Επιχείρηση Αλλαγή Καθεστώτος

Μετάφραση από ανάλυση του Pepe Escobar για τους Asia Times Online.

Από: Ομάρ Μουχτάρ

http://atimes.com/atimes/Middle_East/MD20Ak02.html

Επιχείρηση Αλλαγή Καθεστώτος

Πώς να μετατρέψεις μία «κινητική στρατιωτική δράση»- το οποίο δεν είναι ακριβώς πόλεμος- σε κάποιου είδους τελικού ξεκαθαρίσματος διαστρεβλώνοντας ένα φήφισμα των Ηνωμένων Εθνών που υποτίθεται πέρασε για να ελαχιστοποιήσει μια ανθρωπιστική απειλή? Γράφεις ένα γελοίο άρθρο. Ρωτήστε απλώς τους Τρεις Αμίγκος – ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ομπάμα, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κάμερον και ο νεο-ναπολεώνειος γάλλος πρόεδρος Σαρκοζύ.

Σε ένα κοινό άρθρο τους που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, οι Τρεις Αμίγκος επέμειναν οτι δεν θέλουν να ανατρέψουν τον Μουαμάρ Καντάφι με τη βία. Αλλά επέμειναν επίσης οτι θα συνεχίσουν να φέρνουν τη δημοκρατία με βομβαρδισμούς.

(υποτίθεται για να προστατεύσουν τους πολίτες που ζητούν δημοκρατία). Και θα συνεχίσουν επειδή ο Καντάφι «πρέπει να φύγει μια για πάντα»

Τζάμπα η αρχική αποστολή του ΟΗΕ. Τζάμπα η πραγματική εκεχειρία. Η ‘πεφωτισμένη’ Δύση και ο συνασπισμός των ημι-πρόθυμων δεν κάνει εκεχειρίες, αν και τα κράτη των BRIC – οι κυριότερες αναδυόμενες δυνάμεις Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική- έχουν δημοσίως καταδικάσει τους βομβαρδισμούς και έκαναν έκκληση για μεταρρυθμίσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο ρώσος πρόεδρος Μεντβέντεφ κατηγόρησε τον μικροσκοπικό συνασπισμό των ημι-πρόθυμων και το ΝΑΤΟ οτι αποτελούν τον ένοπλο βραχίονα των ‘επαναστατών’. Με τα δικά του λόγια «οι δυνάμεις του ΟΗΕ θα έπρεπε να βοηθήσουν να απεμπλακούν οι δύο πλευρές, και σε καμμιά περίπτωση να βοηθούν οποιαδήποτε απ’τις δύο.»

Για την Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και το Παρίσι αυτά είναι αδιάφορα. Οπότε τώρα είναι επίσημο. Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται μέχρι να απομακρυνθεί ο Καντάφι. Καλως ήρθατε στην Επιχείριση Αλλαγή Καθεστώτος.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Δεν αποτελεί έκπληξη οτι το ψήφισμα 1973 του ΟΗΕ αποκαλύπτεται ως φάρσα- όσο και η κατασκευασμένη λιβυκή ‘επανάσταση’, η οποία στην ουσία ενορχηστρώθηκε από γαλλικές μυστικές υπηρεσίες, τη βρετανική ΜΙ6 και την CIA από τότε που ο πρώην διευθυντής πρωτοκόλλου του Καντάφι, Νούρι Μεσμάρι αποστάτησε στο Παρίσι τον Οκτώβριο του 2010.

Ρεβανσιστές εξόριστοι ένα σωρό – από το υποστηριζόμενο απ’τους Βρετανούς δίκτυο του πρίγκηπα Ζενούσι, προς το παρόν εξόριστος στο Λονδίνο μέχρι τον Καλίφα Χίφτερ, εξάρτημα της CIA που μέχρι πρόσφατα ζούσε εξόριστος κοντά στο Λάνγκλει της Βιρτζίνια και τώρα αυτοδιορίστηκε ‘στρατιωτικός διοικητής’ των ‘επαναστατών’.

Οι ‘επαναστάτες’ τώρα περιμένουν οτι η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων που εφαρμόστηκε με ασυνάρτητο τρόπο από το ΝΑΤΟ θα μεταφραστεί-με φαρσικό τρόπο- σε κανάλι διανομής οπλισμού: μια επανάληψη στον 21ο αιώνα του εξοπλισμού των μουτζαχεντίν στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του ’80, με τη Βρετανία, τη Γαλλία και το Κατάρ στους πρώην πρωταγωνιστικούς ρόλους της Σαουδικής Αραβίας , του Πακιστάν και των ΗΠΑ.

Θα υπάρξουν και δυτικές μπότες στο έδαφος-μάλλον αρκετά σύντομα, καθώς ξεδιπλώνεται το σενάριο στα φιλοατλαντικά ελεγχόμενα ΜΜΕ.

Το επόμενο ένδοξο κεφάλαιο: μια φάλαγγα τανκς M1 Abrams να καταλαμβάνει την Τρίπολη με ιπποτικό τρόπο, ενώ το τσούρμο των ‘εξεγερμένων’ τους ραίνει με άνθη. Δεν δούλεψε στη Βαγδάτη το 2003 υπό την πατρωνία των νεοσυντηρητικών. Ίσως όμως να πετύχει στην Τρίπολη υπό τον ανθρωπιστικό ιμπεριαλισμό.

Με τους ‘εξεγερμένους’ μαγεμένους μ’αυτό το όνειρο, δεν είναι ν’απορεί κανείς γιατί απέτυχε η αποστολή της Αφρικανικής Ένωσης που προσπάθησε να πετύχει μια κατάπαυση του πυρός. Αυτό που αυτοί οι επαναστάτες με αιτία δε γνωρίζουν είναι οτι προέχει ο στόχος των αφεντικών τους. Είναι επαναστάτες τόσο αναλώσιμοι όσο και ήταν και οι Κόντρας της Νικαράγουας και οι αφγανοί μουτζαχεντίν.

Δεν είναι τυχαίο οτι το αποκαλυπτικό μοτίβο της στιγμής είναι η ‘Σομαλία’. Στις 2 Μαρτίου η Χίλλαρυ Κλίντον προειδοποίησε οτι η Λιβύη θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια ‘γιγαντιαία Σομαλία’.

Στις 30 Μαρτίου, ο πρώην υπουργός εξωτερικών και βραβευμένος αποστάτης Μούσσα Κούσσα είπε οτι φοβάται έναν εμφύλιο πόλεμο, στον οποίο η Λιβύη «θα γίνει μια νέα Σομαλία.»

Η ‘ανθρωπιστική επέμβαση’ της Africom και του ΝΑΤΟ στην πραγματικότητα είναι που δημιουργεί τις συνθήκες για μια νέα Σομαλία. Το τείχος δυσπιστίας ανάμεσα στο καθεστώς Καντάφι και τους ‘επαναστάτες’ είναι αξεπέραστο, έτοιμο να εκφυλιστεί σε μια νέα Σομαλία

Η κατάπνιξη από τον Καντάφι αυτού που χωρίς αμφιβολία ήταν ένα στρατιωτικό πραξικόπημα που γύρισε σε ένοπλη εξέγερση ήταν φυσικά βάρβαρη. Αλλά αυτό δεν επαρκεί για να ονομαστεί γενοκτονία ούτε για να δικαιολογήσει το ‘R2P’ (‘ευθύνη προστασίας’). Με το ίδιο κριτήριο ο ΟΗΕ θα έπρεπε να ψηφίσει για μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων του ΝΑΤΟ εάν η Κίνα απειλεί να καταπνίξει κάποια εξέγερση στο Θιβέτ.

Και ειλικρινά, το δόγμα R2P (ευθύνη προστασίας) εφαρμοζόμενο με βομβαρδισμους είναι ένα βάρβαρο, τραγικό αστείο. Ακόμα περισσότερο αν συγκρίνουμε με την μη-αντίδραση του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ σε μια πραγματική σφαγή, την κατάπνιξη από τον Σαντάμ Χουσείν το 1991 μαζικών εξεγέρσεων στο βόρειο και το νότιο Ιράκ, όταν πάνω από 200.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν, κι όχι μερικές αμφισβητούμενες χιλιάδες όπως στη Λιβύη.

Στο Ιράκ το 1991, η Ουάσιγκτον είχε ρητά ξεσηκώσει τους Σιίτες να επανστατήσουν εναντίον του Σαντάμ-όπως και σήμερα η CIA βοηθά τους λίβυους ‘εξεγερμένους’ εναντίον του Καντάφι. Στο τέλος η Ουάσιγκτον δεν έκανε τίποτα. Και μάλιστα, μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων ήταν σε εφαρμογή (οι αμερικάνοι την απέσυραν ώστε τα αεροσκάφη του Σαντάμ να σφαγιάσουν Σιίτες εν ειρήνη). Η απόλυτη φάρσα.

Όσον αφορά το Πεντάγωνο, ο Καντάφι αποτελεί μια σοβαρή ενόχληση. Μπλοκάρει την πρόοδο της Africom, ελέγχει μια στρατηγική κέκταση της Μεσογείου, και έχει κάνει συμφωνίες με την Κίνα. Ως εθνικιστής με ένα παναφρικανικό όραμα, που επιτρέπει στην Κίνα πρόσβαση στη Μεσόγειο, είναι το έσχατο εμπόδιο στην ατζέντα στρατιωτικοποίησης της Αφρικής προς όφελος των Αμερικανών. Οπότε πρέπει τουλάχιστον να απομονωθεί.

Αλλά η πτώση του Καντάφι δεν είναι προτεραιότητα. Το Πεντάγωνο θα προτιμούσε να παζαρεύει με έναν στριμωγμένο Καντάφι σε μια πτωχευμένη Τριπολιτάνια παρά να αντιμετωπίζει μια δυναμική ενωμένη Λιβύη που στο μέλλον μπορεί και να αντισταθεί ξανά στα δυτικά ιμπεριαλιστικά σχέδια. Το Πεντάγωνο ‘ψηφίζει’ βαλκανιοποίηση.

Προς το παρόν, το Πεντάγωνο μέσω της Africom και του ΝΑΤΟ απλά φροντίζει τη γενική εικόνα στους ουρανούς και τις θάλασσες, καθώς δίνει υπεργολαβίες στα ευρωπαϊκά τσιράκια για πιθανές χερσαίες επιχειρήσεις. Τα πράγματα πηγαίνουν περίφημα όσον αφορά τη διαίρεση του Σουδάν και το πιθανό σενάριο Σομαλίας στη Λιβύη. Όταν οι μπότες πατήσουν στο έδαφος, θα ανήκουν στα ευρωπαϊκά τσιράκια, όπως στο παράδειγμα με τη Γαλλία στην Ακτή Ελεφαντοστού.

Αυτό που έρχεται ίσως να είναι ακόμα πιο χαοτικό. Το ΝΑΤΟ σαν ένοπλος βραχίονας του ΟΗΕ είναι ήδη γεγονός στο έδαφος. Αν το ΝΑΤΟ ξεφορτωθεί τον Καντάφι, ο επόμενος στόχος είναι η Συρία. Όπως η Λιβύη επιτρέπει στους Κινέζους εμπορική πρόσβαση στη νότια Μεσόγειο, έτσι κι η Συρία επιτρέπει στο ρωσικό ναυτικό πρόσβαση στην ανατολική Μεσόγειο.

Η ατζέντα του Πενταγώνου, του ΝΑΤΟ και της Africom είναι και θα παραμείνει πάντα η ίδια. Να αποτρέψει την πραγματική χειραφέτηση στον αραβικό κόσμο. Να αποτρέψει την πραγματική χειραφέτηση και ενότητα της Αφρικής. Με όλα τα σοβαρά ελλαττώματά του σαν ηγέτης, ο Καντάφι ήταν και πάλι ένα κακό παράδειγμα. Ενώ το ΔΝΤ εκβίαζε φτωχές αφρικανικές χώρες, ο Καντάφι αντίθετα χρηματοδοτούσε αναπτυξιακά σχέδια στην Αφρική.

Αυτό δεν αφορά μόνο τη Λιβύη, κάθε άλλο. Αυτό είναι το μύνημα των κυριαρχων ελίτ στην Ουάσιγκτον-και των σατραπειών τους στο Λονδίνο και το Παρίσι- για την Αφρική. Στοχεύουμε ξεκάθαρα στην στρατιωτική καθυπόταξη της Αφρικής και σοτν έλεγχο των φυσικών πόρων της.

Συνεχίστε να κάνετε συμφωνίες με την Κίνα, και αυτά θα πάθετε. Με το ΝΑΤΟ σαν παγκόσμιο Ρόμποκοπ, τίποτα δε μας σταματά- με ή χωρίς αλλαγή καθεστώτος, αλλά πάντα υπό φαρσικά προσχήματα.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s