Ιστορική αναδρομή: Ομάρ Μουχτάρ

Η παρουσία του χρήστη “Ομάρ Μουχτάρ” με τις πλούσιες και ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις του, με έκανε να αναρωτηθώ για την προέλευση του συγκεκριμένου ονόματος. Κάτι μου θύμιζε αόριστα αλλά τι;…

Με λίγο ψάξιμο στο ίντερνετ βέβαια δεν είναι τόσο δύσκολο να βρει κανείς στοιχεία, τουλάχιστον για τα πιο γνωστά ιστορικά θέματα όπου είναι κάπως πιο  απίθανο (αν και όχι αδύνατο) να πέσει οργανωμένη παραπληροφόρηση! Ας κάνω λοιπόν σήμερα μια ανάρτηση ιστορικού περιεχομένου παραθέτοντας μερικούς συνδέσμους.

Ο Ομάρ αλ Μουχτάρ λοιπόν, ήταν εξέχουσα φυσιογνωμία της αντίστασης των Λίβυων κατά της Ιταλικής αποικιοκρατίας, εναντίον της οποίας αγωνίστηκε επί είκοσι ολόκληρα χρόνια, ώσπου να συλληφθεί και απαγχονιστεί το 1931. Το πρώτο link που παραθέτω είναι το σχετικό άρθρο της wikipedia, έτσι για μια γενική εισαγωγή.

Όπως αναφέρεται και στο τέλος του άρθρου, όταν ο Καντάφι επισκέφτηκε την Ιταλία, το 2009, όντας στη Ρώμη, είχε μια φωτογραφία του Ομάρ Μουχτάρ κρεμασμένη στο στήθος του, ενώ επίσης σε όλη την επίσκεψη συνοδευόταν από το μεγαλύτερο γιο του αντιστασιακού ήρωα.

Το δεύτερο link προέρχεται από το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης. Δεν έχω καμία σχέση με το ΦΜΚ, απλά βρήκα αυτή τη σελίδα και την παραθέτω. Πρόκειται για την αναγγελία εκδήλωσης στα πλαίσια της οποίας θα γινόταν προβολή της ταινίας “Lion of the desert” η οποία αναφέρεται στη ζωή του Ομάρ Μουχτάρ. Με την ευκαιρία, γίνεται μια αναφορά στην προσωπικότητα του Λίβυου αντάρτη που αποτελεί “σημαία και παντοτινό σύμβολο αντίστασης και ήθους για τους βορειοαφρικάνους άραβες, ανεξαρτήτου εθνικότητας” και “έμεινε στην Ιστορία και στην καρδιά των ομοεθνών του για τον απαράμιλλο ανθρωπισμό που ενέπνεε, σε μια εποχή ιδιαίτερα άγρια”.

Το τρίτο link είναι από τη σελίδα του περιοδικού “Άρδην”. Ούτε με αυτό έχω καμία σχέση, αλλά βρήκα ενδιαφέρον το ότι αναφέρει την ενεργό συμμετοχή και ενός Έλληνα, του Γιάννη Καλαφάτη, στην εθνική αντίσταση των Λίβυων.

Τέλος, το ενδιαφέρον μου κίνησε και αυτό το δημοσίευμα, στο blog vagulatio.blogspot.com, με υπότιτλο “Τιμή στον Ομάρ αλ Μουχτάρ”. Αυτό όμως, δεν αναφέρεται τόσο στον ίδιο τον Ομάρ Μουχτάρ και την πατριωτική αντίσταση, όσο στη μετέπειτα περίοδο μέχρι και την ανεξαρτησία της Λιβύης. Μου έκανε λοιπόν εντύπωση, το μοίρασμα της χώρας μετά το τέλος της Ιταλικής αποικιοκρατίας, με την ήττα των Ιταλών το 1942. Οι Αγγλοι (ως ναυτική δύναμη;) κρατάνε το βόρειο κομμάτι, με έμφαση στην Κυρηναϊκή, ενώ οι Γάλλοι το νότιο (Φεζάν)  γιατί τους βόλευε στον έλεγχο της Αλγερίας και του Τσαντ. Οι Αμερικάνοι κράτησαν μια βάση στην Τρίπολη, ενώ και οι Αγγλοι δεν εγγυήθηκαν ότι η Τριπολίτιδα δε θα ξαναπεράσει στην Ιταλική κυριαρχία.

Σκέφτομαι λοιπόν: μήπως, για ευρύτερους γεωστρατηγικούς λόγους και όχι μόνο για το πετρέλαιο, οι εμπλεκόμενοι στην τωρινή επέμβαση, μαγειρεύουν το κομμάτιασμα της χώρας σε προτεκτοράτα της επιρροής τους, με εντελώς ανάλογο τρόπο όπως το 43;

 

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to Ιστορική αναδρομή: Ομάρ Μουχτάρ

  1. Ομάρ Μουχτάρ says:

    Ενδιαφέρον : η Βόρεια Κορέα λέει οτι ‘έλαβε το μήνυμα’ της Λιβύης οτι με τους ‘δημοκράτες’ της Δύσης δεν υπάρχει διάλογος και αλληλοϋποχωρήσεις. όσοι όπως το Ιράκ και η Λιβύη προσπάθησαν να συνδιαλλαγούν και να δεσμευτούν για τα οπλοστάσιά τους ήρθαν τελικά αντιμέτωποι με την καταστροφή τους, έχοντας μείνει ανυπεράσπιστοι.

    http://www.nytimes.com/2011/03/25/world/asia/25korea.html?_r=1&ref=world

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s