Μια λίγο πιο παράξενη ιστορία λογοκρισίας από το μαγικό κόσμο του athens.indymedia

Μιας και ο οικοδεσπότης μας έδωσε λίγο πολύ ελεύθερο να σχολιάζουμε και άλλα πράγματα εκτός της Λιβύης και κρίνοντας ότι η λογοκρισία στο athens είναι από τα κεντρικά θέματα του blog, ελπίζω να μην κάνω κατάχρηση της φιλοξενίας εδώ γράφοντας γι’ αυτό το θέμα.

Ως γνωστόν κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για την Ολυμπιάδα εφαρμόστηκαν διάφορες επιχειρήσεις “σκούπα” για διάφορα “σκουπίδια” που θα ενοχλούσαν τα ματάκια των ξένων επισκεπτών. Άστεγοι, μετανάστες, υποβαθμισμένες πλατείες μέχρι και τα αδέσποτα σκουπίστηκαν κάτω από το χαλί. Κάτι λιγότερο γνωστό είναι ότι είχαν γίνει διάφορες καταγγελίες για παράνομες εξαγωγές αδέσποτων που κατέληγαν σε εργοστάσια γούνας, σκυλοτροφών, λουκάνικων ή ακόμα και σε εργαστήρια για διεξαγωγή πειραμάτων. Όλα αυτά πάντα με την πρόφαση ότι “φιλόζωοι” Ευρωπαίοι θα φιλοξενούσαν τα παρατημένα ελληνικά αδέσποτα στους πολιτισμένους καναπέδες τους.

Αν και δεν έχω ασχοληθεί σχεδόν καθόλου με το θέμα, δε μου φαίνεται καθόλου απίθανο να ευσταθούν οι κατηγορίες, ειδικά κρίνοντας από την πολύ πιο βάρβαρη σκούπα στους άστεγους. Πως εμπλέκεται το indymedia όμως σ’ αυτή την υπόθεση; Όπως συνήθως, οι καταγγελίες από τις φιλοζωικές οργανώσεις είτε ξεκίνησαν είτε κατέληξαν εκεί. Από τη στιγμή που έγιναν οι πρώτες αποκαλύψεις ακολούθησαν και άλλες που όπως φαίνεται ξεσκέπαζαν ολόκληρο κύκλωμα μεταφοράς ζώων προς την Ιταλία και αλλού με ισχυρές διασυνδέσεις. Το 2008, τέσσερα χρόνια μετά και ενώ υπήρχε και πλήθος στοιχείων ήδη δημοσιευμένο στο indymedia, σε ένα από τα ακόλουθα threads για το θέμα που είχαν αρχίσει να πέφτουν και ονόματα, η ΣΟ (συγκεκριμένα μέσω του Stratos) αποφασίζει να κρύψει το thread γιατί υποτίθεται ότι πήρε ένα e-mail από κάποιον που δεν αναφέρουν, που έλεγε πράγματα που δεν αναφέρουν αλλά τους ενημέρωνε ότι οι δημοσιεύσεις “περιείχαν ψευδή στοιχεία” και θα κρυβόντουσαν μέχρι να “επιβεβαιωθούν”.

902600
Κρύβεται
από Stratos από IMC Ed. 8:19μμ, Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008
Έπειτα από σχετικό e-mail που στάλθηκε στη συντακτική ομάδα διαφαίνεται ότι η εν λόγω δημοσίευση περιέχει ορισμένα ψευδή και παραπλανητικά στοιχεία. Ως εκ τούτου κρύβεται μέχρι να επιβεβαιωθούν τα στοιχεία που πρόέκυψαν.

(Πηγή: http://adespotoi.blogspot.com/2009/07/blog-post.html )

Όπως συνήθως δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ τίποτα όχι επειδή έγινε όντως προσπάθεια να επιβεβαιωθούν αλλά η δουλειά της ΣΟ δεν ήταν ποτέ η “επιβεβαίωση” αλλά η λογοκρισία. Το εν λόγω thread παραμένει ακόμα και σήμερα στα κρυμμένα χωρίς καμιά ενημέρωση για την προσπάθεια “επιβεβαίωσης”.

https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=902398

Από το ίδιο blog όμως μαθαίνουμε ότι μετά από αυτό η διαφανής και δίκαιη ΣΟ έκρυψε αναδρομικά διάφορα threads που είχαν γίνει το 2004 (η αρχή της ιστορίας όπως είπα και πριν) προφανώς μετά από υπόδειξη του ίδιου αγνώστου αποστολέα (Πηγή: http://adespotoi.blogspot.com/2009/07/athensindymedia.html ).

Τι αποστολέας ήταν αυτός που προκάλεσε τέτοια οσφυοκαμψία στη ΣΟ που σε άλλες περιπτώσεις δε δίνει δεκάρα για κανέναν; Έστω και επιγραμματικά να διαβάσει κανείς το κρυμμένο thread του 2008 θα δει ότι αν ισχύουν οι καταγγελίες, μιλάμε για ένα κύκλωμα διαπλεκόμενο με την πολιτική και και κάποιους γνωστούς επιχειρηματίες. Άραγε η ΣΟ κάνει μαγκιές όταν αποκαλύπτει τη μυστική ταυτότητα μπάτσων αλλά γίνεται υπάκουο σκυλάκι μπροστά σε μικρο-μαφιόζους και διαπλεκόμενες ΜΚΟ;

Το θέμα είναι αρκετά εκτεταμένο και χωρίς χρόνο δε μπορώ να πάρω θέση στο ζήτημα των αδέσποτων. Αυτή τη στιγμή όμως δεν είναι αυτό το καίριο ζήτημα. Υπάρχει πάντα η περίπτωση να είναι μια απλή κόντρα μεταξύ φιλοζωικών σωματείων. Φέρνω το θέμα εδώ κυρίως για το θέμα της λογοκρισίας και τις προεκτάσεις του. Άλλωστε, και νομότυπη να ήταν η εξαγωγή των αδέσποτων τι σημαίνει αυτό; Ότι κάθε τι που είναι νόμιμο είναι και ηθικό; Από πότε άρχισε να ενδιαφέρει η αστική νομιμοφροσύνη το indymedia;

Περισσότερα στοιχεία και ανάλυση

http://adespotoi.blogspot.com/ Ουσιαστικά όλο το τελευταίο διάστημα λειτουργίας του blog είναι αφιερωμένο στη λογοκρισία από το indymedia
http://tetrapodologein.blogspot.com/ Το online περιοδικό που φαίνεται να ξεκίνησε τις καταγγελίες
http://stray.gr/ Το σωματείο που υποτίθεται ότι έκανε εξαγωγές αδέσποτων για “διάφορους” λόγους (από όσο είδα η εξαγωγή τουλάχιστον είναι επιβεβαιωμένη, αυτό που μένει είναι αν κατέληγαν σε εργοστάσια και εργαστήρια)

Για την έρευνα (του ποδαριού αλλά από ότι φαίνεται καλύτερη από της ΣΟ), C3TM

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

2 Responses to Μια λίγο πιο παράξενη ιστορία λογοκρισίας από το μαγικό κόσμο του athens.indymedia

  1. Ομάρ Μουχτάρ says:

    Ουπς, sorry για την ‘τάπα’! Μόλις είχα κάνει τη μετάφραση που ζήτησε ο ελευθερίων ηθών και την έστειλα, και μετά είδα οτι μόλις είχες κάνει κι εσύ μια ανάρτηση!

  2. C3TM says:

    Κανένα πρόβλημα, δε θέλω να μονοπωλώ με άρθρα έτσι και αλλιώς. Πλάκα πλάκα πάντως για το θέμα της Λιβύης τουλάχιστον ακόμα και αν είμαστε μόνο 5-6 άτομα που συμμετέχουν εναλλάξ έχουμε περισσότερη δραστηριότητα από το indymedia ποσοτικά. Ποιοτικά δε το συζητάω καν. Και όλα αυτά επειδή δεν έχουμε μια ΣΟ να μας φιμώνει.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s