International Action Center για Λιβύη

Μετάφραση της νεώτερης ανακοίνωσης του International Action Center για τις εξελίξεις στη Λιβύη.

Το IAC είναι αντιπολεμική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1992 από τον Ράμσαιη Κλαρκ, πρώην Γενικό Εισαγγελέα των ΗΠΑ τη δεκαετία του ’60 (και όμως) με σκοπό την καταπολέμηση του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και μιλιταρισμού. Από τις αρχές του ’90 ο Κλαρκ πήρε πολύ ριζοσπαστικές (και συνεπείς…) θέσεις σχετικά με τις στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ, ενώ υπερασπίστηκε δικαστικά τόσο τον Σαντάμ Χουσείν όσο και τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ορισμένοι ίσως τον θυμούνται από εμφανίσεις και συνεντεύξεις του στο ‘Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα’ με θέμα την επέμβαση των ΝΑΤΟϊκών στο Κόσοβο.

Η σελίδα της wikipedia με την ενδιαφέρουσα πορεία του: http://en.wikipedia.org/wiki/Ramsay_Clark

Η νεώτερη ανακοίνωση από την ιστοσελίδα του IAC http://www.iacenter.org/africa/libya-04302011/

ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία: Κάτω τα χέρια απ’τη Λιβύη! Έξω από την Αφρική!

Επείγον: Το International Action Center καταδικάζει τη ΝΑΤΟϊκή δολοφονία στις 30 Απριλίου του νεώτερου γιού του Μουαμάρ Καντάφι και τριών απ’τους εγγονούς του σε μια απόπειρα δολοφονίας του ηγέτη της Λιβύης.

Ο αμερικάνικος, αγγλικός και γαλλικός ιμπεριαλισμός έχει κλιμακώσει τη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη πέρα από τον εγκληματικό βομβαρδισμό της Λιβύης που ξεκίνησε στις 19 Μαρτίου.

Η κυρίαρχη ιμπεριαλιστική δύναμη και οι δύο πρώην αποικιοκράτες αφέντες του κόσμου ανακοίνωσαν τις προθέσεις τους σε κοινή επιστολή που δημοσιεύθηκε στις 15 Απριλίου στην Washington Post και άλλα Μέσα. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ο Γάλλος Πρόεδρος Σαρκοζύ έγραψαν οτι στόχος τους είναι να απομακρύνουν τον Μουαμάρ Καντάφι, ηγέτη της Λιβύης, μια και καλή. Αυτό είναι που αποκαλούν ‘αλλαγή καθεστώτος’. Αυτό παραβιάζει ακόμα κι αυτό το ψήφισμα που επιβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Είναι διεθνής ανομία σε μεγάλη κλίμακα.

Η βρετανία, Γαλλία και οι ΗΠΑ κατέχουν τις πλέον καταστροφικές πολεμικές μηχανές στη γη. Παρά τους εσωτερικούς τους ανταγωνισμούς για τη λεηλασία, παρά την απόρριψη των σχεδίων τους από τις περισσότερες αφρικανικές χώρες, παρά τις αμφιβολίες του βασικού συμμάχου τους στο ΝΑΤΟ, της Γερμανίας, βρίσκονται σε πόλεμο. Αλαζονικά αγνοώντας τις Βραζιλία, Ινδία, Κίνα, Ρωσία και Νότια Αφρική, που πρόσφατα συναντήθηκαν και καταδίκασαν την επέμβαση, έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν στην κατάκτηση της Λιβύης. Η Ιταλία, ο κάποτε αποικιοκράτης αφέντης της Λιβύης συμμετέχει στους εγκληματικούς βομβαρδισμούς.

Οποιαδήποτε απροθυμία και να είχε ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ σχετικά με την λιβυκή περιπέτεια, τώρα συμμετέχει μαζί με τους μικρότερους συντρόφους του στην κατάκτηση. Το επόμενο βήμα, που ανακοινώθηκε στις 19 Απριλίου, είναι η αποστολή από Βρετανία και Γαλλία στρατιωτικών αξιωματούχων στη λιβυκή πόλη της Μιζουράτα για να ‘συμβουλέψουν’ αυτό το συνονθύλευμα ενόπλων που τα ελεγχόμενα ΜΜΕ αποκαλούν ‘εξεγερμένους’.

Αν οι τρεις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έχουν κάνει το πρώτο βήμα προς την κατοχή μιας αφρικανικης χώρας, αν η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να στείλει χερσαίες δυνάμεις για μια τρίτη κατοχή, είναι διότι οι αποκαλούμενοι αντάρτες είναι παντελώς ανίκανοι να αντέξουν, πόσο μάλλον να κερδίσουν μια μάχη και να σχηματίσουν κυβέρνηση χωρίς τη βήμα προς βήμα υποστήριξη απ’τους ιμπεριαλιστές. Αυτό σημαίνει οτι όπως κι αν ξεκίνησε αυτή η ομάδα ‘εξεγερμένων’, έχει χάσει πλέον οποιαδήποτε ομοιότητα με πραγματικό εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα ή ακόμα και με κίνημα αστικοδημοκρατικό – είναι τώρα ένα πλήρες όργανο των ιμπεριαλιστών.

Η ηγεσία αυτής της ομάδας έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τα μαχητικά AC-130 και A-10 Warthog για να παρέχουν στενή αεροπορική κάλυψη στους στρατιώτες της. Αυτά είναι αεροσκάφη που μόνο το Πεντάγωνο μπορεί να προσφέρει. Βάλλουν με χιλιάδες οβίδες το λεπτό και συχνά χρησιμοποιούν οβίδες ενισχυμένες με απεμπλουτισμένο ουράνιο, με μακροχρόνιες βλαπτικές συνέπειες στους αμάχους.

Οι αποκαλούμενοι «εξεγερμένοι» επίσης πανηγύρισαν την εισαγωγή των μη-επανδρωμένων αεροσκαφών από τους ιμπεριαλιστές. Τα φουτουριστικά αυτά όπλα που τηλεχειρίζονται από την άλλη άκρη του πλανήτη χρησιμοποιούνται ήδη από τις ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, την Υεμένη και άλλες περιοχές, εκεί όπου οι ιμπεριαλιστές φοβούνται να εκθέσουν τους στρατιώτες τους. Οι περισσότερες από τις επιθέσεις των ‘drones’ είχαν στόχο πολιτικές δολοφονίες και είχαν ως αποτέλεσμα το φόνο πολλών αμάχων.

Σαν να μην ήταν η χρήση αυτών τον φονικών όπλων αρκετή για να γκρεμίσει το ‘ανθρωπιστικό’ πρόσχημα αυτής της ιμπεριαλιστικής επέμβασης, ο Σαρκοζύ το έκανε ξεκάθαρο με άλλο τρόπο όταν σταμάτησε ένα τραίνο που μετέφερε πρόσφυγες από την Τυνησία στα ιταλογαλλικά σύνορα και έστειλε τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους ξανά πίσω. Αυτός είναι ο Σαρκοζύ που γνωρίζει ο κόσμος, χωρίς την ‘ανθρωπιστική’ του μάσκα. Ήταν υπέρμαχος της χρήσης αντλιών νερού εναντίον κατοίκων βορειοαφρικανικής καταγωγής στα γαλλικά εργατικά προάστια το 2005.

Αυτές οι χώρες μέσω του ΝΑΤΟ έφεραν εις πέρας την επανα-βαλκανιοποίηση της Γιουγκοσλαβίας. Οι ΗΠΑ κατέχουν το Αφγανιστάν. Οι ΗΠΑ και Βρετανία έφεραν στο έθνος του Ιράκ ερείπια και θρήνο. Τώρα αυτές οι τρεις δυνάμεις μέσω του ΝΑΤΟ προσπαθούν να επανακτήσουν τη Λιβύη. Συνομωτούν για να αδυνατίσουν ή και να ανατρέψουν την κυβέρνηση της Συρίας και να την αντικαταστήσουν με ένα υπάκουο καθεστώς. Είναι πλέον επείγον να παραμερίσουμε τα ψέμματα που λέγονται στην Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και το Παρίσι και σε όλες τις ιμπεριαλιστικές πρωτεύουσες και να εκθέσουμε το ρόλο αυτών των αποικιοκρατών του 19ου αιώνα που προσπαθούν να επανέλθουν.

Αυτοί οι πόλεμοι και οι κατοχές δεν έχουν καμμία σχέση με τυχόν καταγγελόμενα εγκλήματα των εθνικών ηγετών, είτε πρόκειται για τον Σαντάμ Χουσσεϊν, τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, τους Ταλιμπάν, είτε τον Καντάφι. Δεν είναι τίποτε άλλο από την απόπειρα των ιμπεριαλιστών να επανακτήσουν και να επαναποικίσουν στρατηγικές περιοχές. Και το χρηματοδοτούν με αυτά που έχουν κλέψει απ’τους εργάτες και τους φτωχούς στην δική τους πατρίδα. Είναι καιρός να τους σταματήσουμε.

ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία – έξω απ’την Αφρική!!

Μετάφραση και υπογραμμίσεις: Ομπλόμωφ

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

3 Responses to International Action Center για Λιβύη

 1. C3TM says:

  Ωραίο κειμενάκι, έλεγα να το βάλω απόψε αλλά πρόλαβες και μετάφραση. Μπράβο. Επίσης βλέπω έχει αρχίσει για τα καλά η μηχανή προπαγάνδας.

  http://www.salon.com/wires/us/2011/05/02/D9MVHU200_us_bin_laden_dna/index.html

  Πονηρά ταυτίζει όσους δεν πιστεύουν τους αμερικάνικους ισχυρισμούς με συνωμοσιολόγους, ισλαμιστές, ταλιμπάν, Πακιστανούς (!). Τελικά οι δημοκρατικοί αμερικάνοι είναι ακριβώς ίδια φάρα με τους ρεπουμπλικάνους. Τυφλή υποταγή στην κρατική προπάγανδα. Ότι πει ο μεγάλος Ομπάμα και σκασμός.

  Πολύ υποκρισία ρε γαμώτο. Να έχεις από τη μια τον Κάμερον τον μοναρχοφασίστα να μιλάει για δημοκρατία ενώ έχει ακόμα βασιλιάδες, ευγενείς και ελέγχει κατεχόμενες περιοχές με στρατιωτικές δυνάμεις στη Βόρεια Ιρλανδία και από την άλλη να έχεις τον Ομπάμα με ολόκληρη μηχανή προπαγάνδας που αραδιάζει απίστευτα ψέμματα εδώ και δυο μήνες (και πολύ πιο πριν), με τυφλούς πιστούς που πιστεύουν την κάθε μαλακία που πετάει η κυβέρνηση του να μιλάει για ελευθερία και δικαιοσύνη.

 2. Ομπλόμωφ says:

  Α, το είχες δει κι εσύ? Εγώ που και που ρίχνω μια ματιά στη σελίδα τους (όχι τίποτα άλλο, για να βεβαιωθώ οτι υπάρχει και αντιπολεμικό κίνημα στην Αμερική! εδώ έτσι όπως πάμε δεν θα υπάρχει ούτε στην Ελλάδα!)
  έχω μια απορία βέβαια, επειδή από μεταφράσεις δε σκαμπάζω και πολλά, στο πόδι τις κάνω: το corporate Media πώς μεταφράζεται στα ελληνικά? συνήθως το βάζω ‘ελεγχόμενα’, αν και φαντάζομαι corporate σημαίνει περισσότερα ‘επιχειρηματικά’.
  Επίσης συνήθως δεν θυμάμαι πώς αποδίδουν εδώ το “embedded” για τους ρεπόρτερ που ακολουθούν έναν αντιμαχόμενο στρατό στις μάχες, σαν τους δύο “ήρωες” φωτογράφους που σκοτώθηκαν στη Μιζουράτα και τους έκλαψα με μαύρο δάκρυ.
  Ενσωματωμένους? Αν και η λέξη θυμίζει περισσότερο ‘ομόκλινους’!

 3. C3TM says:

  Πλάκα κάνεις; Εγώ νόμιζα ότι είσαι μεταφραστής έτσι όπως τις ξεπετάς. Αυτές οι λέξεις είναι ζόρικες στη μετάφραση γιατί δεν έχουν ξεκάθαρη αντιστοιχία στα ελληνικά. Εμείς έχουμε επιχείρηση και εταιρία που δηλώνουν νοηματικά συνήθως μικρό μέγεθος και για τα μεγαλύτερα μεγέθη έχουμε τη λέξη πολυεθνική. Το corporation όμως δεν είναι ανάγκη να είναι πολυεθνική με την κυριολεκτική έννοια για να είναι τεράστια εταιρία. Ο όρος που έχω δει περισσότερο για το corporate είναι το “μεγαλοεταιρικός”.

  Ομόκλινοι πλάκα πλάκα είναι πιο κυριολεκτικό μιας και είναι κανονικά κρεβατωμένοι με το στρατό σαν μηχανή προπαγάνδας. Αλλά όχι, αυτό το έχω δει κυρίως σαν ενσωματωμένοι, ενσωματωμένη δημοσιογραφία πχ. κλπ.

  Γι αυτό βαριέμαι να μεταφράζω. Ενώ σχεδόν όλο το κείμενο είναι απλό, φτάνεις σε μια δυο λέξεις που μπορεί να σου φάνε και κανένα μισάωρο στο ψάξιμο. Συνήθως μπορείς να κάνεις περιφραστική μετάφραση και να πεις ας πούμε “τα ΜΜΕ που ελέγχονται από μεγάλες εταιρίες-μεγάλα συμφέροντα” αλλά δεν είναι και πολύ κομψό και χάνει λίγο την αρχική έννοια. Ή μπορείς να βάζεις την καλύτερη ελληνική λέξη που ταιριάζει και σε παρένθεση την αρχική αγγλική. Άμα είσαι και τελειομανής το κάνεις και έτσι [Σημ. Μετ.: η αρχική λέξη στο κείμενο ήταν τάδε].

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s