που παρέχουν οι ‘εξεγερμένοι’, προερχόμενες από δυτικά Μέσα Ενημέρωσης, και που έχουν αναφερθεί συχνά το τελευταίο διάστημα σε άρθρα και αναλύσεις σχετικά με τη μιντιακή κάλυψη αυτού του πολέμου.

Μία περιγραφή του ανταποκριτή των New York Times στις 21 Μαρτίου από τη Βεγγάζη:

«Και όπως οι επικεφαλείς των κρατικών μέσων ενημέρωσης της Λιβύης, έτσι και οι αντάρτες δεν δείχνουν κανένα σεβασμό στην αλήθεια όταν διαμορφώνουν την προπαγάνδα τους, ισχυριζόμενοι ανύπαρκτες νίκες στα πεδία των μαχών, βεβαιώνοντας οτι ακόμα μάχονται σε πόλεις-κλειδιά μέρες αφού αυτές είχαν πέσει στα χέρια των δυνάμεων του Καντάφι και φτιάχνοντας παραφουσκωμένες ιστορίες για τη βάρβαρη συμπεριφορά του Καντάφι

http://www.nytimes.com/2011/03/22/world/africa/22tripoli.html?pagewanted=1

Όσο για τη ‘δεοντολογία’ που ακολουθούν τα μέσα ενημέρωσης των ‘εξεγερμένων’ αξίζει κανείς να διαβάσει το ρεπορτάζ των Los Angeles Times στις 7 Απριλίου.

http://articles.latimes.com/2011/apr/07/world/la-fg-libya-rebels-media-20110408

«Μπορεί κανείς να πει οτι άπαξ και έχεις ακούσει ένα δελτίο ειδήσεων από τα media των εξεγερμένων, τα έχεις ακούσει ήδη όλα. Ένα κοινό μοτίβο είναι ο ηρωισμός των Σαμπάμπ, των νεαρών μαχητών, και η αγνότητα και νομιμότητα του αγώνα των επαναστατών. Ο Καντάφι παρουσιάζεται σαν ο διάβολος, μαζί με τους γιούς του και τα ύπουλα τσιράκια του στην Τρίπολη.

Δεν είναι ακριβώς ακριβοδίκαιη και ισορροπημένη ενημέρωση. Στην πραγματικότητα, όπως μας επεσήμανε ο Fannoush, υπάρχουν τέσσερις απαραβίαστοι κανόνες κάλυψης για τους δύο ραδιοφωνικούς σταθμούς των ανταρτών, το τηλεοπτικό κανάλι και την εφημερίδα τους:

– όχι ρεπορτάζ ή σχόλια που ευνοούν τον Καντάφι (τουλάχιστον μέχρι να ανατραπεί ο τύραννος)

– Καμμία αναφορά σε εμφύλιο πόλεμο (ο λιβυκός λαός στα ανατολικά και στ δυτικά είναι ενωμένος σε έναν πόλεμο εναντίον ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος)

– Καμμία συζήτηση περί φυλών. (υπάρχει μόνο μία φυλή – η Λιβυκή)

– Όχι αναφορές στην Αλ Κάιντα ή τον ισλαμικό εξτρεμισμό (αυτά είναι κανταφική προπαγάνδα)»

Και μία είδηση χθεσινοβραδυνή από το Associated Press : έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου λίγα μέτρα μακρυά από το αρχηγείο των «εξεγερμένων» της Βεγγάζης, με θύματα δύο ελαφρά τραυματίες.

http://news.yahoo.com/s/afp/20110503/wl_africa_afp/libyaconflict_20110503231011#mwpphu-container

Οι ‘εξεγερμένοι’ κατηγορούν ‘πυρήνες του Καντάφι’ για την τρομοκρατική επίθεση, αν και ακόμα δεν έχει επιβαιωθεί τίποτα σε σχέση με τους δράστες. Να υποθέσω οτι τώρα ως ελεύθεροι και προοδευτικοί άνθρωποι που συμπαραστέκονται σε όσους επαναστατούν θα πρέπει να λάβουμε το μέρος όσων εξεγείρονται ενάντια στους ήδη εξεγερμένους? Ή μήπως θα πρέπει πρώτα να τους αναγνωρίσει ο Σαρκοζύ και να φτιάξουν τη δική τους τράπεζα και εταιρία εξαγωγής πετρελαίου? Μπερδεμένα πράγματα…

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to Ληγμένα χάπια στο Al Jazeera

 1. Ομπλόμωφ says:

  Περίεργα πράγματα με τις εξεγέρσεις στη Μέση Ανατολή.
  Βλέπω τις προάλλες ένα επεισόδιο της σατιρικής εκπομπής του Jon Stewart http://www.thedailyshow.com/full-episodes/mon-april-25-2011-gigi-ibrahim, όπου έχει καλεσμένη μία Gigi Ibrahim, αιγύπτια ακτιβίστρια για να συζητήσουνε τα της πλατείας Ταχρίρ. Η κοπέλα εντωμεταξύ πλήρως δυτικοποιημένη από εμφάνιση, προφορά κτλ. Ο τύπος τη ρωτάει πώς και αποφάσισε να μπλεχτεί με τον ακτιβισμό κτλ κι αυτή απαντάει
  – έκανα μαθήματα.
  – Μαθήματα? Πού?
  – Στο αμερικάνικο πανεπιστήμειο του Καϊρου, κάναμε σεμινάρια “κοινωνικής κινητοποιήσης υπό αυταρχικά καθεστώτα”.
  – Δηλαδή με μια έννοια…εμείς ( οι ΗΠΑ) πυροδοτήσαμε την εξέγερση?
  – …ναι. (χειροκροτήματα)
  Τώρα τί να υποθέσει κανείς? Έχουν γραφτεί πολλά συνομωσιολογικά και για την περίπτωση της Αιγύπτου, σχετικά με τις διάφορες πλατφόρμες social media τύπου Movements.org, οργανώσεις νεαρών ακτιβιστών με χρηματοδότηση από State Department, National Endowment For Democracy κτλ κτλ. Μέχρι και το wikileaks έχει αναφέρει παρόμοια στοιχεία.
  Απ’την άλλη, ο Μουμπάρακ δικός τους ήταν, εδώ λέει το Ισραήλ ήταν εξοργισμένο που δεν τον στήριξαν οι αμερικάνοι μέχρι τέλους, και ήδη ανησυχεί για το ποιά θα είναι η νέα πολιτική της Αιγύπτου σχετικά με τη Γάζα, τη Χαμάς, το Ιράν (βλέπε τη διέλευση από το Σουέζ). Οπότε δε βγάζει και πολύ νόημα το να προκάλεσαν εσκεμμένα την ανατροπή του με μια ‘ροζ επανάσταση’. Εκτός κι αν πρόκειται για τα παιχνίδια που κατά καιρούς παίζουν οι υπηρεσίες των ΗΠΑ, ποντάροντας σε πολλούς παίκτες ταυτόχρονα…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s