Οδηγός για επίδοξους πραξικοπηματίες

Από : Ομάρ Μουχτάρ 

Ένα ενδιαφέρον και απολαυστικό σατιρικό κείμενο/σχόλιο σε ειδήσεις για τη Λιβύη από έναν αναγνώστη της Guardian ( με το ψευδώνυμο Pragmatist) που έκρινα χρήσιμο να μεταφράσω.

Η παρούσα παρουσίαση υποτίθεται οτι βρέθηκε στο πίσω κάθισμα ενός ταξί όπου την ξέχασε κάποιος σύμβουλος management.

Η παρουσίαση έχει τον τίτλο

«Ώρα για Αλλαγή, γιατί να παραμείνεις δευτεροκλασάτος?»

Εισαγωγή

Κάποτε χρειαζόσουνα λίγα στρατεύματα, κανα δυο τανκς, μπορούσες να καταλάβεις τον ραδιοφωνικό σταθμό και να κηρύξεις πραξικόπημα. Τα πραξικοπήματα του 21ου αιώνα χρειάζονται λύσεις του 21ου αιώνα.

Ανάλυση της κατάστασης

Ας δούμε την κατάστασή σου:

1. Είσαι μια μεσαίου επιπέδου οικογένεια/ιδιοκτήτης γης/γραφειοκράτης/πολιτικός/στρατιωτικός σε μια αναπτυσσόμενη χώρα. Είσαι μέρος μιας θρησκευτικής/φυλετικής/κάστας/φράξιας. Έχεις μεσαίου επιπέδου πρόσβαση στα διεφθαρμένα κεφάλαια που κυκλοφορούν στη χώρα σου. Συμπεριφέρεσαι στις γυναίκες και τις μειονότητες με άσχημο τρόπο αλλά ούτως ή άλλως τους βλέπεις σαν κατώτερα είδη. Η ζωή είναι καλή, έχεις χρήματα, εξουσία, ένα καλό βιοτικό επίπεδο και σχετικά καλή πρόσβαση σε πόρνες υψηλού επιπέδου. Η εξουσία σου μπορεί να μεταφερθεί μέσω του νεποτισμού, τα παιδιά σου έχουν μορφωθεί στη Δύση και θα σε κληρονομήσουν.

2. Δεν έχεις καλή πρόσβαση στα περισσότερα χρήματα/εξουσίες/πόρνες που σου αναλογούν καθώς είσαι στην κορυφή του δένδρου, αλλά δε μπορείς να τα πάρεις γιατί τα κρατάει η κυβερνητική φράξια. Πάντως απέχεις αρκετά από τους εργαζόμενους που βρίσκονται από κάτω σου. Δεν μπορείς να αρπάξεις τα τεράστια κεφάλαια που πάνε προς Ντουμπάι και είναι τόσο χρήσιμα στην επίτευξη δυναστικής εξουσίας.

3. Το πρόβλημα είναι οτι η κυρίαρχη ελίτ βρίσκεται στην κορυφή για δεκαετίες. Επιβίωσαν επειδή είναι σκληροί και πονηροί και δεν θά’ναι εύκολο να ανατραπούν. Ωστόσο όλος ο μηχανισμός εξουσίας τους (στρατός, γραφειοκρατία, δυνάμεις ασφαλείας) αποτελείται από τύπους μεσαίου επιπέδου σαν κι εσένα που επίσης θα θέλουν περισσότερη εξουσία/λεφτά/πόρνες. Μπορείς να τους εμπιστευθείς για βοήθεια.

Αυτό που θέλεις είναι η πραγματική πρόσβαση σε χρήματα/εξουσία/πόρνες. Είναι ώρα για αλλαγή.

Επόμενα Βήματα

Εσύ και οι άλλοι στην οικογένεια/φυλή/κάστα/φράξια θα πρέπει να αξιολογήσετε αν μπορείτε να καταλάβετε την εξουσία μόνοι σας, αυτό είναι σημαντικό. Αν ναι, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα, αν όχι, χρειάζεστε την υποστήριξη άλλων δυσαρεστημένων ομάδων που δεν είναι τόσο δυνατές ώστε να σας αμφισβητήσουν μετά το πραξικόπημα. Χρειάζεται προσεκτική επιλογή και προτιμότερο θα ήταν να προέρχονται από εργαζόμενους που δεν έχουν εμπειρία στη διαχείριση εξουσίας και δεν θα μπορου΄σαν να σε απειλήσουν μετά το πραξικόπημα. Θρησκευτικές ομάδες μπορεί να είναι χρήσιμες στο βαθμό που είναι ελέγξιμες.

Θα θέλουν το μερίδιο τους αλλά οι επικεφαλής τους μπορούν να εξαγοραστούν και να ελέγχουν τους υπόλοιπους, αν όχι , ίσως να χρειαστεί να εκτελέσεις μερικούς.

Αυτό που χρειάζεσαι είναι ένα κίνημα,, το καλύτερο κίνημα θα είχε σκοπό να πάρει δυτική βοήθεια. Αν το κάνεις σωστά μπορείς να τους καταφέρεις να πολεμήσουν αυτοί, έχουν όλο αυτόν τον θαυματουργό εξοπλισμό που φαινεται τόσο αποτελεσματικός. Οι πολιτικοί τους ηγέτες έχουν χρεωκοπήσει από ιδέες στις δικές τους χώρες και θά’θελαν να είναι πολεμικοί ηγέτες, και δεν καταλαβαίνουν καθόλου τον πολιτισμό σου, το οποίο είναι ακόμα καλύτερο. Ακόμα κι αν δεν στείλουν στρατεύματα και αεροπλάνα, ο τύπος που κυβερνά τώρα είναι τόσο αντιδημοφιλής σ’αυτούς που οι μυστικές τους υπηρεσίες μπορούν να σε βοηθήσουν με λεφτά και όπλα. Αν έχεις καθόλου πόρους που θέλουν, χρειάζεται να τους ‘εγγυηθείς’ πρόσβαση για όταν θα πάρεις την εξουσία. Μιλάνε για δημοκρατία αλλά στην πραγματικότητα αφορά τα οικονομικά.

Θα χρειαστούν να σε δωροδοκήσουν για να έχουν πρόσβαση οπότε δεν έχεις ν’ανησυχείς.

Αν δεν μπορείς να πάρεις τη βοήθεια της Δύσης τότε θα χρειαστεί να ενθουσιάσεις τους νέους της χώρας σου και να βάλεις αυτούς να πολεμήσουν. Θα βαρεθούν εύκολα μετά που θα έχεις πάρει την εξουσία, κι αν όχι, μπορείς να τους συντρίψεις, δεν έχουν εμπειρία ή οργάνωση.

Χρειάζεσαι ένα λογότυπο που θα ακτινοβολεί, κάτι σαν ‘Αραβική Άνοιξη’ ή ‘Μεγάλη Αφύπνιση’. Χρειάζεται να βάλεις και το ‘δημοκρατία’ κάπου εκεί, οι δυτικοί αγαπούν τους ανθρώπους που μοιάζουν να προσπαθούν να γίνουν ακριβώς όπως αυτοί. Αυτό δεν θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο, πάντα υπάρχουν ανόητοι νέοι που είναι αισιόδοξοι για το μέλλον τους. Πιθανώς βλέπουν δυτική τηλεόραση και ακούνε δυτική μουσική, χρησιμοποιούν το ίντερνετ, ρέπουν να πιστεύουν στην ελευθερία. Μπορείς να τους εμπιστευθείς να φωνάξουν τα σωστά συνθήματα στη TV όταν χρειαστεί.

Θα φοράνε δυτικά ρούχα (ειδικά καπελάκια μπαίηζμπολ φορεμένα ανάποδα), το οποίο είναι πολύ σημαντικό.

Θα χρειαστεί να απευθυνθείς στα ΜΜΕ και την τηλεόραση, χρειάζεσαι τα ΜΜΕ. Οι ανόητοι στη Δύση παρασύρονται εύκολα από την τηλεόραση, ειδικά από αυτά τα νέα ειδησεογραφικά δίκτυα που ζούνε πουλώντας 24 ώρες ειδήσεις.

Χρειάζεσαι να προσεγγίσεις όλους αυτούς τους ρεπόρτερ που ζητούν απεγνωσμένα ζωντανές ειδήσεις, ειδικά τους θηλυκούς ρεπόρτερ, αυτό σου δίνει καλά εύσημα ‘φιλικού προς το γυναικείο φύλο’ που είναι τόσο σημαντικά στη Δύση. Σιγουρέψου οτι έχουν αρκετή πρόσβαση και λαμβάνουν το σωστό μήνυμα περί ‘δημοκρατίας’, δεν θα το ερευνήσουν και πολύ, έχουν σφιχτά χρονοδιαγράμματα. Δώστους αρκετές ιστορίες για σφαγές αμάχων από τον εχθρό, κοψίματα λαρυγγιών, μωρά καρφωμένα σε ξιφολόγχες, τέτοια πράγματα.

Θα χρειαστεί να διαχειριστείς κάτι που ονομάζεται «Twitter» και «Facebook». Δεν ξέρεις ακριβώς τί είναι αυτά, ωστόσο αυτά μεταφέρουν απόψεις μεταξύ των φιλελεύθερων που προσπαθούν απεγνωσμένα ο κόσμος να είναι σαν τους ίδιους. Χρειάζεσαι μια στρατηγική στη χρήση αυτών των πραγμάτων για να εξασκείς πίεση στους ανόητους δυτικούς ηγέτες, οι φιλελεύθεροι αρέσκονται να πιέζουν τους πολιτικούς τους αντιπροσώπους για να βοηθήσουν ανθρώπους που πιστεύουν οτι είναι ακριβώς όπως οι ίδιοι. Χρειάζεται να συνεχίσεις να μιλάς για ‘δημοκρατία’, μπορείς να προμηθευτείς ένα βασικό οδηγό από μια εταιρία που λέγεται ‘Amazon’, αυτός θα σου δώσει όσα χρειάζεσαι για να περάσεις τα βασικά τηλεοπτικά τεστ.

Αν κάνεις όλα αυτά φίλε μου είσαι εντάξει, απομένει μόνο να κανονίσεις τραπεζικούς λογαριασμούς, να διαμοιράσεις τις καλύτερες δουλειές στην/στους οικογένεια/ιδιοκτήτες γης/γραφειοκράτες/πολιτικούς/στρατιωτικούς φίλους σου και να αποφασίσεις αν ενδιαφέρεσαι για ξανθιές, μελαχροινές, ή και τα δύο!

Thank you!

Υ.Γ.

Θυμήθηκα ένα παλιό τραγουδάκι από 80’s που ίσως να αρέσει σε μερικούς. Το Punk Islam ήταν ένα αλλοπρόσαλλο μείγμα punk/ανατολίτικου/εμβατηρίου από τους ιταλούς CCCP, hardcore συγκρότημα με κομμουνιστικό ιδεολογικό προσανατολισμό.

Το τραγουδάκι μάλλον είναι περισσότερο χαβαλές, προσέξτε στην ‘παύση’ στη μέση του κομματιού όπου ο τύπος φωνάζει στα ιταλικά «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος και ο Καντάφι ο προφήτης αυτού!»

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s